• 16
    cok entersan artistlik buz pateni erkekler kisa programa ev sahipligi yapmis olimpiyat oyunlaridir. uzun zaman sonra ilk kez oturup basindan sonuna kadar izledim erkekler kisa programi. teker teker performans analizine gecmeden once, trt'ye zamaninda butun artistlik buz pateni yarismalarini gosterdigi icin tesekkur ederim. onlarla buyuyen bir kusak genc, evgeni plushenko, brian joubert, stephane lambiel tanir, performanslarini bilir oldu. dun insanlar garip garip ekrana bakarken neden dustuklerini, neyden puan kaybettiklerini aciklarken bulduk kendimizi. (bkz: tesekkurler trt)

    genel olarak beni en cok sasirtan, japon yarismacilarin performanslari oldu. ne ara bu kadar iyi oldular, ne ara japonya artistlik buz pateninde atak yapti bilmiyorum ama ozellikle kisa programi 3. bitiren, daisuke takahashi inanilmaz bir performans sergiledi. plushenko'dan sonra ekrana bizi en cok kitleyen isim oldu. uzun programi izlemek icin sabirsizlaniyorum.

    evgeni plushenko; artistlik buz pateninin michael jordan'i, michael schumacher'idir. pistteki durusu, kayma stili, hareketlerindeki uyumu ile, televizyon basinda herkesi susturdu, programi bittiginde bile insanlar bir sure konusamadi. herkes kitlenmis bir sekilde artik 27 yasina gelmis bu rus'u izliyordu. programinin elestirilecek tek yani; plushenko'nun sac kesimiydi. ulan milyon dolarlarin var, bir nesil seni izleyerek buyudu, hala sacini sac+sakal+yikama 7 tl olan tarlabasi berberinde kestiriyor gibisin. kiy paraya, ol klas bir tras, zaten cirkin bir insansin, o sac trasiyla katmerliyorsun cirkinligini. ama dun ogrendigim kadariyla, suan rusya'daki erkeklerin yuzde 80i oyle geziyormus, modaymis. sokayim oyle modaya tabii, turkiye'de de erkekler apaci gibi geziyor, bende o zaman saclarimin onunu yapistirip arkasini tavuk gotu gibi dikeyim, nasilsa moda.. neyse kizmadan, siralamayi 2. bitiren evan lysacek'e gecelim.

    evan lysacek; 2010 amerika artistlik buz pateni erkekler sampiyonu, kendinden beklenini gerceklestirdi, sahsi fikrim plushenkoyla arasinda ki 0.55 farkin plushenko'nun 16 yasinda perfect score yapacak kadar bu iste teknik olmasindan kaynaklaniyor. performansiyla uzun programda bizleri buyuk bir cekismenin bekledigi izlenimini verdi bana.

    daisuke takahashi; bu sporu benim gibi takip edenler icin, gecenin en buyuk suprizi bu 1986li japon arkadas oldu. ilk sahneye ciktiginda herkes siksiksik japon bu falan diye konusurken 30. saniyede salonda bir sessizlik vardi, 40. saniyede evde izleyen herkes televizyona kitlenmisti bile. lysacek'den daha yuksek teknik puan almasina ragmen, artistlik puani biraz daha dusuk olunca, lysacek'in 0.05 puanla arkasinda bitirdi siralamayi. uzun programini izlemek icin sabirsizlikla bekliyorum, japonya'nin en buyuk madalya umutlarindan birinin.

    nobunari oda; 2008 japonya ulusal sampiyonu bu patenci, cok afedersiniz ama bu sporu yapan erkekler gay lan hehehehhe diyen soparlari hakli cikartan 2 isimden biridir. (digeri johnny weir'dir ki ona da deginecegim) yarismayi 4. bitirmis olmasi, yada japonya hanedanliginin 17. nesli olmasi pek birsey ifade etmiyor bana, cok afedersiniz ama ekrandan kaybolana kadar, kocu ve kareografcisi nikolai morozov ile sevgili zannettim. erkekler yarismasi icin cok feminen bir stili var.

    stéphane lambiel; programin bir yerinde tokezlemeseydi, birinci yada 2. olmustu. programi, kostumunden secilen sarkiya kadar mukemmeldi. sahne sovu tek kelimeyle kusursuzdu, seyirciyi costurmasini da bildi. sahnede izledigimiz en maskulen 3-5 isimden biriydi lambiel; ve dedigim gibi tokezlemeseydi birinci bile olabilirdi, o kadar iddialiyim. uzun programda favorilerimden biri kendileri. ozellikle nobunari oda, ve johnny weir gibi kiriklarin yaninda izlemek cidden cok iyi geldi. ayrica gozlemledigim kadariyla kizlar cizmeli patenlerinin hayrani oldu. bence de iyi bir secimdi.

    johnny weir; ben bu yarismaya kadar adini daha once duymamistim. insanlar weir weir diye oluyorlardi. cok afedersiniz ama kostumunu bayanlar yarismasindan bulamazsiniz, o kadar feminendi. kayma stili cinli kizlara benziyordu. cok ciddiyim ben erkekler kategorisinde yarisiyor olsam, sikayet ederdim bu kiz diye. cok ciddiyim inanmayanlar dun gece ki performansini bir izlesinler. benim icin buyuk hayal kirikligi oldu, uzun programda ilk 10da olmasi buyuk basari olur.
    bunun gibiler yuzunden artistik buz pateni izleyen ve seven bizlere de ibine deniyor. hiii soy ozan'a bak homofobikmis iddialarini engellemek icin, hakkini vermek gerekir ki, buzun ustunde bir kugu gibi kayiyor, ama cok kiritiyor. ya valla acik acik gay oldugu icin degil, hareketleriyle kostumuyle cok feminen oldugu icin sevmedim. benim gay arkadaslarim var* bana ne arkadasim gayse adam..

    patrick chan; yarismanin torpillisi. ev sahibi diye kayrilani. inanin bu yarismada ilk 10da olacak hic birsey yapmadi. programi inanilmaz sikiciydi. ("i"ler noktasiz). ev sahibi ulkenin asya asilli vatandasi ve yavanligi olarak tarihe gececek, ve sirf kanadali diye ilk 10da yer alacaktir.

    takahiko kozuka; ilk 10da ki 3. japon. ne ara japonlar bu ise merak sardi, ne ara bu kadar iyi oldular bilen varsa, beni aydinlatsin.

    michal březina; joubert'i saymazsak; ben de hayal kirikligi yaratan isim oldu. dunyanin en iyi 3. buz patencisi sayilan bu cek gencten daha yuksek bir derece bekliyordum, ama tabii ilk olimpiyati cok heycanliydi. bu sene olmasa bile bundan sonra ki olimpiyatta bu cocuga ayri dikkat etmek gerekiyor.

    denis ten; artistik buz pateni wonderkid'i kendisi. daha 16 yasinda, onu cok acik. bu olimpiyatta kazanacagi tecrube ile ileride altin madalya icin en buyuk adaylardan. michal březina ile takip edilmesi gereken 2 isimden biri. bakarsiniz ileride plushenko - joubert rekabeti gibi, denis ten - michal březina rekabeti izleriz.

    ilk 10 boyleydi; kisa programda. simdi 18. olan joubert'den bahsetmek istiyorum; biraz da

    brian joubert; plushenko'nun en buyuk rakibiydi zamaninda. aralarinda rekaber andrea agass - pete sampras, galatasaray - fenerbahce gibiydi ve bu olimpiyatta beklentilerin en fazla oldugu 3 isimden biriydi. piste cikti, sovuna basladi, ilk harekette tokezledi, aman dedik, 2. hareketi kusursuz yapti, dansi cidden cok guzeldi, dedik ki herhalde ilk 3e girer, masallah dedigimiz 3 gun yasamadigi icin bizi sasirtmadi ve 3. hareketi yaparken dustu. hayvanin evladi 2 elini kullanmak zorunda kaldi kalkmak icin, ve o an hersey bitti. hollandali spiker bile "game over for joubert" dedi. uzun programda, bu performansinin etkisi altinda kalmazsa cilgin atabilecek potansiyele sahip, ama kendisini sevmeyen biri olarak demek istiyorum ki, ne oldum degil ne olacagim diyeceksin hayatta joubert.

    ilk 10 ve bilinen isimlerin performanslari boyleydi. ben de cok isterdim ki 3lu salto atarken ayagi soyle oldu boyle oldu diye yazayim ama cidden teknik bilgim o kadar yorum yapacak kadar yeterli degil. o yuzden sadece izlediklerimi, bir izleyici gozuyle aktardim. uzun program persembe gecesi saat 3te yayinlanacak. eger azicik ilginiz varsa mutlaka izlemenizi tavsiye ederim, altin madalya icin aday sayisi cok fazla buyuk bir rekabet bizi bekliyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın