• 3
    red bull racing'in %25 oranında büyütülmüş yeni bir alternatör kullanacağı yarış. bilindiği üzere 2012 austin gp'de webber alternatör arızası sebebiyle yarış dışı kalmıştı. vettel de aynı sorunu yaşamaktan -bence- çekindiği için liderliği hiç de zorlamamıştı. yeni de eski de alternatör kullansalar risk hâlâ devam ediyor. yeni alternatör'ün dayanıklılığı soru işareti, eskisi zaten malum...

    hazır yeri gelmişken 4 yıl önceye... 2008 brezilya gp'sine giderek hafızaları tazeleyelim.

    yine formula 1 2012 sezonu'na benzer bir şampiyonluk yarışı vardır. yarışın başlamasına kısa bir süre kala hava kapalı ve yağmur yağma ihtimalinin olduğu söylenir. artık yarış başladı başlayacak. o da ne? sağnak bir şekilde yağmur bastırır. zamanın favorisi lewis hamilton'dur. kariyerinin en parlak sezonunu geçiren felipe massa ise birinci olması durumunda hamilton'un en iyi altıncı sırada bitiş çizgisini görmesi kendisini şampiyon yapacaktır. massa damalı bayrağı birinci sırada görür. hamilton son tura başladığında beşinci sıradadır. ancak orta sektörde bir isim onu geçer: sebastian vettel. hamilton altıncı sıraya düşmüştür. massa'ya bu durumda şampiyon olacağı söylenince massa çizgiyi geçtikten sonra şampiyonluk sevinci yaşar. ferrari de kısa bir müddet bu sevince ortak olur. fakat henüz yarışa son nokta koyulmamıştır. yanlış lastik tercihi yapan ve arkasından gelen tüm konvoya geçilen timo glock, o yılki şampiyonu belirleyen isim olacaktır. yarışı da 40-45 saniye geriden bitirir. sondan ikinci virajda hamilton, glock'u geçerek yarışı beşinci sırada bitirir ve dünya şampiyonu olur. hamilton'un yarışı beşinci bitirdiği anlaşılınca hava birden değişir. ferrari ekibinin monitörleri gördüğü an çok ilginç bir andır. itiraf etmek gerekirse bir ferrari destekçisi olarak ben de yıkılmıştım.*(u: :()

    ne yarıştı yahu! şu satırları yazarken bile resmen yeniden yaşadım. olağanüstüydü gerçekten. bu hafta sonu da böyle son ana kadar heyecan dolu bir yarış bekliyorum.

    yarın koşulacak sıralama turları için brezilya yerel hava raporuna göre yağmur ihtimali var. pazar ise kesin yağmur bekleniyor. keyifli bir hafta sonu olacak gibi. olası yağmur ne olursa olsun yarışı bilinmez yapar. en ufak bir hata ve temas iki pilota da pahalıya patlar. vettel mekanik bir sorun yaşamazsa veya güvenlik aracı taktiklerini mahvetmezse şampiyonluğu alır. zira alonso damalı bayrağı ilk sırada görse bile vettel en kötü podyumda olur ve alonso'nun f2012 ile pist üzerinde vettel'i alt etme imkanı dahi bulunmuyor.*

    bu yıl ferrari'nin çift pull-rod* sisteminin lastikleri ısıtmaya yardımcı olduğu söyleniyor. yine yağmurlu bir yarış olursa ferrari güçlü olacaktır. ancak 2012 malezya gp benzeri "kendini bir anda ilk sırada bulma" piyangosu bu sefer olmayabilir. sonuçta vettel'in ilk sıradan başladığını hesap edersek, alonso'nun çılgın ata ata gerilerden gelip yarışı kazanması bile onu şampiyon yapmaya yetmeyecek. alonso için asıl şansın, cumartesi günü yağacak yağmur olduğunu düşünüyorum.

    ayrıca, yarış alonso-vettel ikilisine odaklı olduğu hasebiyle mclaren'den bahsetmedim, ama onların da rbr ile beraber bu yarışın favorisi olduğunu belirtelim. yaklaşık 1 saat önce sonuçlanan antrenman turları da bunu tekrar ve tekrar söylüyor. ferrari yine mclaren ve rbr ikilisinin arkasında turu tamamladı.

    son haftalardaki red bull racing hegemonyasında geçen bir yarış mı, yoksa geçmişte* dramatik finallere ev sahipliği yapıp sürpriz şampiyonu belirleyen bir brezilya gp mi izleyeceğiz? bakalım ne olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın