• 4
    imkansız değildir. 2020-2021 sezonunda bitime 8 hafta kala beşiktaş ile aramızdaki puan farkı 8 idi ve fark kapandı şampiyon olamadık o ayrı konu. içinde bulunduğumuz sezonda bitime 23 haftanın kaldığını düşündüğümüzde 10+ puan farkı her ne kadar çok ciddi bir puan farkı gibi görünse de kapatılması göründüğünden daha zor değil bence.
  • 5
    söz konusu puan farķı ligin son 7- 8 haftasına girilirken sabit ise çok zor olan durum.

    ancak bu sezon itibariyle daha oynanmamış 24 hafta var ve puan farkı liderle 10 değil hatta 14. illaki kapanacak bu fark çünkü sporun ruhu gereği yükseldikten sonra düşüş başlar. trabzon'un puan kaybı bize yetmez, bizim de kazanmamız şart. bir şey daha var; o da bu puan farkının çok erken oluşması. sanırım türkiye'de profesyonel ligler kuruldu kurulalı 3 istanbul takımın bu denli geride kaldığı bir sezon daha olmamıştır.

    nicel verilerden sonra gelelim öznel değerlendirmeye... 1996 yılında kaybedilen sampiyonluk, benim için tabzon'un ilk şampiyonluk heyecanıydı. o sezon için net hatırlamasamda aklımda kalan tek maç içerde kaybettikleri fener maçıydı. 1- 0 önde olmasına rağmen kaybedilen şampiyonluk maçı, hem de hiçbir finali doğru dürüst kazanamayan fener'e. sonralarda o sezonun maçlarına tekrar baktım. meğer adamlar fenerbahçe maçında önce zaten kaybetmişler ligi. küme düşen vanspor'a kendi evinde son 4 haftada kaybetmek ne demek? bu maçı alsalar zaten şampiyonlarmış.

    sonraki sezonlarda da yarışmacı oldular ama meşhur 2011 yılına kadar net bir aday olamadılar. o karanlık sezon için konuşulacak pek bir şey yok belki ama en azından spor dışı süreç tam olarak ilerlemeden önceki maçlara değinibiliriz. ilk devreyi bu sezona benzer şekilde fener'den 9, bjk ile galatasaray'dan ise 14 ve 19 puan önde kapamışlar. kısacası galatasaray nakavt olmuş, bjk'nin bir sıkımlık canı kalmış, fenerbahçe'nin de 5- 6 haftalık işi kalmış. peki bu arkadaşlar 2. devre başlar başlamaz ilk 3 haftada ( hem de 2 maç evlerinde olmasına rağmen) ne yaptılar? içerde ankaragücü ve kayseri ile berabere kalıp, dışarda fenerbahçe'ye yenilerek farkı 2 puana indirdiler. hadi fener'e yenilirsin de diğer maçlar puan kaybı olacak maçlar değildi. bjk bile ilk 3 maçını kazansa farkı 7'e indirip ortak olacakmış.

    sonraki hedef ise 2019- 2020 sezonu... covid pandemisi çıkana dek galatasaray ve başakşehir ile yarışır halde iken salgın yüzünden verilen ara sonrası kalan 9 haftanın 6- 7'sinde sadece başakşehir ile rakiplerdi. hatta önlerinde götürdükleri yarışı alanya deplasmanında yedikleri son dakika golüyle kaybettiler. stres kaynakları olarak gösterilen seyircileri yok, herkesin dikkati başka yerde, 3 istanbul takımı yok ama yine kazanamayan bir trabzon..

    özetlersek: şu an en yakın rakibine 12 puan fark atan ( konya, hatay vs. yazmadım) trabzon'un şampiyonluğu bize ya da başka bir takıma kaptırması hiç sürpriz olmaz. bizim takımın 5 maç üstüste kazanması halinde o farkın kaç olduğunu, nasıl strese girdiklerini hepimiz göreceğiz.
  • 6
    daha kazanılacak babel, feghouli varken, göndermekte kararlı olduğunuz yedlin'e tek bir alternatif bulamayıp oyunu tek eksenli oynatmak zorunda kalıyorken, 14 haftada liderin 14 puan gerisine düşmüşken takımın santraforunu hala kafada netleştirmemişken galatasaray futbol takımının becerebileceği bir şey değildir.
    fb ve bjk'de zaten böyle bir fenotip yok.
    suat arslanboğa'nın 22 kasım 2021 trabzonspor gaziantep fk maçındaki net müdahalesinden de anlaşılacağı üzere 2021-22 sezonu şampiyonu trabzonspor diyebiliriz.
    büyükler içlerinden biri olmadığı için fazla zıplamaz. mevcut konjonktürde fazlasıyla siyasi desteği olan trabzonspor kendisine rağmen, kimyagere rağmen buradan şampiyonluk ver(e)mez.
  • 7
    2021-2022 süper lig sezonu için olup olmaması bu saatten sonra çok önemli değildir.

    bu saaten sonra önemli olan trabzon'un puan kaybefip kaybetmiyeceği değildir. önemli olan galatasaray kazanacak mı?

    sen ligde başkası yokmuş gibi kendine odaklan. kalan 24 hafta, 72 puan var. sen bunun en az bir 62'sini al, puanını geçen seneki şampiyonluk puanı olan 84 yap. ondan sonra fark kapanmasa da ben kapandı sayarım.

    ama galatasaray teknik heyeti ligde o kadar umursamaz ve gereksiz inatlarla iş yapıyor ki ben şu puan hesabını yaparken kendimi beşiktaş'ın şampiyonlar ligi grubu performansı için öngörü yapan sinan engin gibi hissediyorum.
  • 11
    imkansızı zorlamaktır. burada asıl odak noktası 3 büyükler değil, trabzonspor olmalı.
    21-22 sezonunda 12. hafta sonunda; 2. sıraya 7, galatasaray'a 9, fb ve bjk'ye 10 puan fark atmışlar.
    13. haftada bu durum ikinciye 7, fbye 10, galatasaray'a 12, bjkye 13 olmuş.
    14. hafta sonunda ise, ikinciye 10, fbye 12, galatasaray'a 14, bjkye 14 fark atmışlar.

    yukarıda canımızın için murat ulusan kardeşimiz de yazmış ve çok doğru bir konuya değinmiş. 1997-98'de ve 2010-11'de sırasıyla galatasaray ve fenerbahçe 9 puan farkı kapatmışlar. sırasıyla fenerbahçe ve trabzon şampiyonluğu vermiş.

    öte yanda trabzon'un defalarca saçma şekilde şampiyonluk verdiğini düşünürsek -başakşehir'e şampiyonluk verdiler 3 büyükler ortada yokken o derece- bu sezon bir tarihi gerçek daha yıkılır mı merakla bekleyeceğiz.

    daha oynanacak 24 maç.
App Store'dan indirin Google Play'den alın