• 51
    kobe bryant'ın korkunç bir helikopter kazasında hayatını kaybettiği, diego maradona'nın kalp krizinden ötürü vefat ettiği ve belki de en ağır olanı koronavirüs salgınının tüm dünyayı kasıp kavurduğu yıldır. ilerleyen yıllarda iyi hatırlanmayacağı kesin olmakla beraber, beterin beteri olmamasından ötürü temkinli konuşmak daha evladır. dileriz 2021, 2020'yi aratmaz.

    bu arada tüm iyi ve kötü olayları, yalnızca dünyanın güneş etrafında bir kez dönüşünün bilmem kaçıncı turuna denk gelmesine yormak* bağnazlık ve hurafeden başka bir şey değil. yıl 2020 oldu diye, 3020 olacak diye iyi veya kötü şeyler yaşanmadı, yaşanmayacak.

    o değil de aşı, tedavi, ilaç her ne ise şu virüsün kesin çözümünü en masrafsız ve hasarsız şekilde müjdeleseler ne güzel olur.
  • 52
    bu dönemi yaşayanlar için hafızalardan asla silinemeyecek bir yıldır kendileri:
    iran, ukrayna hava yolları'na ait yolcu uçağını yanlışlıkla vurdu, 176 kişi öldü. (bkz: 8 ocak 2020 ukrayna yolcu uçağının iran'da düşmesi)
    elazığ merkezli yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem ve can kaybı yaşandı. (bkz: 24 ocak 2020 elazığ depremi)
    nba yıldızı kobe bryant helikopter kazasında hayatını kaybetti. (bkz: 26 ocak 2020 kobe bryant'ın vefatı)
    avustralya'da aylarca devam eden ve bir türlü kontrol altına alınamayan orman yangınları oldu. onlarca kişi öldü, binlerce hayvan telef oldu; milyonlarca hektarlık ormanlar yok oldu. (bkz: avustralya yangınları)
    van'ın bahçeşehir ilçesinde şubat ayındaki düşen çığ sebebiyle 41 kişi hayatını kaybetti. (bkz: van'da arama kurtarma ekibinin üzerine çığ düşmesi)
    izmir-istanbul seferini yapan ve adnan menderes havalimanı'ndan kalkanpegasus hava yolları'na ait uçak, sabiha gökçen havalimanı'na indikten sonra pistten çıktı, 177 yolcu ve 6 mürettebattan arasından üç kişi hayatını kaybederken 179 kişi yaralandı. (bkz: 5 şubat 2020 pegasus uçağının pistten çıkması)
    suriye'nin idlib kentinde rusya destekli şam yönetiminin düzenlediği hava saldırısında (resmî) 33 askerimiz şehit oldu. (bkz: 27 şubat 2020 idlib saldırısı)
    pakistan uluslararası havayolları'na (pıa) ait, lahor-karaçi seferini yapan airbus a320 tipi yolcu uçağı düştü, 97 kişi hayatını kaybetti. (bkz: 22 mayıs 2020 pakistan yolcu uçağı kazası)
    abd'nin minneapolis kentinde siyahi george floyd, 25 mayıs'ta bir polisin uzun süre diziyle boğazına basması sonucu nefessiz kalarak hayatını kaybetmesi sonucu sokak olayları ve protestoları başladı. (bkz: 30 mayıs 2020 abd olayları)
    bingöl karlıova açıklarında richter ölçeğine göre 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. (bkz: 14 haziran 2020 bingöl-karlıova depremi)
    meksika'da 7.5 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. (bkz: 23 haziran 2020 meksika depremi)
    sakarya hendek'te havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. 6 işçi vefat ederken 114 işçi yaralandı. (bkz: 3 temmuz 2020 sakarya'da fişek fabrikası patlaması)
    çanakkale gelibolu ılgardere mevkiinde 450 hektar orman yandı. çanakkale boğazı'nda ulaşım durduruldu. (bkz: 6 temmuz 2020 çanakkale orman yangını)
    lübnan'ın başkenti beyrut'taki beyrut limanı'nda büyük bir patlama oldu. (bkz: 4 ağustos 2020 beyrut patlaması)
    giresun ve yedi ilçesinde sel ve heyelan felaketi meydana geldi. 6 kişi öldü. (bkz: 22 ağustos 2020 dereli sel felaketi)
    azerbaycan ve ermenistan arasında dağlık karabağ çatışmaları başladı. (bkz: 27 eylül 2020 ermenistan'ın azerbaycan'a saldırısı)
    kuşadası körfezi merkezli olarak, seferihisar açıklarında richter ölçeğine göre 6,6 (resmî) büyüklüğünde deprem ve etkisiyle tsunami gerçekleşti. izmir'in birçok ilçesinde binalarda hasar oluştu. 17 kişi hayatını kaybetti, 763 kişi yaralandı. (bkz: 30 ekim 2020 ege denizi depremi)

    hayatını kaybeden bazı isimler:

    iran'a bağlı kudüs gücü generali kasım süleymani (suikast),
    eski başbakan bülent ecevit 'in eşi, demokratik sol parti ile demokratik sol halk partisi'nin kurucusu ve ilk başkanı rahşan ecevit,
    eski kara kuvvetleri komutanı aytaç yalman,
    mısır eski cumhurbaşkanı hüsnü mübarek,
    şair, yazar ve yayıncı muzaffer ilhan erdost,
    eski adalet bakanı şevket kazan,
    müslüm gürses'in eşi oyuncu ve şarkıcı muhterem nur,
    sunucu ve dublaj sanatçısı levent ünsal,
    siyasetçi haydar baş,
    modacı nur yerlitaş,
    huysuz virjin lakabıyla bilinen seyfi dursunoğlu,
    spor spikeri, sunucu emre gönlüşen,
    dizi, sinema oyuncusu haldun boysan,
    gazeteci yazar bekir coşkun,
    eski başbakan mesut yılmaz,
    muzisyen timur selçuk,
    eski sağlık bakanı osman durmuş,
    siyasetçi burhan kuzu

    ve 2020 gerçeği: covıd-19 pandemisi

    hayatımıza giren : cerrahi maske

    kesin bilgi: tehlike henüz geçmiş değil!

    ekleme: (bkz: 25 kasım 2020 maradona'nın hayatını kaybetmesi)
  • 58
    birçok açıdan berbat bir yıldı. malum sebeplerin yarattığı sağlık ve sosyal problemlerin yanı sıra kafamızı dağıtacak spor olayları da bizim lehimize gelişmedi. takip ettiğim sporlarda, galatasaray futbol takımı pandemiden inanılmaz derecede kötü etkilendi. basketbol takımı zaten hep kötüydü. anadolu efes takip ettiğim ve desteklediğim bir sezonda çifte şampiyonluk kazanabilecekken hepsinden oldu. formula 1 türkiye gp dışında zevksiz geçti. nba’ye pandemi sonrası dönemde bir türlü alışamadım. nfl pandemi sonrası çok kötü başladı, sezon sonuna doğru biraz biraz toparlandı. hiçbiri zevk vermedi maalesef ki.

    benim açımdan sanırım tek güzel şey memleket takımım hatayspor’un süper lige çıkmasıydı.
  • 61
    23 şubat 2020 fenerbahçe galatasaray maçı dışında kötü bir yıldı.salgın hastalık hepimize üzüntüler verdi.herkesin hayatından bir şeyler aldı götürdü.umarım böyle kötü bir yıl bir daha geçirmeyiz.salgın hastalık sürecinde yapılan hatalar insanlığa ders olur.

    sözlük açısından bakarsak 2008 yılından beri sözlükte yazarım,en eğlendiğim gün 23 şubat 2020 günüdür.o günün yaran entryleri,yaran spor tweetleri,yaran spor video paylaşımları baya eğlenmiştim.

    onyekurudan koşu var ile başlayıp martın ortası ilk vaka açıklanana kadar güzel yıldı aslında.
  • 62
    sportif olarak enteresan bir yıl oldu. kadıköy'de kazandık. sonrasında yokuş aşağı şampiyonluğa giderken yol çöküntüye uğradı, çöken yerde bizim teker patladı. yarışı ancak tamamlayabildik.
    insani olarak ise bir çok felaketin yaşandığı bir yıl oldu. aslında yılın suçu yok insanlar suçlu.
    vicdanı rahatlatmak için kendinden başka herkesi suçlu görüyor insanoğlu, her daim olduğu gibi.
    oysa vicdanının sesini en başta dinlese belki de bunlar olmayacak, yaşanmayacak.
  • 63
    galatasaray anılarımda özel bir yer edinen, asla unutulmayacak ve özlenmeyecek yıl.

    ulan tam stada yürüme mesafesi 10 dk yere taşındım. kombine çocukluk arkadaşımla 416da yanyana. her maç önü evde güzelce içip stada marş söyleye söyleye yürüyerek gitmeye başladık. takım da seriye bağladı, sezon bizim olacak. feneri kadıköyde yenmişiz, puan alabilene aşkolsun bizden, öyle bir form grafiği. şampiyonluk kutlamaları falanlar filanlar olacak. düşünmekten çıldırıyorum.

    pandemi çıktı amk.

    yazıklar olsun.
  • 64
    tüm insanlık adına zor geçen yıl. depremler, yangınlar, türlüce felaketler, ölümler gördük. insana insanı özleten bir yıl oldu. maskeler, yasaklar, karantina bunlar alışması da uygulaması da güç olan zorunluluklardı. sosyal hayatlarımızın da olabildiğince olumsuz etkilendiği su götürmez. bu bakımlardan 2020'nin haddini biraz aştığı söylenebilir.

    ortak sevdamız galatasaray'ın bu yılı nasıl geçirdiğine yakın gözlüğüyle bakarsak olumlu çok fazla şey söyleyemeyiz. bir kere kupa kazanamadık. bu taraftarın ekmeği suyu başarıdır, başarı olmayınca hırçınlaşır bu taraftar. ve taraftar demişken uzun süredir tribüne hasretiz. bu üzücü. ancak bu yıl içerisinde hatırlanacak güzel şeyler de oldu tabi. başta 23 şubat 2020 fenerbahçe galatasaray maçı var. 20 yıl sonra gelen bu galibiyet aslında galatasaray'ın ilerideki olası başarısız dönemlerinde fenerbahçe taraftarına benzemesini engelledi diyebiliriz. kadıköy bizim için çok küçük bir kompleksti, aştık. hatta şimdilerde oranın güvenilir bir deplasman olduğu da söylenebilir. kadıköy galibiyeti dışında pandemiden çok kötü etkilenerek çöp ettiğimiz sezonun arkasında, kadrosuna baktığınızda mütevazi görünen ancak büyük oynayan bir takım olduk. bu hatalarımızdan ders aldığımızı gösteriyor. umarım yılın sonunda aldığımız liderliği sezonun sonuna kadar bırakmayız.

    son olarak kendi açımdan nasıl bir seneydi diye düşünüyorum. aslında entry'nin bu noktadan sonrasını biraz da ilerde okuyup hatırlamak için yazıyorum. evet 2020 ve ben. pandemi ilk patladığı sıralar, uzun yıllardır sallantıda olan hayatımı bir düzene, eski heyecan ve gelişim çizgisine oturtmak üzereydim. aynı anda iki yabancı dil daha öğreniyordum, ikisi de çok güzel gidiyordu. üstelik bir mani olmazsa hukuk fakültesinden mezun olacağım yıldı, henüz 21 yaşındayken hem de. uzun süreli yalnızlıktan sonra flörtlerim oluyordu, aşıyordum birilerini. bu kısa ve güzel dönemi bitiren pandemi oldu. okullar kapandı, evlere kapandık; ki dört duvar arasında yaşamayı çok da beceremeyen en basit tabirle taşkın bir insanımdır. herkesten her şeyden koptum bir süre. 45 gün kadar durmadan kitap okudum, belki yıllar sonra hatırladığım bu güzel alışkanlık pasif bir şekilde hayata tutunmamı sağlamıştı. sonrasında uzaktan bir final dönemi, zor ve adil olmayan bir şekilde okuldan mezun oldum, ki haksızlığa uğrayan tarafta olduğumu açıkça söyleyebilirim. ve uzayan süreç yüzünden mezun olduğumda 22 yaşıma girmiştim. * pandemi sürecinde zaten hayat boyu derin bir ilişki kuramadığım ailemle aynı evin içinde gerilimli günler geçirdik, ağabeyimle yumruk yumruğa kavga ettiğim dahi oldu. bir de o günlerde teknolojinin gerzekliği yüzünden yaklaşık iki kitaplık edebi yazım (şiir, öykü vs) hafızamın meçhullerine gömüldü.*

    sonrası yaz. içimizde şüpheyle açıldık, eski sosyal hayatımıza yakın ama temkinli bir hayatın içine girdik. bu süreçte yine kısa dönem bir kız arkadaşım oldu ve dini ve felsefi inanışlarımdan dolayı ayrıldık. bir nevi ayrımcılığa uğradım. yıkılmadım. bir şekilde geçti gitti günler.

    yaz sonunda bir yeni mezun hukukçu adayı olarak zorunlu staj için iş görüşmeleri süreci başladı. yılın en stresli günleriydi benim için. profesyonel hayatın bariyerlerinin ne demek olduğunu öğrendim, bazı insanlardan iğrendim. ama sonunda bana aile ortamı sunan, kurumsal bir büroda kendime yer edindim. ve burada beni çok gururlandıran bir takım şeyler de oldu. hayatımda ilk defa gerçekten galatasaray'ıma hizmet ettim. çalıştığım büronun patronu dört adet dünya markası ile birlikte galatasaray'ın alt vekalet ilişkisiyle yetkilendirilen avukatlarından birisiydi. ve türkiye'nin dört bir yanından marka ihlalleri ile ilgileniyorduk. ve böylece galatasaray için bir taşı yerinden kaldıran bir adam oldum. tabi bu noktada mahkemelerde sonuçlanan yargılamalardan dönen delilleri evimde giyip kullandığımı da itiraf etmeden geçemeyeceğim.* bu güzel olayın dışında güzel başka şeyler de oldu. çalıştığım büroda en kıdemsiz stajyer olmama rağmen iki ay gibi bir süre içerisinde stajyer ekibinin ve icra departmanın başına geçirilmek de beni mutlu etmişti.

    yılın şu son üç aylık dönemiyse benim için gerçekten çok tuhaftı. pandemiden önceki 8 yıl boyunca kardeşim gibi gördüğüm ve şubat ayından beri görmediğim bir arkadaşımın habersizce askere gittiğini öğrendim.* en yakın arkadaşımla ego çarpışması kaynaklı ciddi bir tartışma yaşadım ve dargınlık haftalar sürdü. neyse ki çözüldü. ve yıllar sonra bir kadına aşık oldum. mükemmel bir hikayeye doğru giderken duygudurumumdaki kontrolsüzlükten kaynaklı olarak onu kaybettim. sonrasında alkol problemim olduğu gün yüzüne çıktı. bahsettiğim bu hanımefendiden - buradan itibaren ona güneş diyeceğim - yeni bir şans edinmişken alkol sorunum yüzünden her şeyi bir kez daha mahvettim. sonrasında zorluklara karşı azmettim, sabrettim ve alkol sorunumu yendim. güneş'i bir kere daha kaybedişimin ve alkolle mücadelemin başlangıcının üçüncü haftası, ki dönence gününe denk gelir, kendime hiç şans vermiyorken yeniden güneş'e gittim özür diledim ve delikanlı bir hanımefendi olan güneş hanım özürlerimi kabul etti. aramızda yeniden bir şeyler deneniyor, ne olacak bilmiyorum ancak bu kez daha sakiniz, alkolle de artık seviyeli bir ilişkimiz var. işte yılın sonuna kadar böyle geldik.

    ilginç bir yıldı. bana verdiği renkleri bir tuvalde birleştirsem ortada çıkacak renk kesinlikle gri olurdu. ancak bu yıldan öğrendiğim bir şey varsa o da mücadele etmektir. talihsizlikle, yalnızlıkla, duygusal soğuklukla, toplumla, iş dünyasıyla, ayrımcılıkla, çaresizlikle, acıyla, yorgunlukla mücadele ettim. kazandım mı bilmiyorum ancak eminim ki yenilmedim.

    evet sözlük, zor bir yıldı. hepimize büyük geçmiş olsun. gelecek günler daha güzel olsun.
    yılın son akşamından, sevgilerle...

    edit: bazı imla hataları
  • 65
    galatasaray için ilginç bir yıl oldu. 2019 sonundaki rezil performanstan sonra 2020’nin mart ortasına kadar olan kısmı muazzamdı. kadıköy galibiyeti falan derken herkes şampiyonluktan emindi ki olacaktık.

    aradan sonra haziran, temmuz, ağustos çok ama çok kötüydü. zaten çok futbolu düşünebildiğimiz bir dönem değildi ancak cidden hem performansımız hem şanssızlıklar “keşke başlamasaydı” dedirtti. rize deplasmanı ve muslera’nın sakatlığı sonrası zaten lig bitti. yine transfer dönemi de bizim için korkunç geçmişti.

    eylül ortasından yani yeni sezon başladıktan sonra da gayet iyiydi diyebilirim. yılı da zaten gayet iyi noktalıyoruz. umarım lider girdiğimiz yılda şampiyon olabiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın