(bkz:
rise of empires: ottoman)
beğendim. çocukluğumuzdan beri bizlere öğretilenin ötesinde de bir şeyler sunması açısından oldukça güzel olmuş. imdb puanı 8,4 ve popülarite sıralamasında 72. sıraya kadar yükselmiş. görsellik gayet başarılı, oyuncu seçimleri ve oyunculuk da hakeza. fatih'i canlandıran arkadaş rolünün hakkını vermiş. ayrıca son derece akıcı bir iş.
belgesel-dizi tadındaki yapımla alakalı genel eleştiriler dizinin ingilizce oluşu ve fatih'in istanbul'u sanki şansa bala almış gibi yansıtılışı üzerinden yapılıyor. açıkçası türk oyunculardan bu kadar başarılı bir ingilizce yapım çıkması şaşırttı beni. ilk başta önyargıyla yaklaşmıştım fakat gerçek hiç de öyle olmadı. ana dili ingilizce olmayan, bu kültürle büyümeyen bir türk insanının ingilizce lisanını yüzde yüz aksanlı konuşması zaten etimolojik açıdan mümkün değil. böyle bir beklenti içerisinde olmamak lazım kısacası; bununla birlikte dizide aksan noktasında kulak tırmalayan hiçbir şey hissetmedim ben, gayet iyiydi oyuncular. asıl eleştiri kısmını ise ekşi sözlük'teki
windweaver rumuzlu yazar güzel bir açıdan ele almış (baştan sona güzel bir inceleme entry'si yazmış, öneririm):
---
alıntı ---
eğer osmanlı ordusunun, bizans'ı ezip geçtiğini anlatırsanız bu bir yerden sonra sıkıcı olacaktır izleyici için. çünkü çatışma olmayan bir film ya da dizi ilerlemez. şöyle düşünün bir oyunda hile açıp tüm kaynakları sınırsız yaptığınızda mı keyif alıyorsunuz, yoksa rakibinizle dişe diş çarpışıp onu yendiğinizde mi?
bu yüzden dizi de yenen tarafın meziyetlerini anlatmış ancak gerçek bir çatışma yaratabilmek için bizans tarafındaki orduyu da geri plana atmamış. çünkü osmanlı ordusunun gücü kanıtlanmış zaten. üstün taraf onlar ki sonunda istanbul'u almışlar. ancak dizide başarısız olan operasyonları da uzun uzun anlatmışlar ki final izleyici için daha etkileyici olsun.
bunu da gelgit kurarak yapmışlar. mesela osmanlı tarafı o zamana kadar yapılmış en büyük topu üretmiş, normalde kurgu bir hikaye olsa o topun şehri dümdüz etmesini beklerdik ancak topun başarısız olduğunu bize göstermişler, aynı şekilde lağımcılar da mesela güçlü duvarlar için çok mantıklı bir taktik ancak bunun da karşısında durabilecek birileri var bizans tarafında. böylece savaşın gidişatı bir ileri bir geri anlatılmış.
---
alıntı ---
https://seyler.eksisozluk.com/...ottomanin-incelemesison olarak; bok atmak için söylemiyorum fakat "diriliş: ertuğrul"u çok beğenen izleyici kitlesinin seveceğini düşünmüyorum. tarihimizde her şeyi kudretli kudretli yaptığımızı görmek, böyle düşünmek bir kesim için babalanma sebebi belki de. dolayısıyla bu kadar ortadan (hatta belli noktalarda bizans taraflı) bir yapım için "bu ne lan!" denebilir.
tavsiye ediyorum.
fragman:
https://youtu.be/t3ISUY0l0WQ