• 126
    5 nisan 2018 cleveland cavaliers washington wizards maçında uzun zaman sonra ilk 5 çıkan oyuncu. hem george hill, hem de calderon sakatlanınca cedi ilk beş başladı. maçı 8 sayı, 2 ribaund, 3 asist, 2 top çalma ile tamamladı.

    maçı kazandıran harekete de cedi imza attı. son hücumu oynayan washington'dan topu çaldı ve attığı serbest atışlarla maça noktayı koydu. maç sonu da salonda cedi mikrofonun başına geçti.

    https://twitter.com/...084625022382081?s=19
  • 131
    2017-2018 sezonunda bizleri heyecanlandıran oyuncu. herkes gibi bende takımında çok fazla şansı olduğunu düşünmüyordum. yetenekleri kısıtlı evet ama eline bir fırsat geçti. onu da çok iyi kullandı. herkese kendini sevdirdi. takıma enerji ve neşe kaynağı oldu. bu sene daha fazlası olamazdı. ilerideki yıllarda daha fazla süre bulacak, özellikle yaşlı bir kadrosu var cavs'ın ve kadro değişecek. o zaman sorumlulukları da artacak ama cedi ilk sezonundan kendini kanıtladı diyebiliriz. tabi önünde daha uzun bir yol var ama inancı ve hırsı onu istediği yerlere taşıyabilir.

    2017-2018 sezonunda 61 maçta oynadı ve bunların 12 tanesinde ilk 5 çıktı. 11 dakikada, 3.9 sayı, 2 ribaund, 0.7 asist ortalamaları ile oynadı.

    bu arada sezonun son maçında* yedeklere süre verdikleri maçta cedi de kariyer rekorunu kırdı. 38 dakika oyunda kaldı ve 18 sayı, 7 ribaund, 6 asist ile oynadı. 3 istatistikte de kariyer rekorunu kırmış oldu.
  • 133
    --- alıntı ---

    soru- son dönemlerde oyuncuların “the players’ tribune” gibi sitelerde kendi anılarını ve hikayelerini sıkça paylaştığını görüyoruz. ilk sezonun bitmedi ama şimdiye kadarki bölümünü yazma şansın olsa mutlaka bahsederdim dediğin hikayen var mı?

    – aklıma farklı farklı hikayeler geliyor ama yazma şansım olsa şu an bile çok hatırlamak istemediğim antrenmanda yaşadığım bir olay var. sanırım 2. antrenmanımızdı ve lebron’un bir pozisyon esnasında ayağına basarak küçük de olsa bir sakatlık yaşamasına sebep verdim. düşünsenize burada daha çok yeniyim, kendimi takım arkadaşlarıma, ekibe, taraftara kendimi yeni yeni tanıtmak için çabalarken antrenman esnasında dünyanın en büyük yıldızını sakatlama riskiyle karşı karşıyasınız. benim için o an kafama kaynar suların döküldüğü andı.

    diğeri ise yakın zamanda gerçekleşti. yaşadığım sakatlıktan sonra dönüş maçım yaklaşırken, kulübün yaptığı jest mükemmeldi. tüm salonda #thefirstcedi yazılı tshirtlerin taraftara dağıtıldığını görmek ve insanların bunu giyip, bana destek vermesi gerçekten nba’de ilk senesini yaşayan bir basketbolcu için unutulmazlar arasında yer alacaktır. kısa zamanda kabullenildiğimi ve benimsendiğimi görmek muazzam bir duygu.

    bu arada the players’ tribune demişken, tarih veremem ama ben de bir yazımı yayınlamayı düşünüyorum. ekibim ve ben tbt ekibiyle sene başından beri irtibat halindeyiz.

    soru- cleveland takas döneminde bir gecede çok sayıda takas yaptı ve takım komple yenilendi. o gecede neler hissettin? çünkü son dönemlerde eski takım arkadaşın olan isaiah thomas bir tartışma başlatmıştı. oyuncuların takaslarda kısıtlı söz hakkının bulunması oyuncuların organizasyonlara olan sadakatini sınırlıyor veya oyuncu üzerindeki baskıyı tetikliyor olabilir mi?

    – takas dönemi bizim için çok hareketli geçti. 6 takım arkadaşım ayrıldı, yerine 4 yeni takım arkadaşım geldi. tabii bu ara bir dönem için köklü değişim demek. o gece neler hissettiğimle ilgili olarak bekledim diyebilirim. burada bekledim derken negatif bir haber gelecek ve takas olacağım şeklinde değil, yaşanacak bir değişim varsa kendimi nasıl hazır tutmalıyım ve bunun bana avantajları olabilir mi, bunu düşünerek bekledim. onun haricinde takımdan gider miyim şeklinde bir baskı hissettiğimi söyleyemem.

    soru- draft öncesinde senin hakkında olan beklentileri okuduğumuzda zayıf noktalarına vurgu yapılırken çeviklik ve atletizm düzeyinde eksikliklere sahip olduğun belirtilmişti. şu anda etkili birebir bitirişlerine tanıklık ediyoruz. eleştirileri olumlu sonuca çevirdiğini görebiliyoruz. peki, gelecek sezon için oyununa eklemek istediğin şeyler nedir?

    – ben, kendimi daha gelişim sürecinde olan bir basketbolcu olarak tanımlıyorum. 22 yaşındayım. dünyada basketbolun farklı oynandığı bir noktadan, en üst düzeyde oynanan noktasına geleli daha 1 yıl bile olmadı. eksiklerimi bana söylemeleri hoşuma gidiyor. bunu pozitif bir eleştiri olarak alıyorum ve değiştirmem-geliştirmem gereken çalışmaları yapıyorum. burada ilk sezonu geçiriyor olmak demek veya çaylak sezonu dediğimiz dönem esasında tam bir eğitim dönemi. her şeye sıfırdan başladığınızı düşünüp, pozisyon almaktan şuta, toplu ve topsuz oyuna kadar ekstra antrenman, gözlemler sayesinde gelecek sezonlarda daha fazla süre almak ve daha iyi istatistikler tutturmak için sürekli çalışmaya devam ediyorum.

    soru- tek amacı şampiyon olmak olan tecrübeli bir takımdasın. lebron james ve kevin love gibi isimlerle takım arkadaşı olmak çaylak bir oyuncudaki etkisi nedir? bu durumun avantajları ve dezavantajları nelerdir?

    – benim nba’deki ilk sezonum. takımımda dünyanın en iyisi ile birlikteyim. ayrıca nba’de kişiliklerini oturtmuş oyuncularla beraber bulunuyorum. çaylak bir oyuncu üzerinde bunun dezavantajını aramak yerine avantajlarına bakmak lazım.

    öncelikle öğrenmem kolaylaşıyor diyebilirim. türkiye’de, avrupa’da oynanan basketbol farklı, burada oynanan oyun çok farklı. bu oyuncular sayesinde bunu çok hızlı aştığımı söyleyebilirim. örnek alabileceğim oyuncular olması hedeflerimi yüksek tutmama sebep oluyor. onların hala çok çalıştığını görmek benim de kalıcı olmak için daha da fazla çalışmam gerektiğini sürekli bana hatırlatıyor. saha içi kadar saha dışı tecrübelerini bazen antrenmanda, bazen koridorlarda bir iki kelime bile aktarmaları geleceğim açısından çok yararlı oluyor. bir de şu var ki gözlem yapma şansım çok fazla. düşününce kenarda oturduğun zamanlarda lebron, love gibi isimler sahada oluyor ve birebir olarak yaptıklarını, davranışlarını, oyuna karakterlerini koyma tarzlarını gözlemleme şansı yakalıyorsun. bu büyük bir şans, bunu kullanmaya çalışıyorum.

    soru- günümüzde oyuncular da koçlar kadar oyunun gelişimi üzerine akıl yürüttüklerini ve basketbolun gelişimine katkıda bulunduklarını görüyoruz. gregg popovich ve steve kerr, oyuncularına inisiyatif tanıyan koçların başında geliyor. basketbolun gelişimi ve taktiksel değişimleri nasıl değerlendiriyorsun?

    – dünyada hiçbir şey durağan değil, basketbol da sürekli gelişiyor ve değişiyor. koç da olsanız, oyuncu da olsanız bu değişime ayak uydurmanız gerekli. koçlarımız tabii ki takımı yönlendirme, saha içinde doğru hamleleri yapma, oyuncu seçimi gibi farklı farklı alanlarda sürekli kendilerini yenileyen bir süreç yaşıyorlar. bunun nedeni her oyun tarzının farklı kimlikleri olması ve bu kimliklerin çözülmesi ile yeni arayışlara gidilmesinden kaynaklı. bu oyuncular için de geçerli. biz saha içindeyiz. sahanın içerisinde yaşananlar dışarıdan gördüğünüz gibi olmayabilir. birebir bir oyuncu ile oynamak, onun nefes alışını takip etmek, göz teması ile kenar yönetimle iletişimde olmak… bunlar oyunu değiştiren ve geliştiren birkaç faktörden biri. bu kapsamda koç ve oyuncu ekseninde beraber yürütülecek süreçlerin pozitif anlamda oyunun gelişimine katkısı olacağını düşünüyorum.

    soru- nba kültürü gereği basketbol ve eğlence iç içe yer alıyor. jeff green ile takımda yarattığın hava, lebron james ile dansların-sevinçlerin, kevin love’a attığın o tam saha pas bir hayli gündem oldu. takımdaki bu eğlenceli kimliğin sana getirisi ne oldu?

    – nba basketbolun merkezi olduğu kadar tamamen bir eğlence sektörü. burada saha içi ve saha dışında yalnızca basketbolla ayakta kalabilirim derseniz parkenin içinde kaybolma olasılığınız çok fazla. insanlar burada yalnızca karşılaşmaları seyretmiyor. televizyondan takip edenler, sosyal medyadan postları görenler ya da tribünlerde yer alan herkes yalnızca topu değil karakterlerimiz ve yarattıklarımızla sürekli ilgileniyorlar.

    ben de esasen içimden geleni yapıyorum. takım ilk günden beri beni çok sıcak karşıladığı için açıkçası bunun bende yarattığı pozitif hava sayesinde sahada, saha dışında o anda ne yapmak istiyorsam bunu samimi bir şekilde takım arkadaşlarıma ve çevreme göstermeye çalışıyorum. bunun bana en büyük getirisi uyum sorununu çabuk aşmam, nba kültürüne hızlı adapte olmam ve gördüğüm kadarıyla dünyanın en önemli basketbol sahnesinde saha içi kadar saha dışında da olumlu bir imajımın oluşmaya başlamasına hızla katkı sağladığını söyleyebilirim.

    --- alıntı ---
  • 135
    şu an cedi sadece enerjisi ile iş yapan ve heyecandan smaç kaçırabilen bir oyuncu. playoff'da cavs adına süre alamaması çok doğaldır. ty lue'nun her ne kadar beyni de fok balığı kıvamında olsa da cedi'ye şu zamanda süre vermek zor.

    ayrıca oyunun yarma uzunların bile dış şuta kaçtığı bir hal alması sebebiyle yazın ve ilerleyen dönemde bu konuda kendini çok geliştirmesi lazım. gerçekten başarılı olan hedo ve memo'da çok iyi şut tehtidi vardı.* yoksa ordan oraya trade edile edile takılır.
  • 136
    dün akşamki* halini görünce nba basketbolunun neden sporun en üst noktalarından biri olduğunu bir kez daha anladım. oradaki antrenman metotları, beslenme programları, sporcu dinamikleri bambaşka. cedi kardeşimiz de bu etkenlerden nasibini almış ve fiziğini anormal geliştirmiş ama anormal yani. elemanın omuz genişliği anadolu efes'teki halinin 1.5 katına çıkmış nerdeyse ki efes'teyken de gayet iyi bir fiziği vardı cedi'nin, düşünün artık. aynı şey furkan korkmaz için de geçerli; nerede o cılızımsı furkan, nerede yeni irileşmiş furkan...

    nba'deki bizon zencilerin arasında çok fazla dikkat çekmiyor belki bu gelişim(ler)i ancak avrupa'da bariz bir biçimde fark ediliyor söz konusu durum.

    ukrayna potasına* tek devrede 20 sayı bırakan jojuq: https://youtu.be/tZj2VSOMfV0
  • 137
    nba yaz liginde güzel performans gösteriyor, takıma liderlik yapıyor. tabi ki yaz liginin seviyesi hayli düşük ancak cedi'nin orada olması, kendini kabul ettirmesi çok önemli. ne kadar çalışkan olduğunu da biliyoruz. umarım bir rol oyuncusu olmayı başarır nba'de. gururla izliyorum.

    ayrıca şutunu geliştirmesi gerekli ve onun için de özel olarak çalışıyor gibi görünüyor. kyle korver gibi bir şutörden destek alabilmesi de önemli, onunla özel olarak çalıştıklarını okumuştum sezon sonuna doğru. şöyle bir video gördüm az önce, ikisinin şut mekaniğinin benzemesi ile ilgili:

    https://www.youtube.com/watch?v=4gxAq-SyfnM
  • 138
    lebron james’in takımdan ayrılması ile daha fazla sorumluluk ve süre almasını umuyorum. özellikle cleveland jr smith gibi aklından zoru olan oyuncuları yollayabilirse önü daha da açılacaktır. geçen sezon nba’e giderken çalışkanlığı ve karekteri ile bir yer edineceğine inanıyordum. sağolsun yanıltmadı. yaz ligindeki performansını devam ettirirse cleveland kendisinden daha fazla yararlanmak adına bir kadro yapılanmasına gidebilir.
  • 140
    maalesef ama maalesef ki kariyeri açısından çok kötü bir takım tarafından seçilmiştir. lebron james ile beraber oynamak illa ki kariyerine çok önemli ve kalıcı etkiler sağlamıştır ama geçen sezon en ham en saf olduğu seneydi ve asıl hamurunun yoğrulması gereken dönemde aptal saptal oyuncularla dolu ve başında tyronn lue gibi gerçekten de iyi bir koçun olmadığı takımda oynayacak.

    şu an cavs yönetimi her ne kadar biz mücadeleye devam edeceğiz dese de inanılmaz bir maaş ve vergi yükü altında oldukları için başta kevin love olmak üzere takımı dağıtmaları çok büyük bir ihtimal. dolayısıyla yeniden yapılanmaya çalışan, temel parçaların sürekli yer değiştirdiği ve gelişimini sürekli ters yönlerde etkileyebilecek bir ortamda bulabilir kendini.

    ben bu çocuğu neden bilmiyorum ama gerçekten içten seviyorum. üye olduğum bir çok abd veya uluslararası nba forumunda insanların gözüne soka soka başlıklarını açıyor, konuların içine adını atıyorum. çünkü çok yetenekli, savaşçı ve hırslı olduğuna inandığım için başarılı olacağına da inanıyorum ama işte maalesef cavs bunu yapacak takım değil.

    umarım yanılırım.
  • 142
    çok çalışıyor ve bunun karşılığını bu yaz almaya başladı. milli takımımızın maçlarında da çok iyi performans gösterdi. nba yaz liginde de çıktığı 2 maçta 20 sayı 8 ribaund 4.5 asist 2 steal 1 blok 1.5 üçlük ortalamalarıyla oynadı. yalnız saha içi isabet oranı kötüydü. cleveland taraftarı tarafından seviliyor. bu sezon alacağı süre cleveland'ın rodney hood ile kontrat yenileyip yenilememesine bağlı. henüz kontrat yenilemediler o yüzden sinyaller iyi diyebiliriz. şu anda en çok süre alabileceği takımlardan birinde. yalnız daha kat etmesi gereken çoook uzun bir yol var önünde. bunu da unutmamak lazım...
  • 145
    bizim maç* var diye yerinde izleyemediğim karadağ maçının* özetini henüz izleyebildim. oyunundaki gelişimi fark etmemek imkansız.

    bi sezon lebron’la oynadığından mıdır bilinmez ama penetreleri ve paslarında inanılmaz bi gelişim var keza savunması da gayet iyi durumda. fiziğini de baya geliştirmiş, geçen sene bu zamanlara göre çok daha kalın.

    kyle korver’la çalıştığından mıdır bilinmez şut stilinde ve isabetinde de inanılmaz bi gelişim var.
    umarım bu gelişim hiç durmaz ve artarak devam eder, zira kendisi mehmet okur’dan sonra beni en çok heyecanlandıran türk basketbolcu. penetre ededur.
  • 146
    3 ekim 2018 cleveland cavaliers boston celtics maçına ilk beş başlayıp 19 dakika süre aldı. 11 sayı, 7 ribaund, 4 asistle oynadı.

    oyunda kaldığı 19 dakikada boston ana rotasyonuyla oynadı.

    geçtiğimiz sezonun en flaş çaylaklarından jayson tatum’la eşleşti ve iyi savunma yaptı.

    preseason maçı ciddiye alınmaz tabi ki ancak, ty lue belli ki oyunu kendisine ve sexton’a kurduracak.

    yabancı forumlarda inanılmaz övülüyor, hatta en çok gelişme kaydeden oyuncu ödülüne de aday gösteriliyor daha şimdiden.

    30 dakika civarı süreler almasını ve 14 sayı 6 ribaund 5 asist gibi bir istatistkle oynamasını tahmin ediyorum.

    geçtiğimiz sezonu 4 sayı 2 ribaund 0.7 asist istatistikleriyle tamamladı. öngördüğüm istatistiklerle oynarsa ödülü alabilir.

    yolu açık olsun, gönülden başarılı olmasını diliyorum.
  • 150
    nba'de yeni sezonda çıktığı iki maçın istatistikleri:

    @wolves, 35 dakikada 22s - 8a- 3r - 1tç
    @raptors, 33 dakikada 17s - 10r - 4a - 2tç

    bu iki maçta %52 genel saha içi, %67 üç sayı ve %62.5 serbet atış yüzdeleriyle oynadı.

    dikkat çeken iki noktadan ilki aldığı süreler, 33 dk ve 35 dk. koçu kendisine güveniyor, takım arkadaşları kendisine güveniyor ama her şeyden önce cedi cedi'ye güveniyor, parkedeyken büyük bir özgüvenle oynuyor. kaçırıyor, bir daha deniyor. pas hatası yapıyor, yine deniyor.

    dikkat çeken iki noktadan ikincisi serbest atış yüzdesi. %67 gibi gayet iyi bir yüzdeyle 3 yazan bir oyuncunun serbest atış yüzdesi %62.5 olmamalı, düşük. bu işin ideali %80 ve üstü olsa da cedi için %75 ve üstü de kabul (birden 80 ve üstüne çekmesi mümkün olmayabilir, adım adım).

    nba'deki iki wonderboy temsilcimizden şanslı olan taraf kendisi. furkan korkmaz ise yavrum, bahtsız. :( koçu oynatmıyor çocuğu bir türlü. kendisi için en hayırlı şey süre alabileceği bir takıma takaslanması olur, philly'de işi zor.

    yardıradur jedi!

    ekleme: performans videoları yuc11'den:

    raptors'a karşı: https://youtu.be/enGN68RBnm8
    wolves'a karşı: https://youtu.be/nH6hOgIhhM4
App Store'dan indirin Google Play'den alın