• 29
    senede 2'den fazla yapılmaması gereken. alıyorsan da karakterine, antrenman performansına, paraya olan tutkusuna dikkat etmek gerekiyor. muhtemelen son transferi olacak adama eğer mertens gibi drogba gibi adamlar değilse milyonlari bağlamak, geri dönüşü olmayacak yatırımlar yapmak bizi ekonomik olarak eski karanlık günlere götürür. o yüzden bu yaz transfer döneminde genç ağırlıklı bir transfer politikası umuyorum.
  • 30
    transfer edilecek oyuncunun oynayacağı pozisyon yaş ile bağlantılıdır. kariyerli, profesyonel, çalışkan ve zeki oyuncular sakatlık geçmişi ve yatkınlığı da göz önünde bulundurularak takıma kazandırılabilir. buna en güzel örnek olarak dries mertens gösterilebilir.

    karar alıcı bir pozisyon olan oyun kurucu ya da on numara rolünde oynayan oyuncular hızlı düşünebilen ve baskı hissetmeyen, soğukkanlı oyuncular olmalıdır. top kendisine doğru gelirken hemen sırtında biten agresif, acımasız ve sert savunmacıları alt edebilmesi için çok kısıtlı zamanı olduğunu bilir. elbette bunu yapabilmek için tecrübe de oldukça önemlidir.

    çoğu oyuncunun ayaklarının titreyeceği anlarda sakin kalıp en doğru oyunu oynamak bu tarz özelliklere sahip "özel" oyuncuların işidir. dolayısıyla takımı yönetecek zeki oyuncular bu otuzlu yaşlarında kariyer maçlarını çıkarabilirler.

    (bkz: dries mertens)
  • 31
    profesyonelliği ön planda olup, mental yönü kuvvetli olunca önemsizdir.

    dünyada tony kroos’un oynadığı topu oynayabilen yok hala, zaten mental yönü kuvvetli kanatlar da zamanla orta sahaya evriliyor.

    her şeyi geçtim günümüzde en olgun çağlardır 30 üstü artık, 35inde bırakan fazla kalmadı.

    mertens özelinde değerlendirirsek eski haline göre yapamadığı tek şey, dikine dribbling ile adam geçmek, onun dışında eski günlerindeki gibi mücadeleci hala, o çok ekstra bir örnek ki buna benzer bir diğer profil de di maria.

    burada mesele oluşabilecek fiziksel sorunu diğer mevkiler üzerinden çözmektir zaten dengeli takım olmak da budur. 21/22 sezonundaki takımda çöp denilen oyuncuların bonservis değerleri toplamı 100 m eurolara gidiyor bugün totalde, o gün ile bugünün farkı da takımımıza 30 yaş üstü oyunculardan gelen baskıyı kaldırma ve yönetme yetisidir.
  • 37
    2025-2026 yaz transfer döneminde çokça yapmamızdan korktuğum transfer tipi. basında adı geçen hakan calhanoğlu, laporte, ilkay ve ter stegen isimleri bu profile yöneldiğimiz gösteriyor. kaleci transferinde bu profile yönelmekte bir problem görmüyorum ama takımın iskeletini buna göre kurmak ilk sezon başarı getirebilir, ama ikinci sezonda ciddi bir düşüş getirir. bunu defalarca yaşayıp gördük.
  • 38
    galatasaray için tarihi boyunca çok iyi sonuçlar doğurmuştur.

    hagi, 31 yaşında gelmiş. 4 sene üst üste şampiyon, uefa kupası, süper kupa.
    nonda, 31 yaşında fenerbahçe'ye kafa golünü attı, şampiyon olduk.
    kewell, 30 yaşında geldiği kadronun en iyi oyuncularından oldu.
    elmander, 30 yaşında takımın sembol ismi oldu.
    necati, 32 yaşında geri geldiğinde şampiyonluğa verdiği katkı inanılmazdı.
    drogba, 34 yaşında geldi, 35'inde juventus'a attığı attırdığı gollerle şampiyonlar ligi gruplarından çıkmamızı sağladı.
    gomis, 32 yaşında 2018 şampiyonluğunun baş aktörü oldu.
    fernando, 30 yaşında gelip hala en beğendiğimiz orta saha performanslarından birini sergiledi.
    riera, nagatomo, mariano geldiklerinde 30 yaşının üstündelerdi ve katkıları tartışılmaz.
    donk, 33 yaşında zirve yaptı. 2019 şampiyonluğuna büyük katkı sağladı.
    mertens, 35 yaşında geldi, 37'sinde sezonun oyuncusu oldu.

    (2024'te depolamışım, bugüne kısmetmiş)
  • 40
    galatasaray futbol takımı için sorun olmayandır. bugün güncel kadroda ciddi süre alan yunus(24), barış(25), sara(25), eren(24), jakobs(25); bunlara ek transferi düşünülen osimhen(26), pavlovic?(24), boey?(25) veya genç sağ bek olacaktır. bu genç sayılabilecek, dinamik ve koşan kadronun merkezine hakan çalhanoğlu gibi beyin koymak, bu oyuncuların tamamını yükseltecektir.
  • 41
    hayatta herşey dengedir. takımın çoğunluğu genç ve koşabilen türde ise 30 yaşın üzerinde takıma yön gösterecek, maç içerisinde oyunu değiştirebilecek oyuncuya hayır denmez. ama 30 yaşın üzerinde koşamayan çok oyuncu olursa o da takımın dengesini bozar.
    misal 1999-2000 kadrosuna bakalım. kadroda zaman zaman hatta bolca yer bulabilen oyunculara bakalım:

    taffarel - 34
    popescu - 32
    bülent - 31
    vedat - 26
    hakan ünsal - 27
    ergün - 28
    fatih akyel -22
    capone - 28
    tugay - 29
    suat - 32
    emre - 19
    ahmet yildirim - 26
    ümit davala - 26
    okan buruk - 26
    sergen - 27
    hagi - 34
    hasan sas - 23
    arif -28
    hakan - 28
    marcio -25

    evet 30 yaş üstü var ama ana formatta oynayan sadece 2-3 tane 30 yaş üstü oyuncu var. gerisi futbolun en verimli yaşları olan 25-28 arasında. emre o takımda parladı mesela. hasan şaş henüz as takımın önemli oyuncusu değildi. keza fatih akyel de takımın dinanizm istediğinde oyuna daha sonradan bolca dahil olurdu.

    2024-2025 özelinde de kaleci + bir merkez ortasaha + bir adet stoper 30 yaş üstü olabilir hatta forvetlerden birisi de olabilir.
    misal hakan'ı aldık diyelim hakan'ın önüne torreira + new torreira koymamız lazım. yani okan + emre bulmamız lazım. çünkü burada hakan suat'ın muadili olacak. suat da eskiden 10 numara iken oyun kurucu defansif ortasahaya evrilmiş bir adamdır mesela. bunu yaparken de pek tabii ki kanatlarda ve hatta forvette de koşan basan adamlar lazım. takım savunmasına ciddi destek verecek adamlar şart.
  • 46
    arada özel futbolcular ve takım ihtiyaçları için doğru strateji haline gelebilir.
    ancak bu gün mevcut galatasaray kadrosu hazır bir kadrodur. pek de böyle 30 yaş üzeri futbolcu tercihine gerek yoktur.

    takımın as oyuncularına bakarsak... osimhen henüz galatasaray oyuncusu değil. dolayısıyla forvetlerimiz morata ve icardi. ikisi de 30'larının başında.

    orta sahamızda kaan, lemina, torreira ve sara var. kaan ve lemina 30'larının başında torreira ise 20'lerinin sonunda 30'larına yaklaşmakta. sara ise henüz 20'lerinin ortasında. zaten avrupa'dan ilgi gören bu bölgedeki tek oyuncumuz.

    defansta abdülkerim 30'larının başında davinson ise 20'lerinin sonunda.

    kanat rotasyonumuza gelirsek... barış ve yunus 20'lerinin ortasında. 2'si de avrupa'dan ilgi görüyor. eren yine 20'lerinin ortasında. keza jakobs'ta. ben iki oyuncunun da önümüzdeki sezon sakatlık yaşamazlarsa yine avrupa piyasasında ilgi çekeceğini düşünüyorum. sallai 20'lerinin sonuna yaklaşmış bir futbolcu yine. jelert 20'lerinin başında ve pek de iyi bir sezon geçirmese dahi avrupa'dan ilgi görüyor. leroy sane'yi aldık ocak ayında 30 oluyor.

    bu noktada ben kaleci transferi için bir maliyet avantajı sağlıyorsa 30'larında bir futbolcuya okeyim. zaten kale özel bir mevki. pek de yaşı yok. ama galatasaray'ın özellikle orta alanı kesinlikle dinamizm ve gençlik arıyor. 3 senelik 30-40 milyon eu'yu bulacak maliyetlere gireceksek bu isim hakan çalhanoğlu değil sara gibi alternatifler olmalı. hakan çalhanoğlu'nun pasaport avantajı da yok. zaten ligde yabancı sınırı idare ediliyor eldeki türk rotasyonu ile. avrupa'da ise hakan yabancı sayılıyor. o halde orta sahaya sakatlık riski en yüksek lemina'nın da mevkisini yedekleyecek kaliteli genç bir canavar oyuncu almamız gerekiyor. galatasaray bunu defalarca tecrübe etti. okan buruk'un oyun yapısı hiç bir mevki için kaliteyi arttırayım diyip canavarlıktan ödün veremiyor. galatasaray rakiplerini yüksek yaratıcılıkla yenen bir takım değil. yoğun pres ile bunaltıp hataya zorlayarak pozisyon bulan bir takım. geriye koşmaya başladığı an tüm oyun yapımız, defans güvenliğimiz ve pres gücümüz bozuluyor. galatasaray'ın geriye koşmaması lazım. bu bağlamda sol stoper ve sağ bek için aranan şartlar da aslında kendi kendine oluşuyor. sol stopere davinson gibi hızlı ve rakibi daha atağa çıkarken sindirebilecek bir isim almak şart. abdülkerim faydalı oldu ama şampiyonlar ligi'nde mevcut oyun yapımızla gruplardan çıkacaksak ağır kalıyor. sağ bekte de gelip giden onca adama rağmen hız, güç ve sertliği tek bünyede toplayabilen ofansif oyuncumuz sallai en iyi verimi verdi. bize özellikle sane'nin arkasında yine boey tarzı bir oyuncu lazım. boey'i çok da olmazsa olmaz görmüyorum. benzer profilde oyuncuları galatasaray rahatlıkla bulur.

    forvet için evet osimhen çok iyi olur ama zaten icardi ve morata'ya sahibiz. dolayısıyla evet gelmesini gerçekten çok arzu ediyorum ama gelmezse de karalar bağlamam. jonathan david ya da john duran gibi başka fırsat transferleri de kabulümdür. osimhen'in bonservis parasıyla takımın genel yapısını güçlendirecek transferler yapma fikrine de hiç soğuk değilim.

    galatasaray'ın bu sezonki en büyük avantajı acele etmesine hiç gerek yok. en uygun transfer için en uygun zamanı bekleyecek lükse fazlasıyla sahibiz. son 3 sezonda 3 mükemmel fırsat transferi yaptık mesela. icardi, davinson ve osimhen. bir defa bu zaman dilimine mutlaka ama mutlaka bir bütçe bırakmalıyız.diğer temennim de sürdürülebilirliği sağlamak için kale dışında hiç bir mevkide 30'larında veya 20'lerinin sonunda futbolculara yönelmememiz. kadro yapısını düşündüğümüzde 2 sezon sonra elimizde fazlasıyla yaşlı ve ayrıca da maliyetli bir takım olmasını istemiyorum.
  • 48
    her koşulda şu 3 riski göze almak demektir:
    -sakatlık durumunda dönüşünün zor olması, uzun süre alması, eski forma uzak kalma,
    -yaşa bağlı form düşüklüğü,
    -son kontrat bağlama ve satıştan gelir elde etmenin imkansıza yakın olması

    elbette bu oyunculardan da takım yapısı ve ihtiyacına göre belirli bir sayı ve nitelikte olmak koşuluyla çok güzel fayda alınır ancak burada takım dengesi ve fayda/maliyet oranı çok iyi ayarlanmalıdır. yoksa şuna dönüşme ihtimali çok fazladır ki bu modern futbolda bir takımın sonu demektir:

    https://gss.gs/Hoa.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın