• 2
    en önemli temsilcileri nba, nfl, mlb, nhlve bunların college ayağı olan, içinde daha nice spor dallarını barındıran bütün.

    işin pazarlama kısmı söz konusu olduğu zaman yapamayacakları sinsilik olmayan organizasyonlardır bunlar. para söz konusuysa kimsenin gözünün yaşına bakmazlar.

    ama işin spor ahlakı ve etik boyutu söz konusu olduğunda onlardan milyonlarca mil geriden geliyoruz.

    bizim ülkemizde şikeye, ırkçılığa, hakarete, şiddete ceza yoktur veya göstermelik olarak (o da sadece yasal zorunluluktan kaynaklı) küçük profillere ceza verilir.

    burada ise durum çok farklı.

    başta nba ve nfl olmak üzere amerikan sporlarının sıkı takipçisi olan biri olarak bu entry'de (bkz: jeffery taylor/@gasol) bahsedilen durumu bir süredir bende takip ediyorum. jeffery taylor nispeten daha düşük profilli bir takım olan charlotte hornets'in sadece bir rotasyon oyuncusu. bu tarz bir takımın bu tarz bir oyuncusuna 24 maçlık ceza olabilir diyebilirsiniz ama hali hazırda devam eden çok ciddi ceza soruşturmalarından da bahsedeyim o zaman.

    adrian peterson mesela. nfl'i takip edenlerin çok iyi tanıdığı bir running back. birçok kişiye göre bu pozisyonda ligin en iyi oyuncusu. sporu sadece futboldan ibaret olanlar "yaaa amerikan futbolu ne ya" diyenler illa ki olacaktır ama bu sporun final maçının her yıl dünya üzerinde en çok izlenen maç olduğunu ve 300 milyon nüfuslu ülkenin bir numaralı sporu olduğunu da belirtmekte fayda var.

    neyse konumuza dönelim. bahsi geçen oyuncu henüz 3 gün önce 15 nisan 2015 tarihine kadar ceza aldı ki cezası daha da uzayabilir. bunun sebebi de kendi öz çocuğuna şiddet uygulamak. evet yanlış duymadınız kendi öz çocuğuna.

    biraz daha tanıdık bir spordan ve oyuncudan bahsedelim. dwight howard. nba'yi sıkı takip edenler 2 gün önce oynanan houston- lakers maçında howard'ın oynamadığını biliyorlardır. bunun sebebi de howard için başlatılan ve sebebi yine kendi öz çocuğuna şiddet uygulamak olan bir soruşturma için ifade vermeye gitmesi. aslında howard ile ilgili dava geçen yıl başlamış ve florida'da dava düşmüştü ama georgia eyalet polisi işin peşini bırakmadı ve yeni delillerle dava tekrar başlatıldı. howard'ı da ciddi bir cezanın beklediğini söyleyeyim.

    2013 nfl şampiyonu olan takımın en önemli oyuncularından biri olan ray rice hemen şampiyon oldukları sezonun sonrasından beri cezalarla uğraşıyor ve bu sebepten takımın onun kadar önemli bir oyuncuyu keseceği söyleniyor. bunun da sebebi rice'ın nişanlısına şiddet göstermesi.

    şu an dallas mavericks kadrosunda bulunan raymond felton lig başladığından beri oynamadı ve halen de cezasını çekiyor. onun cezasının sebebi de silah bulundurmak. tanıdık geldi mi bir yerlerden? ceza değil tabi ki vaka...

    bizde adamlar çıkar ben asarım, keserim, istediğim yeri, odayı basarım diye açıklama yapar; ne olduğu bile belli olmayan hak mahrumiyeti cezası alır gider. ama yine çok yakın bir zamanda olan bir vakada new york jets koçu (ki amerikanın en ünlü nfl koçlarından biridir) rex ryan 100.000 dolar ceza aldı. bunun sebebi de hakeme yönelik sarf ettiği ifadeler..

    ve daha nice nicesi...

    ne demiştim en başta? daha sporun her türlüsünde milyonlarca mil gerisindeyiz adamların.
  • 5
    en anlam veremediğim de nascar'dır. adamlar oval pistte dönüp duruyorlar. ne pilotları zorlayacak bir viraj var, ne takımların stratejik hamleler yapmasını gerektiren durumlar var. colin mcrae'nin de dediği gibi, "düz yollar hızlı arabalar içindir, virajlı yollar hızlı pilotlar."

    edit: eklemeden edemeyeceğim, amerikanların en sıkıcı hadiseleri heyecanlıymış gibi gösterme başarısına da örnektir bu spor.
  • 6
    en büyük sıkıntısı oyun devamlılığının olmamasıdır. adblocksuz youtube videosu izliyormuş gibi zırt pırt reklam izlemek zorunda bırakılıyor seyirci. nba'den tut nfl'e futbol kadar sükse yapmamasının ana nedeni budur. tv seyircisini sıkıntıdan patlatırlar ama gidip canlı izliyorsan durum başka. aralarda çok iyi şovlar oluyor, bu sıkıntıyı bildiklerinden harika şovlar koyuyorlar. tabi canlı izleyen ve tvde izleyen kişi sayıları arasındaki fark malum.
  • 7
    sık reklam verilmesiyle alakalı izleyici açısından sıkıntı olduğu durumuna katılmakla birlikte bu organizasyonları bu kadar büyüten etkenlere de bakılması gereken sporlardır.

    bu sporların yayınları bölgesel olarak hemen her eve ulaşıyor. her eyalet ve çevresindeki yerlerde o yöreye ait takımın maçı hiçbir ücret ödenmeden açık kanaldan yayınlanıyor. yayınlar açık olmasına rağmen kanallar ihaleleri almak için inanılmaz paralar saçıyorlar. örnek olarak espn nba için yıllık 2.7 milyar dolar ödüyor!

    peki kazançları nereden geliyor. reklamlar! basit bir örnek vermek gerekirse nfl'de pazar akşamları oynanan bir maçın reklam arasında 30 saniyelik bir reklamın bedeli 700.000 dolar!

    digiturk bana maçları bedava verse 2 dakikada bir reklama razı olurum.
  • 8
    mls'in başladığı, nba, mlb ve nhl'in de bubble düzeninde yani tüm takımların aynı yerde bulunduğu bir ortamda başlamak üzere olduğu sporlar. aylardır günlük coronavirus vaka sayısında en tepelerde bulunan abd'de bu organizasyonlar bir şekilde başlatıldı veya başlatılma kararı alındı.

    sadece nfl'in eski düzende seyahat yapılacak şekilde başlaması öngörülüyor. ülkenin finansal getirisi en yüksek sporu sonuçta bu yüzden hazırlık maçları dışında çok büyük bir değişiklik yapılmadı, hatta maçların seyircili oynanması da eyaletlerin sağlık kurullarının kararlarına bırakılacak.
  • 9
    covid-19‘a rağmen seyirci almaya başlayan/başlayacak sporlar.

    nba’de takımlar şu an %25 kapasite ile seyirci alıyor. kısa süre içerisinde bu oran %50’ye çıkacak.

    mlb‘de bazı takımlar değişen oranlarda seyirci alacak. geneli %25 civarında seyirci alacaklarını açıklasa da bazı takımlar %50 bazı takımlar ise %100 kapasiteyle seyirci alacaklarını açıkladılar. sezon nisan’da açılıyor.

    nfl‘de ise yeni sezon eylül’de başlayacak ve tüm takımların tam kapasite seyirci alacakları şekilde planlama yapıldığı açıklandı.
  • 10
    gun itibariyle nufusunun %10 kadarinin ikinci doz covid19 asisini yapmis olan bir ulkenin sporlaridir. asilama hizi ayni sekilde devam ederse temmuz ortasinda %70, agustos sonunda da %90 uzeri asilamanin tamamlanip suru bagisikliginin saglanacagi planlaniyor. bu nedenle seyircilerin salonlara, stadlara yeniden donmesinde onculuk edecegini dusunuyorum. en gec nba'in yeni sezonuna kadar is bitmis olur.

    bu arada avrupa ve turkiye'den asilama konusunda en buyuk farki, asilarin su anda ellerinde ya da kisa surede ulkelerinde uretilecek olmasi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın