• 69
    açık kanaldan izlense en azından yayıncı kuruluş reklam geliri elde eder. şimdiki haliyle bir de araya bet reklamları sokuyor korsan yayıncılar. federasyon biraz daha ileri gidip su molalarında da 1er dakikalık reklam arası koydurabilir.

    ayrıca bireysel aboneliklerde kim hangi takımlıysa paranın önemli bir kısmı doğrudan kendi kulübüne gitmeli. ticari abonelikler havuz usulü dağıtılabilir. bu sayede taraftarlar tepki olarak abonelik iptali yapmaz. yaparsa kendi kulübüne zarar vermis olur.
  • 90
    --- alıntı ---

    gelmiş geçmiş en aciz, en beceriksiz futbol federasyonu yönetimi “iptal ettik” diye açıklama yaptıktan bir gün sonra naklen yayın ihalesini beın sports’a verdiği açıkladı.

    iptal edilen ihale nasıl verilir anlamak mümkün değil. belli ki, kamuoyuna açıkça yalan söylenmiş.
    milyonlara yalan söylemekten çekinmeyen ve utanmayan bir federasyon var.

    beın sports, ihale iptal edildikten sonra 4 milyar tl yani 115 milyon euroluk teklifini kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıkla 168 milyon euroya ya da 183 milyon dolara çıkarıp ihaleyi almış.

    tabii hiçbir şey şeffaf olmadığı için, teklif tl mi yoksa euro mu, yoksa geçmişte olduğu gibi saçma sayan bir sabit kur hesabı ile mi bilmiyorduk.

    beın’e sordum, yanıt “kur, güncel kur üzerinden olacak” yanıtı geldi. yani ödemenin yapıldığı tarihteki kur ne ise, ödeme ona göre olacak eğer tl cinsinden yapılıyorsa bile.

    beın’den bana gelen bilgide 168 milyon euro olduğu söyleniyor ama geçmişte karışık bir hesapla gerçek miktar asla dolar bazındaki anlaşmaya uygun olmuyordu. bu kez olacakmış.

    bir diğer mesele ise teminat mektubu. beın geçen ihalede verdiği teminat mektubunu, federasyon yönetimini ketempereye getirip geri almış ve federasyonun elinde hiçbir garanti kalmadığı için beın’in oyuncağı olmuştu. bu kez teminat mektubu yeniden alındı mı, alınacak mı onu da bilmiyoruz. şimdilik onun yanıtını alamadım ama “şartname ne ise o olacak” dediler. yani teminat mektubu da var.

    durum gerçekten bu ise ben beın’e teşekkür etmek isterim. beş para etmez bu lige 183 milyon dolar verdikleri için.

    --- alıntı ---

    fatih altayli
  • 91
    fatih altaylı’nın son cümlesi olan “beş para etmez bu lige” ifadesi objektiflikten çok uzak.

    hakemlere, federasyona, transferlere, kulüplere vs kızabilirsiniz ama bu ligin bir değeri var. o değer ne mi? naklen yayın ihalesini almasa sizce digitürk kaç müşteriye ulaşabilir? ben size söyleyeyim böylesine ortalıkta abonelik gerektiren bir sürü platformun kaynadığı yerde digitürk bu pastada sona kalır. hiç kuşkusuz kapanır gider. zaten canlı yayın ihalesini alamadığında tasfiye olacak veya yok haline dönüşecek. demek ki süper lig beş para etmez değil, süper lig olmasa digitürk beş para etmez.

    kızdıklarımız bir kefede ama abonesiyle, reklamıyla, itibarıyla bu ligin değeri ayrı bir kefede olmalı.
  • 92
    anadolu ajansı’nın haberine göre bu yayın ihalesinin ardından galibiyet primi 5,98 milyon lira iken beraberlik primi 2,99 milyon lira olacakmış. miktarlardan tamamen bağımsız olarak beraberlik priminin galibiyet priminin tam yarısı olması bence saçma sapan bir fikir. bu konuda en güzel dağılımı uefa’nın yaptığını düşünüyorum. beraberliğe galibiyet priminin 1/3’ü kadar prim veriliyor. berabere biten maçlarda dağıtılmayan 1/3’lük prim miktarı havuzda toplanıp grup aşamasının bitişinde takımların toplam galibiyet sayısına oranla kulüplere dağıtılıyor.

    şimdi bizde miktarlar aşağı yukarı 1/30 bile değil belki ama özellikle orta/alt sıra takımlarının özellikle sezonun bu dönemlerinde kazanmak için değil kaybetmemek için oynamasına sebep olacağını düşünüyorum. bu da zaten yerlerde olan seyir zevkini düşürecektir.
  • 10
    biri anlatabilir mi, biz bu ihaleye dahil olmak zorunda miyiz? yani federasyon'a tabi miyiz?

    eger degilsek ve konusulan rakam 50 milyon dolar ise gercekten, kesinlikle katilmamaliyiz.
    hem fener'in kopegi ol hem de hangi para olursa olsun onun %40+ini eden takima her ihale doneminde "hepimiz ayni gemideyiz" ayaklari cek.

    yok mu bu yayini yapabilecek bir altyapiya sahip galatasarayli isadami acaba? veya ne bileyim, itv gibi bir ingiliz kanali ile anlasilabilir mi ki, ligden 20 alacagina onlardan 15 al ki onlar icin cerez parasi olur zaten, en azindan turkiye'deki dusmanlarin surunsun.

    tabii politik baski vs. ne olacak onu dusunmek lazim.
  • 68
    istenilen paraların verilmemesinin sebebi maçların büyük ölçüde kaçak olarak izlenmesidir.

    kaçak izlenmesinin en büyük sebebi de kulüp fark etmeksizin her taraftarın yayıncı kuruluş ve tff'nin kendisine karşı olduğunu düşünüp onları cezalandırmak istemesi. yani adaletli bir futbol iklimi sağlanmadan düzgün bir yayın geliri olmaz. (ki bu saatten sonra adaletin hissettirilmesi çok zor, hele ki uzun süredir şampiyon olamayan ve uzun bir süre de olamayacak bir camia toplumun sinir uçlarıyla oynarken)
  • 17
    çok ciddi söylüyorum, 100 milyon euro'ya kadar trt ihalede olmalı. diğerleri ne halleri varsa görsünler, 100 milyon euro'ya kadar trt ihaleyi girip almalı. para değil, reklam, maç özeti falan çıkarır parayı. geri kalanı da zaten halkına hizmet eder. zaten millette para yok ki evden dışarı çıkabilsin, bari açık yayından maç izleyip, kendine gelir. lig çöp de o kadar da değil...
  • 29
    şimdi yayın ihalesi konusunda 3 taraf var;
    1- tff ve kulüpler -> bunlar para istiyorlar ve hemen istiyorlar
    2- yayıncı kuruluş -> kar etmek istiyor
    3- izleyiciler (yani biz) -> ucuza kaliteli maç izlemek istiyor (buradaki kitle çok kalabalık, farklı istekleri olabilir. ama çoğunu kapsayan bir neden yazdım)

    az-çok paranın hesaplanması içinse ortaya bir "değer" olması gerekiyor, şimdi belli ki bizde bu değer düşük. yani yayıncı kuruluş değerinden yüksek bir ödeme yapıyor, izleyiciden de değerinden yüksek bir ödeme bekliyor.

    bu değerin yükselmesini sağlayacaklar ise tff ve kulüpler. bu değeri yükseltmek için ekonomi politikaları gibi kısa, orta ve uzun vadeli politikalar ve yatırımlar gerektiriyor. ama tff ve kulüpler ne uzun dönem düşünmek istiyor ne de yatırım yapmak istiyor.
    bu taraftaki sıkıntılardan ilk aklıma gelenleri saysam;
    -statlar yeni, zeminler felaket.
    -anadolu kulüplerinin futbola dair bir amaçları yok, daha çok meşhur olmak isteyen zengin başkanlar veya oy toplayan siyasetçilerin eline bakıyorlar.
    -7 kulüp tanesi fifa'dan transfer yasağı almış durumda.
    -1 sene küme düşmeme, ligdeki takım sayısını değiştirme gibi keyfi kararlar alınıyor.

    şimdi tff ve kulüpler yatırım yapıp belirli bir program dahilinde ilerlerlerse bu değeri yükseltirler mi, evet. yapacaklar mı; hayır! çünkü başta yazdığıma geliyor konu, hemen şimdi para istiyorlar.
    çünkü taraftar hemen şimdi başarı istiyor. yönetimler de taraftardan farksız, onlar da şimdi istiyor. şimdinin çaresi ise bu ülkede var, belirli kişiler araya giriyor orta bir fiyat bulunup anlaşılıyor.

    yani asıl değeri yükseltmesi gerekenler yapmıyor, yan yola sapıyorlar. bu işten kar etmek isteyen de yan yola sapıyor o zaman. kötü yayıncılık, yüksek ücret politikası yürütüyorlar. anlaşmaya da uymuyorlar, yani kulüplere de patlıyor aslında.

    geldik izleyiciye, şimdi burası kalabalık farklı kümeler var ama ana fikir genelde şuna geliyor; bu lig parasını hak etmiyor. o zaman da parayı vermiyor.

    bir dünya yazdım ama demek istediğim, değeri aslında tff ve kulüpler belirliyor. ihaleye düşük katılım olmasının nedeni ve ligin para etmemesinin nedeni bunlar. değerinin üstünde satmaya çalıştığın şeyi seyirci almıyor işte, iptv'den izliyor.

    bunu mehmet demirkol'un dediği gibi yasaklamaya çalışırsan da çözüm değil, ana sorundan kaçıyorsun. bu tersten işi düzeltmeye, değeri yükseltmeden geliri yükseltmeye çalışmak demek. piyasa çarpar seni, halihazırda yeni nesillere izlettirmekte zorlandığın sporu tamamen kaybedebilirsin.

    açık kanaldan yayınlanma deyince aklıma 90'lar geldi. benim bildiğim kulüpler istemiyor bunu, maç hasılatlarında ciddi düşüş oluyormuş.
  • 36
    eğer konuşulduğu gibi 50 milyon dolara verilmesi planlanıyorsa tam anlamıyla soygundur. bugün herhangi bir üç büyüklerden birisi bu parayı maçlarını kendi yayınlayarak çıkarır. 50 milyon dolar dediğin para 1.500.000.000 (bir buçuk milyar tl) yapar ki mevcut yayıncı kuruluşun şu anki üye sayısı 2.6 milyon ve üye başına düşen maliyet yıllık 560 lira eder. şu an en düşük lig tv (taraftar) paketi aylık 300 yıllık 3600 tl. 2 milyon taraftar paketi satmış olsalar yıllık gelirleri 240 milyon dolar yapar. bu durumda ihalenin en düşük bedeli 120 milyon dolardan başlamalı.
  • 11
    50 milyon dolar mı? o para yerine bence kulüpler canlı yayın yasağı getirsin. en azından stadyumlar dolar, gişe hasılatı artar. store gelirleri, catering hizmeti vs. derken yan gelirler de olur.

    olmadı acun sms yarışması yaptırsın, fazla sms atan taraftarın takımı maç sonunda bir tane temdit penaltısı atsın. maçın skoru buna göre belirlensin. toplanan rakam da kulüpler arasında bölüştürülsün.

    bu işin çözümünde fenerbahçe ile ortak yol izlememiz gerekiyor. nasıl ki la liga'da barcelona ve real madrid güçlerinin farkında olup buna göre pastadan paylarını alıyorlarsa bizim de bu sırtlanlarla en azından ortak bir paydada hareket etmemiz gerekiyor.
  • 63
    bugün nihai kararın verileceği söylenen, toplantısı normalde 13:00'te başlayacağı duyurulan ihale.

    bein sports'un ihale şartlarında tff ile anlaştığı dedikodusu birkaç yerden piyasaya sürüldü toplantı saatinden önce fakat kaç saat geçmesine rağmen henüz bir ses çıkmadı. şahsi görüşüm bein sports'un bir şekilde ihaleyi alacağı ama maddi şartların kulüpleri pek de memnun etmeyeceği yönünde. çünkü bilindiği üzere bein ihaleyi döviz bazlı değil türk lirası bazlı olarak imzalamak istiyor. bununla birlikte banka teminatı verme taraftarı da değiller. verdikleri tek olumlu vaat kamera ve yayın alt yapısını geliştireceklerini söylemeleri.

    tff'nin bu gibi maddi farkları görmezden gelip bein'den yana istekli olmasının sebebi de söylenene göre üye havuzu. mevcut üyeliği devam eden kullanıcıların yeni bir yayıncıya üye olması maddi bir kayıp olarak görülüyor ve ilginin düşük kalacağı düşünülüyor.

    muhtemelen bugün sonuca varır. yine de ihale kanununa tabii olmadığı için tff istediği esnekliği gösterebilir ihale şartlarında. ihale süresini uzatabilir, yeni teklif isteyebilir, ihaleyi yenileyebilir vb vb. şahsi fikrim 150 milyon euro sabit gelir şimdilik bizim gibi leş ligler için iyi bir fiyat. bunu yıldan yıla erimeyecek bir şarta bağlayarak kamera/görüntü kalitesini yükseltmek şartıyla bein'e verirlerse olumlu bir anlaşma olarak yorumlarım. yoksa zaten pek bir beklentim yok ne tff'den ne yayıncı kuruluştan.
App Store'dan indirin Google Play'den alın