ispanya'da düzenlenen kupa. şampiyon italya olmuştur..
2
italya finalde o zamanki ismiyle batı almanya'yı 3-1 yenmiştir.almanların golü breitner'dan ceza sahası ön çizgisinden yatarak voleyle gelmiştir.
3
bu turnuvada macaristan el salvador'u 10-1 gibi inanılmaz bir skorla yenmiştir. böyle bir skorun bir dünya kupası maçında ortaya çıkması ilginç gerçekten.
4
katılan ülkeler söyledir:
italya kamerun peru polonya cezayir sili avusturya batı almanya arjantin belçika el salvador honduras ingiltere fransa kuveyt çekoslovakya macaristan yugoslavya kuzey irlanda ispanya brezilya yeni zelanda iskoçya sscb
italya-f.almanya finalinde, italya cumhurbaşkanı pertini'nin heyecandan yanık piposunu cebine sokup kendisini yaktığı rivayet edilir.
8
final müsabakası an itibari ile trt 3 de 1982. kez verilmektedir.
edit: yuh lan, ben bunu yazdıktan sonra aynı gün içinde 3 kez daha verdiler.
9
1974 dünya kupası açılıs törenine benzer sekilde katılımcı ülkelerin yerel kıyafetleri kullanılmıstır. tek fark bu sefer 3 metrelik prototip insanlar vardır, canlı insanların yerine. *
cezayir, kamerun, yeni zelanda, kuveyt ve honduras'ın katıldığı ilk dünya kupasıdır.
altın ayakkabı ve altın top ödülleri paolo rossi'ye, fifa fair play ödülü ise brezilya'ya verilmiştir.
11
12. dünya kupası. ispanya popüler futbolu ve büyük statları olmasına rağmen fifa dünya kupasına ilk defa ev sahipliği yapıyordu. afrika ve asya'ya iki finalist hakkı ikişer takıma çıktı, avrupa'dan 13, güney amerika'dan 3, orta ve kuzey amerika'dan 2, ev sahibi ve eski şampiyonla finalist sayısı 24'e yükseldi. paolo rossi, rummenigge, platini, zico parlayan futbolculardı. gol krallığı ise, rossi 6, rummenigge 5, zico 4 şeklindedir.
12
juventus takımının iki takviyeyle kazandığı dünya kupası.
13
a grubu bir maç dışında belki de turnuva tarihinin en sıkıcı grubu olmuştur.
ilk maçlar: italya 0-0 polonya, peru 0-0 kamerun
ikinci maçlar: italya 1-1 peru, polonya 0-0 kamerun
futbol tarihinin en tuhaf formatıyla oynanan dünya kupası olabilir. bu turnuvada takım sayısı 16'dan 24'e çıkmış ve 4 takımlı 6 grup oluşturulmuş. önceki turnuvalardaki "2. grup aşaması" muhabbeti çok sevilmiş olacak ki ilk 2 doğrudan üst tura çıkmış ve 12 takım 3 takımlı 4 gruba konulmuştu. grup liderleri yarı finale çıkıyordu.
burada 2. turda özellikle batı almanya, ingiltere ve ispanya'nın oluşturduğu b grubu ile italya-brezilya-arjantin üçlüsünün oluşturduğu c grubu çok dikkat çekiciydi. o grup ölüm gruplarının en ölümcülü olarak adlandırılmış. italya turlamıştı orada ve şampiyon olmuştu devamında.
fifa akıllanmış olacak ki 1986'da en iyi 4 üçüncüyü çıkarıp son 16 usulü sisteme dönmüş.
buna benzer bir de 1950 dünya kupasıdır. son 4'e kalan takımlar grup usulü oynamışlar.
anlayacağınız deneye yanıla gide gide günümüzdeki keyifli ve güzel formata dönülmüş.