• 131
    futbolda takım dizilişleri üzerinde çok tartışmalar yapılıyor. futbolun ilk yıllarında (1950-1980 arası diyebiliriz) liberolu sistem modaydı. (ön libero değil sarkık libero) daha sonra 4-4-2 keşfedildi, liberolu sistemden farkı çift stoper kullanmasıydı. ayrıca liberoyu defansın hemen önüne çıkarıp ön libero olarak kullanılmaya başlandı. devamında 3-5-2 sistemi moda oldu. özellikle italyan sisteminde kullanıldı ama sonradan farkedildi ki üç stoperle maça çıkmak orta sahada sayısal üstünlüğü rakibe teslim etmek demekti. arayışlar devam ederken 4-4-2, 4-3-3, 4-1-4-1 gibi birçok sistemler denendi ve sonunda şu anda en yaygın şekilde kullanılan 4-2-3-1 sistemi keşfedildi.

    bu sistemin keşfinde en önemli argüman şuydu. orta sahada üstünlüğü ele geçiren takım, sonunda maçı kazanıyor. yapılan araştırmaların kesin sonucunun bu olduğu açıklandı. çünkü maçın %80’i orta sahada oynanıyordu. ceza alanlarında ki %20 için orta saha feda edilemezdi.

    4-2-3-1 sisteminin diğerlerinden farkı işte buydu. sahanın tüm noktalarını geometrik olarak en iyi şekilde kullanmayı mümkün kılıyor, topa sahip olunduğunda, iki bek futbolcusunu hücuma çıkararak 8 futbolcuyla rakip saha abluka altına alınabiliyordu. top rakibe geçtiğinde de santrafordan başlamak kaydıyla toplu savunma yapıp bütün boş alanlar kapatılabiliyor böylece orta sahada üstünlük kurulabiliyordu.

    üçlü stoper oynadığınız zaman hücumda bir eksik kalırsınız (çünkü stoper özellikli futbolcu hücumda etkisiz oluyor) orta sahanızda rakip sayısal üstünlük sağlar. çünkü siz geride üç stoper bırakırken rakip iki stoper bırakıyor. bu da doksan dakika boyunca devam edince sizin orta sahanız yıpranır ve maçı kaybedersiniz.

    4-4-2 oynadığınızda bu sefer ileri uçta iki futbolcu bulundurduğunuzdan yine orta sahada bir eksik kalıyorsunuz. çünkü santrafor özellikli futbolcunun orta sahada etkili olması mümkün değil. doksan dakika devam eden oyunda yine orta sahandaki futbolcularınız yıpranır ve rakibiniz üstünlük sağlar.

    kısacası, hemen dünyadaki tüm takımlar 4-2-3-1’e geçmiş ve diğer sistemleri sadece özellikli futbolcular bulunca kullanmaya başlamıştır. örneğin elinde messi, neymar ve luis suarez bulunan barcelona 4-3-3’ü kullanmaya devam etti. çünkü doksan dakikanın 70 dakikası rakip sahada geçer.

    4-4-2 ne zaman kullanılabilir? bu soru önemli bir soru ve cevaplanması gerekir. çünkü 4-2-3-1’e alternatif olarak en fazla kullanılması istenen ve dillendirilen sistem bu. kanaatimce üç durumda bu sistemi kullanabilirsiniz. birincisi zayıf rakiplere karşı. çünkü rakip çanakkale geçilmez yapıp kontraatağa kalkıyordur ve bu kilidi açmak için 4-4-2 çıkıp iki golcü santrafor kullanabilirsiniz. golü bulduktan sonra da (ikinci yarıda) yeniden 4-2-3-1’e dönebilirsiniz. ikincisi, rakip oyunu kilitlemişse oyunun son yarım saatinde 4-4-2’ye dönebilirsiniz. üçüncüsü ise, çok hareketli iki santraforunuz varsa bunları denk takımlara karşı çift santrafor olarak kullanabilirsiniz.

    şunu da belirtmekte fayda var. 4-2-3-1’de, iki kanat oyuncunuz kanat-forvet özellikli olmak zorunda. ne demektir bu, yani kanatlarınızda oynayan futbolcular hem çok hızlı olmalı hem de golcü özelliğine sahip olmalı. tam bir santrafor olamazlar ama gol yapabilme konusunda becerilerinin olması lazım. onun için en iyi kanat, 10 gol 15 asist yapan kanattır bence.:) dikkat 15 gol 10 asist yapan demiyorum. çünkü kanat oyuncusunun ilk görevi asist, ikincil görevi goldür. bu tersine dönerse santraforunu kullanamazsın atıl kalır. tabi messi, neymar, ronaldo gibi istisnalar için geçerli değil bu durum. onlar hem kanat, hem santrafor.
  • 183
    en sevdigim sistem. isteyince tam hucumcu isteyince de defansif bir kimlige burunebilmek imkani veren, sahada alan paylasimini futbolcular icin basitlestiren, 4 4 2 ve 4 5 1 formasyonlarini bunyesinde barindiran bizim gibi oyuncu kalitesi sınırlı takimlar icin bicilmis kaftan olan sistem. tabiki her zaman agresif 4 4 2 nin tadi baska ancak en son bu oyunu oynadigimizda ortasahamizda world class seviyenin bir tık alti melo selcuk, forvetimizde elmander baros, sag bekimizde eboue ve tandemimizde ujfalusi vardi. o zamanlar cok parlak bir kadroya sahip oldugumuzun farkinda degildik ve o takimin tadini cok cikaramadik. bugun geri donup bakinca muthis kaliteli bir oyuncu grubuyla, bu kaliteli adamlarin yanina asker futbolcu diyebilecegimiz eklemelerle hakikaten tutturulmasi zor bir kimya yakalamisiz. bugun mevcut kadroyla 4 4 2 oynamaya kalksak mesela elek oluruz gelen 2 giden 3 atar. liranin deger kaybina paralel olarak takimlarimizin kalitesi de azaldi. bugun ligimizde ne bir ujfalusi kalitesinde stoper var ne eboue kalitesinde bek ne de melo gibi bir ortasaha.

    neyse konu cok dagildi. 4 2 3 1 iyidir. okan hocaya 3 5 2 falan gibi oynamamizin imkansiz oldugu taktiklerle vakit kaybetmedigi icin tesekkur ediyorum.
  • 105
    şampiyonlar liginde önlü arkalı 4 stoperle oynarsak makul. öbür türlü iki orta saha ile oynarsak, savunmamız ile önündeki ikili arasındaki bölgedeki madenin değeri milyon euro'larla ölçülür. hatta abd, tt arena'ya demokrasi getirmeye bile kalkabilir.

    muhtemelen hamza hocanın kullanacağı diziliş. sahada değil ama tahtada. sahadaki dizilişimizin hiç bir formasyona benzemediği aşikar. umut ve sabri mevki kavramını çözemediği, poldi-şıno ikilisi iyi performans gösteremedikleri mevkilerde oyuna başlayıp spontane bir şekilde kendilerini rahat hissetikleri bölgelere kaydıkları için belli dizilişle oynadığımız söylenemez.
  • 194
    türkiye ligi'nde default hale gelmiş olup ligi çekilmez hale getiren formasyon. anadolu'da bu kadar tutmasının sebebi top rakipteyken 7-0-2-1'e dönüşmesidir. hatta bazı futbol teröristleri bunu 7-2-0-1'e ya da 7-1-1-1'e dönüştürmekle kalmayıp bunu karşılıklı olarak yaparlar ki oynanan şey sahada 22 kişi varken sadece 3-4 tanesinin topu sürüp şişirdiği ilkel bir aktivite haline gelir...
  • 190
    1 ekim 2022 adana demirspor galatasaray maçına fredrik midtsjö ve lucas torreira ikilisini kullanarak başlamamız gereken diziliş.

    ortasahadan geçiş vermemeliyiz.
    midtsjö ile dikine ani çıkışlar yapabiliriz.

    mertens, yusuf ve mata bu isimlerden hangisinin hucümü şekillendireceğine hoca karar versin.

    not: oliveira’ nın portekize gitmesi ve yedek başlayacağı yönünde haberlere istinaden.
  • 158
    çok sevmesem de güncel durumumuzda eldeki kadro ile tercih edilecek diziliş gibi görünüyor. nitelikli 2 orta saha transfer edilse dahi akbaba, kılınç ve arda’dan olabildiğince verim almak; forvetleri sıkışık fikstürde ekonomik kullanmak adına bu yola gidilebilir. 4-4-2’ye uygun orta sahalar alınsa bile yukarıda saydığım kanatlar ile sanırım 4-2-3-1 tercih olur. elbette oyun içinde hamle gerektiğinde biri çıkarılıp forvet sokularak çift forvete geçiş yapılır ve kanatlar da buna göre konumlandırılabilir ama ana diziliş ve tercih bu olacak gibime geliyor.

    (bkz: 2020-2021 sezonu)
  • 218
    bu diziliş ile şampiyon olduk. bu dizliş ile derbilerde rakipleri sürklase ettik. bu diziliş ile manu'yu evinde yendik. bu diziliş ile bayern'e iki maçta da unutamayacağı tecrübeler yaşattık.

    bunun yanında okan hocamın en sevdiği ve çoğunlukla tercih ettiği diziliştir. forvet arkasındaki birin, sık sık forvetin yanına gelmesini ister. geçen yıl mertens bu bölgedeki oyuncunun vazifelerini hem ofansif hem de defansif olarak layıkıyla yaptı. bu yıl da kerem bu bölgede gereken her şeyi yapıyor. tek eksiği gol, onu da yakında sıralamaya başlayacaktır.
  • 188
    okan hoca yaptığımız beş hazırlık maçında da 4-2-3-1 dizilişini kullandı. ligin başlamasina çok az bir sure kaldi ve büyük bir değişiklik olmazsa bu sene kullanacagimiz temel formasyon bu olacaktir.

    yıllardır defansın önünde tek 6 numara ile oynuyorduk. ancak hazirlik maclari gösterdiki okan hocanın aklindaki dizlişte altı numara yok, onun yerine yerine cift 8 tercih ediyor.

    örneğin son oynadigimiz hazirlik maçı olan 24 temmuz 2022 galatasaray kasımpaşa maçına bakarsanız berkan ile oliviera'nın yaklasık olarak ayni hizada oynağını görürsünüz. yani sahada 6 numara yoktu! çünkü hocanın aklında 6 numaranin oldugu bir düzen yok.

    dolayısyla orta saha için aranılan oyuncunun safkan bir 6 numara olmasindan ziyade normalde 8 numara oynayabilen, formasyon değiştirilip tek 6 numaranın kullanılacağı maclarda da yerinin hakkını verebilecek bir yiğit aranıyor.

    bugün oynanacak mac sonrası görüntü biraz daha netleşecektir. (bkz: 27 temmuz 2022 galatasaray salernitana maçı)
  • 202
    bu seneki galatasaray kadrosunda beni derin dusuncelere permutasyon kombinasyon hesaplarina iten dizilimdir.

    yagmur adam mode on.

    soyle ki dizilimler su sekillerde olabilir:

    zaha kerem ziyech
    zaha kerem tete
    kerem ziyech tete
    kerem zaha ziyech
    kerem zaha tete
    kerem mertens ziyech
    kerem mertens tete

    keremi surekli kadroda tuttum cunku abdulkerim ile bizim ilk 11 seviyesindeki 2 turk oyuncumuzdan birisi. mevcut yabanci kuralinda seve seve oynatiyoruz kendisini eger sakatlik kart cezasi vs yoksa. tabii sampiyonlar ligi olayi baska.

    bu hesaba gore oyuncu bazinda kabaca su sekilde olasiliklar:

    kerem maclarin %100’unde oynuyor. lig ve kupa derken 40 mac yapar. ama gercekci olmak gerekirse bu maclarin bir kisminda baris onu dinlendirecektir turk oyuncu kontenjanindan. 30+ mac diyelim. ıstatistige gore tum maclarin %71’inde sol acik %29’unda on numara oynuyor (tabii on numarayi becerebilirse. yoksa tum hesaplama zahanin 10 numara veya second striker oynadigi daha basit bir denkleme donebilir).

    zaha, ziyech ve tete maclarin %57’sinde oynuyor. kupa ve ligi de hesaplarsak 20-25 mac yapacaklar.

    zaha bu maclarin yarisinda sol acik, diger yarisinda 2. forvet veya forvet arkasi pozisyonunda oynuyor.

    ziyech bu her oynadigi 4 macin 3’unde sag acik, 1’inde 10 numara oynuyor. yani onu 6-7 kez 10 numarada 16-17 kez sag acikta izleyecegiz.

    tete oynadigi maclarin hepsinde sag acik oynuyor.

    mertens maclarin %28’inde oynuyor. yani kabaca 11-12 mac. zaten anca o kadar oynar bu sene bu yasinda. hepsinde de bildigimiz 10 numara oynuyor.

    allah sakatlik kaza bela vermesin.

    yagmur adam mode off
  • 101
    başaralı olacağımız sistemdir.

    http://galatasaray11.com/kadro/basliksiz-8325

    çolak ile jose değişimli oynar ve gerektiğinde ise podolski öne çıkar ve maç sırasında 4-3-3 e rahat bir şekilde dönebileceğimiz sistem. podolski ve yasin özgür bir şekilde oynayarak sneijder ile beraber hücumu düşünmeliler.

    böylece podolski'yi özgür bırakıp biraz daha önde oynatarak daha fazla verim almış oluruz.

    ayrıca yasin - çolak/ jose değişimleri ile çift forvete dönerek 4-3-1-2 de oynayabiliriz.
  • 16
    şimdi yalan yok güzel diziliştir 4-2-3-1. bu 3lü var ya bu 3lü hurafesi bol olabiliyor 3lünün. bugun canım birseye sıkılmadı bari sozlugu acayım da soldan hagimi bulayım kan beynime sıcrasın dedim. yalan yok 10 saniye surmedi. artık hagiye yüzeysel hezeyanlara kızamıyorum dahi. basiret, basarı, takıntı felan ve fıstık... keske biri cıksa icini doldursa bunların sadece kelimelerini yazıp entrysini sonlandırmasa da biz de 'vayy belki de haklı' desek. ama basta dedıgım gıbı bugun asıl konu 4-2-3-1. genc osmanlar, uclunun ortasında klasik 10 numara oynamaz. neden oynamaz? orda oynayan oyuncu modern oyunda iyi bir orta saha oyuncusu da olmalıdır. yani top sendeyken de rakipteyken de sahanın rakip alanında aktif olmalıdır. misimovic oynamaz gülüm. bilirsin misimovic 4-4-2 varyasyonlarının beyaz atlı prenslerinden. geride kalan starlardan. kim oynar? gerard, evet. lampard, evet. saglam kaka,evet. xavi iniesta,evet. ronaldinho,hayır, moderne uymak icin sol acık oldu barcada, cıkmayan bek de sol bekti hala oyledir barcada. bırakalım oraları gelelim bize. stancu, gelişime acık, 'o' adam olabilir. aslında ikinci forvettir ama o adam olabilir. yekta o da calıskan gozukuyor becerebilirse 'o' adam olabilir. arda, zaten o adam olmustu ustune katarak geliyordu ki sakatlıklar darmadagın ettı ardayı, bakalım nasıl donecek. ardaya parantez acmak isterim; cok vuruyorlar vuruyoruz ardaya cogunda da haklılar haklıyız ama şu var, arda üzerine en cok koyan futbolcudur son 5 yılda. oyununu nerden nereye getırdıgının hakkını vermek gerekır. pino, olmaz, neden presi iyi, kuvvetli, ortada top rakipteyken ortasahaya kadar gelir ama top teknigi zayıf, kafasını kaldırmıyor, al veri yok, pas trafigi duzenleyemez, pası alanlardan biri olur, alternatif iyi bir sag sol acık olarak kalır.
    bu entry yazarken bile sımdı farkettim sayfada gozuken dıger entryde misimovic 3lünün ortasında yazılmıs olmaz gulum, olmaz:)
  • 199
    zalgiris maçı öncesi basın toplantısında bugün hocaya eldeki oyunculara istinaden 4-4-2 formasyonu mu oynarsınız gibi bir soru soruldu. yani soru maç özelinde degildi. genel sezona yonelikti. hoca 4-2-3-1 formasyonunda devam edeceğimizi söyledi. geçen sezon göreve ilk geldiginde de formasyon sorulduğunda 4-2-3-1 şeklinde net yanıt vermiş ve o şekilde devam etmişti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın