• 177
    4-3-1-2 iyi bir sistem olarak kabul edilebilir mi? barcelona şu anda bunu oynuyor ama neymar hem kanat hem forvet oynayabilecek bir yetenek. messi biraz daha geride oynuyor fakat o da kanatları iyi kullanabilen bir deha. suarez ise klasik forvet. sağ kanadı dany alves ile messi kullanıyor. orta sahada ise buskets-iniesta-rakitic oynuyor.

    şimdi bu sistemi bize uygularsak, rodriguez-selçuk-emre ya da bilal'den hiçbiri buskets gib kesici değil. zaten bizim ana sorunumuz orta sahada defansif bir oyunucumuzun olmaması. yani dmc'miz yok. şu anda elimizdeki en iyi dmc jpk. gerisini varın düşünün.

    sneijder messi'nin rolünde kabul. poldi de iyi ama yanında yasin'i oynatsan forvet özelliği yok, burak'ı oynatsan kanat özelliği ve gol yeteneği yok. yani nerden baksan ıh...

    ama yine de biri dmc (defansive middle center= defansif orta saha) ikisi omc (ofansif orta saha) üçlü orta saha bence de en iyi formül.

    imdi soru şu? dmc kim olacak?
  • 181
    4-3-1-2'i dünün gündem başlıklarında gördüm ama entry'leri okumamıştım. şimdi dünün entry'lerini de okudum. barcelona'nın bu sistemle oynamadığını yazan arkadaşlar var. şöyle düşünelim; buskets, iniesta ve rakitiç orta üçlü ve bunu tartışamayız. çünkü bunların hiçbiri kanat değil. messi forvet de oynamıyor kanatta. nerde oynuyor, neymar ile suarez'in bir adım gerisinde. neymar sol kanada yakın, suarez sağ kanada yakın forvet pozisyonunda. o zaman bu üçlüyü nasıl konumlandırırsınız?

    sonuç olarak barcelona 4-3-1-2 ya da çok zorlarsanız, 4-3-3 oynuyor diyebilirsiniz ama unutmayalım ki aralarında öyle çok belirgin bir fark yoktur bu sistemlerin.

    not: bir takımın sistemini oyuncuların özellikleri belirler. bizde burak bu sistemi oynayabilecek bir futbolcu değil. ama yasin'de değil. o zaman poldi'nin yanında burak'la başlayıp yasin ve bilal'i hamle oyuncusu olarak kullanmaktan başka çare gözükmüyor.
  • 184
    3lü orta saha için burada baklava oynayabilecek adam lazım olur.selçuk en kötü zamanlarını baklava oynadığı zamanlarda oynadı,kaldıramadı yuhalandı.mevcut kadroda baklava oynayabilecek isimler emre çolak ve hamit altıntop.jose ve selçuk baklavadan ziyade santra noktasında durması ve oradan yönetmesi gereken isimlerdir.hamitin sakatlığını ve ön liberonun olmaması dolayısıyla uzak durmamız gereken sistemdir.gattuso pirlo seedorf üçlüsübda gattuso geride diğer ikisi ise baklavanın dilimleriydi.bize şuanda çok uzak.
    hadi diyelim zorla oynayacağız o zama selçuk gattusonun görevini yapması lazım ki bu da selçuk için yuhalama dönemi geri geliyor demektir.ya da diğer seçenek olarak selçuk'un oynamaması gerekir.
    bir zamanlar alex varken fenerbahçe tam anlamıyla 4-4-2 oynayamıyordu alex'i oynatmak adına.bizde de selçuk oynayacaksa 4-3-1-2 veya 4-3-3 veya 4-3-2-1 oynayamayız.bunu kabullenmek lazım.yoksa selçuk inan'ı mecbur zor günler bekler.
  • 185
    cok fazla takilmayin dizilise. tek basina cok bir anlam ifade etmiyor cunku. turk futbolcusunun pozisyn bilgisi zatifligindan bazen dizilis strateji kadar onem kazansa da dumeni tutan kisi isini bildigi muddetce cok da onemi kalmiyor. asil onemli olan dizilisin uygulanisi, yani strateji ve taktik.

    4-3-1-2'in tercih edilmesinin sebebi o takimin kanat oyuncusuna sahip olmamasidir genelde. boyle bir takiminiz varsa 3-5-2 ya da 4-3-1-2 tercih edebilirsiniz. kanat oyuncunuz olmadan tercih edebileceginiz nispeten daha kanatli gibi duran oyun da duz bir 4-3-3 olabilir. 3 net forvet ve 3 net orta sahayla oynarsiniz. turkiye gibi liglerde bu cok is yapan bir uygulayis. fenerbahce bunun ekmegini cok yedi sampiyon oldugu sene.

    barcelona ise 4-3-1-2 oynamiyor kesinlikle. 4-3-1-2 nin barcelona'nin oynadigi 4-3-3 ile de hicbir yakinligi yok. cunku barcelona cok uzun suredir 4-3-3'u dar oynuyor ve net santrafor'la degil hizli kanat forvetlerle oynuyor. 4-3-1-2'de ise birakin kanat'i, hizli bir adam bile kullanamadiginizdan tercih edersiniz. herkesin soyledigi milan'i hatirlayin. hos onlar degisken oynardi, bazen 4-1-3-1-1 gibi dizilirlerdi, ozellikle deplasmanda. ama en belirgin ozelligi hizli kanat oyunculari olmadigindan orta saha takimi olmalariydi.

    messi ise kanat forvette olsa bile playmaker rolunu ustlenmeye devame diyor. klasik bir 10 ya da onda alistigimiz false9 yerine, bir zamanlar oynadigi sag kanat forvet olarak gorev yapiyor. tek farki eskiden (messi kanat forvetken) xavi uzerindeyken butun oyun kurgusu ve temposu, simdi messi oyunun temposunu ve yonunu dikte ediyor. barcelona'nin dar 4-3-3'u sizi yaniltmasin.

    galatasaray da hizli ve kanat oyuncusundan yoksun bir takim olduguna gore elbette bu dizilisi deneyebilir. dedim ya, cok takilmayin. onemli olan bunun uygulanisi. merkez 3'lu hareketsiz 3 adamdan kurarsaniz patlarsiniz. sadece one geriye hareket eden adamlarla (bilal mesela) kurarsaniz patlarsiniz. selcuk'u onde kullanirsaniz patlarsiniz. bunun en kolay ve "teoride" en makulu selcuk'un derinde oynayip soluna sol cizgiye acilmayi bilem emre, sagina da jose'yi koymak. ama bu sadece teoride. belki size garip gelecek ama emre'nin islemedigi yerde sol ice sneijder veya olcan'i da koyarak bu dizilisin islemesini saglayabilirsiniz. sag ic icin jose harici en iyi alternatif aci ama maalesef sabri. takimda sagda oynayabilecek kimse kalmadi. hamit tek alternatif fakat o da sakat. isin ozu eger bu dizilisle bir taktik gelistiriyorsak en elzem oyuncular selcuk ve jose. sneijder'i bir sekilde oynatirsin ama takimin bu dizilisle oynamasi icin selcuk'un derinde, jose'nin de sag icte oynamasi elzem.

    burak oynayamaz onermesine de katilmiyorum. bana sorarsaniz burak hicbir sey oynayamaz fakat ise yarar hale getirmek cok da zor degil. burak'i ileri kosan degil, yana acilan ve sahte kosu yapan forvet olarak kullanirsaniz podolski cok genis alanlar bulabilir, sneijder'in onu daha acik kalir ve en onemlisi burak'tan pas oyununa katilmasini ya da 50 metrelik uzun toplari durdurup gol atmasini beklemeden sadece bitirici noktaya girebilmesini beklemis oluruz. bu da burak'in verimliligini arttiracaktir.

    burada yapilabilecek en buyuk hata prandelli'nin ilk cl maclarinda yaptigi gibi iki santraforu ayni hat uzerinde yanyana oynatmak olur. prandelli yuzunden pandev ve burak ayni topa hareketlenip durdular, acik alan asla bulamamistik. burak ve podolski'de de ayni hatayi yaparsak hucum aksiyonlari berbat olur.

    tekrar tekrar yazip durdum, dizilise cok takilmayin, yeter ki oyuncular dogru pozisyonlarda, dogru pozisyon gorevleriyle oynasin.

    ekleme: bu arada galatasaray terim zamani 4-4-2'yi diamond yani baklava oynadi. 4-3-1-2 oynamadi. selcuk'un kotu oynamasinin sebebi de derinde degil solda oynamasiydi. zaten o donem butun avrupa basini terim'i bu sebeple elestirip neden melo geride de selcuk onde diyordu. olmasi gereken selcuk'un derinde olup oyun kurmasi, melo'nun onde onunu supurmesiydi. simdi bahsedilen ise baklava oyun degil 3'lu bir orta saha kurgusu. selcuk derinde oldugu muddetce teoride bu isler.
  • 187
    4-3-1-2 dizilişinde, orta üçlünün en gerisinde oynayacak futbolcunun kesici özelliklere sahip olması şarttır. aksi halde rakip hücumları çok tehlikeli olur.

    melo'nun defansif, selçuk'un ofansif oynatılmasının nedeni de budur. mitekim melo bugün inter'de de aynı mevkide oynuyor. selçuk öyle bir futbolcu ki ne ofansif ne defansif. tam merkez oyuncusu. o nedenle bizim kurgularımız karışıyor diye düşünüyorum.
  • 190
    taktik değildir evet, ama bir sistemdir.

    bir diziliş oyun şablonunuzu değiştiriyorsa, farklı bir mantık kurgulatıyorsa o bir sistemdir. diziliş her zaman sistem değişikliğine yol açmaz.

    4-4-2 ve 4-3-3 tabanlı bir sistemdir, fakat kanatlar olmadığı için onların yerine beklerin bütün kanat trafiğini üstlenmesi beklenir, yani canavar gibi beklerinizin olması gerekmektedir. kesinlikle sağlam bir adet defansif özellikli orta saha oyuncusu gerektirir. orta sahanızın canavar gibi top tutabilmesini gerektirir, gerektiğinde defansif olarak kanatlara yardımcı olmaları beklenir. hareketsiz statik oyunculara orta sahada yer yoktur.

    pas kalitenizin üst düzey olması gereksinimini saymadım zaten.
  • 192
    galatasaray'ın şampiyonluklar kazandığı ve şampiyonlar ligi'nde çeyrek final oynadığı taktik diziliştir.
    bu dizilişin en önemli oyuncuları bek oyuncularıdır. 4-3-1-2 dizilişinde kanat oyuncuları olmadığı için kanatları işletecek oyuncular bek oyuncularıdır. bu bağlamda bu diziliş için ideal bek oyuncuları cafu, roberto carlos gibi tüm kanadı etkin bir şekilde kullanabiliyor olmalıdır. günümüzde bu oyunculara örnek vermemiz gerekirse r.madrid'li marcelo ve psg'li serge aurier gibi oyuncuları örnek verebiliriz. eğer etkin bek oyuncularına sahipseniz sonraki aşamaları konuşmaya başlayabiliriz.

    bu sistemde orta üçlü, ön libero, sağ haf ve sol haf şeklinde yer alır. sağ-sol hafta oynayan oyuncular iki yönlü orta saha oyuncuları olmalıdır, ve ön libero mevkisinde oynayan oyuncu ise etkin defansif özelliklere sahip olmalıdır. bu söylediğimizin aksine istisnai olarak a.c milan'ın vakt-i zamanında oynadığı şeklinde ise pirlo geriden oyun kuran oyuncu idi, gattuso sağ hafta önde pres yapıp top kazanan oyuncu idi, seedorf ise her ne kadar iki yönlü bir oyuncu gibi görünse de esasen daha çok ofansif aksiyonlarda etkili defansif anlamda ise alanları çok iyi kapatmakta idi. bu bağlamda değerlendirecek olursak elinizdeki oyuncular ile orta üçlüde alternatif kurgular oluşturabiliriz.

    ileri üçlüye baktığımzda ise orta üçlünün önünde oyun kurucu ya da forvet arkası oynayan bir oyuncu ve onun önünde iki forvet oyuncusu yer almaktadır. galatasaray'ın uefa kupasını aldığı döneme baktığımzda hagi-arif-hakan üçlüsü ya da milan'da kaka-shevchenko-inzaghi üçlüsünü buna örnek verebiliriz.
    bu sistemde eğer öndeki iki forvet oyuncusu pres yapan oyuncular ise ve yine bu ikiliden en az bir tanesi pivot santrafor özelliklerine sahip ise; forvet arkasındaki oyuncu, rakip savunmadan dönen topları alma ve oyun içinde boşluklar bulma ya da oyun alanı bulma konusunda daha rahat olabilecektir.

    galatasaray'ın mevcut kadrosunda bu taktik kurguyu uygulamak için ise transfer yapılması elzemdir. mevcut sahip olunan oyuncular ile önümüzdeki sezon bu kurguyu oluşturmak istersek aşağıdaki gibi bir tablo ortaya koyabiliriz.

    --------------------muslera--------------------
    --------------chedjou---transfer------------
    transfer--------------------------------telles
    --------------------transfer--------------------
    --------selçuk-------------------transfer-----
    --------------------sneijder--------------------
    -------------transfer------podolski----------

    aslına baktığımzda 4-3-1-2 sistemi hem 4-4-2'nin hem de 4-3-3'ün bir alternatifi olduğunu söyleyebiliriz. her iki sisteme de benzerlikleri bulunmakta.

    uygulamaya baktığımızda ise 4-4-2 ile kıyaslarsak daha zor bir sistemdir. bu sistemde oyuncuların üst düzeyde taktik bilgiye sahip olması ve mental anlamda üstün yeterlilik düzeyine sahip olması gerekir. örneğin rakip kanat akınlarında orta üçlüdeki sağ ve sol haf oyuncuları beklerinin önünü kapatması gerekirken hücum oyuncuları rakip beklere pres uygulamalıdır.

    bunun yanı sıra 4-3-1-2 sisteminde kanatların kullanılmadığı ise tabiri caizse şehir efsanesidir. bu sistemde kanatlar mutlaka çalışmalıdır. bek, haf ve forvet oyuncuları da kanatların işleyişine mutlak surette yardımcı olmalıdır. kanatların çalışmadığı 4-3-1-2 dizilişi bize sistemde hata olduğunu değil uygulamada hata olduğunu gösteirir. ilaveten şu an 4-3-3 oynayan barcelona'ya baktığımızda oyun içinde sürekli yer değiştiren ve hareket halinde olmak suretiyle saha içinde oluşturulan üçgenler bu sistemde de olmalıdır. örneğin sağ bekten hücuma çıkarken sağ bek-ön libero-sağ haf , rakip yarı sahaya geçtiğinizde, sağ bek-sağ haf-forvet arkası, ve top ileri uca geldiğinde sağ bek-forvet arkası-sağ forvet oyuncusundan oluşan üçgenler ile pas trafiği yapılabilir. santraforda hava hakimiyeti olan pivot santrafora sahipseniz geriden uzun top atarak onun indirdiği toplara topyekün pres ile rakibi boğmak da direkt oyun için alternatif olabilir.

    bu sistemi bir an için önümüzdeki sezon uyguladığımızı var sayarsak yasin ve bruma gibi kanat/kanat forvetlerin bu sistemde yer bulamayabileceğini belirtmemiz gerekir.
    podolski ve sinan gümüş ise etkin forvet özelliklerine sahip oldukları için rahatlıkla santraforda yer alabilirler. sağ ve sol haf için dzemaili alternatif oyuncu olarak kadroda tutulabilir. yapılacak transferler için ise isim vermekten ziyade şunu belirtmeliyim; alınacak oyuncular mutlaka ama mutlaka çok koşan, pres yapan, tabir-i caizse "ciğersiz" diye adlandırdığımız tipte oyuncular olmalıdır. zira bu sistemde koşmayan, pas alışverişleri için yer değiştirmeyen ve etkin koşular yapmayan, yani daha çok belirli bir alan içinde ya da durarak oynayan oyunculara kesinlikle yer yoktur. aksi taktirde sistemin işleyişi sekteye uğrayacaktır.

    son olarak; bu sistem hakkında hem galatasaray taraftarının hem de genel manada futbolseverlerin olumlu görüş bildirmelerinin altında yatan iki temel faktörün olduğu kanısındayım. birincisi bu sistem ile kazanılmış somut başarıların taraftarların ve futbolseverlerin zihinlerinde bıraktığı güzel hatıralar. ikincisi ve bence daha önemlisi bu sistemin doğru uygulandığında futbolseverler açısından seyir zevki yüksek maçlara olanak sağlamasıdır.
  • 200
    galatasaray futbol takımının 1999 2000 sezonunda oynadığı dizilimdir.
    2019 2020 sezonunda mevcut kadro yapısıyla da oynaması gereken sistemdir.
    https://galatasaray11.com/i/53050.jpg
    mevcut kadromuzun oyuncu özellikleri itibariyle bu sisteme cok uygun olacağını düşünüyorum. feghouli'yi sadece sağa hapsetmek dogru degil. forvet arkasında gezinip şut tehdidini kullanmak gerekir.
    babel gezici yardımcı forvet rolünü kotarır. şut tehdidi de var.
    orta 3lunun 3'u de dinamik oyuncular. nzonzi daha defansif iken seri ve lemina box to box oynarlar.
    burada beklerimiz sıkıntılı olsa da oraya destek verme işi de yine orta üçlüde olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın