japonların şirketlerindeki israfları azaltmak için kullandıkları sistemler var, 8w(8 wastes, türkçesi 8 israflar diye), muda diye de alt başlığı var kendi dillerinde israf anlamına geliyor. kısa bir özeti:
---
alıntı ---
8 israf (8 waste – fazla üretim, fazla stok, taşıma, kusurlu üretim, gereksiz işlem, gereksiz insan hareketi, bekleme), üretim alanında değer katmayan işlemleri sınıflandırma ve inceleme yöntemidir. aynı yöntemi ofis içinde de uygulayabilirsiniz.
israfın eliminasyonu en temel iyileştirme yöntemidir. yoğun ve baskı altında çalışanlar bu tip yöntemleri çoğu kez ve hatalı olarak “fazla teorik” görürler; yöntemlerin faydasını onaylamakla birlikte “onların kendileri için değil, başkaları için olduğu” inancı içinde olurlar.
israfın eliminasyonu bir çok yöntemin uygulanması ile mümkün olabilecek bir sonuçtur. gerçekleştirebilmek için hem yöntemler hakkında bilgi edinmeli hem de bıkıp usanmadan uygulamaya çalışmalısınız.
---
alıntı ---
şimdi israfların bir ayağı olan personel israfını tanımlayayım. personel israfı, bulundurduğunuz personelin belli özelliklerini kullanamıyorsanız ama onu bulundurmak için o yeteneklerine de para ödüyorsanız, bu bir israftır. mesela sırf ingilizce bilior diye bir adamı üretim şefi yapıyorsanız halbuki hiçbir ingilizce bilgisi gerekmeyen bir üretime sahipseniz, burada ingilizce bilene, ingilizce bildiği için ödediğiniz para israftır. ya da ingilizce gerektiren bir işiniz mevcutken siz o personelinizi o noktada kullanamamaya diretiyor ve o pozisyon için daha az bilgili bir insanı kullanıyorsanız, bu ad bir israftır.
şimdi wesley benjamin sneijder'e gelirsek.
kendisi 4,5 milyon alıyor.
biz bu parayı ne için ödüyoruz? öldürücü şutlar, milimetrik paslar, orkestra şefliği ve liderlik vasfı.
son 1-2 yılda bunların kaçını görebildik sneijder'de? %40-50. peki şino'yu nerde kullanıyoruz, bazen sol çizgi bazen forvet arkası. peki sol çizgi için kendisi ideal bir isim mi? kesinlikle hayır. evet diyen futbol bilmiyordur. peki bu noktada ne yapabiliriz. kadro mühendisliği.
çok da zor değil, ya 4.5 milyon ödediğin süperstara göre kadro kurup, onun kendine has özelliklerinden faydalanacaksın,
ya da yaşattığı güzel şeyler için teşekkür edip yollayıp o bütçe ile 1-2 yeni topçu ile yola devam edeceksin. bu noktada da iş scout ekibine düşüyor. şinodan boşalan maaş yükünü gidip yasin veya faydasız topçulara harcayacaklarsa bu intihar olur ama yollar ayrılıp, uygun bonservisli takviyelerle yola devam edilirse, ben artık şino'nun tadı damağımızdayken gitmesinden yanayım.
bugünlük futbola endüstri mühendisliği penceresinden bakışımız bu kadar.
bir sonraki dersimiz futbolda 5s olacaktır.
özellikle endüstri mühendisliği, işletme öğrencisi ve yöneticilik vasıflarını geliştirmek isteyen yazarları bir sonraki entrye bekleriz.