• 1
    #soruyoruz: hakkı yeten 1989'da, melih kotanca 1986'da, şeref görkey 2004'te, naci bastoncu 1983'te, sait altınordu 1978'de, selahattin almay 1971'de, gündüz kılıç 1980'de, kemal gülçelik 1986'da, şükrü gülesin 1977'de, süleyman tekil 1992'de, cihat arman 1994'te, hüseyin saygun 1993'te, faruk barlas 1994'te, ahmet erol 2012'de vefat etmişlerdir. neden bu efsanelerimiz ve ismini sayamadığımız efsanelerimizden bir tanesi bile çıkıp bizim 1959'dan önceki emeklerimizi yok sayıyorsunuz diye itiraz etmemiştir? bu saygıdeğer büyüklerimizin şampiyonlukların 1959'dan sonra sayıldığını bilmemelerine imkan var mıdır?

    ###milli küme dönemin federasyonu tarafından ulusal lig olarak tanınmamıştır.###

    11 mart 1939 tan gazetesi haberi:
    https://eksiup.com/p/fa473480dut9
    1939 milli küme talimatnamesine göre federasyon dışında kalan takımlar da yine federasyon aracılığıyla ayrı bir ligde maç yaptırılmıştır. aynı talimatnamede bakın ne yazmaktadır (talimatname 11 mart 1939 tarihli tan gazetesinde okunabilir) :

    " ... milli küme haricinde kalan birinci küme (burada istanbul liginin diğer takımları kastedilmektedir.) ve aynı miktarda gayri federelerden alınacak kulüpler arasında iki devreli bir lig maçı da yapılması bildirilmiştir."

    https://eksiup.com/p/vc4734819e68
    11 mart 1939 tan gazetesi haberinde ve yukarıda görülebilecek milli küme 1939 talimatnamesinin 14. maddesi a,b ve c bendlerinde görüldüğü gibi milli küme dışında kalan takımlar ankara, izmir, istanbul birinci ve ikincilerinin katılımıyla beden terbiyesi kupası maçları oynayacaktır.

    #soruyoruz: federasyon milli küme'yi ulusal bir lig olarak kabul ettiyse neden beden terbiyesi kupasını (sonraki adıyla mıntıkalar şampiyonası) kurma ihtiyacı duymuştur?
    #soruyoruz: federasyon beden terbiyesi kupası'nı kulüplerin futbol rekabetinden geri kalmaması amacıyla kurduysa bu milli kümeye diğer istanbul takımlarının (bazı milli küme takımlarına denk ya da üstün olan) ve ankara ,izmir takımlarının giremeyeceği ve haksızlığa uğradığı anlamına gelmez mi?
    #soruyoruz: beden terbiyesi kupası'na da ankara, istanbul ve izmir'de dereceye giren futbol takımları katılmıştır. "milli küme" ulusalsa bu kupa ulusal değil midir? hayır, o lig bu kupa diyorsanız neden türkiye birinciliğini şampiyonluk olarak kabul ettirmeye çalışıyorsunuz?
    #soruyoruz: bahsi geçen beden terbiyesi kupası, türkiye birinciliğinin özellikle bazı sezonlarından daha zorlu bir yapıya sahip değil midir?
    #soruyoruz: beden terbiyesi kupasında mücadele eden futbolcuların emeklerini neden görmezden geliyorsunuz?

    beden terbiyesi kupası maçlarının yapıldığına dair belgeler:
    26 nisan 1940 akşam gazetesi:
    https://eksiup.com/p/e3473014e6s7

    9 haziran 1940 akşam gazetesi:
    https://eksiup.com/p/o6473017j9yz

    11 mart 1939 yeni sabah:
    https://eksiup.com/p/ci472903doqt

    23 eylül 1937 akşam gazetesi haberi:
    https://eksiup.com/p/rj473015wa6t
    haber şöyle demektedir: "milli küme maçlarının istanbul, ankara ve izmir'de uyandırdığı büyük alakayı göz önünde bulunduran futbol federasyonu bu gibi organizasyonları şark vilayetlerimize de teşmil etmeğe karar vermiştir. bu müsabakalara milli küme maçları gibi her bölgeden iki takım iştirak edecek ve karşılıklı deplasman maçları yapılacaktır."

    #soruyoruz: alınan böyle bir karar uygulansa da uygulanmasa da federasyonun milli kümeye bölgesel şampiyonluk gözüyle baktığını göstermez mi?
    #soruyoruz: bahsi geçen haberdeki "bu gibi organizasyonları şark vilayetlerimize de teşmil etmeğe karar vermiştir. " sözünden yeni bir ulusal lig teşkil ettirileceğini mi, yeni bir bölgesel lig teşkil ettirileceğini mi anlarsınız?

    ###milli küme bir seçkinler ligidir. 1959'da mahalli ligler kapatılmıştır. ancak 1959'dan önce mahalli ligler varlığını sürdürmektedir. milli kümeye bu takımların girmesini sağlayacak talimat maddelerine uyulmamıştır. milli küme'ye katılacak takımlara federasyon değil milli küme takımlarının üyelerinin oluşturduğu birlik karar vermiştir.###

    12 mart 1941 tarihli vakit gazetesinin haberinde milli kümeye katılacak takımlara kulüp üyelerinin karar verdiği görülmektedir.
    https://eksiup.com/p/sf472972cd7g

    #soruyoruz: kulüplerin istediğini aldığı, istediğini almadığı bir lig ulusal olabilir mi?

    1 nisan 1938 tarihinde tan gazetesinde yayınlanan milli küme talimatnamesinin 6. maddesinde:
    "bölgeler arası maçlarında iki mevsim arka arkaya (bölgeler arasında futbol birinciliği) kazanan kulüp milli küme maçlarına iştirak hakkı kazanmış olur." denmektedir. bu kural uygulanmamıştır. varlığını sürdüren diğer bölge takımlarına 1940 harici milli kümeye girme fırsatı tanınmamıştır.
    https://www.gastearsivi.com/...ete/tan/1938-04-01/6

    # soruyoruz: bu kuralın uygulanmaması milli kümenin seçkinler ligi olduğunu kanıtlamaz mı?

    17 mart 1937 anadolu gazetesi haberi:
    uşak halkevi müdürü yusuf aysal mektupla milli kümeye itiraz etmiştir. (o dönemde anadolu'da spor faaliyetleri halkevleri aracılığıyla sürdürülmektedir.)
    https://eksiup.com/p/6k473018tr7x
    mektupta milli kümenin üç şehrin tekelinde olduğu ancak milli kümede bulunanlar (burada kastedilenler izmir ve ankara takımları) kadar güçlü takımların diğer bölgelerde de bulunduğu belirtilmektedir.

    #soruyoruz: uşak halkevi müdürü yusuf aysal'ın anadolu gazetesine gönderdiği mektup milli kümenin spor yöneticileri tarafından ulusal olarak algılanmadığına bir kanıt değil midir?
    #soruyoruz: uşak'ın turan takımına, diyarbakır'ın ay ve yıldız takımlarına, nazilli'nin sümer takımına milli kümeye iştirak için niye bir şansı verilmemiştir? bu takımlar da izmir takımları kadar futbol oynayamaz mıydı? ki örneğin sümerspor defalarca milli kümedeki izmir takımlarıyla bölgesinde defalarca karşılaşmıştır. bakın gayet de dişli takımlarmış:
    http://2.bp.blogspot.com/...P5gHjbDXw/s400/7.jpg
    http://1.bp.blogspot.com/...tMdyRx1gU/s400/8.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın