• 1
    iltihaplı omurga romatizması hastalığıdır. bel bölgesinde sabah uyanınca ağrı en tipik özelliğidir. dinlenmeyle artan ağrılar sizi gıcık eder. vücudun bağışıklık sistemi sapıtarak kendi eklemlerini kemikleştirmeye başlar. bu da omurgada ciddi harekete kaybı ve şekil bozukluklarına yol açar. bilinen bir tedavisi yok; yani kök nedeni tespit edilerek engellenemiyor. kullanılan ilaçlar ile ağrı baskılanarak hayat kalitesi belli bir standartta tutulup egzersizler ile hareket kaybı ve kemikleşme engellenmeye çalışıyor. ilerleyen safhalarda kortizonlu ilaçlar dahil bir çok ağrı kesici kullanılıyor. kısacası can sıkıcı bir illet. allah'a şükür henüz ciddi ağrılarım yok ama son bir aydır ilaç ile geçmeyen, uyutmayan, uykudan uyandıran bel ağrılarım var. bu entry nin sözlükle bir ilgisi yok ama 25 yaş üstü sabah uyanınca bel ağrısı olup hareketle rahatlayan kişiler varsa bir romatoloğa görünsün derim. allah kimseye dermansız dert vermesin.
  • 2
    2010 yılında askerde kalça üzerine düşmem ile aktif olmuş hastalığım. 3 yıl fıtık denildi. sonra bir doktor keşfetti. belirtiler aynı zaten. sağlıklı bir insanı acile kaldıracak ağrılara alışıyorsunuz. hayatınız bir parçası oluyor. berbat bir hastalık. sapasağlam iken bir anda kalçanızda ya da sırtınızda hisettiğiniz ağrı ile bağırmaya başlayabilirsiniz. işin kötüsü bu ağrılara kimsenin inanmaması ve sizi anlamaması. bunun da bir yeri tutmuyor, sen yakında ölürsün, öl de kurtulalım gibi şakayla karışık dokundurmalara maruz kaldığınızda beddua etmemek için zor tutarsınız kendinizi. kalçamda bir çivi saplanmış kadar ağrı ve acım var her daim, ironu değil acı ve ağrı derecesi aynı seviyede. bir gün uyanırsın ağrıdan eser yok bir müddet , böyle bir arkadaş bu as. yataktan inlemeden kalkıp çorabınızı bağırmadan giyebilirseniz o gün sizden kralı yok. corona belası da eklendi şimdi. riskli hastalıklar arasındaymışız. özel hissettiriyor bazen as' yim lan ben. bakıyorum ona, konuşuyorum bazen bunaltıyor sövüyorum. onu da cim bomlu yaptım. maçları izlerken ağrı yapmıyor. o da seviniyor biliyorum.
  • 3
    sakroiliak eklemin inflamatuar hasarı ile seyreden otoimmun hastalıkların prototipi.

    tanısı için bazı kriterler var.
    https://www.ftronline.com/...s-aksiyel-kriterler/

    bu şartları sağlamayan kişilere ankilozan spondilit denilemez.

    ankilozan spondilit teşhisi almış hastalarda ilk seçenek tedavi için nsaid dediğimiz ağrı kesicileri anti inflamatuar dozda kullanmak icap eder.

    bazı hastalar bu tedaviye yanıt vermez o zaman da anti tnf dediğimiz biyolojik dmard ilaçları kullanmak gerekir. (enbrel, humira, remicade vs...)

    bu ilaçları kullanmak için gerekli bazı kriterler var.
    https://images.app.goo.gl/KgdeNkiLNtwm41uU6

    biyolojik ilaçlar enfeksiyona yatkınlığı artırır.
    malum ülkemizde covid-19 enfeksiyonu epidemik bir yayılım gösteriyor.

    halihazırda biyolojik ilaç kullanan hastaların bu dönemde o ilaca ara verip endol kapsül 4x1 ya da voltaren sr 75mg 2x1 kullanmasını öneririm.

    egzersiz olarak omurgayı ekstansiyonda tutan sporları yapmak ve akciğer kapasitesi düşmesin diye aerobik egzersizler yapmak önerilir ki bu ikisini sağlayan en önemli spor dalı yüzmedir. diğer sporları önermem.
App Store'dan indirin Google Play'den alın