2009-10 NBA Final Rövanş Maçı
03:00 Staples Center
94 - 103
  • 38
    yıllar sonra colugumuza cocugumuza anlatacagımız turden efsanevi bir maca sahne olan 2010 nba finallerinin ikinci ayagı.

    bos durmadım, uykumdan fedakarlık ettigim bu mactan sonra biraz daha fedakarlık yapıp gozunu yeni acıp da macı merak edenler okusun diye yazımı da yazdım.. iyi de oldu, ne vakitten sonra basketbol macı yazdım boylesine uzun..

    http://artemiofranchi.blogspot.com/...-94-103-celtics.html

    --- alıntı ---

    son çeyreğe ait bu otoğraf aslında yazılmak isteneni güzelce anlatıyor. rondo yıldızları arkasına aldı ve celtics'e galibiyeti getirdi bu kritik maçta. karede ray allen yok ki o tüm takımdan kopup bambaşka işler yaptı. rekorunu kırdı, takımını önde tutup galibiyetin ilk adımını attı.

    lakers henüz üçlük bulamadığında ray allen tam altı tane üçlük atıp michael jordan'a ait finallerde bir devrede en çok üçlük bulma rekorunu egale etmişti. bir tane daha atıp rekoru kırdı. finaldeki 7 üçlük demek başka bir rekorun egale edilmesi demekti. finallerde tek maçta en fazla üçlük atma rekorunu egale etmişti ve ikinci devrede gelen bir üçlük daha ray allen'ı finaller tarihinde bir maçta en çok üçlük atan adam yaptı. ray allen 24 sayıyı üçlükten bulup maçı 32 sayı ile tamamladı. 8/11 ile üçlük atmak finali geçtim sezon içinde bile sık rastlanacak bir olay değil. efsanevi bir performans izledik bugün finalde.

    ilk yarı ray allen celtics'i önde tutup avantajlı götürdü soyunma odasına. ikinci yarı ise sahneye yıldız adayı değil gerçek bir yıldız olduğunu bir kez daha kanıtlayan rajon rondo çıktı. kaan kural ve ismail şenol'un da sık sık tekrar ettiği gibi maçın yıldızı ray allen'dı ancak maçı alan isim kesinlikle rajon rondo oldu.

    rondo "19 sayı 12 ribaund 11 asist" ile bitirdi bu maçı. triple-double yapmış olmak bir final maçı için yeterli görülebilir ancak daha fazlasına ihtiyaç duyulabiliyor maçı kazandırmak için. işte orada diğer iki istatistiği devreye girdi rondo'nun: "2 top çalma ve 1 blok".

    basit gibi duruyor iki tanecik top çalıp bir de blok yapmak. iyi bir oyuncu maç içerisinde bunu kolay yapıp, sezon ortalaması haline getirebilir. ancak triple-double yaparken bu iki istatistiği bu kadar yerinde ve zamanında yakalamak önemliydi. blok gelmese maç lakers'a dönebilirdi. fisher bomboş üçlüğe kalkarken yaptığı blok maçın, serinin, finalin kaderiyle oynadı resmen. çaldığı iki top da bloktan daha kritikti. özellikle 2. top çalma kobe'nin onlarca kahramanlığın arasına bir yenisini eklemesini ve lakers'ın maçı uzatmaya taşıma şansını engelledi. kobe şuta kalkmaya hazırlanırken bir adım önce kendisini geçen kobe'yi durdurdu rondo ve maçın tehlikeye girmesini engelledi.

    5 sayı öndelerken bomboş pozisyonda farkı 7 sayı yapması ise kendi takımını psikolojik olarak daha da öne geçirdiği gibi lakers'ı yıktı tam tersine.

    maç boyu hakemler ilginç düdükler çaldılar. bazıları üç hakemin anlaşamamasına ve tartışmalı pozisyona yorulsa da kobe'ye tartışmasız iki faul çalındı. ilk devrede hanesinde dört tane faul yazan kobe savunmada yetersiz kalınca önemli bir gücünü yitirdi lakers. aslında maçın daha başında gasol öylesine iyi başladı ki önce garnett'i iki faulle kenara aldı, ardından garnett'in yerine başına dikilen glen davis'i yine iki faulle kenara aldı. toplamdaki dört faul celtics'in pota altını yıkar derken kobe'ye gelen aynı sayıdaki faul lakers'ın en önemli hücum gücünü törpülemiş oldu.

    şunu da unutmamak gerek ki bench katkısı da bazen az olsa da öz olabiliyor. neden mi bahsediyorum? nate robinson'dan tabii ki. nefret ettiğim bu adam finali almasını istediğim celtics'e maçı getirme yolunda önemli bir katkı sağladı. kenara giç gelmeyen rondo'nun yerine girip 6 dakikada 7 sayı atıp hemen kenara gelmek bu kadar az süre alan bir yedek için beklenenin çok daha ötesinde bir performans oldu.

    serinin sıradaki üç maçı boston'da. tahminimce üç maçtan iki tanesi boston'a bir tanesi de lakers'a gidecek ve seri 3-2 ile los angeles'a dönecek. celtics'in los angeles'taki maçların birini daha kazanacağını düşünüyorum yine. 4-3 celtics diye tahminimi yapayım ikinci maç sonunda.

    "rondo & ray allen" ikilisi seride bunun gibi bir maç daha çıkarır umarım. muhteşemdi. yıllar sonra lakers-boston tekrar final oynarsa çoluğumuza çocuğumuza anlatılacak cinsten bir final maçı izledik bugün.

    --- alıntı ---
  • 41
    2 beklenmedik performans**ile boston'a giden maç oldu. üçüncü çeyreğin sonunda lakers kıpırdansa da kobe'nin son çeyrek performansının normalin altında kalması maçı çevirmelerine yetmedi. maçın en kritik istatistiki farkı sanırım üç sayılık atışlardı. ray allen'ın rekoru ile 11/16 üç sayı isabeti bulan celtics'e 5/22 ile cevap veremeyen lakers, zaten bu maçı kazanamazdı. boston çok büyük bir avantaj yakaladı. evindeki 3 maçı kazanarak, los angeles'a dönmeden şampiyon olma ihtimali belirdi ama kobe seriyi tekrar melekler şehrine çevirecektir diye düşünüyorum.
  • 42
    öncelikle (bkz: ray allen) ve (bkz: rajon rondo). boston beklediğim üzere 1 maç çaldı staples center'da ve seride durumu 1-1'e getirdi. tabi bu seviyede basketbol oynayan 2 takımda birilerinin ön plana çıkıp maçı alması gerekiyordu, garnett'in ve diğer uzunların erken faul problemi, pierce'in yeteri kadar etkili olamaması 2 oyuncuyu ön plana çıkardı. ray inanılmazdı cidden. 2. periyot neler yaptı anlatılmaz yaşanır tadında bir şeylerdi. rondo sonradan ağırlığını koydu, triple-double yaptı ve şutunu boş bırakan lakers savunmasına cevabını verdi sanırım.

    kobe yine oynuyor tabiki ama celtics'in diğer faktörleri daha tecrübeli ve daha yetenekli bana sorarsanız lakers'a göre. dün gece gördük artest, fisher, fena oynamamasına rağmen gasol ve bynum'u. büyük oyuncular büyük maçlarda ortaya çıkıyor. ray allen ise buna en iyi örneklerden bir tanesi.

    hakemlere gelirsek ise çok da takılmamak gerekiyor bence. karşılıklı hatalar yapıldı çünkü. aynı soru maçtan sonra kobe'ye sorulmuş. kobe ise şöyle diyor : ' you gotta play, you gotta play your own game. ' pek bakmayalım bu işlere oyunumuzu oynamalıyız mealinde bir şeyler diyor. zaten hakemlere gerekli baskıyı phil jackson kuracaktır. lakers fanlarının bundan bir şüphesi olmasın, kendisi bu işi en iyi yapanlardandır.

    şimdi garden'da lakers'ın işi çok çok daha zor, celtics seyircisi basketbolu en iyi bilen seyircilerden biridir yeterince baskı kuracaklar, takımlarını gazlayacaklardır. tabi 3 maç üst üste almaları çok zor evinde olmasın rağmen. yine tekrarlıyorum seri 4-2 boston lehine biter.
  • 43
    seride boston adına tek avantajjlı eşleşme rajon rondo'dur. aynı zamanda ray allen'ın mantıksız şut attığı ve hakemlerin bariz lakers aleyhine katliam yaptığı bir maçı zar zor kazanmıştır boston. evet seri adına ben de kaygılıyım ve biraz abartılı yorum yapıyor olabilirim. ama garnett'ten çıktığı bariz olan topun boston'a verilmesi kilit nokta oldu. bu kararda art niyet ararım ben kimse kusura bakmasın.üstelik bunu tekrarı izleyip yapmaları ayrıca skandaldır. onu geçtim kobe'ye çalınan üç faul düdüğü skandal kararlardır ve kobe'nin ritm bulmasına engel olmuşlardır.

    sonuç olarak los angeles lakers'ın garden'dan en kötü iki maç alabileceğini düşünüyorum. son iki yıldır garden'da yenilmiyoruz zaten. uzunları ısrarla kullanmaya devam edersek kazanan taraf biz oluruz. kobe ise elbette karşısında bulunan savunmanın etkisi ve sakatlığı sebebi ile suns serisindeki gibi insanlıktan çıkamaz. ama dün oynadığı gibi de oynayamaz.

    ayrıca jose mourinho vari bir istatistiğe sahip phil jackson faktörü var. kariyeri boyunca yönettiği takımların ilk maçı kazandığı serilerin hiç birinde boyun eğmemiş. bu da son derece güvenilir bir istatistik.

    dün sadece bir avantaj kaybetti lakers. üzülerek söylüyorum anti lakers tayfası şampiyon olacağız
  • 44
    rajon rondo ve ray allen'ın üstün performanslarıyla boston'ın seriyi 1-1 e getirdiği maç olmuştur. aslında ideal 5 olarak baktığımızda boston'ın iyi bireysel performanslar gösterdiğini söylemek zor. zira paul pierce ve kevin garnett ne yaptı sahada, anlayanı bulmak epey zor. hele bi ara pierce moladan sonra sahaya havlusuyla beraber girdi, bildiğin maça öyle devam edecekti sonradan koşup aldılar falan, aklı başka yerde gibiydi. perkins'e zaten değinmiyorum, böyle bir kalasa ne desem az. onun gibi pivotun olacak, günde iki posta dövecen yani, başka da işe yaramaz. bench'den ise boston nispeten fena faydalanmadı. ara ara özellikle rasheed wallace ve robinson güzel katkı yaptı.

    lakers'da ise bynum'un üstün sayılabilecek performansının yanında, gasol'ün de skorerliğini de söylediğimizde geriye pek bir şey kalmıyor bireysel olarak. kobe'nin faul problemi yüzünden pek etkili olamadığını, ara ara lakers'ı maça tutunduracak sayılar atsa da, üstünlüğünü hissettiremediği bir maç oldu. şimdi artest diyeceğim, ne desem bilmiyorum. lakers adına bi nevi maçı veren oyunculardan, özellikle hücumda yarardan ziyade zararı vardı takıma. bench'den ise farmar ve vujacic ara ara takıma güzel hareketlilik getirdi ancak yeterli olamadılar.

    bizi güzel bir serinin beklediğini gösteren maç olmuştur sonuç itibariyle. zira lakers saha avantajını 2-0 ile bitirseydi, seriyi de bitirmiş gibi bir şey olacaktı ama şimdi her şey dengede. boston'ın ise kendi sahasındaki performansı belirleyecek her şeyi ancak ben kendi sahalarından firesiz çıkacaklarını düşünmüyorum, lakers aradan maç alıp mutlaka staples'e taşıyacaklardır tekrar seriyi.
  • 45
    tek kelimeyle mukemmel macti. rajan rondo her yone 1200 dk bedava muhabbeti gibi, her yone katkiyi sagladi. blogunu yapti, en zor anda eli titremeden yolladi topu, macin en fazla ribaund alan oyuncusuydu tek kelimeyle mest etti.ray allen ise adina yaki$ir $ekilde rekorunu kirdi, 8/10 3luk firlatti, bir topu airball oldu o anda lakers seyircisi cildirdi. mac sonunda ise celtics lakerslilari cildirtti.
    ayrica doc riversinda mola almak icin sahaya firlamasi unutulmazdi.

    paul pierce vs pau gasol sertle$mesini devamini 2 gun sonra tekrar izleyebilecegiz.

    klasik son : i love this game!
  • 48
    muhteşem bir maçtı. izlemeyen varsa mutlaka izlesin.

    lakers'ın sondaki büyük seriyi(16-4) yemesinde ve maçı kaybetmesindeki en büyük etken top dolaşımının aksaması ve gasol-bynumikilisini unutmaları. bu ikili denize döktü resmen celtics pota altını. harika oynadı ikisi de ama maçın sonlarında şut bile atamadılar. bu ikiliden gelen son basket lamar odom'un alley-oop pasıyla bynum'ın bitirdiği pozisyon. bitime ne kadar var? 6:31. buradan sonra tek sayı geldi bu ikiliden. o sayı geldiğinde maç bitmişti zaten. gasol'ün son saniyelerde attığı 1/2 serbest atış. 6:31 den sonra tek şut attılar: gasol'ün köşeden üçlüğü. bu kadar iyi oynayan pota altı bu kadar uzun süre unutulmaz. rakip yüksek yüzdeyle üçlük atarken lakers'ın maçta olmasının en büyük sebebi bu ikiliydi. maçta son saniyelere lakers bir sayı geride girse, tam bir hücumluk süre olsa, uzunların bitirdiği bir set oynamaları bile normal karşılanabilirdi. lakers önemli bir fırsatı kaçırdı. pota altında bir daha bu kadar fark olmayabilir. seri boyunca üstün olabilirler ama bu kadar fark zor.

    üçlük performansı da zayıf kaldı lakers'ın ama ondan daha sonra bahsedeceğim.

    bir diğer faktör ron artest'in hücumda sadece zarar vermesi. 6 sayı 1/10 ile, 3 top kaybı, 1 asist. yok artık. lakers benchi de yetersiz kaldı. 24-15 kenardan gelen sayılarda celtics önde. jordan farmar'ın katkısı kabul edilebilir. vujacicaz oynadı, fena değildi. brown'ın biraz daha saldırgan olması lazım. 15 dakika oynayan birinden daha fazla katkı beklemek normal. bu ikisini birleştirdiğimde luke walton'ın biraz süre alması gerektiğini düşünüyorum. savunmada dezavantaj getirebilir, fiziği iyi olmayabilir ama hücumda hiç değilse zarar vermez. savunmada da allen'ı kovalayabilir. oyun bilgisi ve pası iyi. artest her an saçma tercihler yapabilir. fizikden ve savunmadan başka artısı yok. gününde olduğunda iyi atıyor. o zaman da saçma tercihler yapıyor. ariza'dan daha iyi savunmacı ama çok fark yok. çok daha kuvvetli. ancak sahada olmasının getirdiği risk daha fazla.

    odom faul problemine girdi. sahada kalamadı iki maçta da. benchin en büyük silahı olarak mutlaka bunu çözmesi lazım. bu problem bunun yanında lakers üç kişilik uzun rotasyonu kullandığı için bynum'ın ve gasol'ün dinlenmesinde sıkıntı yaratıyor. pau gasol üç çeyrek hiç çıkmadan oynadı.

    kobe faul problemine rağmen 35 dakika sahada kalabildi. başka bir gün olsa kobe'nin bu kadar oynaması yeterli olabilirdi. kötü oynadığını söylemek zor ama lakers'ın maçı bu kadar kötü bitirmesinde baş sorumlu. çok fazla çıkıp girmesi bozdu kendisini muhtemelen. böyle bir günde bile istatistik kağıdın her yerini doldurdu, takım arkadaşlarını oyuna sokmaya çalıştı. ancak beş top kaybı hiç olmadı. özellikle rondo'nun çaldığı top çok kritikti.

    lakers'da neyin yanlış olduğundan bahsettim şu ana kadar. celticsneyi iyi yaptı? öncelikle muhteşen üçlük attılar. ray allen'ın büyük katkılarıyla. %68.8 çok büyük bir yüzde. rakip sizden daha fazla üçlük deneyerek %22.7 ile atarken getirdiği avantaj daha fazla artıyor. ilginç olan celtics'in allen dışındaki oyuncularının sadece beş üçlük denemesi. paul piercehiç üçlük kullanmadı mesela. ray herkes için yeterli sayıda atınca gerek kalmadı. *

    celtics bir ara çok top kaybediyordu. ikinci yarıya 12 top kaybıyla başladılar. ikinci yarıda ise sadece bir top kaybettiler. inanılmaz. lakers'dan bu konuda da avantajlı konuma geçtiler. felaket ilk yarıya rağmen. lakers iki top fazla kaybetti celtics'e göre.

    garnett ve pierce kendi standartlarının çok altında kaldılar. ray allen ve rajon rondoilk maça göre daha aktif oynayınca pek bir problem olmadı bu. kaybetseler büyük eleştiri riskiyle karşı karşıya kalabilirlerdi.

    rondo muhteşem oynadı gerçekten. aldığı ribauntlarla oyunu istediği gibi kontrol etti. ilk maça göre çok daha ortadaydı. kaybolmuştu ilk maç. çok kritik işlere imza attı. fisher'a blok, kobe'nin topunu çalmak (iki kez yaptı bunu, ilkinde kobe beşledi) ve farkı beşe çıkaran orta mesafe. süre dolarken üçlük bile attı. tek eksisi faul atışlarıydı ama böyle oynadığı sürece hiç önemli değil.

    hakemler hakkında iyi şeyler söylemek zor. çok fazla düdük çalıyorlar. kobe'ye verdikleri iki faul kötü kararlardı. biri ilk yarıda allen'ın aldığı diğeri de sanırım rondo'nun aldığı. kendrick perkins'in faulünü atlayıp, topun kevin garnett'ten çıktığını görmemeleri çok kritik bir karardı. o karardan sonra celtics hücumda farkı beşe çıkardı. kırılma anıydı belki burası. tabi burası için hakemi suçlamak yanlış, kimse rondo'yu boş bırakın demedi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın