• 4252
    ben kadıköy'de oturuyorum ve maç hangi maç, gün hangi gün olursa olsun 1 saatten uzun sürmedi yolum ve oturduğum koltuktan evimde ki koltuğa kadar tek rahatsızlık duyduğum yer akbil kuyruğu oda 4-5 dakika sürüyor. yanımda oturan arkadaş da tuzla'dan geliyor ve her maça ayıla bayıla gidip geliyor.

    tabi daha iyi olsun isterim sonuçta çile çekelim oh negüzel mantığında değilim ama abartmanın durmadan aynı konuyu eleştirmenin bir manası yok çünkü o yolların yapılmasından sorumlu kişiler buraları gelip okumuyor. ille bir şey yazacaksak yazılması gereken yere hergün yazalım binlerce milyonlarca yollayalım fakat burası bir süreden sonra boş konuşmaktan öteye gitmiyor.
  • 4255
    malumunuz, stadimiz hakkinda acildigi gunden beri "galatasaray bir kurus harcamadan devletin yaptigi stada kondu" gibi bir kamuoyu olusturulmaya ve yanli olarak medyada halkimiz manipule edilmeye calisiliyor. ben de bu konuda bir arastirma yaptim ve yeterli doneleri toplamak amaciyla yazimi bekletiyordum.

    http://www.havadanemlak.com/...i_sami_yen_stadi.jpg

    bildigimiz gibi, eski ali sami yen stadi mecidiyeköy'de en guzel noktalardan birine konumlandirilmisti. yani uzerinde bulundugu arazi resmen altin degerindeydi. turkiye'de hicbir spor kulubu kullandigi stadyumun arazisine sahip degildir. bununla birlikte ust kullanim hakki denilen bir hakla takimlar stadlarinin arazisini kiralarlar. bu araziler devletin malidir ve satin alinamaz. galatasaray kulubu, 1964 yilinda faaliyete gecen ali sami yen stadyumu'nun ust kullanim haklari galatasaray tarafindan alindi ve 1998 yilinda 49 yilligina galatasaray'a tekrar verildi. mustafa sarigul'un önerisiyle seyrantepe'de yeni bir stad yapilmasi gundeme geldi. 2004 yilinda - topragi bol olsun - özhan canaydin vasitasiyla, ali sami yen arazisi ile yeni yapilacak stadyumun mulkiyet hakki takasi konusunda gsgm ile ön protokol yapilip, teklif recep tayyip erdogan'a sunuldu. basbakan onay verdikten sonra 2006 yilinda bu protokol resmiyete dökuldu. ayrica 2004 yilinda özhan canaydin kulubun resmi sitesinden aslantepe arazisinin ust kullanim hakkinin 30 yilligina galatasaray'a verildigini mujdeledi ve resmi tapuyu basin mensuplari ile paylasti. bu protokolde devlet bakanı mehmet ali şahin gsgm’yi temsilen, maliye bakanı kemal unakıtan milli emlak’ı temsilen, toki başkanı erdoğan bayraktar ve projede katkısı olan istanbul büyükşehir belediyesi adına kadir topbaş ve galatasaray kulübü protokolün taraflarıydı. imza sonucu, 1998 yilinda mecidiyeköy'deki 49 yilligina galatasaray'a devredilen araziden vazgecilip, 2006 yilinda seyrantepe arazisine gecilmesi kararlastirildi. stadin yapimi dogal olarak arazi sahibi olan devlete aitti ve galatasaray bu mulkiyetin ust kullanimini 30 yilligina aldi.

    http://www.galatasaray.org/...9685f0968264e887.jpg
    http://www.galatasaray.org/...100yil/haber/417.php

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    peki devlete air bu mulkiyetler icin gecerli olan ust kullanim hakki nedir?

    ust kullanim hakki, devlete air arazilerin, firmalara, kisilere ve kuruluslara araziye sahip olmadan, mulkiyet ustunde her turlu degisikligi ve insaati serbest kilan bir maddedir. bu mulkiyet hak sahibi tarafindan kiralanir ve mulkiyet ustundeki varolan tum tasinmazlara kiraci sahip olur. bu araziye insaat yapabilir, insaati kiralayabilir veya satabilirler. ancak arazi devlete ait oldugu icin arazi ustunde kiraci hicbir hak iddaa edemez, kiralayamaz veya satamaz.

    ust insaat hakki a bendinde aciklama su sekildedir; üst hakkı başkasına ait bir arsanın altında veya üstünde inşaat yapmak veya mevcut inşaatı yerinde tutmak hakkını veren bir irtifak hakkıdır. buna göre;medeni kanunun, müstakil ve daimi niteliği haiz bulundukları takdirde taşınmaz mal olarak saydığı (mk. 704 ve 998) ve tapu sicilinde ayrı bir sayfaya kaydını öngördüğü üst hakkı, mülkiyeti başkasına ait bulunan bir arazinin üstünde veya altında inşaat yapmak veya daha önce yapılmış bir inşaatı yerinde tutmak hakkıdır.

    ayrıca, 836. maddesi ile de üst hakkının yüz yıldan fazla bir süre için kurulamayacağı ve kurulmuş olan üst hakkı süresinin dörtte üçü dolduktan sonra, kurulması için öngörülen şekle uyularak (resmi senet tanzim edilerek) her zaman en çok yüz yıllık yeni bir süre için uzatılabileceği, ancak, bu konuda önceden verilen her türlü taahhüdün geçersiz olacağı belirtilmiştir.

    buna göre, 30 yıldan az süreli üst hakkının, müstakil ve daimi hak olarak ayrı bir kütük sayfasına tescilinin mümkün olmadığı gibi 30 yıl ve daha fazla süreli olmasına rağmen üst hakkının tesisi sırasında, üçüncü şahıslara devredilemeyeceğine, mirasçılara intikal etmeyeceğine ve ayni hak tesis edilemeyeceğine veya bu tür tasarrufların izin alınmak suretiyle yapılabileceğine yönelik kısıtlamalar getirilmesi halinde (kamu kuruluşlarınca getirilmek istenilen kısıtlamalar dahil) üst hakkı müstakil nitelik kazanamayacağından, bu tür hak tesisi taleplerinin sadece taşınmaz malın tapu kütüğü sayfasının "irtifak hakları" sütununda irtifak hakkı şeklinde üst hakkı olarak tescil edilmek suretiyle karşılanması gerekmektedir.ayrıca, üst hakkının yüzyıldan fazla bir süre ile tesisi mümkün olmadığından ve yüzyıl daha uzatılacağına ilişkin önceden verilen her türlü taahhüt geçersiz bulunduğundan, yüzyıldan fazla süreli üst hakkı tesisi talepleri ile en çok yüzyıl daha uzatılacağı taahhüdünün önceden kabulü mümkün değildir.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    galatasaray kulubu, halihazirda varolan ve arsa degeri seyrantepe arazisinin kat kat ustunde olan mecidiyeköy arazinden, 49 yillik resmi imzaya ragmen vazgecmistir. karsiliginda, seyrantepe ve stadyum devlet erkani tarafindan taahhut edilmistir. yani galatasaray "ben mecidiyeköy'den cikmiyorum. 49 yil dolana kadar ali sami yen'de futbol oynamaya devam edecegim." deseydi, hicbir guc ali sami yen stadyumu'nu yikamaz ve galatasaray'i o araziden cikaramazdi.

    ust kullanim hakki sözlesmesinde, madde (mk 826-3)'e göre en az 30 yıl için imzalanan üst hakkı 30 yil sonunda sürekli nitelige gecer. kisacasi 30 yil ve uzeri anlasmalarda arazi ustundeki yapi hakkinda karar tamamen kiraciya aittir. medeni kanunun 828. maddesi,“ 30 yil ve alti sureli üst hakkı sona erince yapılar, arazi malikine kalır ve arazinin bütünleyici parçası olur demektedir. bu durumda galatasaray 29 yillik bir anlasma yapmis olsaydi stadyum devlete kalacakti ancak anlasmalar 30 yillik oldugu icin, 30 yilin sonunda arazi devletin olmaya devam ederken, stadyum da galatasaray'in kendi mulku olacaktir. 30 yil icinde bu haktan vazgecmedigimiz takdirde ali sami yen arena galatasaray'a gececektir.

    261 milyon liraya mal olan arena stadina yapilan tum alt yapi, cevre, ulasim ve yol calismalarinin yukumlulugu arazi ve mulk sahibi devletin kendisi oldugu icin devlete aittir. buraya harcanan her kurusu devlet kendi ödemek zorundadir. 49 yillik hakkimiza ragmen vazgectigimiz mecidiyeköy arazisi devlete 461 milyon lira kazandirmistir. bu arazinin degelendirilmesiyle olusacak kazanc devlete milyar liralar olarak geri dönecektir.

    kisaca, 30 yil anlasmamiz oldugu icin ali sami yen arena galatasaray'in kendi stadidir ve her iki tarafta bu takas sonucunda oldukca karli cikmistir. galatasaray'in devlete bu stad yuzunden ekstra bir masrafi olmamistir. aksine devlet bu takastan dolayi buyuk kazanc saglamistir.
  • 4259
    2007 yılı aralık ayında temeli atılan ve geçirdiği onlarca sancılı süreçten sonra 15 ocak 2011 tarihinde inşası tamamlanan, daha doğrusu tamamlandığı söylenerek kullanıma açılan ali sami yen spor kompleksi türk telekom arena'yı galatasaray futbol takımı iç saha maçlarında kullanmaktadır.

    her şeyden önce sürecin başına dönersek; galatasaray türk telekom arena için, cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden birine konu olan mecidiyeköy'deki ali sami yen stadyumu'nun üst kullanım haklarından feragat etmiştir. ki galatasaray spor kulübü bu feragatı, öncelikle sağlıklı şehir ve bölge planlamalarını dikkate alarak göstermiştir. daha doğrusu, 1995 yılından beri devam eden yeni stadyum serüveninde, galatasaray spor kulübü önüne konan engellerle sürekli olarak bu feragata sürüklenmiştir. istanbul'un hem yoğunluk hem de trafik olarak merkezi olan mecidiyeköy'e, yaklaşık 50 bin kişilik bir stadyum yapılması fikrine ilk günden beri hem istanbul büyükşehir belediyesi, hem de iktidarda olan türkiye cumhuriyeti hükümetleri karşı çıkmıştır. bunun başında yatan en önemli gerçek sebep ise; ali sami yen stadyumu'nun üzerine konuşlandığı arazinin galatasaray'a bırakılmayacak kadar değerli olmasıdır. söz konusu arazinin 1 milyar 25 milyon 555 bin tl'ye satılması bile bunun göstergesidir. (http://gss.gs/arenaninmaliyeti )

    --- alıntı ---
    * ali sami yen stadı’nın bulunduğu arsa, torunlar- aşçıoğlu-kapıcıoğlu ortaklığına 1 milyar 25 milyon 555 bin liraya ihale edildi. toki’nin buradan alacağı pay 475 milyon lira. sözleşme şartlarından fazla gelir elde edilirse, 475 milyon liraya ek olarak bu gelirin de yüzde 46,3’ü toki’ye aktarılacak.

    * elde edilecek gelirden, maliyet düştükten sonra kalacak paranın yüzde 39’u toki’ye, yüzde 61’i ise gençlik spor genel müdürlüğü hesaplarına aktarılacak. para gsgm tarafından türk sporunu geliştirmek için kullanılacak.

    * galatasaray spor kulübü’nden idaremize herhangi bir menkul ve gayrimenkul devri sözkonusu olmamıştır. (gbkz: galatasaray imzalanan protokolle ali sami yen alanını verdi, seyrantepe alanını aldı.) takas protokolüne istanbul büyükşehir belediyesi ve gsgm de dahil oldu.

    * türk telekom arena ruhsatsız değil. stadın inşaat ruhsatını şişli belediyesi 12 aralık 2007’de onayladı.
    --- alıntı ---

    galatasaray taraftarı için stadyumların ruhu vardır. daha doğru ali sami yen'in ruhu vardır. işte galatasaray, bu gerçeği bile bile, evinden, mabedinden; yüreğinin bir köşesini, ali sami yen stadyumu'nun ruhunu mecidiyeköy'de bırakarak ayrılmıştır.

    medya yoluyla yapılan yanlı ve yanlış yayınlarla kamuoyu yanıltılmış ve bu arazi mülkiyetleri takası sonucunda galatasaray'ın bu işten çok daha karlı çıktığı ve bedavaya bir stadyuma sahip olduğu gibi yanlış bir intiba yaratılmıştır. oysa bu süreçte, -ali sami yen stadyumu arazisi ihalesi ve satışı göze alındığında- hem maddi olarak; -galatasaray'ın geride bırakmak zorunda kaldığı değerleri göze alındığında- hem de manevi olarak işin boyutlarının böyle olmadığı açık şekilde görülebilir.

    her şey özüyle bu şekilde gelişmesine rağmen, 15 ocak 2011 tarihinde yapılan yeni ali sami yen spor stadyumu açılışında, bazı devlet adamları ve siyasilerin, sanki galatasaray'a bedavadan yeni bir stadyum tahsis etmiş gibi bir de olayı kendi kişisel ve siyasal şovları dönüştürmeleri bardağı taşıran son damla olmuştur. haliyle, haklı olarak kendilerine gereken tepki galatasaray taraftarı tarafından gösterilmiştir.

    bu noktadan sonra elinde bütün yaptırım gücünü bulunduran siyasi otorite ile galatasaray spor kulübü arasındaki tüm bağlar kopmuştur. ve o günden beri, daha çevre düzenlemesi tamlanmadan kullanıma açılan yeni ali sami yen spor stadyumu'na en ufak bir yatırım yapılmamıştır. devlet tarafından yapılması gereken altyapı ve üstyapı planlamaları ve yatırımları yapılmadığı gibi, iki buçuk senedir galatasaray taraftarına, en demokratik haklarını kullanarak yaptıkları protestonun diyeti ödettirilmektedir.

    yeni ali sami yen spor stadyumu'nun açılışından bu yana yaklaşık olarak iki buçuk sene geçmesine rağmen, yapılması elzem altyapı ve üstyapı çalışmaları yapılmadığından dolayı, taraftarların stadyuma ulaşmasında ve maç çıkışlarında çok büyük rezaletler yaşanmaktadır. daha da önemlisi bu çıkış rezaleti iki buçuk senedir yaşanmasına rağmen bugüne kadar hiçbir önlemin alınmaması ve hiçbir girişimde bulunulmaması kabuledilebilir değildir.

    avrupa ve dünyanın en modern stadyumlarından biri olarak lanse edilen yeni ali sami yen spor stadyumu ne yazık ki ulaşımı konusunda çağdaşlarının oldukça gerisindedir. çağdaşlarında maç çıkışları stadyumun dört bir tarafından yapılabilirken, yeni ali sami yen spor stadyumu'nda yaklaşık 40-50 bin kişi zorunlu istikamet olarak sadece bir metro istasyonu çıkışını kullanabilmektedir. yaşanan yoğunluk yüzünden insanların bir kısmı metro çıkışını kullanmak yerine hayatlarını tehlikeye atarak stadyumun çevresinde bulunun ufak tepeleri kullanmakta, buradan da tem otoyolunun emniyet şeridi boyunca yaklaşık olarak 100 metre yürüyerek seyrantepe ulaşmaktadır. bu tehlikeli oyun ne yazık ki her maç sonunda oynanmaktadır. tüm bunların yanında, maç öncesinde, esnasında ya da sonrasında yaşanabilecek yangın, deprem vb. gibi bir afet sonucunda oluşan izdihamın sonuçları hiç istenmeyen boyutlara ulaşabilir.

    sonuç olarak, bir protesto yüzünden siyasi otoritenin kendi vatandaşına eziyeti bilerek reva görmesi kabul edilemez!

    ali sami yen arazisi sayesinde kasasına en az 475 milyon tl giren devletin bu tutumu kabul edilemez!

    galatasaray'ın mecidiyeköy'den seyrantepe taşınması sonucunda bölgede yarattığı pozitif dışsallığı görmezden gelinemez!

    ülkenin başbakanının televizyonlara çıkıp utanmadan "galatasaray'ı stadını biz yaptık" demesi kabul edilemez!
  • 4260
    amk'nın haberine göre * (ülkenin yoğun gündeminden faydalanan) galatasaray yönetimi stat konusunda beşiktaş'la anlaşmaya varmış. bu kararla birlikte yeni yönetim, büyük bir tepkiyi üzerine çekecek. herşey bir kenara o zeminin bu kadar maçı kaldıramayacağı çok açık değil mi?

    --- alıntı ---

    siyah-beyazlı kulüp f.bahçe’den sonra g.saray ile de anlaştı. saracoğlu ve tt arena’yı dönüşümlü kullanacak kara kartal, avrupa ve kupa maçlarını olimpiyat’ta oynayacak.

    yeni inönü stadı için kazmayı vuran beşiktaş’ın önündeki en büyük sorunlardan biri de yeni sezonda maçların nerede oynanacağı idi. hem taraftarlar hem de camia bu sorunu gidermek için uzun süredir uğraş veriyordu. işte bu konuda ilginç bir gelişme yaşandı. kongre öncesinde ezeli rakipleri ile bir araya gelen başkan fikret orman beşiktaş’ın 1 sezon için kullanacağı statları belirledi. gezi parkı direnişi esnasında 3 büyükler ve taraftarlar arasındaki ılımlı havayı değerlendiren beşiktaş ezeli rakipleri ile anlaştı. fenerbahçe cephesi ile daha önce el sıkışan siyah-beyazlı yönetim geçtiğimiz günlerde galatasaray ile de mutabakat sağladı.

    derbiler de olimpiyat’ta

    yapılan anlaşmalara göre siyah-beyazlılar bir hafta şükrü saracoğlu’nda, bir hafta da türk telekom arena’da oynayacak. protokollerin duyurulması için g.saray’ın 20 haziran’daki kongresi bekleniyor. yaklaşan seçim öncesi kongre üyelerini rahatsız etmemek adına bu kararı açıklamak istemeyen sarı-kırmızılı yönetim, beşiktaş’tan da konuyu gizli tutmasını istedi. siyah-beyazlar bu iki stat dışında avrupa ve türkiye kupası maçlarını ise atatürk olimpiyat stadı’nda oynayacak. beşiktaş’ın oynayacağı derbi maçlar rakip takımın stadına denk gelirse ise olimpiyat stadı’na alınacak. temmuz ayı başında satışa çıkacak olan kombinelerin fiyatlarının ise geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 10 artacağı konuşuluyor.

    --- alıntı ---

    ersoy özdem / amk
  • 4262
    normal olarak bir evi kiraya verirseniz 15 senelik kira geliri o evin fiyatına tekabül eder. bu türkiyede özellikle de istanbulda 20 seneye ulaştığı semtler bulunmaktadır.

    ancak bir stadı max 100 milyon euroya yaparsınız ve loca + kombine + isim hakkı + saha içi reklam gelirleri ile 3-4 senede maliyetini çıkartır. dünya üzerinde böyle gelir getiren çok az yatırım kaynağı vardır. o yüzden mecidiyeköydeki araziye 40-50 kişilik stad dikemeyen son 20 senedeki tüm yönetimler kaybolan senelerin sorumlusudur gözümde.
  • 4268
    euro 2016 kriterleri gereğince koltukların arasında ve merdiven boşluklarında fazla mesafe olan stadımız. usta avrupa'da tamam ama türkiye'de yemez, maç sırasında koltukta oturan adam yok çünkü. gereksiz yani. oysa hem 60 bin seyirci ile daha güzel bir ortam olur, hemde kulüp daha fazla para kazanır. ayrıca stadyum boş olduğunda daha güzel gözükür.

    emirates stadium'da bitişik koltuklar:
    http://www.stadiumguide.com/...irates/emirates1.jpg

    ali sami yen arena ayrık koltuklar:
    http://galeri.uludagsozluk.com/...ekom-arena_84007.jpg

    edit: unutmuşum söylemeyi, lan eliniz değmişken bir de numaralıya galatasaray yazsanız sarı koltuklarla?
  • 4269
    hem merdiven boşlukları hem de koltukları arasında çok mesafe var. o yüzden kapasite arttırımına tek yol bu mesafeyi azaltmak çünkü bilindiği gibi arena kat çıkılmasına uygun olarak ypılmadı.
    ama burada çok dikkatli olunması lazım çünkü afet merkezi aynı zamanda. ve deprem bölgesi. inşaatın statik hesapları, demir-beton yükü oranı neyse hepsi şimdiki kapasite ve duruma göre hesaplandı. bunlar dikkate alınmalı ve yeni proje buna göre yapılmalı. sonra problem olmasın.
  • 4270
    allahım dualarımı duydu, veya yönetimden birileri bu başlığa attığım son entry'yi gördü djfghjfg

    http://amkspor.com/...apasite-artiyor.html

    o gereksiz derecede geniş olan merdiven boşlukları gidiyor sonunda oh be. emirates modeli mi olacak nasıl olacak bilmem de hem kapasite beklediğimden fazla artacak hem de taraftarın etkisi.

    çok güzel bir haber çok, umarım en kısa zamanda gerçekleştirilir.
  • 4275
    koltuk arttırımı güzel bir hadise. kadıkoy gibi yapamayacağımıza göre böyle bir çözüm gayet makul. stat yapılmadan önce keşke 65000 kişilik falan olsun diyordum ama 60000 de gayet iyi. hem böylece benim gibi kombine alamayan insanlar da maça gidebilecekler. geriye kalan tek şeyler stadın çevresinin düzenlenmesi ve özellikle stadın dış cephesinde ki betonarme görünüm. stada geçeli iki buçuk yıl oldu ama hala yeni inşaatı bitmiş gibi. artık orayı da boyuyorlar mı ne yapıyorlasa yapsınlar inanılmaz göze batıyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın