*

  • 1
    fatih terim'in milli takım hocası olduğu dönemde tff tarafından 5 ocak 2015 yabancı oyuncu sayısı kararları ile açıklanan ve 2015-2016 sezonu ile başlanan kural şu şekilde;

    süper lig takımları;
    a. 18 kişilik kadroda 11,
    b. 21 kişilik kadro içinde (genelde 21 kişi beyan edilmekte ) 12,
    c. 28 kişlik kadroda ise 14 yabancı oyuncu bulundurma hakkına
    sahipler.

    bu kuralın değişimi ile gerçekleşen sonuçların iyi analiz edilmesi gereklidir. kişisel olarak gördüğüm sonuçlar özetle şu şekildedir;

    1. kuralın değiştiği ilk yıl beşiktaş takımı şampiyon oldu.

    2. aynı yıl sonu türk futbol milli takımı, hollanda milli takımını geçerek sürpriz bir şekilde kendini avrupa şampiyonası finallerine attı.

    3. aynı yıl galatasaray italyan köylü takımına, fenerbahçe portekiz köylü takımına elendi, bjk daha erken havlu attı. (lazio, braga ve ismini unuttum tolga zengin'in kötü oynadığı bir maçta bjk elenmişti) esasında normal olarak beklenen sonuç şu olmalıydı; yabancıları artan kulüp takımları daha başarılı olmalı ama milli takım daha da başarısız olmalı (veya kalite artınca milli takımda başarılı olmalı da denebilir). ama bizde her şey ters başladı. veya milli takımın başarısını kurala değil başındaki hocaya bağlamak mümkün.

    4. yeni kuralın ilk yılının sonunda yerli oyuncuların kontratları biterken ilginç şeyler yaşandı. gökhan gönül ve caner erkin fener takımından istediği bedelleri alamadı. caner inter'e, gökhan bjk takımına geçerken avrupa şampiyonasına katılacak olan milli takım kampında neredeyse tarihinde olmayan skandallar yaşandı. antrenmanlara geç çıkılıp yabancı kuralını değiştiren hoca boykot edildi, fotoğraf çekimlerine katılınmadı. zira yerliler kulüpleri ile anlaşamıyor, havalara giren arda ve kankaları (akıl hocaları rıdvan ve rüştü) hocaya karşı darbe teşebbüsünde bulunuyordu. milli takım avrupa şampiyonasında rezil bir top oynadı.

    5. kuralın ilk yılında süper ligi 6. sırada tamamlayan galatasaray takımında 1.5 milyon euronun üzerinde geliri olan 12 oyuncu varken şampiyon olan beşiktaş takımında sadece 2 idi. galatasaray takımında 2 milyon euronun üzerinde geliri olan 7 oyuncu varken beşiktaş takımında sadece 1 di. galatasaray takımı 34 maçta 49 gol yemiş, 15. sıradaki kayseri takımı bizden daha az 41 gol yemişti. kuralın ilk yılında 1.5 milyon euro üzerinde 12 oyuncu ile girip 6. olarak tarih yazdık.

    6. kuralın ikinci yılında da beşiktaş takımı şampiyon oldu. galatasaray tek büyük maç kazanamadı. kadromuz sınırın kalktığından habersiz yöneticilerimiz sayesinde çöp yerlilerle doluydu.

    7. kuralın 3. yılına galatasaray olarak %80 yabancı oyuncularla girdik. iyi başladık ancak zor maçlarda oynanan rezalet oyun, beşiktaş takımının sahasında gösterdiğimiz 20-0 lık maç ezikliği performansı sebebiyle hoca değişti, fatih hoca takımın başına geldi ve yeni kuralın 3. yılında galatasaray şampiyon oldu.

    8. beşiktaş takımı yeni kuralın 2. ve 3. yılında avrupa'da kanımca kendi tarihlerine göre başarılı oldu.

    9. kuralın en başarılı örneklerinden biri ndiyae idi kuzey ülkelerinden birinden osmanlı takımına neredeyse bedavaya geldi, galatasaray 10 küsur misli ile aldı ve 6 ay oynatmadan kar elde ederek ingiltere'ye sattı. (4. sezon başında yeniden galatasaray takımına kiralandı zira oyuncunun ingiliz takımı küme düşmüştü)

    10. milli takım ise ilk yıl hariç bu dönemde yerli oyuncuların derdinin çalışmak değil para olmasından mütevellit başarısız oldu. takımın başına romen lucescu geldi.

    11. kuralın sahibi tff ve demirören değildi. veya kural fenerbahçe için de değişmemişti. sıklıkla devrimi yapan fatih terim tüm kulüp taraftarlarınca eleştirildiğinden "ahımız var dönemi" kural değişikliğinde yapılan devrime gerektiği gibi sahip çıkılmadı.

    12. kural değişmemiş olsa örneğin fener takımında kalan şimdi kadroya alınmayan mehmet topal şu anda aldığından %35 daha fazlaya fener takımı ile sözleşme imzalamış olacaktı. galatasaray takımında sabri ve semih halen takımda olacak ndiaye osmanlı takımına ve galatasaray'a para kazandırmayacaktı.
  • 6
    1. enes ünal üç büyüklerden birinde harcanmak üzere transfer olmadı. yurtdışına gitti. hollanda liginde hatırı sayılır bir forvet kabul edildi. 14 milyon euroya villereal'e gitti. şimdilik kendini kanıtlama arifesinde.

    2. cengiz ünder üç büyüklerden birinde harcanmak üzere transfer olmadı roma'ya gönderildi. italyan takımının önemli oyuncularından birisi oldu.

    3. çağlar söyüncü üç büyüklerden birinde harcanmak üzere transfer olmadı almanya'nın orta sıra takımlarından birisine gitti. almanya'nın önemli stoperlerinden oldu. bu transfer döneminde premier lige transfer oldu.

    4. okay yokuşlu ispanya ligine gitti.

    5. semih kaya çekya ligine transfer oldu. kendisini geliştirmesini umuyoruz.

    6. emre çolak milyon dolarları alamadı önce ispanya'ya transfer oldu. orada adamlıktan vazgeçemediği için arap ligine gitti.

    7. abuk sabuk gurbetçilere bir ton para ödenmiyor.

    8. yerli topçuların bonservis bedelleri normal seviyelerine indi keza yıllık ücretleri de.

    9. milli takım tarihinde ilk defa bu kadar çok farklı ülkede futbol oynayan futbolcu var.

    10. kulüplerin altyapılarındaki gençler kendilerini geliştirmek için yurtdışı kulüplerine gönderilebiliyorlar. eskiden hem oynatılmaz hem gönderilmezlerdi. örnek: merih demiral, salih uçan (altyapı sayılmaz ama genç adam)

    11. anadolu kulüpleri uygun maliyetli ve kaliteli ayaklar alabiliyorlar. 10 transferden 5'i tutsa kulüpler için kardır. örnek: mbaye diagne
  • 7
    anadolu kulüplerinin daha göze hoş gelen futbol oynaması, istanbul deplasmanlarında ölümüne kapanmayı değil açık oynayarak kazanmayı düşünmeye başlayacak kadar mental dönüşüm geçirmeleri bence yeter de artar bile. geçmişte sadece üç büyüklerin maçını izleyen ben, şimdilerde anadolu maçlarını bile keyifle izler durumdayım mesela.

    anadolu kulüpleri bonservis rekorlu transferler konusunda hala kazançlılar. ndiaye'ler, aziz behiç'ler, niasse'lar, donk'lar, fernandao'lar,wagner love'lar, rodallega vs. yabancı oyuncular büyük kulüplere ve avrupa kulüplerine alınan paranın çok çok üstünde satılıyorlar. en azından bu futbolcuların gittiği büyük takım taraftarları eskisi gibi anadolu kulüplerine küfür etmiyor verilen bonservis parası üstünden!
  • 8
    (bkz: ozan kabak)
    (bkz: yunus akgün)
    (bkz: atalay babacan)
    (bkz: celil yüksel)
    (bkz: ismail çipe)
    (bkz: dorukhan toköz)
    (bkz: güven yalçın)
    (bkz: yusuf yazıcı)
    (bkz: abdülkadir ömür)
    (bkz: abdülkadir parmak)
    (bkz: uğurcan çakır)
    (bkz: hüseyin türkmen)
    (bkz: muhammed şengezer)
    (bkz: merih demiral)

    sadece bu sezon bile bu kadar oyuncu çıktı bu kural ile birlikte. enes, cengiz, çağlar gibilerini konuşmaya gerek yok. kısıtlama getirilirse türk futboluna ihanet etmiş olurlar.
  • 9
    yabancı sınırı olsaydı bugün ne burak'ı yurt dışında oynatıyor olurduk ne de okay'ı. 3 büyükler birbirine girerdi bırakmazlardı. zeki ve umut meraş da ucuza gitti mesela. ben kafadan saydım 4 oyuncu. mesela ali akman da öle, sınır olsa gencecik iken 3 büyüklerden birine milyonluk sözleşmeye imza atacak türkiye'de hapsolacaktı. bu adamlar üst seviyede kalacak ki milli takıma daima yansıyacak. fatih hocam a tekrar teşekkür ediyorum
App Store'dan indirin Google Play'den alın