• 1
    dağcılık, dağlarda yürüyüş ve kamp kurmanın yanı sıra tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur 18.-19. yüzyılda avrupalı (ingiliz ve fransızlar başta olmak üzere) zenginlerin boş zamanlarını değerlendirme ve hayatlarının rutinlerini yeni maceralarla süsleme arayışı neticisinde bir spor sayılmaya başlanmistir.

    bir de 'daglar beni cagiriyor fakat kizim birakmiyor' diye bir sey vardir ki o cok beter birseydir.
  • 2
    dünya dereceleri :

    8848 m yükseklikteki everest tepesi'ne ilk çıkanlar, 29 mayıs 1953 tarihinde yeni zelândalı edmund percival hillary ile rehberi tenzing norgay'dır.

    everest tepesi'ne üç kez tırmanmayı başaran ilk kişi ise 5 ekim 1982'de rehber sundare olmuştur. üç değişik yoldan doruğa varan ilk kişi de japon yasuo kato'dur. tırmanışının son aşamasını tek başına gerçekleştiren ilk kişi, 14 mayıs 1978'de everest'in doruğuna ulaşan avusturyalı franz oppurg'dur. tırmanışın tümünü tek başına gerçekleştiren ilk kişi ise, 20 ağustos 1980'de italyan reinhold messner'dir.

    16 mayıs 1975'te tırmanışını gerçekleştiren japon junko tabei, everest'in doruğuna çıkan ilk kadın dağcıdır.

    everest'in doruğuna çıkan en yaşlı kişi ise 50 yaşındaki alman dr. gerhard schmatz'dır.

    everest'ten sonra 1982 yılında kangchen junga'ya da tırmanan reinhold messner, dünyanın en yüksek üç dağının doruğuna tırmanan ilk dağcıdır. ayrıca messner dünyada yüksekliği 8000 m'yi aşan 14 dağdan 10'una tırmanmayı başarmıştır.

    annapurna 1'in 8091 m yüksekliğindeki güney yüzüne, christian john starey bonington başkanlığındaki ve donald whillans ile dougal haston'dan oluşan ingiliz keşif heyeti, 2 nisan-27 mayıs 1970 tarihleri arasında tırmanmayı başardılar.

    eiger'in kuzey yönündeki avrupa'nın en büyük duvar cephesine ilk kez avusturyalı heinrich harrer ve fritz kasgarek ile alman anderl heckmair ve wiggerl vorg 1938'in 21-24 temmuz tarihleri arasında çıktılar.

    alpler'de tek başına en büyük tırmanışı ise italyan walter bonatti, adının verildiği bonatti kayası'na, 17-22 ağustos 1955 tarihleri arasında çıkarak gerçekleştirdi.

    1985-1990 yılları arasında, fransız sporcu jeanmarc boivin, montblanc'ın en zor dört kuzey tepesine tırmanarak dünyanın en büyük dağcıları arasına girdi. aynı yıllarda polonyalı kukuczka on bir kez, isviçreli loretan ise dokuz kez 8000 m'nin üzerine çıkmayı başaran dağcılardı.

    1990 yılında, yugoslav toma cesen'in 22-24 nisan tarihleri arasında, himalâyalar'daki lhotse'ye (nepaltibet sınırı 8516 m) güney yüzünden sola tırmanarak doruğa ulaşması önemli bir başarıdır; çünkü toma cesen'in tırmanışıyla, 13 tırmanış girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı ve beş dağcının ölümüne yol açan lhotse'ye güney yüzünden ulaşma hedefi böylece gerçekleşmiş oldu.

    not: alıntı.
  • 3
    kullanılan malzemeler :

    dağcılık, zor koşullarda gerçekleştirilen bir spor olduğu için, bu mücadelede birçok hayatî alete ihtiyaç duyulur. dağcılık sporunda başarılı olabilmenin temel şartı yeterli donanıma sahip olmaktır.

    giysiler seçilirken tüm iklim koşulları dikkate alınarak, en kötü durumlarda bile kullanılabilecek türden olanları seçilmeli, hafif, rüzgâr geçirmeyen ve sıcak tutan giysiler olmalarına özen gösterilmelidir. kaya çıkışlarında kullanılan ayakkabılar sağlam ve ortopedik tabanlı, burkulmaları önlemek amacıyla geniş ökçeli ve yüksek boyunlu olmalıdır. kar tırmanışlarında da su geçirmeyen, buz nalçalı ayakkabılar ve dize kadar uzanan tozluklar yarar sağlar.

    rüzgâr, uyku tulumu, eldiven, başlık ve sırt çantası da dağcıların sahip olması gereken diğer malzemelerdir. gözleri mor ötesi ışınlardan korumak amacıyla gözlük de kullanılmalıdır.

    tırmanışlarda gerekli olan diğer aletler ise pusula, tırmanışın uzunluğuna göre seçilecek dağ ipleri, çiviler ve sustalı halkalar, tırmanma çekiçleridir. kar ve buz çıkışları için gerekli olan diğer malzemeler ise; buz kazması, buz çekiçleri, buz çivileri ve ince alüminyum çubuklardan yapılmış basamakları olan merdivendir. deniz yüzeyine göre yükseklik ölçmek için de altimetre kullanılır.

    not: alıntı.
  • 4
    türkiye dereceleri :

    30 temmuz 1902'de ali vehbi türküstün’ün mont-blanch doruğuna tırmanarak türk bayrağını dikmesi, türk dağcılık sporunun başlangıcını oluşturur. 28 ağustos 1924'te miralay cemil cahit bey'in erciyes tırmanışı türkiye sınırları içinde gerçekleşen ilk çıkış olarak kabul edilmiştir.

    1970'li yıllarda bozkurt ergör ve sönmez targan 3756 m yüksekliğindeki demirkazık'a, bozkurt ergör 5165 m yüksekliğindeki ağrı dağı’na, yalçın koç 4168 m yüksekliğindeki reşko dağı’na ve 3937 m yüksekliğindeki kaçkarlar zirvesine, yine yalçın koç ve hüseyin özbek 3744 m yüksekliğindeki kaldı dağı’na ilk çıkışlarını gerçekleştirmişlerdir. 1980'li yıllarda ise 5642 m yüksekliğindeki kafkaslardaki elbruz doruğu'na çıkan mecit doğru, halil alpay ile birlikte 1983 yılında 7134 m yüksekliğindeki lenin doruğu'na, 1984 yılında ise mecit doğru, batur kürüz ve ümit genç pamirler'deki 7495 m yüksekliğindeki komünismus doruğu'na başarılı tırmanışlar yapmışlardır.

    30 aralık 1990'da hacettepe üniversitesi dağcılarından k. ertuğrul melikoğlu, orhan özçalık, mehmet ali onur, ataç besi ve bülent ferhatoğlu'ndan oluşan ekip demirkazık tepesi kuzey duvarı'na ilk çıkışı gerçekleştirmiştir. 1992 yılında ilk olimpik tırmanış yapılmış ve aynı yıl nasuh mahruki khang tengri'ye (7010 m) ilk türk çıkışını, 1993'te ise elburz dağı'na (5621 m) en yüksek türk kış tırmanışını gerçekleştirmiştir. yine aynı yıl iki ayrı grup halinde serhan poçan, ufuk özgöz, alparslan kara ve seyhan çamlıgüney khang tengri'ye, uğur uluocak ile nasuh mahruki bozalay tepesi'ne (pik lenin 7314 m) tırmanmışlardır.

    1994’te nasuh mahruki tien-shan ve pamir dağlarının en yüksek beş dağına yaptığı tırmanışlarla üzerinde "rusya'daki en yüksek dağların fatihi" yazan sembolik altın buz kazmasının ve "kar leoparı" unvanının sahibi ilk türk dağcı olmuştur. aynı yıl dr. tayfun tercan, uluslar arası olimpiyat komitesi'nin 100. kuruluş yıl dönümü nedeniyle 14 ülkenin federasyon başkanlarıyla birlikte tien-shan dağlarındaki 5030 m'lik zirveye çıkmış ve bu dağa "pik olimpia" adı verilmiştir. 1995'te, dağcılığımız için önemli hedeflerden olan himalâyaların 8848 m'lik en yüksek tepesi everest'e tırmanan nasuh mahruki, bunu başaran ilk türk dağcısı olmuştur.

    not: alıntı.
  • 5
    iz bırakanlar :

    bedevi, ahmet (manisa tarzanı)
    1889'da kerkük'te doğdu. 1923 yılında manisa'ya yerleşti. 40 yıl süresince türkiye'nin bütün dağlarına çıktı (munzur, reşko, ağrı, toros vb.). tüm türkiye'yi dolaştı, ağaç ve doğa sevgisinin sembolü oldu. 1963'te öldü.

    boivin, jean marc
    1985-1990 yılları arasında montblanc'ın en zor dört kuzey tepesi'ne tırmanarak, dünyanın en büyük dağcıları arasına girmiş fransız dağcıdır.

    çikigil, latif osman
    1909 yılında istanbul'da doğdu. 1966-1973 yılları arasında dağcılık federasyonu başkanlığı yaptı. bu sporun yaygınlaşmasında büyük emeği geçti. 1985’te vefat etti. 1986’dan beri anısına bursa’da uludağ çıkışı düzenlenmektedir.

    doğru, abdülmecit
    1929'da kars'ta doğdu. dağcılık dalında sporcu ve yönetici olarak görev yaptı. çeşitli yıllarda dağcılık federasyonu başkanı oldu. araştırma yapmak için çıktığı erciyes dağı'nda çığ altında kalarak 1991'de yaşamını yitirdi.

    ergör, bozkurt
    1927 yılında doğdu. dağcılık sporuna 12 yaşında başladı. 1966'da kurulan ilk dağcılık federasyonu'nda görev aldı. çeşitli tarihlerde 3 defa dağcılık federasyonu başkanlığı yaptı. türkiye'de pek çok doruğa "ilk çıkış" yapan ergör'ün, dağcılık sporuna ait ilk türkçe eser olan "dağcılık tekniği" isimli kitabı vardır.

    hillary, edmund percival
    dağcılığa yeni zelânda alpleri'nde başladı. 1953'te ingilizlerin everest keşif ekibi üyesi olarak, nepalli rehber tenzing ile birlikte doruğa ulaştı. bu başarısından dolayı "sir" unvanı verildi. 1955-1958 arasında ingiliz uluslar topluluğu trans-antartika keşif gezisine katıldı. 1977'de ganj irmağı'nın himalâyalar'daki kaynağına doğru tırmandı. 1987'de unep'in çevre korumada en başarılı kişiler listesine alındı.

    mahruki, nasuh
    1968’de doğdu. 1994 yılında bdt'ndaki en yüksek beş dağa tırmanarak "kar leoparı" unvanının sahibi oldu. 1995 yılında 8848 m yükseklikteki himalâyalar’a başarı oranı % 36 olan kuzey-kuzeydoğu rotasından 7 kişilik ekiple yaptığı tırmanışla bunu başaran ilk türk dağcı oldu. aynı yıl mahruki, asya'da everest'e, güney amerika'da acongagua'ya, antarktika'da vinson'a, 1996'da kuzey amerika'da mckinley'e, afrika'da klimanjaro'ya, avrupa'da elbruz'a ve avustralya'da da kosciusko zirvesine tırmandı. 7 zirveye tırmanan dünyanın en genç dağcısı unvanını elde etti.

    messner, reinhold
    1944 yılında italya'da doğdu. montblanc, dolomitler ve peru adaları'na ilk tırmanışlarını gerçekleştirdi. dünya'da 8000 metreyi aşan 14 dağdan 10'una tüpsüz olarak tırmanmayı başardı. titiz çalışması ve tüpsüz tırmanışta elde ettiği başarılarla çağdaş dağcılıkta yeni bir anlayışın doğmasını sağladı. başarılı bir dağcılık okulu yöneticisi olan messner, "meydan okuma", "everest" gibi kitapların da yazarıdır.

    norgay, tenzing
    1914'te nepal'de doğdu. edmund percival hillary'e rehberlik ederek everest tepesi'ne ilk ulaşan iki kişiden biri oldu.

    tercan, tayfun
    1952'de mengen'de doğdu. 1975'te cerrahpaşa tıp fakültesi'ni bitirdi. 1981'de ağrı dağı zirvesinde ilk kez iki gece kamp yapan ekipte yer aldı. 1989'da iran demavent tırmanışına katıldı. 1983'te seçimleri kazanarak, seçimle iş başına gelen ilk dağcılık federasyonu başkanı oldu. 1995'te kaçkar dağları'ndaki tırmanış sırasında düşerek hayatını kaybetti.

    türküstün, ali vehbi
    1877'de alanya'da doğdu. yüksek öğrenimini fransa'da tamamladı. tıp, zooloji, mineroloji ve jeoloji diploması aldı. dağcılığa fransa'da başlayıp, montblanc'a bayrağımızı diken ilk dağcımız oldu. bu sporun türkiye'de gelişmesindeki katkılarından dolayı adı, niğde aladağlar'ın en yüksek doruğuna verildi. 1937'de vefat etti.

    uyanik, muvaffak
    1905 yılında doğdu. çeşitli federasyonlarda üyelikler ve beden terbiyesi genel müdür yardımcılığı yaptı. dağcılığın yayılmasında büyük çaba gösterdi. "dağlarımız" adlı bir kitabı yayımlandı. 1975 yılında vefat etti.

    not: alıntı.
  • 6
    kuralları :

    dağcılık, bireysel olarak yapılabilmesi oldukça zor olan bir spordur. çoğunlukla ekip hâlinde gerçekleştirilir. iki ya da daha çok sayıda dağcı, belli aralıklarla bir ipe bağlanarak bir ekip oluştururlar. ekibin başında deneyimi en fazla olan ve çevreyi en iyi tanıyan dağcı bulunur. ekipteki dağcıların önce kendilerini, sonra da diğer arkadaşlarını tehlikeye düşürmemek için çok dikkatli davranmaları gerekir. dikkatli ve kararlı, kendinden emin olmak dağcılığın en önemli ilkesidir.

    dağcılık, çalışılan bölgeye ve yapılan tırmanışın özelliklerine göre; kaya tırmanışları, kar ve buz tırmanışları olmak üzere iki esas bölüme ayrılır.

    kaya tırmanışları, adından da anlaşılabileceği gibi, kayalık arazilerde yapılan dağcılık sporudur. kaya tırmanışlarının bir kısmı doğal, bir kısmı ise yapay tırmanışlar olarak nitelendirilir. doğal tırmanış; "duvar" ve "baca" tırmanışları şeklindedir. duvar tırmanışı, kayalardaki çıkıntı ve yarıklardan yararlanılarak yapılan tırmanmadır. baca tırmanışı ise, karşılıklı iki dik kaya arasındaki çukur boşluğunda yapılır. bu tırmanışta, dağcının gövdesi tamamıyla bacanın içindedir. yapay kaya tırmanışları, tutamak ve basamakların bulunmaması dolayısıyla, doğal tırmanışların gerçekleştirilemediği alanlarda, tek ya da çift iple yapılan ve diğer aletlerden de yararlanılan tırmanışlardır. kaya tırmanışlarında denge, en önemli unsurdur. bu sebeple ağırlık merkezi, ayakların üzerinde tutulmalı ve vücut dik olmalıdır. tırmanıcının ya iki eli ve bir ayağı ya da iki ayağı ve bir eli olmak üzere en az üç noktası kaya ile temas hâlinde olmalıdır. tırmanışta ritm tutturmak ve bunu sürdürmek önemlidir, ancak zordur.

    kar ve buz tırmanışları ise, karlar ve buzlarla kaplı yüksek dağlarda gerçekleştirilir. doğal oluşum kar ve buzla örtüldüğünden, buz çivilerinin kullanıldığı, kar kazmaları ile basamakların açıldığı, buz köprülerinin ve duvarlarının oluşturulduğu yorucu ve yapay bir tırmanış türüdür. adımlar ritmik ve yavaş atılır. çıkış, genellikle kar yüzeyinin sert olduğu, sabahın erken saatlerinde başlar. kar ve buz çıkışlarında, tırmanışın uzunluğu, hava koşulları, çığ tehlikesi ve güneş asla göz ardı edilmemelidir. dağcılıkta güvenli bir çıkışı gerçekleştirmek ve zirveye ulaşmakla iş tamamlanmaz. çıkışın ardından bir de iniş söz konusudur. hatta iniş, güvenlik açısından daha da önemlidir. genellikle yorgun olunacağından tehlikelidir. uyanık ve kararlı davranmak gerekir.

    gövdenin üst bölümü öne eğik olarak, çömelmiş biçimde ve kısa adımlarla iniş yapılmalıdır. her tırmanışta iniş rotasının önceden saptanmış olması temel kuraldır. inilemeyecek yerlere asla çıkılmamalıdır. yapay olarak çift ip tekniği ile de iniş sağlanabilir. çift ip tekniğinde ipin iki ucu aşağıya sallandırılır ve orta noktasından çiviye asılır. iki ip birlikte tutularak, sürtünme sağlanacak şekilde vücuda dolanır. el gevşetildikçe vücut, ipin sürtünmesi ile aşağıya iner.

    dağcılıkta tırmanılacak olan alanın ve kullanılacak olan yöntemlerin zorlukları göz önüne alınarak bir "güçlük" derecelendirilmesi yapılır ve bu dereceler romen rakamları ile belirtilir. bu gruplandırma şöyledir:

    i. derecede güçlük: kolayca tırmanılabilen, az eğimli bölgelerdir. elleri kullanmaya gerek kalmaz.

    ii. derecede güçlük: tırmanılması fazla güç olmayan ve arada sırada elleri kullanmayı gerektiren yerlerdir.

    iii. derecede güçlük: tırmanılması güç ve yer yer dik parkurları olan yamaçlardır.

    iv. derecede güçlük: tırmanılması çok güç, dik ama elle tutulmaya elverişli ve iyi bir dağcılık tekniği ile ip kullanmayı gerektiren yamaçlardır.

    v. derecede güçlük: ip ve çivi kullanılmadan tırmanması olanaksız olan, dik engelli yamaçlardır.

    vi. derecede güçlük: dağcılığın en zor tırmanışını gerektiren ip, çivi ve üzengi kullanmanın zorunlu olduğu, yüzeyi dik ya da ters eğimli ve kaygan yerlerdir.

    not: alıntı.
  • 7
    yeni yeni heves etmeye başladığım spor. gittiğim spor salonunda bir tırmanma duvarı var (most life club) orada başlayıp ilerletmeyi düşünüyorum. küçüklüğüm türkiye'nin en büyük dağcılarından bir tanesi olan nasuh mahruki'nin "bir dağcının güncesi" kitabını heyecanla okuyup heveslenerek geçmişti, kısmet bu zamanlaraymış.

    yaş ilerledikçe extreme sporlara sarasım var, inşallah sıkıntı çıkmaz. konu ile ilgili fikri olan yazarlar da yardımlarını esirgemesin.
  • 8
    türkiyede federasyondan ziyade üniversite kulüplerinin başarılı olduğu müthiş spor. ülkemizde bu sporun cenneti niğde ilimizde bulunan aladağlar milli parkıdır. 50 den fazla zirvesi ile türk dağcılığının eğitim ve antrenman merkezidir.

    dağcılık psikolojinin inanılmaz önemli olduğu bir spordur. zirve yoluna çıkmak için gece saat 2. de uyanmak, o soğukta tulumdan çıkarken çekilen acı yıpratıcı süreçlerdir. fakat zirveye çıkınca gördüğün manzara, çıkabilmiş olmanın verdiği haz da anlatılmaz yaşanır. ülkemizde gelişmesi dileğiyle.
  • 9
    --- alıntı ---

    çığ felaketinde kaybolan "dünyanın en iyi üç dağcısının" cansız bedenlerine ulaşıldı.

    kanada'da howse zirvesi’ne tırmandıkları sırada kaybolan dünyanın en iyi 3 dağcısının cansız bedenlerine ulaşıldığı açıklandı. hayatını kaybeden dağcılardan biri, 2003 yılında 'everest'e tırmanan en genç dağcı' ünvanını almıştı. (sputnik)

    https://tr.sputniknews.com/...paign=URL_shortening

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın