• 102
    kötü oynanan maçlardan sonrasının popüler konusuyken iyi oynanan maçlardan sonra gündeme gelmeyen diziliş. dünya futbolunun gelecekteki en popüler dizilişi olmaya aday. ayrıca galatasaray futbol takımı'na da çok yakışıyor, umarım altyapı oyuncularımızı da bu dizilişteki rollere adapte edip benfica'nın 4-4-1-1'i gibi resmi dizilişimiz haline getiririz.
  • 103
    marcao, omar, emre kılınç, feghouli, arda yokken bari sadece 3 puan için bir maçlığına bile olsa fatih terim'in vazgeçmediği diziliş.

    (bkz: 5 ocak 2021 konyaspor galatasaray maçı)

    daha önce marcao yokken luyindama-donk ikilisinin halini de mi görmedi acaba yine aynı tandemle ve dizilişle çıktı?

    ne var yani bir maçlığına farklı oynasak? 21 kişilik kadroyu bile tamamlayamadan gidilen deplasmanda nedir bu ısrar? türkiye'de ligin şartları belli.

    ayrıca diyelim ki bu ısrarla uzun vadede şampiyon olduk. avrupa'da başarı sağlayabilecek miyiz? yeri geliyor bu oyunu en iyi oynayan adamlar bile yedikleri pres yüzünden çıkamıyor. ayrıca marcao'ya, taylan'a, emre kılınç'a teklif gelse ve yurt dışına gitseler biz bu oyunu kimlerle oynamaya devam edeceğiz? neden sürdürülebilir olması zor bir sistemde ısrar ediliyor?
  • 104
    geçen sezon * herkesin salladığı ancak bu sezon* kimsenin başlığına uğramadığı diziliş. dünyada bizim taraftar dışında bir dizilişe düşman olan başka bir grup var mıdır acaba merak ediyorum.*

    ayrıca galatasaray futbol takımı aslında 4-1-4-1 değil 4-3-3 oynamaktadır. bunu hocanın elindeki taktik kağıtlarından, arda'nın ''fatih hoca 433 ü kanatsız oynatıyor'' açıklamasından ve son olarak taylan'ın derbi öncesi* yaptığı paylaşımdan anlayabilirsiniz.
  • 105
    tüm premier lig ve stsl maçlarını izleyen biri olarak söylemeliyim ki, bu iki ligdeki 39 takım arasından sadece 2 takım bu taktiği uygulamakta. birisi leeds unitedla birlikte marcelo bielsa, diğeri galatasaray ile birlikte fatih terim.

    bielsanın alametleri:
    daha hızlı geçiş oyunu
    merkez oynayan 8lerin half space ve rakip ceza sahasına daha çok koşusu
    defansif yapı da özellikle adam adama rakip karşılama

    fatih terim alametleri:
    daha güçlü ve disiplinli defansif yapı
    rakip arkasındaki alan darlığı nedeniyle daha yavaş ve set oyunu
  • 106
    top rakipteyken veya hücuma başlarken en rahat pozisyon alınabilen sistemlerden en efektif olanı. gedson fernandes, yedlin ve mustafa ile birlikte bu sistemde bir seviye daha atladı galatasaray. aynı anda hem kapanıp savunma yapabiliyor, tam tersi şekilde oyunu rakip kaleye en yakın şekliyle de zaman zaman izleyebiliyoruz.

    bekler ileri çıkınca 2-3-5, 3-4-3 gibi dizilişlere de diğer sistemlere oranla daha rahat dönüşebiliyor. fatih hoca "saha parselizasyonu, dominant santrfor modeli, beki maniple etmek, ofansif futbol kimliği" diyerek işaret ettiği ve transferler ile birlikte ifade ettiği "artık top rakipteyken de tehlikeli bir takımız" sözleriyle söylediği gibi aynı anda bir çok dizilişi içinde barındıran, dönüşebilen bir yapıya büründü takım üç transfer ile.

    gelen üç oyuncunun da göze çarpan ortak özelliği başka takımlarda gözlemlendiği kadarıyla oyun içerisinde çok etkili şekilde hem hücüm hem savunma anlamında mobilize olmaları ve orta saha mücadelesine verebilecekleri olumlu katkı. mustafa son iki maçtada bu anlamda olumlu sinyaller verdi. gedson fernandes kurnaz bir oyuncu. fiziksel, mücadeleci bir futboldan ziyade "beki maniple etmek" sözündeki kurnaz adam bence gedson. oyun içindeki bu diziliş değişimlerini iyi yapabileceğini hissettiriyor gerçekten ama ligimizde oynanan oyun atmosferi ve diziliş açısından nasıl bir futbol izleyeceğiz açıkçası heyecan verici.

    fikir vermesi açısından izlenebilir;
    https://www.youtube.com/watch?v=42Pa9hbC1dY
    https://www.youtube.com/watch?v=8XDYidqK9mY
  • 107
    fatih hocanın dördüncü döneminde maç kazandıran, hatta rakipler kötü olduğunda şampiyonluk bile kazandıran ama güzel futbol izleyemediğimiz ve avrupa'da genelde hezimete uğradığımız bir diziliş oldu bizim için.

    fatih hoca, milli takımdayken euro 2016 öncesi 13 maçlık yenilmezlik serisi yakalarken de bu dizilişi kullanıyordu. genel mantığı dengeli bir başlangıç, skor alırsa koruma ve skor olarak gerideyse orta sahadan bir ismi çıkarıp 4-4-2'ye geçme şeklindeydi. güzel bir seri yakalamıştık ama o maçların %90'ında kötü bir futbol oynamıştık ve birkaç maçta da zayıf takımlara karşı geri durumdayken kazandığımızda veya berabere kaldığımızda "biz bitti demeden bitmez" mottosu kullanmıştık.

    sonrasında euro 2016'da üst seviyede kötü bir futbol oynamış, çok büyük bir hezimete uğramıştık ve hemen hemen turnuvadaki tüm istatistiklerde milli takım olarak sonuncuyduk ama prim vs. iç tartışmalar sebebiyle bu konu üstünde hiç durulmamıştı. sonrasında galatasaray'da da benzer bir gidişatı oldu fatih hocanın. galibiyet serileri yakaladı, güzel sonuçlar aldı, şampiyonluklar ve kupalar kazandı ama maçların yüzde olarak yine ezici bir üstünlüğünde kötü bir futbol oynadık. milli takımda olduğu gibi galatasaray'da da bir üst seviyeye çıktığında avrupa'da aynı oyun yine hezimete uğradı.

    2020-2021 sezonu için fatih hoca bu dizilişi ve bu oyunu şampiyonluk yolunda en doğru tercih olarak buluyorsa saygı duyuyorum ve ne karar verirse versin sonuna kadar da destekliyorum ama bu aşırı yavaş tempolu ve çok az pozisyon üretebildiğimiz, geride olduğumuz maçları çeviremediğimiz ve önde olduğumuz maçlarda bile geçiş oyunuyla kaliteli kontra atak yapamadığımız bir oyun ile ligde şampiyon bile olsak, avrupa'da yine hezimete uğramamız çok yüksek ihtimal. gerçi, makas açıldı diyoruz ve lig şampiyonluğu da ülkemizde yeterli bir başarı olarak görülüyor zaten.

    mesela, takım gençleşti diye seviniyoruz ve orta sahada etebo, gedson ve emre kılınç ile oynuyoruz. genç bir takım ve bu orta sahadan beklentimiz ne olmalı? bence rakibi ısırması ve sürekli pres ile top kazanması, ama yapabiliyor mu? bence yapamıyor. rakibi önde karşıladığımızda bile hızlı atak yapmak için değil sadece topu geri kazanmak için pres yapıyoruz. topu kazandığımızda da yine yavaş tempoyla paslarla rakip kaleye gitmeye çalışıyoruz ve yine kolay pozisyon üretemiyoruz. mesela, 3 mart 2021 ankaragücü galatasaray maçında gegenpressing örneği diyebileceğimiz tek pozisyon, 90+2'de kerem'in golü öncesi donk'un top kazanmasıyla geldi. pas oyunundan feragat edip önde onyekuru gibi hızlı oyuncular ile oynayacaksak bu tip pozisyonların daha fazla olması gerekiyor.

    diziliş ve birtakım sorunlardan bahsetmişken kendime göre naçizane çözüm önerimi de söyleyim. bana göre ilk 11'de onyekuru gibi bir uçurtma ile oynayacaksak bu tip oyuncuları en iyi oynatan diziliş, ülkemizde teknik direktörlerin genelinin kullandığı, artık çağ dışı görülen ve fatih hocanın mütemadiyen uzak durduğu 4-2-3-1. ne olursa olsun önde baskı yaptığınızda hızlı oyuncularla en rahat pozisyona girdiğiniz diziliş olduğunu düşünüyorum.

    ayrıca, eğer arda turan ilk 11 oynayacaksa ve sol kanatta oynamayacaksa en iyi verimi forvet arkasında oynatarak alabileceğimizi düşünüyorum. keza, onyekuru ve kerem gibi kanatta iki uçurtma olursa sofiane feghouli veya younes belhanda da forvet arkasında iyi bir performans gösterebilir. bir de, gedson fernandes'in benfica'da en çok parladığı dönemde 4-4-1-1 oynuyorlardı ve kendisi orta ikiliden biriyken önlerinde joao felix vardı. gedson'un fizik durumunun yanında form tutsa bile 4-1-4-1'de beklenen ofansif katkıyı veremeyebilir.

    bunun dışında 4-2-3-1 düşmanlığını da pek anlayamıyorum. iyi uygulandığında hala tüm maçları domine edebildiğinizi 2019-2020 sezonunda bayern münih gösterdi. ülkemizde ise şenol güneş, 4-2-3-1 ile 2015-2016 sezonunda beşiktaş'ı şampiyon yaparken, avrupa liginde de oynamalarına rağmen belki de sezon boyu baştan sona iyi futbolla başaran son takımdı, 2016-2017 sezonunda biraz daha bireysel performanslara dayalı olsa da yine şampiyon yapmış, 2017-2018 sezonunda ise beşiktaş'ı şampiyonlar ligi grubundan dengeli bir 4-2-3-1 ile namağlup lider çıkartmıştı. galatasaray'da ise 2017-2018 sezonunun ilk haftalarında her ne kadar devamını getiremese de igor tudor, 4-2-3-1 ile gayet güçlü ve dominant bir oyun oynatıyor, birçok golümüz de gegenpressing ile geliyordu.

    tekrarlamak gerekirse, fatih hocanın en doğru olarak gördüğü her karara saygım ve desteğim tamdır ama 4-1-4-1 ve yavaş tempolu, az pozisyonlu futboldan da artık daha hızlı, tempolu ve keyifli bir futbola geçsek benim için en az şampiyonluk kadar değerli olacak.
  • 108
    hoca tarafından anlam veremediğim bir şekilde gayet iyi giderken iki kere vazgeçildi bu sezon. sezonun başında kanatlarda çift oyun kurucu arda-feg iyi gidiyorduk ilk puan kaybında bıraktık, sonra onyekueu ile iyi gidiyorduk ilk puan kaybında bıraktık.

    orta sahandaki en yaratıcı oyuncu takımdan ayrıldı. arda ve feg de oynamayınca bağlantı oyununu futbol101 bilmeyen akbaba'dan bekliyoruz. çift forvetin olsa ne top gelmedikten sonra.

    (bkz: 19 mart 2021 galatasaray çaykur rizespor maçı)
  • 117
    takım için gayet makul sistem. neden begenilmedigini anlamıyorum. oynayamamak başka bir şey. elimizdeki oyuncu grubu ile gayet oynanır. kaldı ki bu 4-1-4-1 değil, yani sahaya dizilişi bu değil.

    4-1-2-2-1 gibi diziliyoruz.

    --------------------taylan-----------------
    ---------------gedson - kılınç ------------
    oğulcan----------------------------onyekuru
    -----------------muhammed-----------------

    mis gibi diziliş. sorun bunu oynayamamak. beşiktaş da bu dizilişi yapıyor. gayet gümbür gümbür top oynuyor. en azından bizden çok çok daha iyi oynuyor. bundan hiç vazgecmediler.

    --------------------souza-----------------
    ---------------xx - atiba ------------
    ghezzal----------------------------larin
    -----------------aboubakar----------------

    dediğim gibi 4-1-4-1 diye eleştirilen taktik aslında elimizdeki oyuncu grubu ile oynanacak gayet iyi taktik.
  • 118
    yani 4 senedir bunu oynuyoruz. her türlü kupada nerden baksan 200’e yakın maça çıkmışız. skordan bağımsız kaç tane maçta; vay be ne top oynadık diyebiliriz?

    fernando, ndiaye, belhanda, tolga, nzonzi, seri, lemina, taylan, emre akbaba, etebo, gedson fernandes, feghouli, emre kılınç, arda, ömer bayram gibi orta saha havuzu oluştu.

    yani şu adamlar şampiyonlar ligini geçtik; en azından rizespordan, hatayspordan, göztepeden bilmem alanyaspordan orta sahayı nasıl teslim alamıyor bu süper sistemde peki?

    geçen sene 2019-2020 sezonunda pandemi arifesi sadece 3-4 maç ikili orta saha yan yana oynatıp emre akbaba’yı forvet arkası oynattık. gayet de pozisyonu bol, derli toplu birkaç maç izledik. skor da aldık. ama baktık hop fatih hoca yine bu sisteme dönmüş ortada bir olumsuzluk yokken.

    bu ligin basit kuralları var, 4-1-4-1 ve türevlerini izlemek isteyen 11 tane a sınıf oyuncuya sahip liverpool’u, man city’i izlesin.

    elalem berkan emir’le, erzurumsporlu osman çelik’le kök söktürüyor bize. bir sene mahmut tekdemir şampiyonluğa gidiyor, öbür sene 40 yaşındaki atiba şampiyonluğa gidiyor, hala sorunun oyuncularımızın yetersizliğinden sebep olduğu düşünülüyor.

    bu sistem ayağımıza bir pranga. kurtulduğumuz gün futbol oynamaya başlayacağımız gün olacak.
  • 121
    3 yerli zorunluluğunda bu şekilde maça başlayıp maç içinde çeşitli varyasyon deneyebileceğimiz diziliştir. taylan, mohamed gibi oyuncular da oyunun gidişhattında sahaya atılabilir.

    ------------ muslera ---------------

    boey - nelsson - marcao - aanholt

    ------------- berkan ---------------

    morutan - gedson - cicaldau - kerem

    --------------- halil ----------------
  • 123
    2021 yılı mart ayından beri galataaray futbol takımı bu sistemi oynamamaktadır. geçen sezon belhanda’nın gidişinden sonra 6-8-10 sistemine döndük. taylan ve fernandes yan yana, önlerinde akbaba şeklinde bir dizilişimiz oldu. taylan biraz daha defansif iken, fernandes biraz daha ofansifti. 2 tane tempolu oyuncu olunca fatih hoca ön tarafa ekstra bir hucümcu daha atmıştı ve başarılı olmuştu.

    bu sezon ise yine taylan’ın yanında tempolu bir git-gel oyuncusu berkan var. fernandes kadar iyi olmasa da şu anlık o görevi görüyor. taylan-aytaç-berkan üçlüsünün yanına bir tempolu orta saha bakıyoruz. çünkü bu sezon yine 4-2-3-1 oynayacağız.

    son üç maçımızda ki orta saha kurguları ;

    taylan-berkan-feghouli
    taylan-berkan-cicaldau
    taylan-berkan-akbaba

    son üç maçta da taylan ve berkan’ın önünde 10 numara kullandık. defanstan çıkarken ki dizilimimize bakın anlarsınız. 4-1-4-1 oynadığımızda iki içte orta sahaya kadar geliyor ve bekler çok geniş alanda oynuyordu. son üç maçta feghouli, cicaldau ve akbaba’yı orta sahada çok nadir görmüşüzdür. bu sezona şu anlık 4-2-3-1 ile başladık.
App Store'dan indirin Google Play'den alın