yürürlükte olan ve bu sene dahil önümüzdeki iki seneyi de içeren
spor toto süper lig müsabakaları statüsü'nün ek:2'si gayet açık.
bir futbolcunun yerli statüsünde sayılabilmesi için 2 koşul birden aynı anda gerekiyor.
1-) türk vatandaşı olması
2-) a milli futbol takımında oynama uygunluğuna sahip olması
öyle ki; türk vatandaşı olsanız dahi 15.06.2015 tarihinden sonra başka bir ülkenin milli takımını seçmişseniz geçmiş olsun siz de artık bir yabancısınız. isterseniz doğum yerinizde ural-altay dağları yazsın farketmiyor.
dolayısıyla beknaz kırgızistan a milli takımında resmi müsabakaya katıldığı an itibariyle türk vatandaşlığı olup olmadığına bakılmaksızın yerli statüsünde oynama imkanı kalmayacak. tek bir istinası var o da fifanın son düzenlemesiyle getirilen 3 maç ve 3 yıl şartı. şayet futbolcu 21 yaş altındaysa ve en fazla 3 a milli maça çıktıysa ve son milli maçın üzerinden 3 yıl geçtiyse ikinci bir milli takımı seçme şansı veriliyor. burada beknaz 3 defadan fazla kırgızistan milli takımında oynarsa tüm kapılar kapanıyor.
işin daha da kötüsü beknaz altyapıdan geldiği için aynı talimatnamenin "genç futbolcular" başlığı altında belirtilen "a takım listesine yazılmaksızın müsabakada oynayabilme" avantajından dahi yararlanamayacak olmasıdır. yani beknaz kırgızistan a milli takımında oynarsa sadece yerli statüsünü kaybetmekle kalmayacak bir de galatasaray'ın a takımında tescil döneminde ismi yazdırılıp yazdırılmadığına bakılmaksızın süper lig müsabakasında "genç futbolcu" olarak oynatılabilme özelliğini de kaybedecektir. diğer bir deyişle beknaz, a takım listesi adı altında tff'ye tescil döneminde bildirilmeden herhangi bir a takımı müsabakasında kadroya alınamayacaktır.
futbolun damarda taşınan kanla, ırkla, genotiple ilgili değil altyapı, yetiştirme, emek ve bilgiyle oynandığını düşünebildiğimiz zaman bu rezalet statüleri görmeyeceğinizden emin olabilirsiniz.
https://www.tff.org/...21-2022-SL-STATU.pdf edit: bu satütün'ün getiriliş amacı da çok açık aslında.
1-) gurbetçi futbolculara 15.06.2015 tarihi itibariyle bir nevi zorlayarak a milli futbol takımını seçtirmek.
2-) türkiye'de doğmuş, büyümüş ve türk vatandaşı olmuş yabancıların kendi a milli takımlarını seçtirmemek.
zorlayarak, yasaklayarak hiçbir şeye çözüm bulunamaz. bunu ne zaman anlarız bilmiyorum.