• 2427
    2002 ve 2008 de milli takımı doya doya izleyebildiğim için çok şanslıymışım.

    hele 2008 de gerçekten büyük iş yaptık.
    her an maçı çevirebilecek oyun oynuyorduk. rakip son düdük çalınana kadar diken üstündeydi.

    almanlar yarı final maçında eksik olmamıza rağmen (bayağı sakat ve cezalı vardı) bizden bayağı korkmuşlardı.

    aradan 14 sene geçmiş biz de çok geriye gitmişiz ya.
  • 2429
    bir dandik spiker sözüne göre, bu vatanın çok şey borçlu olduğu, 2020 avrupa şampiyonası için bir dandik sanatçı tarafından “vatan-millet-sakarya” temalı şarkı yazılıp ithaf edilen, türk futbol felsefesinin filozofu olduğu iddia edilen bir kişi tarafından sabote edilip dünya aleme rezil eden; ancak ne vatancılıkla, ne milliyetçilikle, ne de şehit şühedayla bir alaka kuramadığım ve kurmak isteyemediğim bir futbol “şey”i.
  • 2430
    eşek değillerse bundan sonra turnuva kaçırmazlar. avrupa futbol şampiyonasında da dünya kupasında da katılımcı sayısı arttı. artık bir zahmet faroe adalarını falan geçip kupada yer alsınlar. bu arada mevcut teknik direktörüyle çok bir geleceği olmadığı çok barizken hala bir aksiyon alınmaması yine bir avrupa futbol şampiyonası hezimetiyle her şey için geç olunca harekete geçip 2 senemizi daha heba edeceğimiz anlamına geliyor. hakkımızda hayırlısı olsun ne diyelim.
  • 2432
    ülkedeki zihniyet değişmedikçe turnuvalara katılamayacak; katılsa da kimsenin başarılı olmasını istemeyeceği takım olacaktır.

    üst mevkilerin baskı yaptığı hiçbir takım başarılı olamaz. futbola yıllarını vermiş ve başarıdan başarıya koşmuş kloop gibi bir teknik direktörün bile işine karışacak insanlar var. bu insanlar futbol nedir bilmezler, hatta bazıları okuma yazma bile bilmiyorlar. sadece olmayan liyakatın keyfini sürüyor ve bilen insanların işine karışarak egosunu tatmin edip güç gösterisi yapıyorlar. yani kısacası aziz yıldırım gibi yöneticilerimiz var ve onlar olduğu sürece de bir arpa boyu yol alamayız.

    çöldeki bir vaha misali fatih terim veya x bir teknik direktörle başarılı olduk diyelim;

    bu durumda başta fenerbahçe taraftarı olmak üzere birçok taraftar sırf fatih terim için milli takımımızın başarılı olmasını istemeyecek. bunu sadece fenerbahçe taraftarı özelinde söylemiyorum çünkü ne yalan söyleyeyim aynı şeyi birçok taraftar gibi bende şenol güneş için istiyordum. tabi burada şenol güneş çöldeki bir vaha değil, olan suyu da kurutan kavurucu bir güneş'ti!

    her neyse, teknik direktör herkesin destekleyebileceği bir teknik direktör olsun diyelim. bu durumda kadroya alınan oyuncularla ilgili türlü türlü spekülasyonlar yapılacak. bu spekülasyonları maalesef ki en çok koç güdümündeki medya yapıyor. x alındı ama emre mor neden alınmadı? y alındı ama arda güler neden alınmadı? şeklinde birçok haber yapılıyor ve taraftarlar bir güzel gaza gelip kendisini milli takımdan soyutlayabiliyor. son zamanlarda beşiktaş takımı da bunu yapıp taraftarlarını isyana sevk edebiliyor.

    ya hadi diyelim her şey güllük gülistanlık olsun...

    bu durumda gol atan futbolcuların bile holiganlığı yapılıyor. kerem aktürkoğlu gol attı diye üzülen nice fenerbahçeliler olduğu gibi, irfancan kahveci gol attığında da üzülen nice galatasaraylılar var. ve evet, irfancan kahveci gibi itici bir futbolcunun gol atmasına ben çok üzülüyorum. golü mutlaka galatasaray, fenerbahçe veya beşiktaş gibi takımlarda forma giymiş oyuncuların atmaması gerekiyor. aksi takdirde sevinen milyonlarca vatandaşımız olacak ama o vatandaşlarımızdan çok çok daha fazlası üzülüp beddua edecek.

    ha ama şunu da söylemeliyim ki, suç kesinlikle bizde değildir. asıl suç, taraflar arasında nefret söylemlerini arşa çıkaran yetersiz yöneticilerdir. başarısızlıklarını örtmek için satılık kalemlere ısmarlama haber yaptıran şahıslardır. ısmarlama haberleri yayan bazı satılık medya kuruluşlarıdır.

    hal böyleyken ben ümidimi çoktan kesmiş durumdayım. aslında ben kesmedim, onlar aldılar!
  • 2433
    arjantin milli takımını örnek alırsa euro 2024’te en azından çeyrek final yapmasını mümkün gördüğüm takım.

    şöyle ki; biz almanya, fransa, ingiltere, ispanya, brezilya ve portekiz gibi geniş kadrolara ve 100 milyonluk oyunculara sahip değiliz. arjantin ne yaptı peki ? temastan kaçmayan ve fizik kondisyona dayalı bir oyunla kupaya uzandı. molina, romero, otamendi ve tagliafico (acuna) rakipleriyle sürekli boğuştu. orta sahalarındaysa de paul, enzo fernandez ve mac allister hem her maç 13 km’den fazla koştular hem de fiziksel mücadeleden kaçmadılar.
    geri 5’li için; martinez, molina, romero, otamendi, tagliafico (acuna) ile uğurcan, mert müldür, çağlar, merih ve ferdi aşağı yukarı denk oyuncular. arjantin gibi zor gol yiyen bir takım olmamız mümkün.
    messi’ye sahip değiliz. ama bizi de kendi çapımızda taşıyabilecek, fark yaratacak hakan veya cengiz gibi oyuncularımız var. forvet rotasyonumuz ise kötü olan arjantin’den de berbat. ama en önemli fark orta sahada yüksek tempo yapacak ve fiziksel mücadeleden kaçmayacak böylece hakan veya cengiz’e tüm gücünü hücumda kullandıracak oyuncular yok. bizim takımda özellikle orta saha oyuncuları ya “wonderkid” ya “süper star” olduğu için pek koşmayan, etliye sütlüye karışmayan isimler oluyor genelde.
    orta sahada dinamoları bulur, forvette de bir kıpırdanma yaşarsak hırslı, fizik kapasitesi iyi, yüksek tempolu ve yüksek temaslı bir oyun anlayışıyla kendi çapımızda küçük hikayeler yazabiliriz.

    unutmadan, bir de taktik esnekliğe uygun bir hoca rica edeceğim.*
  • 2434
    euro 2024 eleme grubu bayağı bahtsız. her anlamda makine hırvatistan, son avrupa şampiyonasında bıraksak beş atacak galler, dünyanın türkiye'ye en ters gelen takımı letonya (ki raimonds krollis diye ciddi bir futbolcu çıkarıyorlar ilk defa). son olarak da ilk maçı deplasmanda oynayacağımız, ölümüne bilenecek ermenistan.

    aslında fena takım değiliz ve birçok oyuncumuz (cengiz ünder, enes ünal, salih özcan) çok formda. kadromuz bugün yarın açıklanır. eğer bu iki maçta patlarsak (ki ermenistan deplasmanı ve hırvatistan, her şey olur) kuntz kovulur, sıfırdan başlarız.

    kadro tahminim (üçlü stopere devam edeceğimizi varsayıyorum):

    kaleci: uğurcan çakır, altay bayındır, mert günok

    bek: zeki çelik, ferdi kadıoğlu, onur bulut, eren elmalı

    stoper: merih demiral, çağlar söyüncü, ozan kabak, abdülkerim bardakçı, cenk özkaçar (valencia'da 11 başlıyor + sol stoper)

    merkez orta saha: hakan çalhanoğlu, orkun kökçü, salih özcan, berkay özcan, ismail yüksek (haberi çıktı. ben berkan'ı tercih ederim)

    kanat: cengiz ünder, kerem aktürkoğlu, (kalan iki/üç adam kim olur hiçbir fikrim yok -- barış alper'in olması lazım. deniz türüç, arda güler, yunus akgün, irfan can bile seçilebilir. sürpriz olarak cihan çanak bekliyordum ama hala ismi çıkmadı.)

    forvet: enes ünal, cenk tosun, umut nayır (haberi çıktı)
  • 2438
    milli takımda bir üst akıl olması gerektiğini düşünenlerdenim. sadece bir seçici olmamalı. menajerlerin kucağına düşmüş milli takımı havuzundan başarı beklemek saçmalıktan öteye gitmez. mesela ismail yüksek ne kadar katkı veriyor kendi takımına? samet akaydın hangi vasıfları gereği alındı? son zamanlarda kalecilerde en yüksek yerli performans ertaç özbir neden alınmadı? daha önce alman milli takımlarında boy gösterdi mi bilmiyorum ancak alanyaspor oyuncusu efkan bekiroğlu bence yüksek performans gösteren bir diğer oyunculardan biri. irfancan kahveci bu kadar formsuz durumdayken kendisinin yerine neden tercih edilmedi? bertuğ yıldırım genç yaşında milli takıma neden layık görülmedi? u20 falan seçildi mi onu da bilmiyorum da bir adam eğer milli takımı hak ediyorsa u millileri oynamadan da direkt olarak as takıma alınabilir.
    sözün özü liyakat olmayan kurumlara desteğim sıfır. milli takım bu yönetim kafasıyla destekçi de bulamaz başarı da.
  • 2441
    ıdeal kadrosu an itibari ile su sekilde olmalidir
    4-3-3

    mert gunok

    ferdi kadioglu (sol bek)
    abdulkerim bardakci
    merih demiral
    zeki celik

    salih ozcan
    hakan calhanoglu
    orkun kokcu

    kerem
    arda guler
    enes

    kalecilerde ugurcan form tutarsa formayi alir. altay’in daha oyununun oturmasi 3-4 seneyi bulur.
    ozan da benzer sekilde bunca kariyerine ragmen.
    caglar’in mac ritmi yok.
    sag bekte mert muldur baska bir aday olabilir form durumuna gore. onur bulut 3. tercih olmali.
    cengiz ırfan ve cenk’in ilk 11 oynamasi bu takima zarar verir.
  • 2443
    özellikle hakan çalhanoğlu ve cengiz ünder özelinde bir türlü anlamlandıramadığım takımımız. bu iki oyuncunun kendi kulüp takımlarındaki maçları ve rollerini izleyip aynı oyuncuları milli maçlarda izleyince derin düşüncelere dalıyorum. her iki futbolcu adeta bütün milli maçlarda kaybolmakta. özellikle hakan çalhanoğlu özelinde eninde sonunda bu topraklara yolu düşeceğini ve bizim formamızı giyeceğini düşünüyorum. kadro kağıt üzerinde çok güçlü hatta bence yaşlı hırvat takımına göre grubu lider bitirmesi gerekiyor. nitekim hırvatlar ilk maçında galler’i bile yenemediler kendi evinde. umarım avrupa şampiyonasına katılmayı bu kez rahat bir şekilde elde ederiz. ayrıca milli takımın fbjk ve avrupa doğumlu türk oyuncular etkisinden bir an önce kurtulması gerekiyor.
  • 2444
    üçlü stoperde bir an önce kurtularak 4-3-3 taktigine dönmesi gereken milli takımımız. zaman zaman kaan ayhan ve abdülkerim bardakçı ile 3 stoperi bir sistem denenebilir ama ana plan dörtlü savunma olmalı.
    uğurcan
    zeki - merih - abdülkerim - ferdi
    salih
    orkun - hakan
    ? - enes - kerem
    sağ taraf soru işareti zira orasına koyulacak adam aklıma gelmiyor. ama hem defansif hem de ofansif katkı verecek isim olmalı. ben olsam barış alper'i koyarım zira dinanizmi ile oraya enerji koyabilir.
  • 2445
    kerem aktürkoğlu ve ferdi kadıoğlu'nu birlikte sol kanatta oynatmamalı. kerem sağ ayağıyla içe kat etmeyi seven bir oyuncu, ferdi de bunun aynısını istiyor. böylece oyunu sıkıştırıyorlar. eren elmalı, kazımcan karataş, umut meraş, yusuf özdemir, uğur çiftçi, ali yaşar gibi süper lig seviyesinde şans bulan sol beklerden birini kullanabilir. ayrıca ferdi'nin kerem'i kıskandığı ortada. 45 dakika aynı kanatta oynadılar ve ferdi bir kere pas attı kerem'e. o da 2 metrelik normal bir pas. kerem o kadar koşu gösterdi ama ferdi bir kere düşünmedi kerem'i. o yüzden hem taktiksel olarak hem duygusal olarak sol ayaklı sol beke ihtiyaç duyuyor takım. onur bulut sağ bek oynayabiliyorsa bu takımda yukarıda bahsi geçen sol bekler de oynayabilir.
  • 2446
    bugün herkesin tahmin ettiği veya diğer bir ifadeyle çoğunluğun hemfikir olduğu bir onbir ile sahaya çıkacaktır. sanırım orta saha ve ilerideki 6 oyuncu için şu anda daha iyi bir senaryo yok

    --- alıntı ---
    a milli takımımızın ilk 11'i: mert, zeki çelik, merih, çağlar, ferdi, salih özcan, orkun kökçü, hakan çalhanoğlu, cengiz ünder, kerem aktürkoğlu, enes ünal
    --- alıntı ---

    https://twitter.com/...CysHD65za5BgotXgb0fg

    (bkz: 28 mart 2023 türkiye hırvatistan maçı)

    edit: bu arada herkesin sağlıklı olduğu durumda ben bu defans hattını tercih etmem. topu oyuna sokmadaki başarısızlığı nedeniyle merih demiral’ı ve ofansif yetersizliği nedeniyle zeki çelik’i tercih etmem. ozan kabak ve mert müldür’ü (maalesef sakat) milli takımın oyununa daha yatkın isimler olarak görüyorum.
  • 2450
    uzun süredir katlanması zulüm olan takımımız. hele bunları izlemek için lige verilen aralar yüzünden daha da sinir bozucu hale geliyor. başarılı olduğu tüm dönemler galatasaray'ın iskeletini oluşturup yanına ligin iyi oyuncuları ile oynadığımız dönemdi. şimdi ise kadroda oynayan birçok oyuncuyu tanımıyorum. diğer milli takımlara atanamayan lejyonerlerle tam bir yamalı bohça havası var. tüpçü ile başlayan galatasaray'ı aşağı çekmek üzere kurulan federasyonların eseri kısaca.
App Store'dan indirin Google Play'den alın