• 31
    2014-2015 sezonu göğüs sponsorluğu için iki firma ile anlaşmıştık. süper lig ve türkiye kupası maçları için huawei, şampiyonlar ligi için ise türk hava yolları. toplamda göğüs sponsorluklarından 7 milyon dolar kazanmıştık.

    şimdi ise yurt içi maçları için nef ile 15 milyon tl, avrupa maçları için thy ile de 20 milyon tl civarı anlaşma yapacağız gibi görünüyor. totalde 6 milyon dolar gibi bir rakam yapıyor.

    yorum sizin...
  • 34
    mustafa cengiz yönetimi destekleyen biri olarak bu konuda eleştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.
    hatırlatmak açısından galatasaray futbol takımı kulüpler düzeyinde dünyanın en büyük organizasyonu olan şampiyonlar liginde türkiye ulusal futbol liginin tek temsilcisi. geçen yılda böyleydi inşallah uzun süre böyle olmaya devam eder. ayrıca geçmişte yaşadığımız başarılar sayesinde de dünya üzerinde en çok tanınan türk markası. güney amerikaya, asyaya, afrikaya gittiğinizde türkiye dediğinizde illa ki birileri galatasaray diyecektir.
    yani 80 milyon insanın yaşadığı bir ülkede böyle güçlü bir markayı kullanarak reklam yapmayı isteyecek ve bize nef şirketinin verdiği 15 milyon tl (2,3 milyon euro) den fazla bir para vererek sponsor olacak ulusal veya uluslararası bir marka bulamıyorsak bu yönetimin suçudur. nef şirketi de sahibi galatasaraylı olduğu için bu paraları veriyor. yani çok profesyonel bir ortaklık değil. ülkenin durumu ortada diyenler olacaktır ama beşiktaş vodafone ile 18 milyon tl ye anlaştı. yani beşiktaş bile diyeyim anlayın siz artık.
    ben buraya bu kadar yazdım ama bence bir gelişme olmayacak ve nef ile devam edeceğiz.
  • 35
    yönetim sürekli idare ediyor bir havada. arkasına da hocayı almış. ancak bir çok konuda pozitif bir gelişme yaşanmamış olması da sıkıntı doğuruyor.

    futbol takımı her şeydir, ama futbol takımı her şey değildir. özellikle sponsorluklar konusunda artık bir hamle yapmalarını bekliyorum. belki de yapacakları bu hamleler takımdan bağımsız olarak mali yapıdan kar elde ediyorlar, yeni sponsorluklar yaratabiliyorlar noktasında kendilerini de rahatlatacaktır.

    şampiyon takımın, görünen o ki en çok taraftarı olan takımın diğer 2 istanbul takımının altında anlaşmalar yapması kabul edilemez.
  • 36
    daha önceden yazmıştım, her şeyi galatasaray yönetim kurulunun dört dörtlük yapmasını beklemek hayalcilik olur. finansal başarı, sportif başarı, tesis başarısı, amatör branşlar, pek çok dava, tff-kulüpler birliği, florya sorunları, taşınma süreci v.b. işte tamda bu yüzden yineliyorum yazımı aşağıya;

    (bkz: mustafa cengiz yönetimi/#2705494)

    --- alıntı ---

    7- bir taraftar olarak tavsiyem. her şeye yetişmeniz çok zor! çok fazla cephede savaş veriliyor. galatasaray taraftar platformu kurmanızı istiyorum sayın mustafa cengiz. galatasaray taraftarlarına, ''gönüllü olarak(para söz konusu olmadan) galatasarayda çalışmak ister misiniz?'' diye bir çağrı yapın. hr departmanınız cv havuzu oluştursun. aralarından 30-50 yaş arası(20-30 yaş arası yeterli tecrübeye sahip olamayacağı için almadım), 10-15 profesyonel iş hayatından kişi seçin. 30 milyon taraftarı olan kulübün, pek çok büyük firmada önemli işlerde bulunan taraftarı mevcuttur. bu 15 kişilik profesyonel ekip marketing, sales, business development v.b. pek çok alandan alınabilir. her 6 ayda bir galatasaray kulübüne marka değerini arttırıcı, yeni gelir kanalı oluşturabilecek proje getirmelerini isteyin. hatta bazı konularda danışın bu ekibe.

    --- alıntı ---

    biraz sponsorluktan bahsedecek olursak, oturup sponsorluk gelsin diye beklemez dernekler. daha önce çok uluslu, avrupa birliğine bağlı bir dernekte başkanlık yapmış birisi olarak söyleyebilirim. senin dernekte fund-raising den sorumlu bir kişi olur. bu kişi genelde hitabet gücü yüksek, temsil yeteneği iyi, masada iyi pazarlık yapabilecek ve seni iyi anlatabilecek birisi olur. hatta senin güçlü yönlerini ortaya koyup, sana nasıl değer katacağını sunabilecek, senin hakkında sponsorluk projeleri üretebilecek birisi olur.

    bu kişi veya kişiler bir reklam ve sponsorluk kiti hazırlarlar. burada senin stratejine göre ''golden, silver, bronze'' sponsorların olabilir veya farklı stratejiler izleyebilirsin. her şeyi bitirdikten sonra, şirketlerden sırayla randevu alıp, şirketlere veya kurumlara gidersin bu sponsorluğun o şirkete ne katacağını, sponsorluk süresi boyunca ne gibi projeler yapacağınızı ve projelerin sponsor olacak şirketlere ne gibi faydalar sağlayacağını belirtirsin. kısaca uzatmadan, anlaşmanın nasıl win-win olacağını anlatırsın.

    gittiğin kurumlardan sonra hem teklif beklemeye başlarsın, aynı şekilde hangi firmayı seçmen gerektiğini düşünürsün. her zaman en fazla parayı veren, en iyi sponsor değildir. örnek vermek gerekirse thy yıllık 1m euro az verir ama ayni yardımları daha fazladır diğer sponsorlara göre ve bu ayni yardımlar senin 2m euroluk giderine karşılık geliyordur. gelir - gider dengesinde ayni yardımlarda, herhangi bir para girdisi olmamasına rağmen gelir kısmına yazılırlar(yoksa gelir ve gideri eşitleyemezsin(derneklerde gelir ve gideri eşitlemen lazım çünkü dernekler kar etmeyen kuruluşlardır. kar kısmını gidere önümüzdeki döneme devreden para olarak yazılır.))

    şimdi bu yukarıdakini neden anlattım? bu işi bir profesyonele yaptırabilirsin yönetim kurulundan birisine ama gördüğünüz gibi teferruatı çok. yukarıdaki saydığım 15 galatasaray gönüllüsü teferruatı halletsin hangi firmalara gidileceğini kararlaştırsın, sponsorluk kitini hazırlasın v.b. yönetim kurulu üyesi toplantılara katılıp sponsorluk görüşmesini gerçekleştirsin.

    bu 15 galatasaray gönüllüsü, yurtdışından şirketlerle dirsek teması kursun ve sponsorluk çalışmalarında önceliklerini öğrensin, işin tabiri caizse kas gücünü yapsın, topu golü atmaya yönetim kuruluna paslasın. 30 milyonluk kulübü, taraftara açmak sadece galatasaray'a üye yapmak değildir. her alanda bu 30 milyonun gücünü kullanmaktır.

    kendi adıma konuşacak olursam; ben 30 yaşındayım. şuan yurtdışında yaşıyorum ve uluslararası bir şirkette yönetici pozisyonda çalışıyorum. böyle bir durum olsa seve seve vaktimi, enerjimi, bilgi-birikimimi galatasaray'a harcamak için gönüllü olurum. eminim benim gibi düşünen, gönüllü ve herhangi bir çıkar beklemeden bu işi yapacak binlerce kişi çıkar.
  • 38
    duyduğuma göre 2.3 milyon tl’ imiş. sanırım küçümseniyor. lakin küçümsenirken sponsor gelirleri kıyaslanan takımlar “top six”* ile yılda minimum toplam 12 maç yapıyor. beriki juventus* ile yılda minimum 2 maç yaparken hemen ardında ligi ikinci bitiriyor. bir diğerinin yıl içerisindeki en büyük maçı ajax ile oynamasına rağmen “sanayi şehri” takımı olmanın avantajına sahip. alman takımları ise bayern ve dortmund gibi devlerle mücadele etmelerinin yanı sıra aynı zamanda yine sanayi şehri takımları.

    ayrıca kendimizi gelir anlamında hollanda, almanya, ingiltere gibi avrupa ülkeleriyle kıyaslamaya devam etmemiz çok yanlış. bu ülkelerin sosyo-ekonomik yapıları ile türkiye’ nin yapısı arasında ciddi farklılıklar var. senin ülken birden bire almanya ile rusya ile ya da amerika ile ters düşebiliyor. hangi şirket böyle bir yatırımı göze alabilir. elinde yerli sermaye ihtimali kalıyor ve yurt içindeki şirketlerinin de çapı belli, ülke ekonomisine baktığımızda bunu anlayabiliyoruz. dolayısıyla sponsordan yana beklentiniz olmasın.

    kendimizi kendimiz ile* kıyaslayın diyeceğim ama ülkenin en iyi şirketlerinden birinin varisi o kulübün başkanı ve senden nefret ediyor. bu da başka bir dipnot...
  • 40
    https://pbs.twimg.com/media/EAI7yQLWsAAfFCy.png

    haber doğruysa çok kötü bir anlaşmadır. evet ülkemizin para biriminin hiç bir değeri yok ama artık şu kulüpte pazarlamadan anlayan birileri olsun arkadaşım. verilen para bugünün kuru ile iki buçuk milyon euro bile yapmıyor.

    nef'in bodrum yalıkavakta arsa dahil maliyetini 1milyona çıkarttığı villaların tanesi 7-8 milyon dan satışa sunuluyor. hayırdır?
  • 43
    5 ağustos 2019 itibariyle hala belli olmayandir. trabzonspor bile yıllığı 3 milyon euro'dan nispeten iyi bi anlaşma yapti. son iki sezonun şampiyonu ve şampiyonlar ligi grubunda yer alacak takimin bugüne kadar hala bir sponsor bulamamasi bence yönetimin bi zaafiyetidir.

    yönetimin son dönemdeki işlerini takdir ediyorum ama bu sponsorluk olayi patlayacak gibi. forvet olayi gibi bu da kabak tadı vermeye başladı. hadi forveti son güne kadar bekletebilirsin de sponsorluk anlaşması için ne bekliyoruz anlayamadim. galatasaray markası yıllık en az 4 milyon euro civari bi anlaşmayı yapamıyorsa kapatalım dükkanı zaten.
  • 44
    konuyla ilgili önceki yazım (bkz: #2710420)

    aşağıda fatih altaylı'nın aynı konuyla ilgili kulüplerimizin nasıl yönetildiği ve yurtdışında nasıl bir sponsorluk işlerinin yürüdüğüne dair konuşması.
    https://youtu.be/1CAmYoWqFDc?t=1353

    liglerin açılmasına 1 hafta kalmışken hala sponsorumuzun olmadığı sezondur. umuyorum, falcao'yu açıklarken sponsoru ile beraber açıklayacaklardır.
  • 49
    yönetimin iyi yönleri de var kötü yönleri de. beceremedikleri konulardan biri de sponsorluklar. transfer de göreceli başarı var ancak yine en önemli 2 pozisyondan biri muallak diğeri ile ilgili ses yok. forma ve stat sponsorlukları bu nedenle beni korkutmakta. beşiktaşı geçtim trabzon bile kısmen devlet destekli tabi ama makul düzeyde sponsorluklar yaptı. 2 formayı tanıttın bir resmi bir kaç hazırlık maçına çıktın hala bir sponsor yok. bu konularda camia da nef dışında destek veren de görmedik. bir diğer korkum şampiyonlar ligi için thy ile anlaşılıp öyle sponsor aranması ki sadece türkiye ligi ve kupası için global bir marka bulmak çok ta olası değil gibi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın