• 1
    16 gün sonra, 20 kasım 2022 tarihinde başlayacak ve katar'da oynanacak 2022 dünya kupası'na dünyanın çeşitli yerlerinden çeşitli kişi ve kuruluşların gösterdikleri tepkilerdir.

    boykotun bir numaralı sebebi; ülkedeki insan hakları ihlalleri, katar'daki stadyum, tesis ve altyapı inşaatlarında görev yapan, çoğu göçmen statüsündeki işçilerin insanlık dışı koşullarda çalışmaya maruz bırakılması. 2021 tarihli bir habere göre bu inşaatlarda 6500'den fazla sayıda işçi hayatını kaybetmiş. ilgili haberler:

    http://gss.gs/euk
    http://gss.gs/rcC

    ayrıca katar'daki iktidarın diktatoryal tavırları sebebiyle, turnuvanın doğasında olan eğlence, seyahat ve birtakım özgürlüklerin yaşanamayacağı ya da kısıtlanacağı endişesi birçok insanda hakim. örneğin içki kullanımı konusu merak ediliyordu. normalde alkol sokmanın yasal olmadığı ülkede çıkan karara göre maçlardan yalnızca 3 saat önce stadyum ve çevresinde bira içilmesine izin verilecek. ilgili haber:

    http://gss.gs/BRm

    turnuvanın katar'a verilişi ayrı bir tartışma konusu. rüşvet ve yolsuzluk iddiaları yıllardan beri konuşuluyor ve bununla alakalı fifa'nın yaptığı yalanlamalar inandırıcı bulunmuyor.

    ayrıca fifa, turnuvaya katılacak takımlara gönderdiği bir yazıda, turnuvaya odaklanmalarına, ahlak dersi vermenin bir parçası olmamaya ve futbolu "var olan her ideolojik veya politik savaşa" sürüklememeye çağıran bir mektup yazmış. haber linki:
    http://gss.gs/xa4

    peki kimler turnuvayı boykot ve protesto etme kararı aldı?
    *danimarka milli futbol takımı turnuvaya katılacak ancak forma sponsoru olan hummel ile yaptıkları görüşme sonrasında turnuvaya siyah forma ile katılma kararı aldılar. kural gereği diğer formaları farklı bir renkte olmak zorunda olduğu için kırmızı rengi kullanacaklar ancak forma ve logo sadeleştirilmiş olacak. haber linki:
    http://gss.gs/0RU

    *lille, reims, strasbourg, bordeaux, paris gibi fransız şehirleri dev ekran kurmama kararı aldı. haber linkleri:
    http://gss.gs/F0M
    http://gss.gs/hxO

    *almanya milli takımının efsanevi oyuncularından philipp lahm, "bir ülkeye turnuva verildiğinde insan hakları konusu kilit nokta olmalı. bu konuda en kötü durumda olan ülkelerden birine turnuva verilirse, kararı vermek için belirlenen kriterleri düşünmeye başlarsınız. bu gelecekte tekrar olmamalı. insan hakları, sürdürülebilirlik, ülkenin büyüklüğü… bunların hiçbiri bir rol oynamamış gibi görünüyor" ifadelerini kullanarak turnuva için katar'a gitmeyeceğini açıkladı.

    *ünlü fransız futbol adamı eric cantona şöyle demiş; "sıradaki dünya kupası'nı gerçekten umursamıyorum. şahsen, izlemeyeceğim. stadyumları inşa eden insanlara davranış biçimleri korkunç. futbolun gelişim ve sunum imkanı olan bir ülkenin dünya kupasına ev sahipliği yapması fikrine karşı değilim, ancak katar'da her şey parayla ilgilidir." haber linki:
    http://gss.gs/PHL

    *arsenal ve ingilitere milli kadın futbol takımı oyuncularından beth mead, "katar dünya kupası destekleyeceğim ya da reklamını yapacağım bir şey değil" diyerek eşcinselliğin ölümle cezalandırıldığı bir ülkede dünya kupası düzenlemenin en başından beri doğru bir fikir olmadığını dile getirmiş. haber linki:
    http://gss.gs/p1P

    konuyla alakalı diğer linkler:
    http://gss.gs/Nph
    http://gss.gs/20M
    http://gss.gs/gVw
    http://gss.gs/vcy
    http://gss.gs/INj
    http://gss.gs/rUf
App Store'dan indirin Google Play'den alın