• 126
    bu diziliş hakkında yapılan her 5 yorumun 1 tanesi kötü oyuncularla oynadık bam ile oynadık şeklinde. iyi güzel ama bu başlığın ilk sayfalarına baktığımda kesinlikle oynamamız gereken sistem, muhteşem sistem, harikulade sistem denmiş ve çizilen kadroların orta sahasına mehmet topal ile ayhan akman yazılmış.

    mustafa sarp ile mehmet topal arasında çok mu büyük fark vardı? topal oyunu iki yönlü oynuyordu da biz mi oynatmadık? topla çıkabiliyordu, ara pas atabiliyordu, verkaç yapabiliyordu da biz mi bilmiyorduk? ayhan akman sağdan alıp sola veren, soldan alıp sağa veren yan pas ustası bir adamdı keza...

    ayrıca rijkaard kaç maçta sarp ile topal'ı aynı anda sahaya sürdü ve iki ön liberolu garip bir sistemle oynadık ve buna rağmen 60. dakikadan sonra oyunda tüm kontrol hep rakiplere geçmedi mi?

    kısacası bizden uzak olsun. bir daha uğramasın hiç.
  • 127
    elano misimovic sarp lı 3 lü orta saha kurduktan sonra %5 oyuncudan kaynaklı başarısızlık diyenlerin analiz ettiği sistem. oyunun defans yönünü beceremeyen forvet arkasında oynayan adam nasıl oluyor da merkez orta sahada oynayabiliyor ve başarısız sistemin %5 i oyuncudan kaynaklıdır deniliyor anlamak çok güç.

    görende sanacak elano 20 metre rakip oyuncuların arasında topla yılan gibi kıvrılıyor, mustafa sarp topu orta saha da aldığında 30 metre diagonal pas atıyor.

    yapmayın arkadaşlar, bilmiyorsanız yazmayın.

    selçuk melo ve hamit'in bulunduğu orta saha da çok başarılı olamaz, hamit yerine fernandes olsa rahat rahat oynarsın ama bu kadro 4-3-3 oynamaz, hamit en güzel kullanacağın yer kanat dır, 4-4-2 dir. ama günümüz futbolunda orta sahan kadar futbol oynayabiliyorsunuz. adamlar utanmasa 3-7-0 oynayacaklar biz hala daha 2 li orta saha candır 2 forvet candır diye burada boş boş konuşalım.
  • 128
    adı batsın. son günlerde bu taktik yüzünden sinire kesme derecemin haddi hesabı yok.

    yanlış anlaşılmasın bu taktik ve dizilimle bi derdim yok. barcelona-ispanya sıkıcı demem mesela, rakip defansa tır park etmedikçe nasıl döktürdüklerini görüyoruz. ama 4-3-3'ün adı batsın arkadaş. az biraz yetenekli kanat oyuncumuz olmayagörsün. hemen ideal 11'de dizilimler 4-3-3'e göre ayarlanıyor. elmander'den, umut bulut'tan, burak yılmaz'dan kanat forvet olarak yararlanmak düşleniyor. son olarak afellay'ın gelebileceği duyulunca zaten 4-4-2 yasaklandı, afellay-amrabat-burak'tan mütevellit bir 4-3-3'e kesin gözüyle bakılıyor.

    keşke bu şekilde çıksak ve başarılı olsak ama arkadaş bir kez daha adı batsın. geleceğe bakıyorum. öyle barcelona gibi takım oyunu oynayan, müthiş paslarla savunmayı bir şekilde delen ve topu ağlara bırakan bir takım, göremiyorum. tek gördüğüm iki kanada yaslanmış, bireysel becerisiyle tehlike yaratmaya çalışan wingerlar, defansın ölümüne kitlediği, boş alan bulmak için sağa sola koşturan burak, ara paslarının kalabalık defansa takılması sonucu sık sık şut deneyen hamit ve selçuk. 34. dakikada hiç beklenmedik bir kontra'dan yenen gol. 68. dakikaya girmişken gergin yüzler ve beraberliği arama. maç boyu 2 pozisyona girmişiz, bir tane daha bulsak kesin gol, ama defans çok katı, aşamıyoruz. derken dakika 75, burak yılmaz çıkıyor, elmander giriyor, maksat taktik bozulmasın, korner kullanacağız. hadi diyoruz, duran toptan olsa bari. orta geliyor, elmander yükseliyor. bunun gol olması lazım yoksa son 15 dakika kabus gibi geçecek!!! - derken uyanıyorum, hala 4-4-2, hala 4 ortasahası da ileri geri koşan, gol atmak için deneyecek çok fazla yolu olan takım.

    4-4-2'yi, o presi, o nümayişi çok seviyorum. adı batmasın tamam ama umarım adı bizle anılan bir dizilim olmaz 4-3-3
  • 129
    galatasaray'a uymayan bir taktik. zamanında taktiğin ağababası olan barcelona'nın hocasını bile getirdik, olmadı. fatih terim takımı devraldı, o da denedi yine olmadı. takım denemekten bıktı biz tekrarlamaktan bıkmadık. şimdi de kendi kendimize umut bulut'tan kanat oyuncusu yaratıyoruz.

    şu anki kadromuza en iyi oturan taktik 4-4-2. sağ kanat selçuk inan'a destek olacak şekilde konumlanacak. sol kanat daha ofansif olup, ileriye top taşıyacak. sağda hamit altıntop solda nordin amrabat. ortadaki 2 oyuncu zaten geçen seneki gibi; selçuk inan ve felipe melo.
  • 130
    2000'li yılların en ünlü taktiği. bu taktikle başarılı olmanın yolu ayağı iyi bir defans-orta saha hattına sahip olmanız ve basıp gidecek forvetlere sahip olmanızdır. sürekli birlikte pas yapmaya alışmış bir takımınız varsa çok başarılı olabilirsiniz. aksi halde forvetlerin eline bakan bir takım haline gelirsiniz. takım savunmasının önemi çok büyüktür ve barcelona gibi pas yapamıyorsanız sürekli koşmanız gerekir.

    işin galatasaray kısmına gelirsek, biz yıllarca 4-4-2 ile var olduk, yükseldik, parçaladık. herkesin uyguladığını uygulayacağız diye bir şey yok. nasıl barcelona'nın kültürü 4-3-3 ise bizim kültürümüz de 4-4-2 dir. ayrıca dünya futbolunda 4-4-2 ye dönüş yakındır.
  • 131
    1962 ve 1966’da brezilya ve ingiltere dünya şampiyonu olurken kullandığı dizliş. sanıldığının aksine yeni değildir, eskidir. "şu anki galatasaray'a uyar mı?" sorusuna gelince, nacizane fikrim türkiye gibi futbolun zaman zaman fiziğe dayalı ve biraz sert oynandığı, çoğu sahanın kötü (bkz: patates tarlası) olduğu bir ligde başarı getirmeyeceğidir. ayrıca denenmiş ve başarılı olmuş bir sistemi bozmak, çalışan dişlilerin arasına çomak sokmaktır.
  • 132
    geldi gene yayılımını siktiğim. bu sene alınmayan galibiyetlere bak, aslında hepsinde amrabat'lı 4-3-3 oynamışız. bir de halen 4-4-2'nin miadı doldu, artık en azından cl'de 4-3-3'e dönelim diyenler var. lan olum zaten son bilmem kaç maçtır 4-3-3 oynuyoruz biz. tekrardan ivmelenmemiz için aslında senin dayattığın şeyden ve amrabat'tan kurtulup, hamit'in toparlanmasını, takımın en önemli üç-dört isminden biri engin'in aramıza dönmesini beklememiz lazım. engin dönene kadar hamit-emre çolak..engin döndüğünde hamit iyiyse hamit-selçuk-melo-engin orta sahası. hamit gene bu haldeyse geçen seneki orta saha.

    amrabat ne amk.
  • 140
    nordin amrabat 4-3-3 sisteminde ortalığı dağıtır, hatta asist kralı olur.

    atakta sneijder ile başlayan durumlarda kanattaki futbolcuların çok aktif olması gereklidir, yani gözünü kapatıp içeri kaçacaksın ve orta alanda da öyle bir pasör olacak ki şak diye pası atacak. şimdi bizde öyle şak diye pas atacak bir selçuk bir de sneijder var. sol açık ve sol kanat arasında çok fark vardır amrabat sol kanat değil sol-sağ açık futbolcusudur ve çoklu pas sistemine dayalı bir futbol kültüründen gelmemiştir, daha çok derinlemesine pas alıp çapraz dikine gidip ya şut ya orta yapmaya dayalı bir futbol kültüründen gelmiştir.(bkz: hollanda) (bkz: stoch)

    fatih terim takımı 4-3-3'e çektiği gün sol açıkta oynayacak tek isim amrabattır. tek forvet tabii ki drogba'dır ve sağ açıkta da burak trabzonspordaki ilk yıllarındaki gibi gayet başarılı oynayabilecek bir futbolcudur. şenol güneş burak yılmaz'ı bir sene kadar 4-3-3'ün sağ açığında oynatmış ve oldukça yüksek bir verim almıştı.

    4-3-3 orta alanındaki en önemli mesele orta 3'lüden en az 2 kişinin iyi pas özelliği olmasıdır, bizde sneijder-selçuk ve hamit üçlüsünün hepsi de pas özelliği iyi olan futbolcular.

    yine 4-3-3 futbolundaki en önemli noktalardan biri beklerin orta sahaya olan katkılarıdır, bizim takımımızda riera zaten yıllardır 4-3-3'e dayalı olan ispanya futbolundan gelmiş bir futbolcu olarak bu taktiği en iyi bilenlerden biridir, diğer kanattaki eboue de arsenal'de arsene wenger'in benimsediği 4-3-3 taktiğini yıllardır uyguladığından dolayı bu taktiğe çok aşinadır.

    şu anda galatasaray takımının en iyi oynayacağı taktik 4-4-2 değil 4-3-3 veya 4-3-3 varyasyonlarıdır.

    (bkz: 4-2-3-1)

    ------------------muslera----------------
    eboue-----semih-----dany---------riera
    ----------------hamit--selçuk-----------
    ---------------------sneijder-------------
    burak-----------drogba----------amrabat

    türkiye liginde ise yabancı kontenjanı dolayısı ile amrabat'ın yerine ya umut ya da aydın ile oynanabilir ama baskıcı futbolu yüzünden umut bu bölgede aydından daha verimli olacaktır.
  • 145
    şu sıralar fenerbahçe bu sistemi 3 tane gol atmasını bilen, futbol hayatının çoğu ceza sahası içerisinde geçmiş futbolcuyla oynuyor. sağda kuyt, solda sow, merkezde webo..ve verim de alıyorlar. ne zaman bu üçlüden biri olmayınca ve yerlerine caner gibi adamlar oynayınca da tekrar aksiyondan uzak, aykut kocaman'la özdeşleşmiş, hareketsiz oyunlarına geri dönüyorlar. aykut kocaman bu sistemi fenerbahçe'de daha önce de denedi. sağda dia, solda stoch. sağda bilmem kim, solda caner. hiçbir zaman da verim alamadı. çünkü ileri üçlüdeki en az iki eleman tabeladan uzak, gol atmasını bilmeyen adamlardı. bülent uygun'un gelişiyle 2012/2013 sezonunda gaziantep de 3 golcülü bir 4-3-3 oynuyor. cenk-sernas-traore...o da sonuçlara bakıldığı vakit verimli gibi.

    türkiye'de şu ana kadar hiç tutmadı bu sistem. bize verdiği zararların da haddi hesabı yok. ben kendisinden nefret ediyorum. ama fetişleri var. ve illa oynanacaksa da ceza sahasını bilen 3 adamla oynamakta fayda var. en azından türkiye'de. aydın yılmaz'larla, arda turan'larla, caner'lerle olmadı çünkü.
  • 150
    mancini'nin sistem arayışları dahilinde hortlayan kadrodur. nasıl mı ?

    --------------muslera---------------

    ------semih-------------hakan

    eboue-------ceyhun------------sabri

    ---------selçuk----------melo---------

    --------burak--------drogba-------sneijder

    sahaya yayılımı bu şekildedir. 3-5-2'den farkı sneijder'in sola yakın oynamasıdır. sol açık-forvet arkası-forvet arasında bir üçgen kuruyor sneijder. alıyor,veriyor, çalım atıyor, vuruyor. hücum bölgesinin bu üç alanında da gerekli düzeyde serbestliği var.

    bu formasyondaki 4-3-3'ün bir kilit oyuncusu da ceyhun. stoper ve ön libero bölgeleri arasında köprü oluyor. savunmada stoperi üçlüyor, hücumda takım atağa kalkarken defanstan top çıkarıyor, gerektiği kadar efektif oynuyor. çok koşuyor, dinamik. top kesiyor top dağıtıyor. hava toplarında belli bir ağırlığı var. her şeyi ortalama düzeyde yapıyor, ilk geldiği günlerden çok farklı bir ceyhun yarattı mancini. tebrik edilesi gerçekten.

    burak yılmaz ise sağ açık ve forvet bölgesinde kaydırmalı bir şekilde oynuyor. sağ açıkta topla buluştuğu da oluyor, kale önünde pozisyona girdiğide. takımın ps alışverişine olabildiğince katılmaya çalışıyor, elinden geleni yapıyor ama teknik ve mental yönleri pek iyi değil. hızı ile ön planda.

    bekler ise gözü arkada kalmadan hücuma çıkabiliyor. ceza sahası içine girebiliyor,defans arkasına koşular yapıyor. bu sistemle birlikte hücumda çok daha serbest ve rahatlar. hem kanat oyuncusu gibiler, pozisyona giriyorlar. hem de bek gibiler, oyun sıkıştığında burak ve sneijder onlara yardıma geliyor. alıp veriyorlar.

    zannımca olması gereken 4-3-3 budur. rijkaard döneminde bunları yapamadığımız için başarısız olmuştuk. kadro da bu kadar kaliteli değildi tabii. bakıyosun sabri, hakan o dönemden kalma oyuncular. hatta semih kaya. burak, ceyhun falan çok yetenekli oyuncular değil. ancak takımdaki efektiflik diğer oyuncularda yeterince mevcut. drogba, sneijder, melo, selçuk hepsi fark yaratan oyuncular. rijkaard döneminde fark yaratan tek oyuncumuz arda turan'dı.

    toparlarsak, sinyor mancini takdir edilesi işlerin altına imza atıyor. her oyuncudan teker teker nasıl verim alması gerektiğini iyi biliyor, alıyorda. oyuncuların meziyelerine göre sistemler deniyor, sanırım en iyi şablon da bu akşam ki şablondur. tekrar tebrik ediyorum kendisini. yürüyedur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın