• 26
    yeni bir başkan ve yeni bir hoca ile girmemiz gerek dönem. elimizde ciddi bonservis getirebilecek oyuncularımız var. marcao ve kerem'in satışını bekliyorum. nelsson için dünya kupası beklenir. muhammed için fransa'dan istediğimize yaklaşan bir teklif varsa değerlendirilebilir. cicaldau ve morutan ise şu anlık muamma. morutan kiralanabilir ama cicaldau için teklif varsa satılmalı.

    orta saha kurgusu ise mümkünse yerli oyunculardan uzak kurulmalı. berkan ve taylan bizim için iyi yedek oyuncular olabilir ancak kesinlikle ilk 11 başlamaları gibi bir hataya düşülmemeli. günümüz futbolunda zayıf bir orta saha ile başarılı olma şansı yok. bir tanesi potansiyelli olan diğeri tecrübeli ve kaliteli 2 oyuncu bu bölgeye transfer edilmeli.

    türk oyuncu havuzu çok dar olduğu için burada nasıl adım atacağız bilemiyorum. transfer edilmeye değer çok az oyuncu var. sol bek için eren elmalı çok iyi olur ama ciddi bir bonservis istenir. mert müldür için nabız yoklasak çok ciddi bir para da kulübü ister. ozan kabak hazır düşüşe geçmişken kesinlikle yoklanmalı. doğan alemdar'ın türkiye'ye döneceğini düşünsem onun da transferi için bir teklif yapmak isterdim ama sanmıyorum ki geri dönsün. elimizde olan yerli oyuncuları ve altyapıyı kullanarak bu yerli sorununu aşmayı deneyeceğiz gibi görünüyor. yunus ve emin bayram kadroda kendilerine yer bulacaktır. emre akbaba için ise alanya'dan umut güneş'i isterdim. rotasyonda değerlendirebileceğimiz bir parça olur. bir yandan da gurbetçi tayfadan toplayabildiğimiz kadar yerli toplamalıyız çünkü başka şansımız yok. barış alper ve oğulcan'da rotasyonda kullanabileceğimiz oyuncular.

    kalede ise ciddi bir sıkıntımız var. yerli oynatma zorunluluğu olmasa muslera ile devam edilebilirdi ancak mecburen yerli oynatmak zorunda kalacağız. ne okan ne de batuhan (gerçi kendisini çok izlemedim hakkına girmeyeyim) şampiyon bir takımın kalecisi olmaktan çok uzak. iyi yerli kalecilerin hepsi de rakiplerimizde. nasıl çözeceğiz bu sorunu bilemiyorum.

    son olarak da hücum hattına gelirsek gomis'e bu yaşta saçma sapan bir maaş verildiği için kendisi ile devam etmek zorunda kalacağız. avrupa'da mücadele edemezsek haftada bir maç yapacağımız için gomis bu tempoyu kaldırabilir ancak bize kendisinin 5 yıl önceki hali gibi ciddi skor katkısı verecek bir forvet lazım. muhammed'e güvenebilsem forvet kısmında sorun yaşamayız derdim ama oyun bilgisi ciddi anlamda hiç yok gibi bir şey. o yüzden ya forvete ya da kenarlara skor yapabilen bir oyuncu katmamız gerekiyor.

    dolayısıyla yapılacak çok iş var. en büyük artımız kadromuzda para edebilecek birden fazla oyuncumuz olması. umarım bu parayı doğru kullanabilecek kişiler ile yola devam ederiz. gelecek sezon hem fenerbahçe hem de beşiktaş bu kadar kötü olmayacaktır dolayısıyla iyi kadro kurmamız şart.
  • 28
    geçiş oyunu oynatacak bir hoca, gedsonvari bir oyuncu, mental olarak yıpratılmamış bir cicaldau ve bir halil, gol atan bir pivot santrafor* transferi ile tamamlamamız gereken dönemdir. sonra kim satılırsa yerine oyuncu bakarız. zaten diagne, ozornwafor, emre akbaba, yunus akgün, okan kocuk, batuhan şen, süleyman luş ve emin bayram geri dönecek.

    7+4 ve ilk 11'de bir 21 yaşında alt yapı oyuncusu zorunluluğu uygulanacak mı belli değil ama biz önlemimizi alalım. bence 8+3 ve ilk 21'de bir 21 yaş altı oyuncu olarak kalmaya devam eder. konuyla alakasız ama 5 değişikliğin en az 2'sinin u21 oyuncusu olması zorunlu hale getirilmesi mantıklı olabilir. bu sayede hem teoride 5 değişiklik hakkı olur takımların, hem 2 tane gence şans verilmek zorunda kalırlar, hem de taktiksel olarak 3 değişikliğe dönülür.

    muslera-batuhan yaparız kaleci hattını. okan'ı tekrar kiralarız. bazı maçlara batuhan ile çıkabileceğimizi düşünüyorum. jankat'ı da tecrübelenmesi için 3. lige düşen niğde anadolu'ya göndeririz, berk balaban'ı da 2. ligdeki başka bir takıma kiralarız.

    sol stoper hattı marcao-ozornwafor-emin sağ stoper hattı nelsson-alpaslan-ışık gibi dizeriz. ozornwafor başarılı bir kiralama döneminin ardından "gir, bam gür vur. kafayla uzaklaştır." stoperi yani bir zamanların gökhan zan'ı olarak kadroda tutulur.

    sol bek en kritik bölge. pva ve süleyman yeterli olacaktır bence. emir tintiş de gerektiğinde görev alabilir. gerçekçi olmak gerekirse ömer bayram devam edecektir. bir hakan balta bulamadık bu bölgeye.

    sağ bek boey-omar devam edecek gibi. tabi yabancı sınırına göre aksiyon alınması gerekebilir. mahmut keskin de kiradan dönecek ancak yeterliliği için bir şey bilmiyorum. tek bildiğim sarıyerspor'da ilk 11'in değişmez oyuncusu haline geldiği.

    ön libero soru işareti. bu pozisyonun yerli ya da yabancı olacağı tamamen yerli sınırı ve ilk 11'deki 21 yaş altı oyuncusu şartına bağlı. uygulanırsa süleyman, kerem ve yunus ilk 11'deki 3 türk olur ve geriye üç seçenek kalır:
    1. bu pozisyona yabancı alıp berkan ve gedsonvari oyuncu ile orta sahayı kurmak. o zaman seri'yi bile koysan oldukça defansif oluyoruz. hücum üçlüsünün üstüne kalıyor bütün hücum aksiyonları.
    2. burada taylan'ı oynatıp iç oyuncularını bir gedsonvari bir enganche* ile kurmak.
    3. bu seçenek 2. seçenek ile aynı ama taylan yerine okay yokuşlu ya da umut güneş transferi ile. okay'ın bonservis durumu ve mevcut formu hakkında daha çok şey bilmemiz lazım çünkü kendisi getafe'de forma bulamıyor. umut güneş hem kalitesine göre yüksek bonservis hem de berkan durumuna düşme riski ile gelecek. çoğu taraftarın bu şıkka balıklama atlayacağına eminim ama para durumları ne olacak bilmiyorum.

    iç oyuncuları bir enganche bir gedsonvari b2b şart. enganche için cicaldau kalmaz gibi. kalsa da taraftar yüzünden kalmasını şahsen istemiyorum. oraya mümkünse ismi parlak ama içi geçmiş klas bir adam alalım da taraftarımız sussun. gedsonvari adam için yeni gelecek başkanın kasayı hazırlaması lazım ucuz olmayacak. scout ekibimiz bir mucizeye imza atıp nordsjaelland'den önce bir nijeryalı bir senagalli oyuncu bulursa ancak halledebiliriz.

    kanat rotasyonumuza bayılıyorum. solda kerem-barış alper sağda yunus-morutan ve iki kanadı yedekleyebilecek emre kılınç. ligin oldukça üstünde bir rotasyon.

    santrafor olarak bence ilk olarak gomis'e yaşattıkları için teşekkür etmeliyiz ve bir 5 gol daha atmaması için dua etmeliyiz. ikinci olarak beşiktaş ve trabzonspor ile görüşen sörloth ilk hedef haline gelmeli. galatasaray santraforu sörloth olmalı. ikinci hedef de muriqi olabilir. maliyetlere bağlı. diagne geri gelecek ve sakatlıktan döneceği için pazarı olmayacaktır. mostafa için arabistan haberleri çıkıyor. mostafa'nın gelişme kaydedeceğini düşünmediğim için 10 milyon € gibi bir bedelle umarım elden çıkarabiliriz de sörloth için bütçe oluştururuz.

    ilk gidecekler ömer, cicaldau ve mostafa olarak görünüyor. mo ve cica'nın maaşı az ve yaşları genç olduğu için elden çıkarırken zorlanacağımızı ya da zarar edeceğimizi düşünmüyorum. ömer bayram'ı gönderiyoruz desek 16 anadolu takımının 14'ü sıraya girer. maaşı da uygun sayılır onda da çok zarar etmeyiz. yine aytaç'ı da gönderecek yer buluruz.

    cicaldau ve mostafa'nın satışından 15 elde edersek şahane olur, hemen sörloth'u almalıyız. unutulmasın daha 4,5 milyon € geçen sene aldığımız oyuncuların bonservis ödemesi de var yapacağımız. cicaldau'nun yerine ise kulüp batacak olsa* bile taraftar sussun diye isco gibi eriksen gibi oyunculara gideriz kesin. sonra paramız yetmez ve enis bardhi'de karar kılarız. ikna edemezsek de hataylı adama traore'yi düşünürüz en son. halil yerine ise para basılıp umut bozok alınır. halil de muhtemelen kasımpaşa'ya ya da alanyaspor'a gidip neden elimizdekini kaçırdık performansı gösterir, şaşmaz.
  • 29
    başkan kim seçilirse seçilsin her iki adayın sportif ekibi de hem hocayı değiştirecek hem de olmuş oyunculara gideceklerdir.

    tam maaş bütçemizi dengelediğimiz dönemde yine 2.5-3 milyon euroluk 3-4 tane topçu takımımıza katılacaktır ve eski sarmala dönüş yapacağız gibi gözüküyor. önümüzdeki yıl takım maaş bütçesini 40 milyon euro civarlarında bekliyorum.

    umarım her iki adayın hoca tercihleri doğru olur genç ve olmuş oyunculardan harmanlanmış takım şampiyonluk yarışında iddialı şekilde boy gösterebilir. yoksa o kontratlar ileri dönemlerde bize yine zulüm olacaktır.
  • 30
    marcao'yu satarsak sol stoper için sağlam bir alternatif olması gereken dönem. artık stoperlerde mevki ve tip çok önemli, iyi seviyede pasör ve solak sol stoper bunun en nadide örneği. belki kampta iyi bir performans sağlarsa valentine ozornwafor tercih edilebilir ama sağ ayaklı stoperlerimizden birini o bölgede kullanmak oyun hızımızı ve savunma gücümüze sekteye uğratır. (emin bayram da sağ ayaklı)
  • 31
    türkiye ligi takımları için 2022 süper lig yayın ihalesi sonuçlanmadan açılması imkansız görünen dönem. hoş bu fiyatlarla sonuçlanırsa da "normal şartlar altında" tüm ligin transfer yasağına girmesi gerekiyor. uymayanlara göz yumulacaktır ama en azından yalandan da olsa bir harcama limiti belirlenebilmesi için ihalenin sonuçlanması lazım ama federasyon başkanından ihale komisyonu üyesine kadar herkes işin içinden çıkamayıp "görevden affını" talep etti.

    2022-2023 sezonun avrupa kupalarında yer alacak takımlar temmuz ortasında maçlara çıkacak. dünya kupası sebebiyle avrupa'daki liglerin erkene çekilme durumu da var. tüm bunlara rağmen türkiye'de gelecek sezonun planlamasına dair kesin olan hiçbir şey yok.

    en muhtemel senaryo tüm kulüplerin transfer bütçelerini el altından başka takımlara aktarıp 1-2 oyuncularını fahiş fiyatlarla transfer ettirmeleri ve oradan gelecek paralarla transfere başlamaları olacaktır. zaten euro kuru ortadayken bir de bu işlerde aracılara ve bu işe razı gelecek kulüplere ödenecek komisyonlarla birlikte satın alma gücü daha da düşecektir. bu da ucuzun daha ucuzu, vasatın da altı topçuların lige daha da egemen olmasına sebep olacaktır.

    bu ligi takip etmek zorunda kalan tüm taraftarlara bir kez daha sabır diliyorum...
  • 33
    bankalar birliği anlaşması, hala kulüpte yüklü kontratlı oyuncuların bulunması, yayın gelirinin az olması, ülkemizde döviz kurunun yüksek olması, avrupa gelirlerinden yoksun olunması gibi sebeplerden ötürü, gelecekte mali açıdan daha da kötü durumlara düşmemek adına çok ama çok dikkatli geçirilmesi gereken ve çözümü sadece transfer odaklı düşünmeyerek, alt yapıdan “transfer” modelini benimsemiş bir transfer dönemi olması elzem olan dönemdir.

    seçime sayılı günler kala yeni yönetim için adaylıklarını açıklayan eşref hamamcıoğlu ve metin öztürk seçim vaatlerini açıklıyorlar. eşref bey popülist söylemlerden uzak duran -son seçimde bunun zararlarını gördük- açıklamalar yapıyor. metin bey ise mevcut başkan burak elmas‘ın yaptığı gibi sürekli “hayal satıyor.”

    umarım yeni gelen yönetim şakkadanak kerem’i, şakkadanak marcao’yu, şakkadanak nelsson’u satıp onların yerlerine yıllık 2-3 milyon euro maaşlı, bilmem ne kadar imza paralı, primli 30 yaş üstü son bir yılda 15 maça çıkmış dedeleri getirmez.

    çünkü bu taraftar; misyonumuz gençleşip avrupaya oyuncu satıp gelirlerimizi artıracağız diyen başkanın, genç ve potansiyelli bir oyuncuyu* almayıp “isteseydim alırdım” dediğine, sonrasında “hazır olduğu için aldık” dediği oyuncuya bilmem kaç maç için bi dünya para verip, hazırlık maçında bile 45 dk. oynatıldığına, bütün bunlar yetmezmiş gibi, misyonu gençleşmek olan kulübün 37’lik gomis’e 1,5 yıl sözleşme verildiğine, 31 yaşında hiçbir takımın almadığı semih ile sözleşme imzalandığına şahit olmuştur.

    biz çok şampiyon olduk, derdimiz bu değil. tek istediğimiz: “istikrar.”
  • 34
    kerem + marcao + cicaldao = 40 milyon euro
    vargas + beka beka + xeka (bonservissiz) + denayer (bonservissiz) + umut = max 20 milyon euro

    gidecekler: ismail, fatih, semih, pulgar, morutan(kiralık), feghouli, babel, arda,gomis(umut gelirse gidebilir)
    gelecekler: okan, batuhan, ozonwafor, luyindama, emin, yunus, emre, eren

    doğru hamleler yapılırsa gelecek yıl hem yaş hem maaş ortalamamız düşecek. emin, eren, hamza, özgür gibi alt yapı oyuncularını mutlaka rotasyonda kullanmalıyız. yunus ise banko 11 başlamalı.
  • 35
    birçok oyuncumuzun satılması beklenilen transfer sezonu.

    kerem + nelsson + marcao satışlarından 45-50 milyon euro civarı bir gelir elde etmemiz durumunda ki ben çok rahat böyle gelirler elde edebileceğimizi düşünüyorum, yarısının da bankalar birliği sebebiyle o tarafa gideceğini düşünürsek, elde kalacak para 20-25 milyon euro civarı bir para. 20 25 milyon euro bizim bu sene aldığımız tüm oyunculara harcadığımız paraya yakın bir miktar. yunus'un gelişinden sağ tarafımızı dolduracağımızı düşünürsek, gedson'a da 10 verip kendisini ikna etsek bir şekilde, evet hala gedson, stoperlerden birine emin bayram gelse ve diğer tarafa da bir oyuncu transfer etsek 5-6 civarına, kerem yerine koymalık bir transferimiz daha kalıyor. ona da versek bir 7-8 milyon, aslında baya güzel bir kadromuz oluyor gibi. cica giderse oraya bir oyun kurma özellikli orta saha daha alınsa berkan-gedson-transfer şeklinde çok ciddi bir orta sahamız olabilir. forvete bir oyuncu alınması gerekiyor tek eksik orası kalıyor, oraya bir kaynak yaratılabilmesi durumunda gerçekten ciddi derecede iyi şeyler vaat edecek bir kadromuz olabilir. gedson'a fazla takılmayalım, oraya gedson profilinde birisi de olabilir. unutmadan, en büyük transfer olacak genç oyuncuların performansını üste çekebilecek, istekli, sahada kalacak ve mümkünse takımın ana sistemini pas oyunu değil geçiş oyunu olarak tercih edecek bir hoca gelirse de bu takımdan olur bence. ciddi olur hem de. sadece biraz sabır ve bolca çalışma ile şampiyonluğa oynarız. umarım yeni gelecek yönetim transfer konusunda hem katkı hem yatırım boyutlarını göz önünde bulundurur.
  • 36
    her şeyden önce elindeki malzemeden iyi bir yemek yapabilecek, gençlerin gelişiminde önemli bir rol oynayacak iyi bir hocaya ihtiyacımız var. gönlüm ister ki jindrich trpisovsky gibi bir hoca gelsin gelecek sezonu hazırlık aşaması olarak geçirelim ama pek mümkün gözükmüyor. başkan adaylarının bana vaat ettiği bir planda yok. dolayısıyla istediğimiz gibi geçmeyen -kalite anlamında- 2021-2022 transfer döneminden sonra bu transfer döneminde karavana atma şansımız yok. nasıl olur bilmiyorum ama iyi geçirmemizin elzem olduğu bir döneme giriyoruz. galatasaray'ın kötü geçen sezonlardan sonra verdiği reflekse güvenmekten başka bir umudum yok. umarım yanılırım ve şahane bir takım kurarız. bu arada gerçekten iyi paralar edecek oyuncularımızda var. yani transfer için bütçemiz de olacak. çok kritik bir dönem.
  • 37
    galatasaray’ımızın her şeyden önce elit seviye veya elit seviye sayılabilecek 2 orta saha oyuncusu transfer etmesi gereken dönem. seri gibi, gedson gibi, elneny gibi. bunun haricinde de yerli rotasyonumuza 1 yerli sol bek ve 1 yerli sağ bek eklememiz elzem. kadrodan ayrılan oyuncularımız olursa tabii onlarında yerlerini doldurmak için ek transfer yapmamız gerekir.
  • 38
    tüm parayı orta sahaya yığmamız gereken sezon. ben her pozisyonda eksik olmasına an itibariyle fitim ancak artık orta sahamızın olmasını istiyorum, diliyorum. ne olduğu belli olmayan rumenlere 11 milyon para vermemizi istemiyorum. tüm sene berkan'a taylan'a cicaldau'ya kalmak istemiyorum, büyük takım gibi oynayan, dar alanda iş yapacak, gol atacak, gol pası verecek oyuncuların olduğu bir orta sahaya sahip olmak istiyorum. 20 takım süper ligin üretkenlik anlamında en kötü 4-5 orta sahası olmak istemiyorum yeni sezonda. gerekirse irfan parası verelim birisine, zarar edelim. gerekirse gedson parası verelim birisini, zarar edelim ancak transfer sezonu bittiğinde galatasaray forması giymek isteyenlerle devam edeceğiz, bu forma kutsaldır gibi fakir edebiyatı yapan cümleleri duymak istemiyorum. bu futbol denen meret kocaman bir sahada oynanıyor ve topun taşınmasını sahanın ortasında oynayan adamlar yapıyor. bam üçlüsünü gördüm, tbc üçlüsünü gördüm, allah böyle üçlüler göstermez umarım daha fazla galatasaray taraftarına.
  • 43
    galatasaray’ın ihtiyaçları her zaman ki gibi belli olarak girilecek sezon.

    ancak kulüpte bu denli kaos varken beklentileri minimum tutmakta fayda var.

    seçim olur mu? başkan mazbata alır mı? mali genel kurul toplanırda harcama bütçesi onaylanır mı? daha bunların çözülmesi şu karışıklıkta minimum 1-1.5 ay. sonra free agentları kaçırdığımız için gökyüzüne bakmaya devam edeceğiz.

    seçimlerin, mali idari oylama yapılan genel kurulların ekim ayına alınması şart. tüm spor branşlarında takımlar yaz hazırlık dönemini kaçırıyor ne yazık ki.
  • 45
    düzgün bir teknik direktör 2 sağlam orta saha ve 1 sol bek ile çok iddialı hale geleceğimiz transfer dönemi. kaynak olarakta talipleri olduğu söylenen cicaldau, pva ve nelsson’u elden çıkartırım. defans tandeminden illa ki bir futbolcu gidecekse çok yetenekli ve gelecek vadetmesine rağmen ben nelsson’un gitmesinden yanayım çünkü marcao yanındaki adamı 1/2 gömlek yukarı taşıyor ve sağ stoperi daha rahat bulabiliriz.
  • 47
    geleceklerden ziyade daha çok gideceklere odaklanmış durumdayım. özellikle babel, arda, feghouli ve fatih öztürk’ün ayrılacak olmasıyla tıkalı damarlarımız açılacak, yaş ortalamamızda ciddi bir düşüş yaşanacak, maaş yükü hafifleyecek, ferah bir nefes alacağız.

    sonrasında irfan can kahveci tarzı bir orta saha bulunmalı. çalım atacak, kesme ortalar yapacak, ara paslar atacak, şut özelliği olacak. bu sezon böyle bir orta saha olmamasının eksikliğini çok çektik. savaşçı bir ön libero ve bitiriciliği yüksek bir yırtıcı forvet de alınmalı. kanatlarda yunus ve kerem’in oynayacak olması beni şimdiden heyecanlandırıyor. takımın hızı da haliyle artacak. yeterki nokta transferler yapılsın, şampiyonluk kendiliğinden gelir.
  • 48
    temel olarak 4 bolgede cok iyi oyuncuya ihtiyacimiz var.

    1-) defansif orta saha: takimin beyni olacak birisi gerekli
    2-) box to box orta saha: yeni bir gedson bulmaliyiz.
    3-) ofansif orta saha: lutfen emre akbaba veya ciculdau var demeyin. bu bolgeye lider karakterli bir oyuncu gerekiyor.
    4-) sag acik: bence yunus akgun hazir parlamisken satilmali.

    ne kadar butcemiz var bilmiyorum ama eger bir butcemiz var ise bence bu 4 bolge oncelikle hedefe konulmali.

    bu bolgeler haricinde de kerem, marcao ve nelson gibi muhtemel ayriliklarin alternatifleri dusunulmeli.

    ayrica santrafor bolgesinde diagne'den cikilip taze bir kan getirilmeli.
  • 49
    iyi yönetilebilirse okan kocuk, valentine ozornwafor ve sacha boey üçlüsünden 10 milyon euro kazanabileceğimizi düşünüyorum bu transfer döneminde.okan galatasaray için yetersiz olsa da anadolu kulüpleri için biçilmiş kaftan. 1.5-2 milyon euro’ya her türlü satılabilir diye düşünüyorum. batuhan’ın okan’dan bir eksiği yok hatta bence daha potansiyelli. batuhan’ın sözleşmesini uzatıp muslera ile dönüşümlü oynatabiliriz. sağ bek bölgesinde iki yabancımız var. omar’ın kalıp türk bir sağ bek ile rekabete girmesi bizim için daha iyi olabilir. boey’den de 3.5-4 milyon euro gibi bir para kazanabiliriz. valentine ozornwafor da belçika’da gözde olmuş durumda. satılması için şartlar oluşuyor. 3 milyon euro civarına belçika ligine satılabilir. bunların yanı sıra luyindamanın opsiyonunu da umarım kullanır kiralık gittiği takım.
  • 50
    galatasaray’ın elindeki üç tane deve dişi forvet oyuncusundan bir tanesi ile yollarını ayırıp yerine bir tane türk forvet alması gereken dönem. yabancı sınırını göz önüne aldığımız zaman bir tane yabancı forvet ile yolları ayırmak zorundayız gibi duruyor. diagne ve gomis elde kalacak gibi duruyor. açıkçası orta saha sıkıntımız göz önüne alındığında mustafa’nın iyi paraya satılıp forvete sadece alternatif olabilecek yerli bir forvet almak daha mantıklı gözüküyor. iyi ve kaliteli orta saha hattıyla sadece ligde oynayacağımız da göz önüne alındığında diagne veya gomisin birinci forvet tercihi olması makul karşılanabilir. gönül gomis veya diagne’den birinin gitmesini ve daha iyi bir forvet oyuncusu alınmasını talep etse de diagne’nin ağır bir sakatlıktan yeni çıkması, gomisin de yüksek ücreti durumu zorlaştırıyor. yoksa batshuayi hamlesi çok güzel olabilirdi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın