• 52
    bazı renktaşlarımızın fazla duygusal yaklaştığı organizasyon.

    cumhuriyetimiz ilelebet yaşamaya, nice yüz yıllar görmeye devam edecektir.bu sebepten benim için sayıların bir önemi yok, cumhuriyetin 100. yılında neden dışarıda maç yapıyoruz gibi yaklaşımımda yok ama bu görüşü benimseyen rentaşlara saygı duyarım.

    ekonomik boyutuna gelecek olursa katılan her takıma kılçıksız 2 milyon euro, kazanana +800 bin euro para verileceğinden bahsediliyor.

    tek maçla 2.8 milyon para kazanma ihtimali mevcut. tükiye futbol ekonomisinde mükemmel rakam bu detayın gözden kaçmaması gerek. takımımızın bel kemikleri olan kerem ve abdülkerim'in bir senelik maaşını ödüyorsunuz üstüne para bile kalıyor.

    umarım kaynak yaratmak adına daha güzel hamlelerde görebiliriz.

    beni tek endişelendiren durum maç takvimi, ona çözüm bulmaları gerek.
  • 53
    arabistan'da yapılacak bir kupa finali için takımlara ödenecek para oldukça az. 50.000 kişilik bir stadyumda ortalama 200 dolarlık bilet satılsa zaten 10m dolar para ediyor. toplamda 4.8m dolar para takımlara dağıtılıyor. bu miktarlar kabul edilebilir değil.

    türkiye sınırları içerisinde yapılmıyorsa kulüplere minimum 5+milyon dolarlık getiri sağlaması şartıyla başka ülkelerde yapılmalı.
  • 54
    kore'de, meksika'da ya da kanada'da oynansaydi marketing, reklam vs diye övülecekken; arabistan'da oynanacağı için yerden yere vurulan final. elbette oynanacağı tarih kulüpler ve oyuncular için zor. ama yapacak bişey yok. gideceğiz, fener'e koyacağız, kupamızı alıp, 2.5 milyonumuzu cebimize koyup geleceğiz.

    'ama 100.yil, cumhuriyet' diye ağlayanlar; tank-palet fabrikasının işletmesi, bakım onarımı 49 yıllığına araplara verildi, ülkenin güneyi, karadenizi araplara peşkeş çekildi. aglayacaksaniz bunlara ağlayın.

    edit: lordkhan ve birçok arkadaş suudi arabistan-baki ilişkisini öne sürdü ve haklılar. socar nedeniyle azerbaycan'da oynanmiyorsa suudi arabistan'da da oynanmamali. konunun özünde ise hâlâ aynıyım. 100. yıl, cumhuriyet vs diyerek yurt dışında oynanmasına karşı çıkılması saçma.
  • 56
    şahsen arabistan kaynaklı çok büyük bir yayıncılık skandalının yaşanacağını konusunda komplo teorimin olduğu lig şampiyonu galatasaray ve kupa şampiyonu feneri karşı karşıya getirecek derbi finali. liglerinde her türlü yıldızı oynatabilen arapların bu maça ev sahiplik yapmasının kendi halkı için doğru dürüst seyirci olmadığı için kolluk kuvveti için bir anlamının olmadığını, kendi yapacakları dünya kupasında dünya genelinde büyük bir vasatlık yapmadan bizim gibi parayı verince uyutulan sesi çıkmayan din kardeşi tahammül seviyesi arsa çıkmış bir halkın ayrıca kendi şampiyonlar ligi yayıncısı da kendi ülke takımının maçını yayınlayamayan ve ülkede infial yaratmayan bir ülkenin süper final maçında kendi yayın sistemlerinin her türlü riskli denemesine kalkmalarını bekliyorum. 30 dakika gibi devasa kesintilerin olacağının komplo teorisini kurduğum maçta neler olduğu belli olmayan iran'daki traktör takımının final maçı konseptinde haber alınamayacağı ve bizim futbol iklimimizde her türlü bu olayların ısıtılıp bir taraftarlar arası infiale dönüşeceğini düşünmekteyim. umarım bu varsayımımda yanılırım ama bu durumun önüne geçecek olan tff'nin dikkat etmesi gerekiyor. böyle bir skandal yaşanırsa başkan koltuğunda devam edemeyebilir. bu nedenle büyükeksi'nin dikkatli olması gerekiyor.
    yayıncılık konusunda hiçbir bilgim yok. arap liglerinin dünya geneli yayınlandığını biliyorum ama belirli yoğunluklu bir coğrafyadan dünya kupası ayarında izlenme talebinin oluşacağı bir derbi olacağı dünya kupası gibi açık kaynaktan yayınlanacağı ve arapların bu organizasyona para ödemesinin bir anlamı olmadığı dünya kupası yapacakları için bir şeyler deneyip görmek isteyeceklerini düşündüğüm için bu teoriyi paylaştım. uydu yayıncılığında tek yönden alıcı sayısı ile alakası olmadan yayın yapıldığını biliyorum belki latency düşürmek için başka uygulamalar deneyebilirler. belki de sadece hakeme ne kadar etki edip maçların sonuçlarını değiştirebiliyoruzu 85 milyonluk örneklem ne kadar tepki veriyoru da görmek istiyor olabilirler.
  • 57
    bunun altindan da ali koç cikacak korkarim!

    --- alıntı ---

    biliyorsunuz, türkiye futbol federasyonu türkiye süper kupa finali’nin suudi arabistan’da oynatılacağını açıkladığı gün ilk tepkiyi gösterenlerden biriyim. cumhuriyet’in 100. yılında böyle bir maçın türkiye dışında, hele hele suudi arabistan gibi türkiye’deki cumhuriyet rejimine karşı bir ülkede oynatılmasının büyük bir ayıp olduğunu anında yazdım. başka pek çok kişi de tepki gösterdi ve bu tepkiler toplumsal hale geldi.

    daha sonra önce fenerbahçe divan kurulu bir karar alarak kupa maçının türkiye’de oynanmasını istedi, ardından galatasaray da aynı talebi tekrarladı.

    ancak daha sonra fenerbahçe başkanı ali koç kendi kulübünün divan kurulu kararına rağmen maçın suudi arabistan’da oynanmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyerek herkesi şaşırttı.

    ben de bu hafta sonu bir restoranda türkiye futbol federasyonu’nun önemli sponsorlarından birinin patronu ile karşılaştım. yıllardır tanıştığımız için biraz sohbet ettik. haliyle laf futbola, milli takımın başarısına ve oradan da suudi arabistan’da oynanacak kupa finaline geldi.

    “futbolun en önemli sponsorlarından biri olarak bu maçın türkiye’de oynanmasına yönelik bir talebiniz ya da en azından bir itirazınız olmadı mı?” diye sordum.

    “bizim sponsor olarak bu işlere karışma hakkımız yok. ama elbette bir vatandaş olarak, milliyetçi bir vatandaş olarak bunu federasyon başkanı’na sordum. nereden çıktı bu suudi arabistan işi?” dedim.

    aldığım yanıtı duyarsan şaşırırsın.

    “şaşırayım bakayım” dedim.

    “ali koç önermiş” dedi.

    “anlamadım” dedim.

    “ali koç’un önerisiymiş” dedi ve anlattı.

    “ali koç federasyon başkanı’na “avrupa takımları suudi arabistan’da maç veya turnuva oynayarak çok ciddi gelir elde ediyorlar. biz de en azından kupa finalini orada oynayarak iyi bir gelir elde edebiliriz. bunu planlarsanız çok iyi olur” demiş.

    federasyon da ali koç’un bu önerisi üzerine suudilerle görüşmeye başlamış ve süper kupa finali böylelikle suudi arabistan yolcusu olmuş.

    gerçekten şaşırdım.

    bildiğimiz kadarı ile süper kupa finali için suudiler kazanan takıma 2,5 kaybeden takıma 2 milyon verecekler. ali koç benden duymuş olmasın ama sadece bilet satışı loca satışı ve tv haklarından bile türkiye’de bundan çok daha fazla gelir elde ederlerdi. ucuza gitmişler.

    --- alıntı ---

    fatih altaylı
  • 58
    suudi arabistan'da oynanacak olan turnuvadır.
    konu çok dallanıp budaklandı, ancak maçın arabistan'da oynanması sürecinde tff'nin her iki takıma da fikir sorduğunu ve okey aldıktan sonra (alınmayıp ne yapacak) süreci başlattığına inanıyorum. hem bizim hem de fener tarafının yaptığı açıklamalar tamamen afaki. tepki gösterilecekse, oraya u19 takımını gönderilerek gösterilir. şu anki konjoktürde zaten ekstra bir şey yapma ihtimali yok kimsenin.
  • 59
    bu konuda kaypaklığı her zamanki gibi suyun karşı tarafı yapmıştır. zaten fıtratlarında olan şeyler. burayı geçiyorum.

    tff'nin süper kupayı türkiye'de oynamayı istememe sebeplerinden birisi de tribünlerin dolu olacak olması. yarı yarıya galatasaray ve fenerbahçe taraftarı dolu bir tribün her şeye gebe olabilir. final maçında fenerbahçe adına her şey ayarlanmıştır zaten. hakem, var ekibi, gözlemci şu bu... bizi doğrayınca taraftar taşkınlık çıkarmasın tribünler karışmasın diye istememişler diye düşünüyorum.
  • 60
    tff başkanı dursun özbek'i arıyor ve süper kupa finalinin arabistan'da oynanmasına ne diyeceğini soruyor ve ilave ediyor 'ali koç sıcak baktı.'
    başkan ise yönetime danışması gerektiğini ayrıca ali koç ile de konuşacağını söylüyor. ali koç başkana yurt dışında olduğunu gelince arayacağını, ancak tff başkanına yardımcı olmaları gerektiğini iletiyor. dursun özbek'in ali koç'dan beklediği dönüş hiç bir zaman gerçekleşmiyor. ta ki fb divan kurulu usulen maçı türkiye'de oynamak istediklerine dair bir görüş bildirene kadar.
    kararın, tff başkanı ile koç arasında yapılan ilk telefon görüşmesinde netleştiği ondan sonra her iki tarafın divan toplantılarında yapılan konuşmaların ve alınan kararların vatan millet sakarya edebiyatı olduğu anlaşılıyor.
    akla takılan tek soru maçın arabistan da oynanmasına dair ilk teklif ali koç'tan mı geldi yoksa tff başkanı mı önerdi.
  • 63
    türkiye cumhuriyetinin şanlı tarihinin 100.yılında türkiye sınırları dışında oynanacak müsabaka. ha bunu oynayanlar da öyle 20-30 yıllık takımlar da değil bu 100 yılın her zerresinde spor denince akla gelen takımlar. kokuşmuşluğun, gerilemenin geldiği nokta bu işte, fecaat. ve buna her iki taraftan da adam akıllı bir tepki yok (yönetim+taraftar).
  • 66
    bir günde 12 askerini toprağa veren ülkenin sessiz sedasız hayatına devam ederken bu finalin arap yarımadasında oynanmasına kolektif bir tepki göstermesini beklemek hayalcilik.

    ülkedeki çürümüşlük, manevi değerlerinin içi oyulmak suretiyle had safhaya çıkarıldı. bilinçli bir şekilde sahip olduğu tüm değerler yok edildi.

    gönül isterdi ki cumhuriyetin yüzüncü yılında, kurtuluş savaşı'nın vuku bulduğu ankara, eskişehir, sakarya, afyon dolaylarında tatlı ve güneşli bir pazar günü, cumhuriyete ithafen gündüzden başlayan gösterilerle dostluk mesajlarıyla dolu görsel şölenin muazzam olduğu unutulmaz bir maç olsun.

    ama gerçekler arap yarımadasında, hazırlık maçından hallice, kör dövüşü şeklinde geçen zevksiz bir müsabaka.
  • 67
    açık konuşmak gerekirse kimsenin oynamak istemediği maç.

    cumhuriyetin 100. yılında arabistan'da oynanıyor oluşuyla cumhuriyet kazanımlarına ve inkılaplarına açıkça bir meydan okuma var, fakat bunlara alıştık maalesef. kulüplerden biri çıkar stadının adını atatürk'e çevirir, diğeri tevfik fikret'in sınıfında kurulmayla övünür ve kendisine kazandığı lig şampiyonluğuyla ilintili "cumhuriyetin 100'ü" der, fakat iş aksiyon almaya geldiğinde hükümet korkusundan herkes sus pus olur, utanıyorum.

    lokasyon bizi ilgilendiren mesela ama işin yabancı oyuncular için farklı bir kısmı da var. bu adamları tatil yapabilecekleri tek haftada kalkıp arabistan'a öyle istekli bir biçimde götüremezsin, hele sadece adı süper olan, çok da fazla bir prestiji bulunmayan bir kupa için hiç götüremezsin. yani açıkçası ne izleyesim var ne de üzerine kafa yorasım, kazanmışız kaybetmişiz çok da umurumda değil, hiç yaşanmamış bir maç gibi unutup gitmek istiyorum bu maçı.
  • 74
    --- alıntı ---

    galatasaray ile fenerbahçe arasındaki süper kupa mücadelesi ortak mutabakat ile iptal edildi. (dha)

    --- alıntı ---

    neye göre iptal ediliyor? yönetimler kime sordu bu kararı alırken? kupa var işin ucunda. fenerbahçe korkuyor diye biz neden iptale tamam diyoruz? bana kalırsa fenerbahçe iptalini istedi bizimkilere sormadılar bile.

    edit: iptal yok. koyup kupamızı alacağız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın