2
yayıncı kuruluşu ve futbol ekonomisini zarara uğratmamak için askıya alma işine yanaşmadılar bence. seyircisiz oynatıp süreci maddi olarak az hasarla atlatmayı istediler diye düşünüyorum. yoksa seyircisiz oynamanın hiç bir mantığı yok. statlara gidemeyen insanlar kapalı mekanlara gidecekler.
3
bugün nba de 2 basketbolcu da. italya da 2 futbolcu da ve ispanyada bir basketbolcu da çıkan sonuçlar gösterdi ki sporcuya bu virüs bulaşmaz gibi bir durum yok. ligler ertelenmelidir bu sırf seyirciler için değil sporcular içinde geçerli bir durum.
4
maçların seyircisiz oynanması bana kalırsa çok mantıksız çünkü taraftar sağlığı ne kadar önemliyse, sporcu sağlığı da o kadar önemlidir. liglerin ertelenmesi en mantıklısıydı ama şahsi fikrime göre yayıncı kuruluş sırf daha çok kâr edebilmek için, sırf ekran başında daha çok kişinin izlemesi için liglerin ertelenmesine karşı çıktığından adım gibi eminim. bu gibi kâr amacı güden kuruluşları sevindireceğim ayağına yüzyıllık kulüpler mağdur edilmemeli.
5
19-20 sezonu için yapılması gereken eylemdir.
şimdi çok basit bir şey düşünüyorum. beşiktaş pazar günü derbide diyelim ki yendi bizi. 1000'lerce taraftar nevzat demir'de toplanıp takımı karşılamayacak mı ?
veyahut aynı şey bizim taraf için de geçerli. keza özel sektör tüm hızıyla devam ediyor. derbiden bir gün sonra milyon tane insan metro, metrobüs ve bilimum tüm toplu taşıma araçlarını kullanmaya devam edecek. ee derbiyi seyircisiz oynadın da ne oldu ?
eğer bir salgın endişesi varsa yapılacak olan şuan italya'nın yeni yapmaya başladığı şekilde tüm ülkenin kepenklerini bir süreliğine indirmektir. maçı falan seyircisiz oynatmak hiçbir şeyin önünü kesmez.
6
toplu taşımada stadlardan daha çok insan oluyor. bunları da askıya almak gerekir. bunları yaparsak da sivil hayat biter. italyadaki gibi iş yerlerinin de kapanması sonucu ülke ne hale gelir emin değilim. kıyamet senaryosu çizmek değil amacım ama sayının artacağı aşikar. bizden başka pek ülkede yok kadercilik. o sebep daha tehlikeli durumdayız.
7
karşı çıktığım tedbir.
ligler askıya alınıyorsa, ben niye işe gidiyorum. seve seve toplu taşımayla işine giden insanların canı, can değil mi?
8
derhal gereginin yapilmasi gerekmekte. seyircisiz oynamak sacma sapan bir karar. futbolcular sahaya gorunmez kalkan ile mi cikacak ?
9
şu an tüm dünyanın yaptığı iş. büyük ihtimal euro 2020 de ileri bir tarihe alınacaktır. yani bizim erteleme yapmamız için herhangi bir problem yok. spor müsabakalarından seyirciyi çıkardığında geriye bireysel spordan başka bir şey kalmaz.
10
seyircisiz oynanmasındansa ertelenmesi doğru olandır.
avrupa'nın başlıca ligleri ertelenmişken bizim de ertelememizin herhangi bir sakıncası yok.
ligleri oynatıp erken bitirirsek madalya takmayacaklar.
avrupa'daki ligler daha sonra nasıl bir fikstür uygulayacaklarsa biz de aynı şekilde uygular bitiririz.
euro 2020 nin bile 2021 yılına ertelenmesi kuvvetli bir ihtimal.
kiralık oyuncular için de uefa yeni bir düzenlemeye gidip gerekli sözleşme uzatma işlemlerini yapacaktır.
11
bazen aklınıza eser de; bir ligin geçmiş tarihlerdeki şampiyonlarına bakarsınız ya, sayfaları bir bir karıştırırken bazı yıllara ait şampiyonluk bilgilerinin verilmediğini görürsünüz. işte o an aklınızdan çeşitli düşünceler geçer.
“başlarına ne gelmiş olabilir ki?“
mesela açıp ingiltere’ye baktığınızda; 1916’dan 1919’a kadar liglerin iptal edildiğini görürsünüz. tarihler birinci dünya savaşına denk gelmektedir. yani avrupa’da milyonlarca insanın öldüğü, evsiz ya da yurtsuz kaldığı zor günlere tekabül eder.
1918-1920 tarihlerine bakın; ispanyol gribi hastalığı sebebiyle birçok ligin askıya alındığını göreceksiniz. liglerin devam ettiği ülkelerde ise birçok takım, müsabakalara çıkmama kararı almıştır.
mesela ispanya özelinde la liga tarihine bakınca; 1937, 1938 ve 1939’da liglerin askıya alındığını görürsünüz. zira o tarihlerde ispanya’da iç savaş vardır. madrid’de, barcelona’da insanlar ölürken; maçlar akıllarına bile gelmemiş olabilir mi?
ikinci dünya savaşına bakın mesela; 1940’lardan itibaren ingiltere, fransa ve sovyetler birliği başta olmak üzere birçok ülkede 5 yıl boyunca liglerin askıya alındığını görürsünüz. savaşın göbeğindeki avrupa’da yalnızca hitler almanyası ve mussolini italyası gibi faşist yönetimler altında futbol oynandığını görürsünüz.
evet günümüzde bütün bu müsabakalar hayatımızın merkezindedir, ancak hayattan ya da toplumsal travmalarımızdan da bağımsız olamazlar. sporcuların ve seyircilerin de canları, aileleri ve çocukları vardır. ailesinden bir canı salgına kurban vermiş bir sporcudan ne kadar verim alabilirsiniz? babası yoğun bakımda olan bir taraftar sizin maçlarınızı ne kadar izleyebilir? galatasaraylı bir doktor, fenerbahçeli hastasını kaybetmek üzereyken maçlarınızı kimin için oynatacaksınız? ya da salgın başladıktan sonra işsiz kalan kimseler var. ev kirasını dahi ödeyemez duruma gelen bir insan, hangi parayla ücretli kanallardaki maçları izleyecek? bir yolunu bulup izleseler nasıl keyif alacaklar?
peki ya voleybol ve basketbol liglerinin askıya alındığı bir ortamda, futbolun devam etmesini neyle savunacaksınız?
“basketbol ve voleybolcular elleriyle top oynuyor ve top elden ele geçerken virüs kapabilirler ama futbol öyle mi? elle dokunmak yasak bi kere, kırmızı kart falan veririz el ile dokunana yine de maçları oynatırız” mı diyorsunuz?
iyi bakalım, öyle olsun.
naziler de ikinci dünya savaşına rağmen futbol oynanacak demişti, hitler ölür ölmez alman ligi 3 sene askıya alındı.