---
alıntı ---
belgeler imha edildi yıldırım kurtuldu
fenerbahçe spor kulübü başkanı aziz yıldırım’ın, 1983 yılında askere gitmemek için aldığı çürük raporu belgeler imha edildiği ve zaman aşımına uğradığı için düştü. izmir cumhuriyet başsavcılığı, yaptığı soruşturmanın ardından işlenen suçların zaman aşımına uğradığını belirtip, dosyayı kapattı. çürük raporu kamuoyuna yansıdığında dönemin milli savunma bakanı vecdi gönül bir açıklama yapmış ve belgelerin arşivlerde bulunduğunu iddia etmişti. ancak savcılık soruşturmasında, belgelerin arşivlerde bulunmadığı, imha edildiği ortaya çıktı.
taraf yazarı mehmet baransu’nun geçen yıl aziz yıldırım’ın askere gitmemek için 1983 yılında çürük raporu aldığını yazmıştı. aynı yazıda sahte çürük raporunun belgelerini de kamuoyuyla paylaşmıştı. baransu’nun haberine göre, 1983 yılında “ayağım kısa diyerek” aziz yıldırım izmir askeri hastanesi’ne başvurmuş ve kendi yerine ayağı kısa olan kuzeni osman yalçın’ı muayeneye sokmuştu.
“yalan” dedi baransu’yu mahkemeye veremedi
bu haberin ardından bir açıklama yapan yıldırım, olayı yalanlamış ve baransu’yu 24 saat içerisinde mahkemeye vereceğini söylemişti. ancak olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, aziz yıldırım konuyu mahkemeye taşıyamadığı gibi suç duyurusunda bile bulunamadı.
taraf yazarı baransu, 8 ekim 2012 yılında istanbul cumhuriyet başsavcılığı’na müracaat ederek, aziz yıldırım’ın askerlikten kaçmak için sahte çürük raporu aldığını, evrakta sahtecilik yaptığını belirtip kendisi hakkında suç duyurusunda bulundu.
suç duyurusunun ardından soruşturma, suçun işlendiği yer olan izmir’e gönderildi. izmir cumhuriyet başsavcılığı da konuyu soruşturmak üzere savcı murat efe’yi görevlendirdi. efe’nin yaptığı soruşturma 16 nisan 2013’te tamamlandı.
belgeler imha edildi zaman aşımı kurtardı
savcı efe, yaptığı incelemede, sahte çürük raporuyla ilgili milli savunma bakanlığı ve izmir asker hastanesi’nden bilgi aldı. her iki kurumdan da “arşiv yönetmeliği gereği belgenin imha edildiği” bilgisi kendisine iletildi.
aziz yıldırım’ın resmi belgede sahtecilik yaptığı iddiasını da araştıran savcılık, suçun zaman aşımının 10 yıl olduğunu belirtip, bu konunun da zaman aşımına uğradığına karar verdi. baransu’nun suç duyurusundaki bir başka iddia da askerlikten kaçmak için aziz yıldırım’ın hile yaptığı suçlamasıydı. savcılık bu suçlamayla ilgili olarak da konunun 1983 yılında yaşandığını, eski kanundaki 10 yılık zaman aşımına girdiğini, yeni kanundaki 15 yıllık zaman aşımının da dolduğunu belirtip, zaman aşımı sebebiyle konuyla ilgili soruşturma yapılamayacağına karar verdi ve dosyayı kapattı.
savcı murat efe’nin vermiş olduğu kararda dikkat çeken bir nokta da eski milli savunma bakanı vecdi gönül’ü yalanlayan bilgilerin yer alması. hatırlanacağı gibi konu kamuoyunun gündemine taşındığında, dönemin savunma bakanı vecdi gönül bir televizyon programına açıklama yapmış ve belgelerin arşivde bulunduğunu söylemişti. ancak, milli savunma bakanılığı’nın savcıya gönderdiği bilgiye bakılırsa, belgeler arşivlerde değil, imha edilmiş.
aziz yıldırım da bu imha sonrası çürük raporundan yargılanmaktan kurtulmuş.
www.taraf.com.tr/haber/belgeler-imha-edildi-yildirim-kurtuldu.htm
---
alıntı ---