kendisi efsane kafa golleri atardı, ancak futbolu bıraktıktan sonra bu özelliğinin dezavantajlarını yaşamaya başladı.
türkiye'de de benzer örnekleri bulunmaktadır.
(bkz:
topa kafa vurmanın beyne zararları)
---
alıntı ---
futbol oynayanlar yapılan sert ortalarda hiç korkmadan o toplara kafa atıp gol atmaya çalışırlar. peki topa kafayla vurmanın beyin sağlığı açısından zararları varmıdır. topa kafa atmak zekayı, hafızayı ve aklı nasıl etkiler:
the telegraph gazetesinde yayınlanan habere göre sürekli topa kafayla vurmak beyinde hasara neden oluyor. bilim adamları hafıza, dikkat, planlama kabiliyeti kaybı gibi sorunların yaşanabileceğini vurguluyor.yılda 1000 defa topa kafayla vuran kişilerin tehlike altında olduğu kaydedildi.
bilim adamları yaş ortalaması 31 olan ve çocukluktan beri sürekli futbol oynayan 32 amatör oyuncunun beyinlerini inceledi. her birine ne sıklıkta topa kafayla vurdukları soruldu ve bir sıralama yapıldı.
bilim adamları topa en fazla kafayla vuranların beynindeki beyaz maddedeki sinir hücrelerinin zarar gördüğünü gözlemledi. beyin taramalarında su moleküllerinin sinirler boyunca nasıl hareket ettiği ve kısmi anizotropiye(eşyönsüzlük)(fa) neden olduğu görüldü.
önceki araştırmalar fa’ya bağlı beyin problemlerini travmatik hastalarda gözlemlemişti.
new york albert einstein tıp koleji’nden dr. michael lipton, topa kafayla vurmanın beyindeki sinir hücrelerine tam bir hasar vermeyeceğini ancak bu işlem tekrarlandığında beyin hücrelerinde bir çeşit dejenerasyon yaşanabileceğini belirtti.
araştırma kuzey amerika radyoloji derneği toplantısında sunuldu. araştırmaya göre topasürekli kafayla vurmanın, beynin 5 bölgesinde hasara neden olabileceği sonucu çıkıyor.
dr. lipton, ” sürekli topa kafayla müdahale eden futbolcularda travmatik beyin hasarı yaşanan hastalardakine benzer bir beyin değişikliğinin yaşanabileceğini anlatmak istiyoruz,” dedi.
---
alıntı ---