• 3
    --- alıntı ---
    1858'de istanbul'da doğan faik üstünidman (ali faik bey), osmanlı bürokrasisinin önemli bir ailesine mensup olup, babası maliye nezareti'ne bağlı düyun-ı umumiye muhasebecilerinden mesud bey annesi ise lalidur hanımdı. 1870'te 12 yaşında iken mekteb-i sultani'ye giren faik üstünidman, burada geçirdiği 8 yıl boyunca özellikle jimnastiğe merak salarak, önce okulun ilk jimnastik hocası olan m.curel'den ve daha sonra onun yerine gelen, önceleri yüzbaşı rütbesiyle tophane sanayi mektebi' nde jimnastik ve yüzme hocalığı yapan fransız m. mouiraux'dan ve harbiye'de jimnastik öğretmeni martiettini' den dersler aldı. mezun olduktan sonra mekteb-i sultani'ye beden eğitimi hocası olarak atanan faik üstünidman, galatasaray lisesi'nde tam 45 sene aralıksız hocalık yaptıktan sonra 1924'te emekli oldu.

    1879'da alman elçiliği tarafından düzenlenen ve heyette alman hocaların da yeraldığı bir sınavı kazanarak, berlin jimnastik öğretmen okulu'na giden faik üstünidman, burada kaldığı sürede beden eğitimi üzerine batı'daki son gelişmeleri yerinde izlemiş, özellikle aletli ve aletsiz jimnastik hakkındaki yeni yöntemleri dönüşte galatasaray lisesi'nde tatbik etmek üzere öğrenmiş ve bizzat uygulamıştır.

    batılı anlamda ilk jimnastik kitabı olan riyazet-i bedeniyye ile jimnastik mecmua-i eşkali adlı kitapların yazarıdır. ekol olarak alman ekolünü savunurken, selim sırrı tarcan isveç ekolünü savunmuştur
    --- alıntı ---
  • 4
    1879 yılında galatasaray lisesi'nde göreve başlayan idman hocası. faik bey, sonrada "üstünidman" soyadını alan, türkiye'nin ilk idmancısıdır.

    1879 yılından sonra, memleketimizde beden eğitimini çeşitli yönleriyle öğreten ve sayısız talebe yetiştiren faik üstünidman, 42 yıl devamlı olarak kendini idmancılığa veren, galatasaray'ın ilk sporcusudur.

    *
App Store'dan indirin Google Play'den alın