• 82
    orta saha, orta saha ve evet orta saha takviyelerinin yapılması gereken dönem. minimum 2 adet kaliteli adamı kadromuza katmadan bu takımın yarışmacı olma ihtimali bulunmuyor. her takım sana kapanacak, kilidi açman lazım. kilit açacak bir profil, takımın geri koşmasını minimum seviyeye çekecek bir adet de kesici profile ihtiyacımız var. kaynak kaç paraysa önce minimum iki adet orta sahayla bu sorunu çözmeliyiz. sonrasında da diğer eksik görülen yerlere takviyeler yapılabilir.

    fırsat transferi dahi olsa mbappe transfer edilmemeli, bu orta saha konusu yaşam değerinde, nefes değerinde. ben bir taraftar olarak bu mevkiye yapılacak transferlerin kaliteli olmaları durumunda kazıklanmaya falan dünden razıyım. ederinden fazlasını verebiliriz yeter ki kaliteli kadromuz olsun artık.
  • 83
    hiç kimseyi göndermediğimiz bir senaryoda;
    rotasyona 2 tane yerli bek,(omar ve ömer'in yerine)
    1 tane yerli santrfor,(halil kalsa dahi)
    orta sahaya 3 oyuncu(biri çilingir biri ön libero olmak üzere en az ikisi ilk 11'e, diğeri rotasyona) transfer etmemiz gereken dönem. bununla birlikte marcao, nelsson ve kerem gibi değerini bulan oyuncularımızdan takımdan ayrılan olursa onların yerine de mutlaka transfer gerekli.
    ek olarak bir tane de yabancı target man lazım. momo ve gomis'in önümüzdeki sezon kadroda olacağını zannetmiyorum.
  • 85
    orta saha şart oğlu şart. 3 olur 4 olur bilmiyorum ama muhakkak oradaki kaliteyi 2-3 gömlek artırmalıyız.

    bunların yanında giden babel ve feghouli yerine, patlama ihtimali olan ve ileride bize para kazandırabilecek olan 2 adet yetenekli, yabancı, genç kanat forvet gerekli.

    yunus & kerem ikilisi orada kanatların sahibi. morutan tamam ama barış henüz ikisini de yedekleyecek kadar rüştünü ispatlamadı.
  • 86
    birinci öncelik alt yapıdaki oyuncularımızın sözleşmesini uzatmak olması , devamına sonra bakarız. ama emek verdiğin, yıllarca eğittiğin çocukların kaçmasına, gitmesine, tutulamaması paha biçilemez.

    emir tintiş, bartuğ elmaz, beknaz, jankat vs bunların kaçmasına göz yummak ihanettir. ilk öncelik alt yapıdaki çocukların sözleşmesi iyileştirilmeli ve uzatılmalıdır.
  • 89
    ilk önceliğin teknik direktör ardından altyapı olması gerekiyor artık. ömer bayram, emre taşdemir, alpaslan öztürk, aytaç kara gibi vasat bile olmayan oyuncular şans bulacağına altyapı oyuncuları şans bulmalı. bu nasıl bir kulüp gerçekten anlayamıyorum. yıllarca özkaynağıyla varolmuş, özkaynağıyla başarılı olmuş bu takımın ne değeri ne kültürü kalmamış. ne ülke eski ülke ne galatasaray eski galatasaray. gerçekten yazık başka diyecek bir şey bulamıyorum.
  • 91
    marcao ve momo kesin olarak ayrılır.
    nelsson ve kerem durumu belirsiz.
    cica ve morutan için menajerleri teklif getiriyor ama bu ikilinin akıbetine yeni hoca karar verir.

    gideni geleni yoğun olacak bir dönem olacağa benziyor. çünkü avrupa olmayan sezonda oyuncu piyasasını yapmış ve gitmeyi kafaya koymuşsa gelen teklifler sonrası kalması için ikna etmek çok zor olur.
  • 92
    takimimiz adina bir an once baslamasi gereken donemdir. yine donem baslamadan zaten sacma sapan sekilde vakit kaybetmeyi basardik, daha fazla vakit kaybetmek bize seneye yine izdirap olarak donecektir. mevcut durumda zaten bir teknik direktorumuz yok, alternatifi gectim ilk 11'imizin bile yarisi yok gibi bir sey. hic umudum olmasa da umarim yeni yonetim adam akilli plan yapmistir.
  • 94
    hiç aceleye gerek yok, avrupa da yokuz, ön eleme yok diyecektim ama süper lig 2022-2023 sezonu 5 ağustos 2022 haftası başlıyormuş. geçtiğimiz sezondan bir hafta geriye çekmişler. yine de sakin olmakta yarar var.

    as oyuncuların satılmadığı senaryoda* temmuzun ilk haftasına kadar en az 2 olursa 3 ilk 11 oyuncusu transfer edilmesi gerekiyor. özellikle orta saha merkeze kaliteli 2 adet ilk 11 transferi hemen 2 hafta içerisinde bitirilirse taraftarın gazını alır, camiayı rahatlatır, karoda eksik yerler dolmaya başlar.

    daha sonra temmuz başı ve ortası bir kaç önemli hamleyle daha sezona başlarız. kadromuz yine şişik. vasat seviye oyuncu çok fazla. aynı zamanda sınırdan dolayı yerli-yabancı hesapları var.

    ben kadroyu dar tutmamız gerektiği kanısındayım. dar ama sürekliliği olan kaliteli kadro. bir çok anadolu takımı seviyesi oyuncularımızın rahat elden çıkarılması da transferde akıbeti belirleyecek.
  • 95
    ortaya konan ilk vizyonu begenmedigim transfer dönemi. herkes 4-5 transfer yapılacağından bahsediyor ama ben bunun yetersiz olacağı kanaatindeyim. bekler orta sahalar ve forvetlerin performansını düşününce en az 6-7 transferin doğrudan 11e yapılması elzem gözüküyor. rakiplerde bütün bu tartışmalar yaşanırken güçleniyor. ben açıkçası gerek fenerin gerek jimlastik kulübünün bu seneki transfer stratejilerini başarılı buluyorum . bu arada yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için şunu söyleyeyim, henüz konuşmak için çok erken olduğunu biliyorum ama yönetim tarafından ortaya konan ilk plan bende soru işaretleri oluşturdu. şunu herkes bilmeli ki bu takımın çok ciddi revizyona ihtiyacı var aksi takdirde başarılı olması pek mümkün değil.
  • 96
    sakin kalmamız gereken dönem. basketbol gibi yerli oyuncular bitiyor gibi bir durum yok. e avrupa da yok. ilk olarak hafta sonuna kadar torrent'ten minimum zarar ile çıkıp yeni hocayı belirlemeliyiz.

    galiba 27 haziran'da sezonu açacağız. milli oyuncuların da katılımı falan derken asıl kamp işi 8 temmuz gibi avusturya'da başlar. bizim yapmamız gereken o tarihe kadar en gerekli mevki olan orta saha transferini bitirmek. iki iyi yabancı oyuncu işimizi gayet görür.

    muhtemelen 27 haziran'a kadar umut bozok transferi de bitmiş olur. geriye kalan iş ise satacağımız oyuncular olursa o oyuncuların yerlerini doldurmak. marcao, momo, luyindama satışlarına kesin gözüyle baktığım isimler. luyindama yerine zaten emin bayram var. momo ve marcao'dan 25 milyon euro civarı gelse bu para sol stoper, alınan iki orta saha ve umut bozok transferleri için hayli hayli yeter.

    bu noktadan sonra santrfor işine karar vermemiz lazım. gomis, diagne, umut üçlüsü elimizde. gomis kenarda beklemeye en yatkın oyuncu olsa da maaşı bunun için çok yüksek. o yüzden ben gomis ile yolları ayırmaya çalışırım. yerine de ilk 11'e tartışılmayacak pivot özellikli bir forvet alırım. diagne için ise hiçbir şeyi kestiremiyorum.

    kerem'in bir sene daha bizde oynamayı isteyeceğini düşünüyorum. kanat rotasyonumuz da gayet yeterli. orta saha için kampa baran aksaka ve hamza akman çağrılacak. ikisinden birisi rotasyonda olacaktır mutlaka. taylan da yine rotasyonda olacaktır. cica da satılmaz ise forma savaşına girecek bir diğer isim.

    ömer ile yollar ayrılacaktır. süleyman luş kampa çağrıldı. onun durumuna göre de yerli sol bek transferi yapılır.

    dursun özbek ve cenk ergün ikilisinin kesinlikle gaza gelip bol keseden harcama yapmaması lazım. zaten yapacak durumumuz da yok ama ülkede her şey kılıfına uyduruluyor maalesef.

    sezona favori olarak fenerbahçe giriyor. ama onlar her sene favori giriyor o yüzden sorun yok. eğer ki bu sezon şampiyonluk çıkarabilirsek 2005-2006 sezonu kadar kıymetli bir şampiyonluk olacak.
  • 99
    değerini bulan her oyuncumuzu, kerem’den marcao’ya cicaldau’dan pva’a kadar, satmamız gereken dönemdir. bilinen, duyulan, okunanlardan anladığımız; nelsson’a ciddi, marcao’ya talep edilenin altında, pva ve cicaldau’ya tatmin etmeyen ancak üstüne düşünülebilecek teklifler var.

    yunus, kerem ve mohamed’e teklif olmasa bile ilginin olduğu aşikar. keza bahsi geçen forvet transferleri yapılırsa gomis’e de ilgili arap kulüplerinden teklif gelecektir. diagne, omar ve hatta gerçekten gitmek istiyorsa boey teklif gelmesi halinde elden çıkarılacaklar. anlaşılan bu. ömer bayram, oğulcan çağlayan, aytaç kara ve alpaslan öztürk yurtiçi transferlerinde takas asseti olarak kullanılacaktır.

    luyindama’nın takımda kalacağını düşünmüyorum. keza emre akbaba’ya da yeni hocamız bir şans vermek isteyebilir. bunların dışında da emre taşdemir ve sekidika gibi muhtemelen bonservisi karşılığında ayrılacak iki oyuncumuz var.

    bütün bunları göz önüne alarak, bahsi geçen 40 milyon € bütçeyi de hesaba katarsak normal şartlar altında iki dakika soluklanmak için yerimize oturamayacağımız bir yaz olmalı bu yaz. ancak başkanımız dursun özbek… her neyse, optimum bir senaryo yazalım. ne pesimist, ne de ütopik olsun.

    kalede muslera kalacak, okan veya batuhan’dan birisi onu yedekleyecektir. diğeriyle de makul bi bonservis bedeliyle yollar ayrılacaktır.

    sağ bekte iki yabancımızdan birisiyle yolların ayrılmasını bekliyorum. gitmek istediği yönünde de haberler çıktığı için bu kişi kuvvetle muhtemel boey olacaktır. yerine iyi bir sezon geçiren onur bulut konuşuluyor ki avrupa’da olmadığımız bir sezonda yerli ve düşük maliyetli olması açısından ben de kendisini tercih ederdim.

    sol bekte tatmin edici bir teklif gelmediği sürece yola pva ile devam edip rotasyonunda süleyman luş kullanılacak gibi. zaten emir tintiş’in de gitmesinde faktör olan sebeplerden birisi bu.

    stoper mevkisi en çok hareketin olacağı mevki olacak gibi. ben her ne kadar mevcut iki as stoperimizden birisinin takımda kalması gerektiğini düşünsem de ikisine de ciddi teklifler gelecek ve bu durumda mantıklı olan ikisini de satmak olacak bence. son olaylara istinaden bu oyuncuların ikamesi denayer olacak gibi ki bence de mantıklı olan o. kalburüstü bir ligde bu kadar tecrübe edinmiş ve henüz en olgun seviyesine gelmemiş olan bonservissiz, kulübümüzün içinden çıkmış diyebileceğimiz bir oyuncu lig için fazlasıyla yeterli olacaktır. mevcut iki stoperden 30+ milyon €’luk bir gelir geleceğini düşünürsek denayer’le birlikte ozan kabak ve abdulkerim bardakçı’yı da kadroya katıp arkalarında emin bayram ve ışık kaan arslan’la beş kişilik yabancı sınırına karşı el güçlendirecek iyi bir rotasyon kurabiliriz.

    merkezde hem berkan hem de taylan kalacaktır. ha bence cicaldau da kalacaktır ancak diyelim ki makul bir bonservisle kendisini yolcu ettik. savunma önünde hem ismi geçen, hem yatırım, hem de performans alabileceğimiz; iyi bir ikili olabilecek iki isim var. florentino luis ve alexis beka beka. bu ikisini taylan-berkan’la destekleyip 5-6. oyuncu olarak da hamza-baran ikilisine fırsat buldukça forma vermek gerekiyor.

    sağ kanatta yunus’un yeri garanti. tatmin edici bir teklif geleceğini sanmıyorum. yunus’a göre bir oyun kurgulamak gerekiyor çünkü yunus’un rotasyonundaki iki oyuncu da kendisiyle benzer tipte oyuncular.* ters kanatta da kerem’in gittiği varsayımıyla barış alper daha fazla süre alacağı bir sene geçirecektir ancak as sol kanat olarak bir transfer yapmak gerekiyor. o mevkiye hiç de isim çıkmıyor, kerem kalacak minvalinde haberler yapılıyor hep. ancak varsayımımıza sadık kalarak orada biraz da fanteziye kaçıp boupendza görmek isterim. çizgiyi pva’un kullandığı, boupendza’nın içeriye deplase olduğu bir kanat heyecan yaratabilir. keza kurgulanacak oyuna göre larin, matias vargas veya trezeguet de oraya aday olabilecek oyuncular. ancak ne yaparsak yapalım asla nwakaeme topuna girmeyelim.

    ileri uçta dzyuna yüksek sesle dillendirliyor ki aynı zamanda konuşulan okan buruk’la paralel düşünürsek mantığıma yatıyor. okan buruk geldiği takdirde umut bozok’u çok talep etmeyeceğini düşünüyorum. halil’in bonservisi muhtemelen alınır ve forvet arkasını yedekler. keza yukarıda da bahsettiğim gibi emre akbaba da oranın bir başka yedeği olur. üçüncü santraforumuz eren aydın olacaktır ve dzyuba’nın (dzyuba ismini muriqi olarak da düşünebiliriz birinden biriyle anlaşılır muhtemelen) yedeği de mevcut üç santraforumuzdan takımda kalacak isim (muhtemelen diagne) olur.

    şimdi asıl soru şu, santraforumuzun arkasında kim olacak? o kadar adam sattık, başta da 40 milyon € bütçemiz vardı. oraya da bi talisca alırız artık eşşek değilsek. senelerce şöyle genç alalım, böyle az maaş verelim diye boğaz yırttık. gelinen noktada florya’yı satmak için dursun özbek başkan seçiliyor. ondan sonra da gelip burada borcumuz var kemer sıkalım düşük maliyet yüksek verime odaklanalım diyemiyorum. ben mi kurtarıcam gassrayı. talisca istiyorum ben.

    her neyse, yaz transfer sezonuna dair fikrim değişse dahi bir şey yazmayı düşünmüyorum başka. sezon bittiğinde ne olmuş ne bitmiş dönüp bakmak için güzel bi checkpoint oldu bu yazı benim için.
  • 100
    başkanlık seçiminden sonra teknik direktörümüzün kim olacağı da resmi olarak açıklanınca iyiden iyiye çekilmez hal alacağı ve maalesef çok zor geçeceği belli olan transfer dönemi.

    buna neden ise hiçbir şeyi beğenmeyen ve buluttan nem kapmaya hazır olan bizleriz. maalesef ki bunu en iyi bilen medya maymunları da buraları kaşıyıp duruyor. hiç alakasız transferlerde olur olmadık adımızı geçirip yok çalım yedi yok beceremedi diye taraftarı gazlayıp yönetimleri olur olmaz transferlere mecbur bıraktırıyorlar.*

    bu dönem dikkat etmemiz gereken çokça mesele var. parlayan iki üç futbolcumuza hem onlar için hem de bizim için güzel bir kariyer yolu önermek birinci önceliğimiz olmalı. bunun yanında aşikarın beyanı olan orta sahadaki yokluğu giderip, olası oyuncu satışlarından sonra ilgili bölgeleri ikameleriyle doldurabilmek. bunu yaparken de mevcuttaki düşük maaş, düşük bonservis mottomuzu unutmamak elzem. bir de bütün bunlardan öte sayın maxi boy cüzdan sahibi dursun özbek beyefendi ve kurullarının olası arsa satışlarını önlemek ve bir nebze olsun düzelen maaş skalasının mevcut başkanın bir önceki dönemine dönmesini engellemek. bunlar için de olur olmadık yerde yaygara yapmak yerine gerektiği yerde kendimizi göstermeliyiz. bırakalım müstakbel hocamızın yardımcısının* bilmem hangi takımda görev aldığını vesaire.
App Store'dan indirin Google Play'den alın