resim
Josep Guardiola i Sala
Görev:Teknik Direktör
Takım:Man City
Yaş:55
Uyruk:İspanya
  • 1136
    kendisine çok büyük saygı duyan biri olarak hiç kendisini anlatmadan konuya girmek istiyorum. guardiola, saplantılı bir aşık gibi. böyle bir durumda birliktelik söz konusu olsa dahi saplantılı tarafın dönem dönem her şeyi berbat etme ihtimali var. guardiola da şampiyonlar ligi'nde bunu yaşıyor. 1 değil 2 değil. 5 sezondur city ile dramatik bir şekilde veda ediyor şampiyonlar ligi'ne. futbola olan saplantısı yüzünden kaynaklandığını düşünüyorum.

    çok basit ya, şu takımın bir tane pivot santrforu olsaydı guardiola için her şey farklı olabilirdi. bütün elenmeleri geçtim, sadece geçen sezonki ucl finalinden sonra bile bir santrfor almayıp grealish isimli arkadaşa bu kadar para dökmesi artık hastalıklı bir durum olduğunu gösteriyor. adam artık gerçekten kopmuş, tamamen kendi zihnindeki kusursuza erişme peşinde. bunca tecrübeye rağmen bazen oyunu soğutmak isteyeceğini, ileride bir futbolcusunun topu tutmak isteyeceğini, bazı anlarda takımın hava toplarına muhtaç olacağını kabul etmiyor, edemiyor. bu yüzden guardiola'nın takımları işler istediği gibi ilerlemeyince çok komik görünüyor.

    sene başında ''arap yağı bol bulmuş, gitmiş grealish almış.'' diye yazmıştım sözlüğe. benim gibi düşünmeyen bazı arkadaşlarla da mesajlaşmıştık hatta sonrasında. grealish, benim de beklediğimin çok altında kaldı. zerre katkı vermedi city'e ama ben zaten o yazıda bu düşüncemi salt performans üzerinden yazmamıştım. grealish'in yaptıklarını çok daha iyi şekilde, üst seviyelerde yapmış ve rüştünü çoktan ispatlamış adamlar varken grealish almak dünyanın en anlamsız işlerinden biriydi. gidip bir tane santrfor alsaydı city belki de her şey farklı gelişirdi. city'nin oyunu zaten çok güçlü, uzun vadede hala çok iyiler ama grealish'in bu durumda bir katkısı yok. alınacak farklı tipte bir oyuncu belki ucl'de elini rahatlatırdı guardiola'nın. her yıl aynı terane, oyna oyna topu kaleye sokama sonra da salaktan goller yiyip veda et çünkü takımında golcü yok.

    guardiola'nın aynı zamanda messi zehirlenmesi yaşadığını da düşünüyorum. geçen yıl ucl finaline en uçta kdb ile başlaması ve bu sezon yaptığı denemeler bunu gösteriyor bence. dünyada her futbolcunun bir ikamesi vardır. yani iniesta, xavi kalitesini birebir bulamasan da benzerleriyle idare edebilirsin. messi'nin bir benzeri yok, ikamesi de yok. 2011 barcelona'sı birçoklarına göre tarihin en iyi futbol takımı. açın bakalım ucl yarı finalini ve finalini nasıl kazanmış barcelona. sonuca nasıl ulaşmış o maçlarda? adam birinde çıkıp 5 kişiyi geçip gol atıyor, diğerinde 25 metreden tak diye koyuyor. bunların da önemi yok. messi, takım rakip yarı sahada neye ihtiyaç duyarsa onu yapabilen ve bunun yanında kusursuz golcü olan bir adam. bu adamın eşi benzeri tarihte yok ki bunu kdb falan yapsın.

    guardiola, şampiyonlar ligi'nde idealist olmakla hayalperest olmak arasındaki çizgide sıkıntı yaşadığı için her yıl acı bir şekilde eleniyor. yoksa guardiola'nın teknik direktörlüğünü tartışan, ''bu kadar para bana verilse'' falan diyen adamlarla zaten pek futbol konuşmayın derim. bana göre hala maraton yarışlarında 1 numara kendisi ancak şampiyonlar liginde 2011'den beri düştüğü durum komik bir hal aldı. işin diğer tarafından konuşacak olursam manchester city isimli camiada bulunduğu sürece umarım ucl'de tokat yemeye devam eder, orası ayrı.
  • 679
    futbol sadece oyuncularla yada teknik direktörlerle dönmüyor. dünyanın en iyi 10 hocasını da sırayla deneseniz yarısı tutmayabilir de. bu sene guardiola ve jose mourinho örnekleri önümüzde. yine pep fena gitmiyor eldeki malzemeyle bence. liderin 4 puan gerisinde. mourinho ise 13 puan geride. 2 side en başarılı teknik direktörlerden.

    istersen dünyanın parasını harca bu örneklerdeki gibi ama futbol hala sahada oynanıyor. taktiksel değişim, defansif oyuncuların uyumu ve organizasyonu, takım oyunu, defansif stil, moral, kimya, liderlik.

    elimden geldiğince boş haftasonlarını premier lig maçlarını kaçırmadan geçiriyorum. bikaç hafta önce de yazmıştım bu agüero'ya falan güvenip yola çıkılmaz. pep'in elindeki oyuncular özellikle de bekleri ve defansı çok kötü, tarihi geçmiş oyuncular. adamların 7 yıldır kompany'nin yanına defanslarına yaptıkları transferler aşağıda, aralarında boateng falan da var ama bizdeki sağ bek laneti gibi.

    kolo toure, lescott, boateng, kolarov, clichy, savic, maicon, nastasic, demichellis, sagna, mangala, ottamendi, john stones, verdikleri para 250m $ falan civarında bunlara. kötü oyuncular değil hiçbiri belki, üzerine 3 menajer değişti, ama aşı tutmayınca tutmuyor. belkide her gelen hocanın defansif yapıyı(alan, adamadama) ve oyuncuları değiştirip durması sebep bu kötü gidişe, kendimi bildim bileli bu defansı düzeltemediler. dominant takımlara baktığımızda neredeyse hepsinin defansları yıllardır birlikte oynayan oyuncular ve uyum içerisinde bir defans.

    şu aşamada guardiola genç matteo'yu falan oynatsa daha iyi. en azından 2-3 sene sonra elinde oynayabilecek bi bek olur. kötü gidişine rağmen ligde ilk 4'de bitireceğini tahmin ediyorum.
  • 793
    katalonya referandumunun ardından cezaevine giren politikacılara destek için sarı kurdele takan teknik adam: http://gss.gs/WP0.jpg

    ingiltere futbol federasyonu'ndan (fa) "teçhizat ve reklam kurallarını ihlal ettiği" gerekçesiyle 2 kez uyarı almış, wigan athletic'le oynanan fa cup maçında* da tekrar edince disiplin kuruluna sevk edilmiş.

    ispanyol basınında da kendisini ve ailesini taşıyan özel uçağın, "eski katalonya özerk yönetimi başkanı carles puigdemont'u taşıdığı" şüphesiyle barcelona polisi tarafından arandığına dair haberler var.

    http://gss.gs/8c7.jpg
  • 338
    oldukça talihsiz bir teknik adamdır başına geçeceği takım için* getirmek istediği yada en azından bayern'e gelmesine referans olan oyunu yine başına geçeceği takım tarafından adeta "yalanlanmıştır". üstüne bir de bayern kupayı* alırsa ki çok yüksek ihtimal görünüyor ve bundesligada da fark attıklarını düşünürsek bence bayern'e gitmek yerine barça'ya dönmesi daha mantıklı olur.
  • 1267
    oyuncu değiştirmemesi üzerinden galatasaray taraftarının eleştirilmemesi lazım. guardiola’nun oyuncu değiştirmemesinin sebebi, skordan bağımsız sahada oynanan oyunu hiç kaybetmemesi. oyunu kaybettiğini görse 35’te 3 oyuncu değiştirir. ama maç önü analizi ve maç sırasında oyunu okuması çok uzun zamandır 1 numara olduğu için, öyle bir şey de kolay kolay olmuyor.

    okan buruk da geçtiğimiz günlerde bu örneği verip kendini savundu ama arada fark var. bizim bayern’e oynadığımız ilk 60 dakika ile son 30 dakika arasında gece-gündüz farkı var. oyuncu değişikliklerinin 73’te kane’den yediğimiz golden sonra gelmesi ise tamamen hataydı. zira biz 60’dan sonra bağırıyorduk gol yiyeceğiz diye. ama zaten okan buruk dünya çapında bir teknik direktör olsa bunları konuşuyor olmazdık. hem galatasaray’ın hem de okan buruk’un avrupa’daki seviyesi belli. biz merdivenleri beraber yavaş yavaş çıkmak zorundayız. galatasaray’ı avrupa’daki eski günlerine götürdüğümüz gibi okan buruk’un da zaman geçtikçe daha iyi bir teknik direktör olmasını sağlayacağız. guardiola ve o’nun çapında birisini getirme şansımız olmadığına göre, elimizdeki değere sıkıca tutunmalı ve desteklemeliyiz.
  • 385
    twitter'da yayınlanan bir istatistiği paylaşmak istiyorum guardiola ile ilgili:
    7 kasım 2013 tarihi itibariyle kendisinin profesyonel seviyede teknik direktör olarak çıktığı maçlarda galibiyet/mağlubiyet oranları
    toplam 272 maç
    200 galibiyet
    50 beraberlik
    22 mağlubiyet
    takımlarının attığı gol sayısı 707
    takımlarının yediği gol sayısı 197
    takımlarının toplam gol averajı +510
    takımlarının galibiyet yüzdesi % 73.5
  • 1068
    kendisi vücut geliştirme salonlarındaki steroid bazlı 130 kiloluk adamlar gibi. gerçek değil, sentetik, ulaşılması imkansız bir şey. o tip adamlar için iş artık spor olmaktan çıkmıştır, iç organlarını eline alsa bile nakil yaptırmayı göze almıştır onlar. normal, doğal yollarla kaldırılamayacak ağırlıkları kaldırırlar. ama bir spor salonunda 500 adam varsa ancak biri böyledir.

    ona özenen bütün hocalar da salonda yanına yaklaşıp "ben de senin gibi olabilir miyim abi?" diyip idman sonrası cips kola yapan tipler. olmayacak şeye özeniyorlar. üç sezonumuz bu hülyalara heba oldu.
  • 928
    tam bir duz adam yorumu olacak ama, sahsen taktiksel yenilik/macera aramayip alisilagelmis city duzeniyle sahaya cikmis olsa 15 ağustos 2020 manchester city olimpik lyon maçıni almis olurdu diye dusunuyorum. savunmada ucluye (besliye) kayan, bir sprinter oyuncudan feragat edilen fernandinho + rodri’li bu sistem iyi islemedigi gibi takimin oturmus oyun anlayisina da sekte vurdu maalesef. gecmis olsun...
  • 1126
    4 mayıs mayıs 2022 real madrid manchester city maçı’nda harakiri yapan teknik direktör. nedense hedef maçlarda garip garip taktik denemeleri yüzünden takımını sabote ediyor. 2 yıl önceki pandemi nedeniyle tek maç sistemine dönülen sezonda da lyon’a karşı her zaman oynadığı sistem yerine 3’lü savunma + merkezde çift ön liberoyla sahaya çıkmış ve 3-1 yenilerek elenmişti. bu maçta da her şey iyi giderken ve 1-0 öndeyken, önce 4-3-3’ten 4-2-3-1’e dönüp fernandinho’yu brezilya’ya gitmeden onurlandırmak için oyuna aldı ve topu bıraktı, hem de merkezini fernandinho-rodri ve ilkay’la inanılmaz statik hale getirdi. üstüne bir de oyuna yeni giren faydasız grealish top tutamayınca üst üste 2 gol yediler. zaten uzatmalarda rodri’yle sterling’i değiştirerek yaptığı hatayı bir nevi kabul etmiş oldu. turu elleriyle real’e verdi zira city, top yaparak savunma yapan bir takım. topu bırakınca hem beklerinin zayıflığı hem stoperlerinin sakarlığı hem de sahadaki merkez orta sahalarının ağır oyuncular olması sebebiyle her an gol yemeye müsaitler. hedef maçlarındaki bu taktiksel fantezilerinden vazgeçmeği sürece daha böyle çok hüsran yaşar.
  • 631
    kendisini ispatlama konusunda yaya toure'nin menajerine katılmamak mümkün değil. guardiola hep müthiş kadroları uçuk bütçeleri olan zirve takımları çalıştırdı ki bana göre bayern kariyeri başarısızdır. başarılı diyen varsa açsın heynckes'in bıraktığı bayern münih'in maçlarını 1 kez daha izlesin.

    bazı arkadaşlar bu city geçen sene leicester city'den 15 puan fark yemişti diyebilir. doğrudur. ancak yıllar yılı premier ligi takip eden biri olarak şunu söyleyeyim. geçen sene sezon başladığında manchester city ligin çok ağır favorisiydi iyi de başlamıştı. ne zaman guardiola haberleri çıktı o zaman tökezlemeye başladı. hatta leicester city şampiyon olabilir mi tartışmaları varken de manchester city için şampiyonluk umutları pellegrini'nin seneye takımın başında olmayacağı açıklandığı gün bitti diye de yazmıştım. yani bu kadro iyi bir kadroydu. konsantrasyonları dağıtılmasa geçen sene leicester şampiyonluğu rüyasında görürdü.

    ancak şöyle bir konuya da değinmek istiyorum. bir raheem sterling örneği var gözümüzün önünde. hepimiz hızı ve çevikliği var başka hiç bir numarası yok balon diyorduk. adam guardiola geldikten sonra futbol oynamaya başldı. seviye atladı resmen. guardiola'nın bu konuda da hakkını vermek lazım.
  • 929
    sanıyorum bir önceki günkü maçın* skoru bir katalan olarak psikolojisini etkilemiş katalan teknik direktör. çünkü 15 ağustos 2020 manchester city olimpik lyon maçı'nın ilk yarısını tamamen çöpe attığı yetmediği gibi 5 hakkı olmasına rağmen sadece 2 oyuncu değiştirdi. foden, bernardo silva, sol kenarı daha dinamik hale getirebilecek zinchenko veya mendy gibi oyuncuları resmen unuttu. çok çok çok kötü bir performans sergiledi. buna rağmen sterling boş kaleye atsa yine maça ortak olacaktı ama şans da lyon'a gülünce artık şapkasını önüne koymaktan başka şansı kalmadı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın