2007 yılı aralık ayında temeli atılan ve geçirdiği onlarca sancılı süreçten sonra 15 ocak 2011 tarihinde inşası tamamlanan, daha doğrusu tamamlandığı söylenerek kullanıma açılan
ali sami yen spor kompleksi türk telekom arena'yı
galatasaray futbol takımı iç saha maçlarında kullanmaktadır.
her şeyden önce sürecin başına dönersek; galatasaray türk telekom arena için, cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden birine konu olan mecidiyeköy'deki
ali sami yen stadyumu'nun üst kullanım haklarından feragat etmiştir. ki galatasaray spor kulübü bu feragatı, öncelikle sağlıklı şehir ve bölge planlamalarını dikkate alarak göstermiştir. daha doğrusu, 1995 yılından beri devam eden yeni stadyum serüveninde, galatasaray spor kulübü önüne konan engellerle sürekli olarak bu feragata sürüklenmiştir. istanbul'un hem yoğunluk hem de trafik olarak merkezi olan mecidiyeköy'e, yaklaşık 50 bin kişilik bir stadyum yapılması fikrine ilk günden beri hem istanbul büyükşehir belediyesi, hem de iktidarda olan türkiye cumhuriyeti hükümetleri karşı çıkmıştır. bunun başında yatan en önemli gerçek sebep ise; ali sami yen stadyumu'nun üzerine konuşlandığı arazinin galatasaray'a bırakılmayacak kadar değerli olmasıdır. söz konusu arazinin 1 milyar 25 milyon 555 bin tl'ye satılması bile bunun göstergesidir. (
http://gss.gs/arenaninmaliyeti )
---
alıntı ---
* ali sami yen stadı’nın bulunduğu arsa, torunlar- aşçıoğlu-kapıcıoğlu ortaklığına 1 milyar 25 milyon 555 bin liraya ihale edildi.
toki’nin buradan alacağı pay 475 milyon lira. sözleşme şartlarından fazla gelir elde edilirse, 475 milyon liraya ek olarak bu gelirin de yüzde 46,3’ü toki’ye aktarılacak.
* elde edilecek gelirden, maliyet düştükten sonra kalacak paranın yüzde 39’u toki’ye, yüzde 61’i ise gençlik spor genel müdürlüğü hesaplarına aktarılacak. para gsgm tarafından türk sporunu geliştirmek için kullanılacak.
* galatasaray spor kulübü’nden idaremize herhangi bir menkul ve gayrimenkul devri sözkonusu olmamıştır. (gbkz: galatasaray imzalanan protokolle ali sami yen alanını verdi, seyrantepe alanını aldı.) takas protokolüne istanbul büyükşehir belediyesi ve gsgm de dahil oldu.
* türk telekom arena ruhsatsız değil. stadın inşaat ruhsatını şişli belediyesi 12 aralık 2007’de onayladı.
---
alıntı ---
galatasaray taraftarı için stadyumların ruhu vardır. daha doğru ali sami yen'in ruhu vardır. işte galatasaray, bu gerçeği bile bile, evinden, mabedinden; yüreğinin bir köşesini, ali sami yen stadyumu'nun ruhunu mecidiyeköy'de bırakarak ayrılmıştır.
medya yoluyla yapılan yanlı ve yanlış yayınlarla kamuoyu yanıltılmış ve bu arazi mülkiyetleri takası sonucunda galatasaray'ın bu işten çok daha karlı çıktığı ve bedavaya bir stadyuma sahip olduğu gibi yanlış bir intiba yaratılmıştır. oysa bu süreçte, -ali sami yen stadyumu arazisi ihalesi ve satışı göze alındığında- hem maddi olarak; -galatasaray'ın geride bırakmak zorunda kaldığı değerleri göze alındığında- hem de manevi olarak işin boyutlarının böyle olmadığı açık şekilde görülebilir.
her şey özüyle bu şekilde gelişmesine rağmen, 15 ocak 2011 tarihinde yapılan yeni ali sami yen spor stadyumu açılışında, bazı devlet adamları ve siyasilerin, sanki galatasaray'a bedavadan yeni bir stadyum tahsis etmiş gibi bir de olayı kendi kişisel ve siyasal şovları dönüştürmeleri bardağı taşıran son damla olmuştur. haliyle, haklı olarak kendilerine gereken tepki galatasaray taraftarı tarafından gösterilmiştir.
bu noktadan sonra elinde bütün yaptırım gücünü bulunduran siyasi otorite ile galatasaray spor kulübü arasındaki tüm bağlar kopmuştur. ve o günden beri, daha çevre düzenlemesi tamlanmadan kullanıma açılan yeni ali sami yen spor stadyumu'na en ufak bir yatırım yapılmamıştır. devlet tarafından yapılması gereken altyapı ve üstyapı planlamaları ve yatırımları yapılmadığı gibi, iki buçuk senedir galatasaray taraftarına, en demokratik haklarını kullanarak yaptıkları protestonun diyeti ödettirilmektedir.
yeni ali sami yen spor stadyumu'nun açılışından bu yana yaklaşık olarak iki buçuk sene geçmesine rağmen, yapılması elzem altyapı ve üstyapı çalışmaları yapılmadığından dolayı, taraftarların stadyuma ulaşmasında ve maç çıkışlarında çok büyük rezaletler yaşanmaktadır. daha da önemlisi bu çıkış rezaleti iki buçuk senedir yaşanmasına rağmen bugüne kadar hiçbir önlemin alınmaması ve hiçbir girişimde bulunulmaması kabuledilebilir değildir.
avrupa ve dünyanın en modern stadyumlarından biri olarak lanse edilen yeni ali sami yen spor stadyumu ne yazık ki ulaşımı konusunda çağdaşlarının oldukça gerisindedir. çağdaşlarında maç çıkışları stadyumun dört bir tarafından yapılabilirken, yeni ali sami yen spor stadyumu'nda yaklaşık 40-50 bin kişi zorunlu istikamet olarak sadece bir metro istasyonu çıkışını kullanabilmektedir. yaşanan yoğunluk yüzünden insanların bir kısmı metro çıkışını kullanmak yerine hayatlarını tehlikeye atarak stadyumun çevresinde bulunun ufak tepeleri kullanmakta, buradan da tem otoyolunun emniyet şeridi boyunca yaklaşık olarak 100 metre yürüyerek seyrantepe ulaşmaktadır. bu tehlikeli oyun ne yazık ki her maç sonunda oynanmaktadır. tüm bunların yanında, maç öncesinde, esnasında ya da sonrasında yaşanabilecek yangın, deprem vb. gibi bir afet sonucunda oluşan izdihamın sonuçları hiç istenmeyen boyutlara ulaşabilir.
sonuç olarak, bir protesto yüzünden siyasi otoritenin kendi vatandaşına eziyeti bilerek reva görmesi kabul edilemez!
ali sami yen arazisi sayesinde kasasına en az 475 milyon tl giren devletin bu tutumu kabul edilemez!
galatasaray'ın mecidiyeköy'den seyrantepe taşınması sonucunda bölgede yarattığı pozitif dışsallığı görmezden gelinemez!
ülkenin başbakanının televizyonlara çıkıp utanmadan "galatasaray'ı stadını biz yaptık" demesi kabul edilemez!