• 28
    girecek tüm kardeşlerime başarılar diliyorum. klişeye gerek yok. kazanın kaybedin olayı değil demek istediğim.. dilediğiniz kadar girmeye hakkınız var. ben öss sonrası üniversite kapısından girip, sınıfa ilk gittiğim gün, beni şaşırtan bir gerçekle karşılaştım. sınıf arkadaslarımdan bazılarıyla aramda 5, bazılarıyla 6 yaş fark vardı. rahata mangal yakın, keyfinize bakın.
    tavsiye: eğer ilk girişte girenlerdenseniz sınıftaki büyüklere abi demeyin. kızların içinde alınabiliyorlar :)
  • 31
    sınava girecek herkese başarılar dilerim.

    ysg ve lys'nin ilk olarak uygulandığı sene sınava girmiştim ve açıkçası ne ile karşılaşacağımı da bilmiyordum. belki çok değil ancak disiplinli bir çalışma ile tek bir girişte istediğim yeri kazandım. sınavınız kötü de geçebilir, insanlık hali ancak unutmayın ki bu sınava tek başınıza girmiyorsunuz, yarıştığınız kişiler var. sorular zorsa herkes için zor.

    örnek verecek olursam, lys'nin son sınavı çok kötü geçmişti benim açımdan. sınavlara gire çıka artık bıkkınlık gelmişti ve son sınava konsantre olamamıştım. bu yüzden süreyi düzgün kullanamadım. moralim çok bozulmuştu ve demoralize olmuştum fakat sınav sonuçları açıklandığı zaman beklediğimden çok çok daha iyi bir derece yaptığımı gördüm.

    son sözüm; heyecan mutlaka olacak ancak kesinlikle aşırıya kaçmayın. herşeyin fazlası zarar.
  • 34
    sadece sınava konsantre olun, sınav anında aklınıza galatasaray ve başarı dışında hiçbir şey getirmemeye dikkat edin. yoksa sınav kopar. * en kolay sorudan değil, en iyi bildiğiniz alandan başlayın. zamanı akıllıca kullanın, fazla macera aramayın. mideniz falan da bulanmasın. soru stilleri aynı, ifade tarzları farklı sadece. bunun dışında oldukça kolay bir sınav. sadece barajı 1 puanla geçen, 141 puanla vakıf üniversitelerine baba parasıyla girip,burslulara hava taslayan tiplerin olduğunu unutmayın. siz sorulara hükmedin yeter. iki sene önce kendi çapında ygs ve lys'yi başarıyla tamamlamış bir renktaşınız olarak başarılar dilerim. başarı, başarı, başarı...*
  • 35
    öncelikle allah kolaylık versin. bu yollardan hepimiz geçtik. ufak bir iki tavsiye de ben vereyim.

    kaleminize uç takmaya, her yarım saatte bir su içmeye, düşen silginizi almaya falan kesinlikle uğraşmayın.

    kaleminize 2 tane uç atın. iki kalem götürün. sınavda su içmeyin. 2 silgi götürün. biri düşerse diğeri hala önünüzde dursun.

    şimdi bunları neden yazıyorum. bu öyle lanet bir sınav ki anlık bir konsantrasyon kaybı tekrar toparlanmak için baya kastırıyor. sınav başladığı an kafanızı eğin. zaten çok bir şey değil. konsanter olunca sanki 15 dakika geçmiş gibi oluyor zaten sınav sonunda. yardırmaya başladığınız an, kafanızdaki en ufak alakasız düşünceden bile uzaklaşın.

    he baktınız, 2-3 soru takıldınız. üst üste. derin bir nefes alın. ama etrafa bakmayın. kim ne yapıyor, nasıl yapıyor derdine girmeyin. hele ki, lan acaba bir soru görebilir miyim umuduyla etrafa baktığınız an yandınız. çünkü o gözler bir kere o soru kitapçığının üstündeki işlemlere değdimi, acaba hangi soruyu yapıyor, nasıl yapıyor diye merak etmeye başlıyorsunuz. o yüzden geriye yaslanın. gözünüzü kapatın. derin bir nefes alın. en iyi yapabildiğinizi düşündüğünüz tarafa geçin.

    benim eyyorlamam bu kadar.
  • 38
    --- alıntı ---

    pazar günü yapılacak ve yaklaşık 2 milyon adayın gireceği ygs sınavıyla ilgili olarak sorularımızı cevaplayan psikolojik danışma ve rehberlik gönüllüleri derneği başkanı psikolog ersin özbükey, gençlerin kaderlerini belirleyecek ve en ufak bir hatada hayatlarının mahvolmasına neden olabilecek bu sınav öncesi mutlaka sakin olmaları gerektiğini belirterek, sınav stresiyle baş etme yöntemleri konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

    sınava saatler kaldı. zaman gittikçe daralıyor ve gerilim her geçen dakika artıyor. bu sene yepyeni bir sistem var. 3.5 - 4 saatlik bir sınav ve aşağı yukarı tüm hayatınız bu sınava göre şekilleniyor. adaylara neler söyleyeceksiniz?

    e.ö. : yenilenen sistemle beraber öğrencilerin kafasının karışması gayet normal ancak yine de çalışan öğrenciler için sistemin ne olduğu pek de önemli değil. ben bildim bileli hep bir sistem değişikliği olur zaten ama sınav sonunda yine çalışanlar kazanır. sistem değişikliğinin en önemli avantajı sınavda başarısız olan öğrenciler için kulağa oldukça mantıklı gelen ve ebeveynlerin de çoğunlukla yediği şık bir bahane bulmalarına olanak sağlaması. bu sene de gençlerimiz bu bahanenin arkasına sığınabileceklerini düşünerek şimdiden kendilerini rahatlatabilirler.
    sınavdan önce neler yapılmalı?

    e.ö. : adayların sınavdan en az iki gün önce ders çalışmayı bırakmaları fiziksel ve zihinsel açıdan önemli. gençlere en önemli tavsiyem; bu sınavın büyük ihtimalle hayatlarının geri kalanına yön vereceği gerçeğini göz ardı ederek stres yapmamaları yönünde. ben kendi öğrencilerime de hep aynı şeyi söylüyorum; en ufak bir dikkatsizliğin ya da sınav günü başınıza gelebilecek basit bir kaza ya da hastalığın birkaç yıllık emeğinizi çöpe yollayacağı gerçeğini aklınızdan çıkarın ve eğlenceli aktivitelerde bulunmaya çalışın. zaten sınavdan sonra büyük ihtimalle tadınız tuzunuz kalmayacak.
    peki sınav günü? bir hayli stresli olsa gerek

    e.ö. : öyle tabi ki. öncelikle sınavdan önceki gece iyi bir uyku çekmek gerekiyor ama o gerginlikle nasıl olacak hiç bir fikrim yok. kolay değil yani, 8-10 saat sonra hayatınızın en önemli sınavına gireceksiniz. hadi diyelim uyudunuz, bu sefer de vaktinde uyanamayıp sınavı kaçırma riski var. çok sık yaşanan bir şey o da. belki de en iyisi hiç uyumamak, bilemiyorum...
    ayrıca sınav sabahı kahvaltı da çok önemli. iyi bir kahvaltının yerini hiç bir şey tutamaz. ama dengesini de iyi tutturmak lazım. çok yerseniz sınavda rahatsızlık yapar. az yerseniz şekeriniz düşer kafanız çalışmaz. çok hassas bir denge var orada, artık nasıl ayarlarsınız size kalmış. kahvaltıdan sonra da erkenden yola koyulun. sınav sabahı trafik malum. gerçi erken çıksanız da yetişememe, babanızın o stresle kaza yapması ya da okulun yerini bulamaması ihtimali de var. böyle durumlarda lütfen ağlamamaya, sinir krizi geçirmemeye gayret edin. çok çirkin bir görüntü oluyor o.
    sınav sırasında neler yapılması gerekiyor?

    e.ö. : her ne kadar zihni çalıştırma konusunda herhangi bir işe yaramadığı klinik olarak kanıtlanmış olsa bile yine de yanınıza kuru üzüm gibi hızlı enerji veren şekerli besinler alabilirsiniz. ağzı tadlandırır en azından. aynı şekilde okunmuş badem şekeri falan da alabilirsiniz. tabi ki o da hiç bir işe yaramayacak ama ileride kendinizden utanarak anlatabileceğiniz hoş bir anınız olur işte.
    çok dikkatli olmak gerekiyor değil mi?

    e.ö. : tabi tabi. düşünün yani 1 soru 50.000 kişi oynatıyor sıralamada. çok feci bir şey bu. insanın elleri titrer o kutucukları doldururken. kaydırma yapılabilir, şaşırtmacalı sorularda tuzağa düşülebilir. bir anlık dikkatsizliğe bakar valla. hacettepe tıp'a girdim sanırken 90/1 tertip olarak dağ başında bir karakolda bulursunuz kendinizi. ama daha önce de dediğim gibi öğrencilerimiz bunları da düşünmesinler. sakin olsunlar. neticede askerlik de bir vatan borcudur.
    ya başaramazlarsa?

    e.ö. : büyük ihtimalle öyle olacak zaten, illa ki psikolojik bir çöküntü bir buhran yaşanacak, hele de ailenizde ya da yakın çevrenizde iyi bölümler bitirmiş birileri varsa bir de onun ezikliği çekilecek ki en zoru da o zaten. ama yine de gençlerimiz şunu hiç bir zaman akıllarından çıkarmasınlar ki üniversite sınavı dünyanın sonu değil. herkes okuyacak, üniversite bitirecek diye bir şey de yok. insan, hayatını kazanmak için gerekirse çıkar pazara limon bile satar, hiçbir şey beceremiyorsa tanımadığı insanlardan bozuk para isteyerek de hayatını sürdürebilir. mühim olan gençlerimizin mutlu olacakları, severek yapacakları mesleklere yönelmeleri.
    ayrıca özel yetenek sınavıyla girilebilecek bölümler de var değil mi?

    e.ö. : güzel sanatlar, spor akademisi gibi alternatifler var evet ama yani gerçekçi olalım lütfen, bu branşlarda öyle olağanüstü bir yeteneğiniz olsa şimdiye çoktan ortaya çıkardı. tarihti, coğrafyaydı, kimyaydı, fizikti böyle sıkıcı derslerle uğraşmak zorunda kalmazdınız. ha çok istiyorsanız yine hobi olarak yaparsınız bunları ama önce adam gibi bir okulu bitirin.

    peki çok teşekkür ediyoruz. umarız bu röportaj, gençlerin sınav stresini üzerlerinden atmalarına bir nebze olsun yardımcı olacaktır. son olarak sizin söylemek istediğiniz bir şey var mı?

    e.ö. : tahmin ediyorum sınav sonrası bir çok gencimizin psikolojisi bozulacak, kendisine ve çevresine zarar vermek isteyecektir. bu durumda ailelere önemli görevler düşüyor. bir süre gençleri odalarına kilitlemek çözüm olabilir. en azından ebeveynlerin kendi güvenlikleri için yani. yemeklerinin içine katılacak bir miktar xanax ya da diazem de iş görür. 2-3 ay mantar gibi dolanır çocuk ama sonra toparlar. bütün adaylara başarılar diliyorum.

    --- alıntı ---

    *
  • 43
    bu sene artık 2.kere girmenin verdiği tecrübe ile çok daha iyi işler yapmayı beklediğim sınav.
    türk takımlarının avrupada elenmelerinden sonra klişe mazeretleri tecrübesizliği tam 1 sene kullandım.artık ak koyun kara koyun ortaya çıkacak.
    geçen sene yatıp yuvarlandığımdan ulan bir yerden voleyi çaksam da ygsde 450-460 yapsam amua goyum derken ,bu sene çok çalıştık hakettiğimi alsam yeter sözlük.
  • 46
    ''sınavdan 1 hafta önce ders çalışmayın'' derlerdi hocalar. ben hıyarlık edip sınava 1 hafta kala hiç çalışmayıp, son 1 hafta çalışmıştım. sonuç türkiye 80 bin bilmem kaçıncılığı ve ruhşen amcanın oğlu sedat'a karşı bütün yaz ezik ezik dolaşmam. sakin olun, sakın ola kendinize olan güveninizi kaybetmeyin; unutmayın ki önemli olan sizin sınavı kazanmanız, sınavın size bir şey getirdiği veya götürdüğü yok. bilgiyi ölçen bir yapısı yok çünkü, eğer o gün iyiyseniz yapacaksınız, eminim ki yaparsınız kardeşlerim.
  • 50
    onlardan biri benim, biri de cefakar doğu kardeşim olmakta. *

    o gün uyanınca kahvaltıdan sonra ilk iş, neşet baba'dan misket dinleyeceğim. sonra da metin oktay tişörtümü giyip, sınav yolunu tutacağım.

    diğer tüm arkadaşlara da başarılar diliyorum. kimse üzülmesin, herkes istediğini alsın. fatih terim konuşması kulaklarınızda; metin oktay ruhu ve gheorghe hagi cesareti gönlünüzde olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın