• 252
    muhtemelen 3 büyükler içerisinde taraftarının kafası en rahat takım olarak içinde bulunduğumuz transfer dönemidir.

    hatta o kadar rahatız ki bazı arkadaşlar 16 yabancılı kadrolar falan yazmışlar. şimdii... geçen sene kadromuzda 14 yabancı vardı. bu yabancı oyunculardan ndiaye ve onyekuru'nun kiralık sözleşmeleri bitti. yani 12 yabancıdayız. diagne'nin gitme ihtimali oldukça yüksek görünüyor. elbette takımdan bonus olarak ayrılabilecek yabancı oyuncu ya da oyuncular olabilir. ancak 16 haziran itibariyle durum 11 yabancımız var üzerinden hesaplanabilir.
    işbu nedenlerle 3'ten fazla yabancı transferi yapacaksanız gitmesi gereken yabancıları da dile getirirseniz güzel olur. yoksa havada kalıyor.

    ayrıca 14 yabancının 14'ünün de maç günü kadroya alınamadığını, 2 yabancı oyuncunun tribünde oturmak zorunda kaldığını da hatırlatmayı kendime bir borç bilirim.

    mini bir not: basında yer alan haberlere ve sosyal medyasına bakarsak ryan babel ha geldi ha gelecek ancak resmiyete dökülmedi sonuçta. benzer şekilde ozornwafor'un da transferi bitti gibi. ancak yaşının ve geldiği ligin seviyesi göz önüne alındığında bu seneden ziyade önümüzdeki yıllara yönelik al>kirala>durumuna bak transferi gibi görünüyor.
  • 254
    çabuk duyumcular gelmeden. futbolun en keyifli zamanlarından biri transfer sezonları. umarım iyi satışlar yapıp nokta transferlerle bitireceğimiz dönem olur. renktaşlardan bu dönemde sakin kalmalarını, kadromuzdaki futbolculara karşı saygı sınırlarını aşmayıp piyasası için tehlike yaratmamayı,gelecek futbolculara da direkt çöp vs. gibi aşağılayıcı yorumlardan kaçınmalarını istiyorum. hayırlı olsun.
  • 255
    sözleşmelerinin son senelerine girecek olan mariano, fernando ve nagatomo satılmalı. yüksek fiyatlara satabileceğimiz diagne satılmalı.

    bu 4 oyuncudan gelen bonservisi luyindama, 1 forvet ve 1 sol bek'e gömebiliriz.

    bonservisi elinde olan babel, douglas, jimmy durmaz ve şener'e ışık hızıyla yapışmalıyız.

    onun dışında bonservisi elinde olan 2 tane üst düzey isime iyi bir yıllık ücret vererek takımımıza katabiliriz.

    ayrıca onyekuru'yu tekrar kiralama yoluna gitmeliyiz.

    naingolann için ise tüm şartlar zorlanmalı.
  • 256
    ismi geçen oyuncular ve anlaştığımız söylenen oyuncuları değerlendirdiğimizde son derece güzel bir şekilde ilerlediğimizi düşünüyorum.

    en son entrymde şener'in maaşına bayağı bir giydirmiştim. 1,7 milyon euro olduğu söyleniyordu çünkü. eğer öyle bir mallık yaptıysak yine yazıklar olsun ama o söylenen tutarın yanlış olduğu vs. deniyor. umarım öyledir. ben şener transferine, maalesef gelecek olan yabancı sınırlaması yüzünden soğuk bakmıyorum. aksine bayağı olumlu görüyorum. mariano'yu bu yıl elden çıkartmasak bile gelecek yıl linnes ve şener ikilisi, gelecek herhangi bir yabancı sınırıyla gayet iyi bir ikili olur sağ taraf için.

    babel transferi, benim için tek olumlu şey adamın hala yeni yapılanmaya giden hollanda milli takımında oynaması. iyi oyuncudur ama yaşı yüzünden mesafeliyim ama ajax'ın genç kadrosunu babel gibi bir tecrübe ile tamamlayan hollanda milli takımı benim için babel adına büyük bir olumlu referanstır. 2 yıllık bir kontratın gayet ideal olduğunu düşünüyorum.

    ever banega.. yani ne diyelim, inşallah.

    aytaç kara, yine bonservisini alması durumunda çok düşük bir yıllık ücretle kadroda bulunabilecek bir oyuncu.

    jimmy durmaz, yine aynı şekilde yerli statüsünde oynayabilecek ve sonraki yıl elimizi rahatlatacak bir oyuncu. ayrıca yedek kulübesine baktığımızda bir alternatif olacaktır. geçen yıl çok zorunlu olmadıkça maçın sonlarında zaman geçirmek için oyuncu değiştiriyorduk neredeyse. o kadar kötü bir yedek kulübesi için daha ne olsun bence.

    şimdi burada 5 oyuncu yazdık, bu 5 oyuncu arasında sadece banega için bonservis konuşuluyor o da 6 milyon civarında. bence bu şartlarda (banega dışında yüksek yıllık ücret vermeden) bu transferleri kapatırsak mükemmel bir iş yapmış olacağız.

    bununla beraber scout transferleri adına ismi geçen 2-3 isim de yine alınabilecek riskleri barındıran oyuncular, şuana kadar başarısız scout transferi dediğimiz ve çok kötü hatırladığımız, paramızı çarçur ettiğimiz kimse yok zaten.

    ve lütfen muriqi için 3 milyondan 1 kuruş yukarı para vermeyin. 3 milyon da etmez ama yapılmış teklif artık.
  • 257
    sanırım hepimizin beklentileri doğrultusunda ilerleyecek olan dönemdir.

    diagne gidiyor, ndiaye tekrar kiralanmıyor, babel ile kanat ve forvet rotasyonu genişliyor, yerli boştaki oyuncularla yedek kulübesi zenginleştiriliyor, orta alana eksiğimize yönelik olarak banega transfer ediliyor ve onyekuru'nun tekrar kiranlanması için çalışılıyor. bir tek belhanda konusu belirsiz sanırım. sezon ortasında gideceğine kesin gözü ile bakarken şu an takımda kalacak gibi duruyor. ben açıkçası gidenlere mariano ve fernando'nun da eklenmesini bekliyorum. onların gidişi ile maliyeti düşük, genç ve scout ekibimizin önereceği oyunculara yöneliriz diye tahmin ediyorum. bu beklentimin bir sebebi de hem yönetimin hem de fatih hocanın maaş bütçesini düşermeye yönelik hamleler yapmak istediğine dair haberler. bu dönemde temel tartışma konusu vedat muriqi olacak gibi. 3 mü eder 5 mi eder, takıma yararlı olur mu gibi sorular üzerinden transferi tartışılıyor. ben takıma katılırsa faydalı olacağını düşünüyorum ama taş çatlasa 4 milyon euro'dan fazla edeceğine de inanmıyorum. rize kulübü elinde tutamayacağını bildiği için 10 milyon euro gibi saçma sapan fiyatlar söyleyerek ortamı kızıştırıyor gibi.

    umarım bu transfer dönemi geçmişteki stresli transfer dönemlerimizden çok daha rahat geçer ve kampta yeni transferlerimizi görürüz.
  • 258
    22. şampiyonluktan sonra planlı şekilde ilerlediğimizi düşündüğüm transfer planlamasında, şu ilk günlerde 2-3 isimle anlaştığımızı da duyurursak rakiplerin psikolojilerini bozarız.

    rakip taraftar kulüplerini baskı altına alır ve hatalı işler yapmalarına ortam hazırlar diye düşünüyorum.

    tabii ki bunun için transfer yapmayacağız.

    sadece bizdeki organizasyonun doğruluğu ve planlı olduğunun görülmesi bile rakipler için moral bozucu.

    yüksek maaşlara rağmen 2017-2018 yaz transfer döneminden bu yana gelen giden hemen herkesten verim alındı. doğru isimlerle yollar ayrıldı.

    takımın mevcut kalitesi belli bir seviyede. eğer kaliteyi yükseltir veya korur, takımın yaş ortalamasını ve maliyetini de aşağıya çekebilirsek önümüz çok açık.

    marcao ve luyindama gibi 2-3 yabancı 2 tane de kalbur üstü yabancı (forvet ve orta saha) ve 3-4 yerli isim ile maç kadromuz, yedekleriyle birlikte belli bir seviyeye gelecektir.

    çok sevsem de sözleşmelerinin son senelerine girmiş olan mariano, nagatomo, fernando gibi isimlerden en az bir ikisinin gitmesi her açıdan gerekli. seneye yerlerini doldurmak ffp varken zor olacaktır. aynı isimlerle devam etmek ise yaşları gereği riskli olabilir.

    daha 2018-2019 sezonu ortasında bu planlamayı işaret eden fatih terim'in hamlelerini oldukça merak ediyorum.

    şampiyon olundu diye kadroyu olduğu gibi korumaya kalkarsa büyük hata yapar.
  • 259
    resmi olarak bugün başlayan transfer dönemi.

    kimler gelecek, kimler gidecek taraftar merakla bekliyor. taraftar şampiyonlar liginde başarı ile mücadele edecek bir takım istiyor sahada. 2018 - 2019 sezonunu şampiyon tamamlasak da takımdaki belirli bölgelerdeki yetersizlikler ve eksiklikler göze çarpıyor.

    dün bir anket paylaştım. https://anketinho.com/971/

    taraftar melo'yu, elmander'i görmek istemiyor, melo, elmander, sneijder gibi oyuncular görmek istiyor sahada. bu tipte alacağımız iki oyuncu bizi ligde kolaylıkla şampiyon yapacağı gibi şampiyonlar liginde ya da avrupa kupası'nda hatırı sayılır başarı getirecektir. umarım yönetim, teknik heyet bu yönde çalışıyordur.
  • 260
    fahiş bonservis bedelleri ödemeden ve mümkünse yurt içinden yabancı -aynı şekilde yerli de- oyuncu almadan kapatmamız gereken transfer dönemidir.

    bu takıma yurt içi transfer yaramıyor. bunda hemfikir olacağımızı düşünüyorum. kasımpaşa'da ağzına leblebi atar gibi gol atan diagne bize gelince duruldu mesela, yine yakın tarih sayılabilecek dönemde amrabat örneği var. yerli konusuna zaten hiç girmek istemiyorum tarık çamdal belasından geçen sene devre arasında zoru zoruna kurtulduk.

    nedenine gelirsek;
    yurtiçinde özellikle de orta sıra takımlarında iyi performans gösterip takımını sırtlayan oyunculara baktığımızda büyük takıma geldiklerinde aynı verimi veremiyorlar. diagne'yi söyledik zaten, fenerbahçe bunu fernandao - emenike - aatıf gibi isimlerle deneyimledi. beşiktaş'ta tabata kazığı halen konuşulur.
    peki nedeni ne bu oyuncuların bu performansı gösterememesinin?
    çünkü bu ülkede bu orta sıra takımlar birbirlerine denk güçte de olsa birisi güçlü diğeri güçsüz de olsa açık bir futbol anlayışı ile sahaya çıkıyorlar. kimse kimseye kapanmıyor. yani bu oyuncular kapanan savunmaya karşı futbol oynamıyor. açık savunmalarda da fizik gücü iyi ise ya da hızı iyi ise öyle bir iş yapıyor ki ligi domine ediyor ve büyük takımlarla anılmaya başlıyor.
    peki büyük takımlara bakalım. canımız, ciğerimiz, gözbebeğimiz galatasaray için konuşursak eğer ligde 17 takımla oynadığı 34 maçın en fazla 3'ünde bilemedin 5'inde kapanmayan bir takım oluyor karşısında. ki onlar da skoru 1-0'a getirsin zaten kapanıyor.
    bu yüzden de oyuncu etkili olamıyor.

    bizim yapmamız gereken bu ligde pik yapmış isimlere yönelmek değil. futbolun daha defansif oynandığı, daha az alanda çok iş yapılan yerlerde parlayan oyuncular seçmeliyiz. yani bu tarz liglerdeki küçük takımlarda iş yapan hücum oyuncuları bizim ligde iş yapar. çünkü adamlar futbolun zaten bu şekilde oynandığı ülkelerden geliyor olacaklar.

    bir yandan da "nasıl olsa büyük takıma geldim kapağı attım" rahatlığı var. özellikle yurtiçinde yerli - yabancı kim olursa olsun bize geldiğinde bu kafa yapısında oluyor. bu rehavet de bizim için zararlı çünkü diğerleri de onlara ayak uydurabiliyor. böylece takımdaki mücadele ruhu ortadan kalkıyor. ama özellikle avrupa'dan şampiyonlar ligi ya da uefa kupalarında oynamadan gelen futbolcu kendini oralarda daha fazla göstermek için ekstra çalışıyor. garry bunun en güzel örneği bence.

    yani bu şu demek:
    vedat muriqi için galatasaray'ın vereceği maksimum para: 2,5 milyon euro. fazlası kesinlikle zarar olacaktır. çünkü muriqi bu tarz futbolu oynayabilecek bir futbolcu değil. aynı şekilde galatasaray sadece onun üzerine oyunu kuramayacak rizespor gibi bu da ayrı bir problem. diagne'nin yarım sezonda gösterdiği kötü performansa rağmen bu fiyatlara gidebilmesinin nedeni senelik attığı toplam gol. evet, belki muriqi önümüzdeki sezona da rizespor'da çok iyi başlayacak, belki diagne'nin performansını gösterecek. ama o gün alsak yine aynı sorunları yaşayacağız.

    bu yüzden dikkatli olunmalı. özellikle yurtiçi transferinde oyuncunun yarım sezonluk bir sezonluk performansına kanılmaması lazım. oyuncunun iyi marke edildiği, sistemlerinin bozulduğu maçlarda neler yapabildiği bizim için daha önemli olmalı.

    muriqi'yi alıp 5 bonservis + 2 maaş vb. saçmalıklar yapacağımıza sözleşmesi bitmiş welbeck var mesela, parasını verip onu alalım. takımında düşünülmeyen bir sürü oyuncu var bunları kiralamayı düşünelim gelecekte satın alma opsiyonu ile. yani çözüm üretin, üretilsin. muriqi çözüm değil ki, diagne çözüm oldu mu? olmadı. muriqi de olmayacak.

    enrty'nin genel özeti: muriqi'yi almayın. diagne'den beter eder bizi.
  • 261
    ilgili transfer sezonunda benim fikrimce izlememiz gereken yol aşağıdaki gibidir.

    diagne, fernando, marino ve belhanda satılmalı maddiyat, yaş vb. sebeplerden dolayi.
    bu satışlardan minimum 25 m euro beklemek hayalcilik olmaz hatta bu taban gelir beklentisi olur.

    luyindama'nin bonservisinin geri kalanı ve türkiye'den yapacağımız transfer için toplamda maksimum 7 m euro harcamaliyiz (rotasyon için düşünülen vedat ve bu tarz oyuncular için). kalan bütçenin 10 milyonluk kısmı banega ve marcao tarzında, geleceği parlak, genç, atletik ve yetenekli bir 6 numaraya ayrılmalı.forvet ve 10 numara pozisyonlarından en az biri bonservissiz, geçmişi parlak muhtemelen yüksek maaşlı bir risk-firsat transferi olmalı (örneğin balotelli ya da ben arfa). bu arada yine bonservissiz olarak, muslera yokken kalede en azindan kaleciye benzer biri dursun diye anadoludan eli yüzü düzgün, türk bir yedek kaleci bulmaliyiz. bonservis bütçemizden geri kalan 8 milyon euro da forvet ya da 10 numara hatlarından, fırsat transferi yapılamayan bölgeye, mutlaka paranın geri dönüşü olacak şekilde, maksimum 28 yaşında yetenekli bir oyuncu alarak yapılmalı.

    bunlar haricinde, ahmet çalık, emre taşdemir, ömer bayram, muğdat çelik gibi oyuncular fırsat bulunursa anında satılıp, hatta satmak için özel çaba gösterilip yerlerine aynı maddi şartlarda daha genç ve en azından gelecek adına umut veren yetenekli rotasyon oyuncuları alınmaya çalışılmalı.bununla beraber alt yapımizdan gelen yunus, celil, atalay ve ali yavuz gibi oyuncularımız ya rotasyona iyiden iyiye dahil edilmeli ya da gelişebilecekleri takımlara kiralayıp biz de onların yerine ortasaha rotasyonumuza katkı sağlayacak oyuncuları ya kiralamali ya bonservissiz olarak almalıyız.

    bu doğrultuda; 2019-2020 sezonunda kalede muslera ,x türk kaleci ve ismail çipe rotasyonuyla, bek pozisyonlarında linnes, şener, nagatomo, emre taşdemir, ömer bayram (satilamazsa) rotasyonuyla..stoper ikilimiz için marcao, luyindama, ozornvafor ahmet çalık (satilamazsa), gökay güney rotasyonuyla..merkez ortasahamizda donk, banega çivi gibi bir 6 numara, yılan gibi bir 10 numara artı celil ve atalayla.. kanatlarimizda babel, feghouli, yunus ve jimmy durmaz'la. forvet hattında kaliteli bitirici yeni transferimiz, mito ve vedat tarzı bir transferle hem finansal fairplay sınırları içerisinde kalmış olup hem de azımsanmayacak ölçüde kadro yenilemesi yapmış oluruz .

    ki bu kadro türkiye için gayet yeterli olmakla beraber avrupa'da da kış transfer sezonunda kadar bizi götürür diye düşünüyorum.

    not; ah emre akbaba ah.

    şunu da belirtmek isterim ki gerçek hayatın menajerlik oyunlarından farklı olduğunu tabiki bilmiyorum..ancak saydığım hamlelerin gayet realist ve uygulanabilir olduğunu düşünüyorum. hatta kanat rotasyonu için bir ribery de fena olmaz.
  • 263
    2-3 saat fm oynadıktan sonra reçete sunacağım dönem.
    yalnız mustafa cengiz başkanın maaş-bonservis eksenini kaydırmama izin vermesi ve 48 aylık vade ile fuhuş rakamlar önermeme izin vermesi lazım. hem böylece bütçeyi de çok az etkilemiş oluyorum.
    bir de add manager imkanı varsa 4-5 saat içinde lig tarihinin en pahalı kadrosunu kuracağım. az sabır...
  • 265
    bu sattığın kadar al kuralı nedeniyle ciddi sıkıntı yaşayacağımız sezon.
    sezona luyindama'dan kaynaklı -5'le başlıyoruz zaten. bi de geçen sene unutulmuştu, feghouli, belhanda gibi adamların eski klüplerine ödeyeceğimiz şampiyonluk bonusları var. onyekuruyu da kiraladık desek 2 de ona, toplam -8le sezona başlıyoruz. diagne 15'e satıldı desek geriye 7 kalıyor. bu 7 milyona hem 8 numara hem de forvet alacağız.
    asıl problem sayısal olarak takım çok eksik, stoperde yedek oyuncumuz yok neredeyse(gençleri saymazsak bir tek ahmet çalık var) , orta saha da aynı şekilde (selçuğun sözleşmesi bitti bu yüzden bir tek donk var)
    bi diğer nokta da yabancı sınırı nedeniyle yedek oyuncuların türk ağırlıkta olması gerekiyor. bonservissiz kaliteli türk bulmak çok zor iş, ben defansa kaan ayhan olsa güzel olur derim. yine orta sahaya da aynı ayarda 2 tane türk lazım. yani ya bir oyuncu daha satacağız ya da çok dar bir rotasyon ve gençlerle sezona başlıyacağız. umarım geçen seneki kadro planlamasındaki hatalar bu sene yapılmaz...
  • 266
    bence vedat murigi, mevlüt erdinç gibi adamların alınmayacağı dönem. vedat murigi' yi yokladıysak bile 2-3 milyon euro ya kapatırız belki diye denemişizdir ya da en fazla fenerin beleşe kapatmasını engellemeye çalışıyoruzdur. geçen hafta başından beri rize başkanı ortalığı kızıştırmaya çalışıyor ama nafile. aslında fenerin vizyonlu başkanını biraz gaza getirseler 6-7 milyon euroyu basar alır. bir sonraki kongrede de "fener olma efsane ol" projesini başlatır.
    neyse transfer sezonu daha yeni başladı zaten. babel, şener özbayraklı ve jimmy durmaz' ı büyük ihtimalle alacağız. kontratları makul olursa iyi transferler. sezon içinde kadro derinliği yaratacaktır.
    ayrıca ever banega da gelirse yıllar sonra ilk defa gerçek bir 8 numara izleyeceğiz. bana kalırsa fernando ve belhanda kalacaktır. ama fernando' nun arkasına düşük maliyetli scout transferi gelecektir.
    diagne' ye gitti gözüyle bakıyorum. ama oraya yapılacak transferi hiç kestiremiyorum. forvete yıldız isim ffp varken zor. o hakkımızı banega ile kullanıyoruz. oraya patlama yapabilecek biri alınacak gibi.

    edit: sevilla sportif direktörü monchi banega ile ilgili galatasaraydan teklif almadık diye açıklama yapmış. doğruysa daha başlamadan oltaya geldik galiba.
  • 267
    içinde bulunduğumuz dönem için başlangıç ve bitiş tarihleri bir türlü duyurulmayan sezon.

    işimize çomak sokulmaya çalışılıyor diye şüphelenmeye başladım dersem yeridir. fatih hocanın şampiyonluk sonrasında yayınladığı video serisinde yeni sezon için kadronun şekillendiği, girişimlerin olduğu ve haziran sonuna kadar herşeyin biteceği ifade ediliyordu. yaz kampına takım hazır gidilmesi planlanıyor.

    ama federasyon bir türlü duyuruyu yapmadı. az önce öğrendiğime göre de kulüpler birliği ve tff yönetimi yayıncı kuruluşun taleplerini görüşmek üzere bir araya gelmiş. bu arada mustafa cengiz toplantıya katılmamış.

    yayın gelirleri türk futbolunda en büyük girdilerden bir tanesi, azalması durumunda tablo değişebilir.

    edit: ben atlamışım arkadaşlar kusura bakmayın. mexbrush, gaassarayy, technique uyardı transfer sezonu dün başlamış
  • 268
    çok ciddi bir kadro ve transfer mühendisliğine ihtiyacımızın olduğu transfer dönemidir.

    öncelikle 2010-2011 sezonundan itibaren yaptığımız transferlerin gelir ve giderlerini içeren tablo şurada dursun: http://gss.gs/J6W.png

    2 sene üst üste gelen şampiyonluk, son sene kazanılan 2 kupa (muhtemelen ağustos'ta 3 kupa olacak), şampiyonluk ve şampiyonlar ligi gelirleri, yayın gelirleri vs. ciddi bir gelir elde ettik-edeceğiz. fakat hala önümüzde çok ciddi maddi engeller mevcut. bu sebeple transfer şımarıklığı yapmamalı ve ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. zaten uefa ile yaptığımız finansal fair-play anlaşması çerçevesinde de sınırlarımız kalın çizgilerle belirlenmiş durumda. bunun dışına çıkmamız mümkün değil. burada taraftara büyük bir iş düşüyor. özellikle sosyal medyada transfer dönemlerinde yaratılan amiyane tabirler "yangın" hepimizin malumu. son 2 sene fatih terim sayesinde yaşadığımız başarılar kimseyi şımartmamalı. bununla beraber hoca ve ekibine güvenilmeli.

    bu takımın henüz 3 sezon önce maddi sebeplerden dolayı 1 yıl avrupa kupalarından men edildiğini unutmamamız gerekiyor. kulübümüz 2012-2013, 2013-2014 ve 2014-2015 sezonlarında mali kriterlere uymadığı gerekçesiyle 2016 mart ayında 1+1 yıl avrupa kupalarından men cezası almıştı. 2015-2016 sezonunda transfer gelirlerinde artıya geçtiğimizden dolayı +1 yıllık ceza kalkmıştı. daha sonraki 2 sezon yine eksiye düştüğümüz için yeni bir ceza oldukça olasıyken mustafa cengiz yönetimi'nin uefa ile yaptığı başarılı görüşmeler neticesinde 2018 haziran ayında yapılan uefa mali fair play yapılandırma anlaşması hali hazırda devam etmekte.

    haziran 2018'de yapılan anlaşmanın temel maddeleri şu şekilde;

    - yapılandırma anlaşması, 2018/19, 2019/20, 2020/21 ve 2021/22 sezonlarını kapsamaktadır.
    - şirketimiz, bu anlaşma süresince, uefa a listesine dahil edilebilecek yeni oyuncu transferlerinde belirli bir sınırlandırmayı kabul etmektedir. bu sınırlama, sezon bazında net transfer gelirlerinin (transfer gelirleri-transfer harcamaları) pozitif olması şartını içermektedir. bu sınırlama, önümüzdeki sezonlarda bu anlaşmada yer alan operasyonel ve mali kriterlere uyum gösterilmesi durumunda 2021/22 sezonunda kaldırılacaktır. halihazırda uefa 2017/18 a listesinde yer alan oyuncular ile, sözleşmesi bitmiş ve serbest oyuncular ile imzalanacak sözleşmeler bu sınırlama kapsamında değildir.
    - şirketimiz anlaşma süresi boyunca personel giderleri/toplam gelirler oranında, futbolcu haklarına ait amortisman giderlerinde ve net banka borç seviyesine getirilen sınırlandırmalara uymayı taahhüt etmektedir.
    - şirketimiz, 2017/18 sezonu için azami 50 milyon avro ve yapılandırma sezonlarını içeren 2018/19 sezonu için azami 20 milyon avro, 2019/20 sezonu için azami 10 milyon avro başabaş hesap açığı vermeyi taahhüt etmektedir.

    geçtiğimiz sezon başında uefa ile 4 sezonluk bir mali anlaşma yaptık. anlaşmanın ilk sezonunda (2018-19) bu kriterlere harfi harfine uyduk ve gelir-gider dengesinde artı tarafta kaldık.

    şimdi anlaşmada yer alan önümüzdeki 3 sezonu gelecek sezon (2019-20) özelinde değerlendirelim. transfer bonservis harcamalarında başabaş noktasının altına kalmamız mümkün değil. en kötü ihtimalle dengede kalmalıyız. bu sebeple oyuncu satmadan oyuncu almamız mümkün değil. bu sebeple öncelikle bonservisi elinde olan oyuncularla beraber kiralık oyunculara yönelmemiz gerekiyor. her dönemin transfer gelir ve giderleri o dönem özelinde değerlendirildiği için transferin son günü yapılan mbaye diagne transferi o gün için çok doğru bir hamle oldu. bugün vazgeçebileceğimiz ve elimizden yüksek bedelle çıkarma ihtimalinin olduğu tek oyuncu kendisi. 13-15 milyon euro bandında bir bedelle elimizden çıkarttığımız takdirde oldukça rahatlayacağız. bununla beraber transfer dönemi bittikten sonra elimizden çıkarttığımız maicon 2018-2019 ve 2019-2020 sezonları için net 1.7 milyon euro tutarında peşin bedel ile al-nassr saudi kulübüne kiralanmıştı. bu tutar geçtimiz transfer dönemine mi yazıldı, bu transfer dönemine mi yazılacak ya da kiralama 2 sezon olduğu için kısmen de olsa bu döneme mi yazılacak bilmiyoruz. şahsen ben bu 1.7 milyon euro'nun 1 milyonunun bu transfer dönemine yazılacağını düşünüyorum. diagne'nin olası transferiyle beraber yaklaşık olarak 15 milyon euro'luk bir transfer bütçemiz olacak bu dönemde. bu 15 milyon euro'nun 5 milyonu standard liege'yle yaptığımız anlaşma gereğince christian luyindama transferi için kullanılacak. yani elimizde transfer için kalan tutar 10 milyon euro civarında olacak.

    bu paranın bir kısmını badou ndiaye'nin yerine doldurmak için kullanacağız. yerine düşünülen en uygun isim ise ever banega. kendisinin transferi 5 milyon euro civarında bir bedele gerçekleşebilir. eğer bonservisi elinde bir forvet bulamazsak kaynak yaratmadığımız takdirde olası forvet transferimiz içinse elimizde kalacak tutar 5 milyon euro civarında. bence azımsanacak bir rakam değil. bu fiyata avrupa'dan 30'lu yaşlarda ama kaliteli bir forvet oyuncusu getirebiliriz.

    şimdi gelelim bonservisi elinde olan ve kiralık oyunculara. bir oyuncunun bonservisinin elinde olması ona dilediğimiz gibi maaş verebileceğimiz anlamına gelmiyor. burada yine önümüze uefa mali fair play yapılandırma anlaşması çıkıyor. bana kalırsa mali istikrar için bu anlaşma bizim aleyhimize değil lehimize. önümüze konan katı mali kurallar daha mantıklı ve tasarruflu davranmamıza olanak sağlayacak. anlaşma gereğince bu sezon (2019/20 sezonu) için azami 10 milyon euro başabaş hesap açığı verebiliriz. yayın gelirleri, şampiyonlar ligi gelirleri, taraftar ve tribün gelirlerini düşündüğümüzde bu noktada bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. hatta geçtiğimiz sezonu gelir gider dengesinde artıda bitirdik. galatasaray futbol takımı oyuncularının maaşları toplamı 2018-19 sezonunda 40 milyon euro civarındaydı. şu şartlarda 2019-20 sezonunda ise yaklaşık 30 milyon civarında olacak. yani yeni oyuncular için bir sezonluk en az 10 milyon euro civarında bir maaş bütçemiz var ki bu rakam da oldukça yeterli. bonservisi elinde olan ryan babel, şener özbayraklı ve jimmy durmaz transferleri kadro derinliği açısından doğru hamleler olacak.

    gelelim yazımın başında paylaştığım 2010-2011 sezonundan itibaren yaptığımız transferlerin gelir ve giderlerini içeren tabloya. bu tabloya göre son 9 sezonda yaklaşık olarak -100 milyon euro gibi bir zararımız olmuş. fakat bu zararın 85 milyon euro'su 2012-13, 2013-14 ve 2015-16 sezonlarında yani 3 sezonluk dönemde yapılmış. bunun dışında özellikle son 4 sezonda dengeli bir şekilde gittiğimizi görülebilir. kaos dönemlerinde yapılan olağanüstü harcamaları da göz önüne aldığımızda uefa ile yapılan anlaşma çerçevesinde maddi anlamda rahatlayacağız.

    önümüzdeki 3 sezonda bu dengede gideceğimiz öngörürsek maddi anlamda rahatlayacağımız gibi rakiplerimizle de maddi olarak arayı rahatlıkla açabiliriz. halihazırda süperlig'in en kaliteli kadrosuna sahibiz. bu saatten sonra öncelikle ulusal lig şampiyonluklar bizim için oldukça elzem. son yıllarda artan transfer gelirlerlerinde de galatasaray scout ekibinin hakkının teslim edilmesi gerekiyor.

    sayısal veriler dışında paylaştığım olasılıklar kabaca bu şekilde. kısaca ortada rakiplerimize nispeten oldukça pozitif bir durum söz konusu. fakat transfer şımarıklığı yapacak durumda da değiliz. bu saatten sonra yönetim ve teknik heyete güvenmemiz gerekiyor.
  • 270
    fernando, mariano, ahmet çalık, ömer bayram(kalması daha yüksek olasılık olsa da teklif gelirse gönderilecektir), maicon(bu yaz bonservisi verilmeye çalışılmalı) u göndererek 5-10 milyon € luk bir gelir elde edebiliriz.
    diagne 15'e, belhanda 10a gitse toplamda 30 milyon € bonservis geliri elde ettik desek..
    luyindama 3.8 gitti, banega 4 milyon. 22.2 milyon bütçe kalıyor.

    maaş bütçesi de çok ciddi oranda rahatlayacak bu yaz. selçuk'un 3 milyonu, erenin 2.2 milyonu, marianonun 2.3,fernando'nun 3.2 si diagne'nin 2.3ü, belhanda 3.3ü diğer oyunculardan toplam 2.5 desek(daha fazla da, neyse) 19 milyon € luk maaş rahatlaması yaşayacağız. zaten izin verilen maaş sınırının 10-12 milyon € altındaydık.
    babel 2.5, banega 3, şener 700, jimmy de bi 700 alsa 7 milyon € maaş yükü ekledik.
    şimdi,forvet için tettehve muriqi adları geçiyor şimdilik ama ikisi de 1. forvet değil bence. mitroğlu gönderilirse ama, mutlaka bunlardan birisi alınmalı bence de asıl forvetin yanına ama bence kalacak o yüzden şimdilik es geçiyorum)
    herrera, albayrak'ın meksikalı gafıyla acaba dedirten bir isim. muhtemelen 3.5 ister gelirse. diyelim bi peri masalı yaşadık banega ile birlikte herrera geldi.
    halen daha 20 milyon €'ya yakın maaş bütçesi, 22 milyon €-imza paraları(6-7 verilse babel ve herreraya toplamda 15m eder)
    kadroda tek eksik as forvet ve yedek stoper(ler). semih kiralansa gene, sözü edildiği gibi onyekuru kiralansa büyük bir forvet getirmeye bütçemiz hala yetiyor.
    bu hesabı yönetim de yapıyor.
    ama umarım bir dönemde bu kadar veteran almayız. hadi banega herrera babel üçlüsü bonservis uygunluğu ve istikrarlı görüntüleri nedeniyle tamam ama forvete gerekirse 15mi gömerek 24 yaşından genç bi oyuncu alırız.
    ben marcao gibi adını sanını bilmediğimiz scout transferinden de ziyade, fener'in daum zamanı çok yaklaşıp alamadığı (iyi ki) hazard'ı 15 milyon € a almak istiyorum.
    o günkü hazard bugün çıkmış olsa 40-50den aşağı gitmezdi o ayrı ama, ben o oyuncuyu istiyorum artık takımımda.
    olsen'lerden birisini istiyorum örneğin.
    umarım bu şekilde en az bir oyuncu katarız takımımıza.
  • 272
    yok mu şöyle marcao, luyindama etkisi yaratacak forvet dediğim transfer dönemi :(

    fm den kalan bir hastalık olsa gerek, böyle adı sanı çok bilinmeyen bir futbolcu alıp onun başarılı olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor. düşünsenize şöyle kimsenin bilmediği bir forvet getiriyoruz, ligin içinden geçiyor, şampiyonlar liginde 6 maçta 7 gol atıyor. küçük bezelye falan bir tarafa ama ben böyle bir tane forvet transferi bekliyorum/umut ediyorum.
  • 274
    -yerli kontenjanından yusuf erdoğan, jimmy durmaz, şener özbayraklı, salih uçan, umut bozok gibi isimlerle anlaşabiliriz.

    -belhanda, diagne, mariano üçlüsünü satabiliriz.

    -alabileceğimiz yabancı oyuncular ise derya deniz. kanatta yine genç, hızlı bir oyuncu. forvette diagne satılırsa uzun boyu ve gücüyle öne çıkan bir golcü gerekir.
  • 275
    beklentim:

    belhanda-diagne'den 25m gelir

    gelecekler:

    ze luis: chicharito gibi oynatan forvet, yaşı itibariyle 1 adım önde(tahmini 10m)
    banega: geçiş oyununa katkı sağlayacak olması nedeniyle(4-5m)
    babel: sol tarafa alternatif ve sahte 9 oynayabilecek olması
    onyekuru: geçen seneki performansı nedeniyle(1.2m kiralama ücreti)
    ortasaha: banega'nın yanına daha tempolu ancak
    ndiaye gibi pas özürlü olmayan biri(hamed jr, seri vb)

    luyindama sonrası 5-6m kalıyor ortasaha için
App Store'dan indirin Google Play'den alın