• 3
    7 ağustos 1932 doğumlu etiyopyalı uzun mesafe koşucusudur. 1960 roma olimpiyatlarında maratonda aldığı altın ile tarihteki ilk siyah afrikalı olimpiyat şampiyonu unvanını kazanmıştır. bir sonraki olimpiyatlar olan 1964 tokyo olimpiyatların'da da bu başarısını devam ettirerek maratonda tarihte ilk kez üst üste 2 olimpiyat altını kazanan atlet olma başarısını göstermiştir. her iki zaferinde de dünya rekoru kırması ayrı bir başarıdır.

    faşist mussolini iktidarının 1936-1941 yılları arasında işgal ettiği etiyopya'nın bir vatandaşı olarak yalnızca 20 yıl sonra italya'da çıplak ayak ile 2:15:16'lik derecesiyle altın kazanmıştır. bu yarışı önemli kılan bikila'nın çıplak ayakla tüm yarışı koşup en yakın rakibi olan rhadi ben abdesselam'a 25 saniyelik fark atmasıdır. yalnız bilinmelidir ki; olimpiyat finalinde bikila, kendisi için alınan ayakkabıların ayağını vurması sonucu yarışa çıplak ayakla çıkmaya karar vermiştir. ayrıca askerde çıplak ayakla koşmaya alışmasının avantajını bu yarışta gördüğü bilinmektedir.

    1961 yılında da atina klasik maratonunu çıplak ayakla kazanmayı başarmıştır. ayrıca mainichi, kosice gibi şehirlerde düzenlenen maratonlarda da altın kazanmıştır. ilk paragrafta bahsettiğim gibi bir sonraki olimpiyatlarda da unvanını koruyarak tarihe geçmiştir. ne yazık ki 22 mart 1969 yılında geçirdiği trafik kazası sonucunda (kendisinin alkollü olduğu iddiaları mevcut) felç geçirmiştir. ingiltere'de aldığı tedavi neticesinde üst vücudunun hareket fonksiyonu kısmen geri gelse de maalesef bir daha hiç yürüyememiştir. buna rağmen paralimpik atlet olmaya karar vererek kendisini masa tenisi ve okçulukta geliştirmiştir. 1970 ve 1971 yıllarında sırasıyla ingiltere ve norveç düzenlenen paralimpik oyunlarının öncülerinde boy göstermiştir. ayrıca 1972 münih olimpiyatlarına özel davet ile katılarak açılış töreninde ayakta alkışlanmıştır. 25 ekim 1973 yılında beyin kanaması geçirerek yalnızca 41 yaşında aramızdan ayrılmıştır.

    https://cdn.vox-cdn.com/...2_aa5c77d5ed_z.0.jpg
  • 4
    plase dergi'de kerim kılıç onunla ilgili bir yazı yazdı. aslında yazıdan ziyade kerim kılıç'tan bahsetmek gerekiyor. halihazırda eurosport'a da çeviriler yapan bu genç adam gelecekte adından fazlaca söz ettirecek bence. bana göre plase'nin en iyi yazarı. bir iki yazar daha var ama kerim üslubuyla, artık onunla özdeşleşen kurgusuyla ayrılıyor herkesten. ve daha 20'li yaşlarının başında kendisi. bir de berkin özdal var 18 yaşında. tarihe not düşülsün diye bu iki ismi belirtiyorum özellikle, bu adamlar spor basınında isimlerinden bahsettirecekler ileride. o oluşum içerisinde yüz yüze görüştüğüm adamlar da var ama onların adını burada böyle anmıyorum. ucuz bir reklam peşinde değilim yani, berkin özdal ve kerim kılıç, not alın bu isimleri.

    bikila çok önemli bir atlet. aslında kerim başka yerden yaklaşmış konuya, çok başka şeylere değinerek kendi tarzında bir yazı çıkarmış ortaya. bikila'nın hayatı filmlere konu olabilecek türde bir hayat aslında. iki kez üst üste olimpiyat şampiyonu olup (bunu maratonda başaran ilk atlet) sonrasında bir kaza sonucu felç kalmış ve o şekilde başka sporlara yönelip orada da dereceler almıştır.

    kerim kılıç'ın gözünden bikila; http://plasedergi.com/hikaye/abebe-bikila-sembol/

    edit: geçici mi kalıcı mı bilmiyorum ama kerim kılıç socrates'e yazmaya başladı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın