• 2
    0-2 daha tehlikeli bir skor.

    2-0 öne geçen ve rakibinden daha güçlü olan takımın maçı kazanamamasının en büyük sorumlusu teknik direktördür.

    mesela 1 eylül 2021 türkiye karadağ maçında burak yılmaz 60 dakikadan fazla oynamasaydı maçı kazanmama ihtimali yoktu takımın.

    önde olduğun hiç bir skor tehlikeli değildir. skora göre oyun oynamayı bilmemek tehlikelidir.
  • 7
    lafügüzaf.

    0-0'dan ya da 1-0'dan direkt 3-0'a geçmek mümkün mü? değil.
    2-0 tehlikeli, 1-0'da kalalım daha fazla gol atmayalım demenin bir mantığı var mı? yok.
    2-0 tehlikeli, iki tane yiyelim de rakip tehlikeye girsin denebilir mi? hayır.

    sanırım burada anlatılmak istenen 2-0'ın rehavete kapılanabilecek bir skor olmadığı, rakibin geri dönüş yapma ihtimalinin 3-0, 4-0 gibi skorlara göre daha yüksek olduğu. hakikaten süper bir tespit, bulana nobel vermek lazım. teknoloji henüz o kadar gelişti mi bilmiyorum ama belki ileride 5-0'ın 4-0'dan, hatta 6-0'ın ondan da iyi olduğu kanıtlanırsa bu teori pisagor teoreminden bile meşhur olabilir.

    ben bu teoriyi ortaya atan ünlü düşünür ve fikir adam rıdvan dilmen'in ayrıntılı makalesini de okudum, ntv'de yayınlanan sempozyumlarını da dinledim. okudukça, dinledikçe ufkum genişledi. diyor ki, 2-0'ken bir gol yersen 2-1 olur ve bu daha tehlikeli bir skordur. bir tane daha yersen bir bakmışsın 2-2, puan kaybetmişsin. gerçekten aynı einstein'ın izafiyet teorisi gibi başta inanılmaz geliyor ama sonra bakıyorsun adam kanıtlarını sunmuş, helal olsun deyip doğruluğunu kabul ediyorsun.

    bence hiçbir maçta 2-0 öne geçmeye çalışmayalım, tehlikeli bir skor ve maazallah her an 2-2 olabilir. skor 0-0 iken karşı takım küçük bir takımsa o 1 puanı değerli görür ve çok saldırmaz. ama 2-0 yenik olan bir takım kaybedecek bir şeyim kalmadı diye düşünür ve topla tüfekle saldırır. tabii bu saldırılar sonucu skoru önce 2-1, sonra 2-2 yapması gerektiği ve 2-2 yapsa bile 0-0 ile yine aynı psikolojiye gireceği sizi yanıltmasın. geriden gelen her zaman psikolojik açıdan avantajlıdır. dolayısıyla 2-0 öne geçip 3 puan alayım derken eldeki 1 puandan olmak var. o nedenle maçı 0-0'da tutmalı, mümkünse son dakika golü atarak 1-0 kazanmaya çalışmalıyız. 2-0 gibi tehlikeli bir skorun riskine girmemeliyiz.

    çinli efsane taktisyen sun tzu meşhur kitabı savaş sanatı'nda düşmanını asla komple ablukaya alma, kaçacak bir yol bırak der. o kaçış yolu olmazsa düşman zaten öleceğim diyerek can havliyle saldırır ve bu fazladan zayiat vermene yol açar. ama kaçış yolu bırakırsan o düşman için bir kurtuluş umudur olur. düşman daha fazla zayiat verdirme yerine kaçmanın yollarını arar. işte skoru 2-0 yapmak düşmanın ümitlerini iyice azaltmak demektir. ama 0-0, bilemedin 1-0'da düşmanın puan alma umudu hala devam ettiğinden gemileri yakıp sana topyekun saldıramaz.

    2-0'ın ne kadar tehlikeli bir skor olduğunu gösteren diğer bir örnek de 1878 yılında hükmen galibiyet durumunda skorun belirlenmesine karar veren ingiliz ve iskoç üyelerden oluşan futbol komitesidir. bu komitede hükmen galip gelen bir takımın 1-0 kazandığını kabul edelim görüşü ortaya atılmıştır. bu fikir başta mantıklı gelmiştir çünkü iki ayaklı (rövanşlı) maçlarda maçlardan biri hükmen kazanıldıysa averaja bakılmama kuralı vardır. yani diyelim ki a takımı b takımını bir sebepten hükmen yendi ve ikinci maçta 10-0 yenildi. puanlar eşit ama a takımı turu geçer çünkü galibiyeti hükmen olduğu için averaja bakılmaz. hükmen galibiyetin skoru temsilidir. bu nedenle fark da çok önemli olmadığından 1-0 gibi bir skor temsili olarak yeterli olur diye düşünülmüştür. o aralar halk arasında "let it be 1-0, let it be ours" yani "1-0 olsun, bizim olsun" sözü de çok yaygın olduğundan 1-0 fikri çok mantıklı gelir. ama iskoçlar üyelerden biri itiraz eder. tabii sırf iskoç olduğu ve ingilizlere muhalefet etmek için itiraz ettiği düşünülür ve dikkate alınmaz. uyanık ingilizlerden biri bunu kendi fikriymiş gibi öne sürüp itiraz ederek "sayın baylar, 1-0 tehlikeli bir skordur, bunun hükmen galibiyeti temsil eden skor olması kabul edilemez bir hata olur" der. herkes bir anda "vay anasını hiç böyle düşünmemiştik" der. peki o zaman skor kaç olmalıdır. bir üye 2-0'ı önerir. bu öneri çoğu eski futbolcu olan üyelerin bir kısmının kalp krizi geçirmesi, bir kısmının da altına sıçmasıyla sonuçlanır çünkü 2-0 o zamanlar iş güvenliği filan bilinmediği için şimdikinden çok çok daha tehlikeli bir skordur ve adını bile duymak korkunç hatıraları canlandırmıştır. skor 1-0 ve 2-0 olmayacaktır ama kaç olmalıdır? birkaç aylık ar-ge faaliyetlerinden sonra 1879'da (torununun torunu ileride 3 açılı diş fırçasını bulacak olan) sir threepenny 3-0 teklifi ile gelir ve bu kabul edilir. o günden beri hükmen galibiyetler 3-0 ile temsil edilmektedir.

    işte 2-0 böyle tehlikeli bir skordur arkadaşlar. kesinlikle belki skoru korurum, belki rakip gol ararken ben 3'ü daha rahat bulurum diye düşünülmemelidir. bu işler şakaya gelmez.
App Store'dan indirin Google Play'den alın