resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:Panathinaikos
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 29770
    özellikle son gelişinden beri fatih terim'in standart çözüm yöntemi nedir?
    takımda aksayan bir yer mi var? transfer yap. altyapı nasıl iyi olur? en iyi çocukları bul (önce o çocukların eğitimini sporla birlikte yürütebilecekleri, sabahları iki vasıta değiştirerek antremana gelmedikleri bir sistem kurabilsek keşke). işte bu çözüm yöntemiyle herhangi bir sistem zaten kurulamaz. çünkü bu bir çözüm değil, sorunu öteleme, geçiştirme. işe de yaramıyor. senin sorununu çözmen için kurman gereken sisteme, altyapıya harcanacak para belki 5m euro, transfere harcıyorsun 10-20m euro. sorunun da nihayetinde çözülmüyor. en kötü 2 sene sonra tekrar transfer istiyorsun.
    bu sarmal içinde gidip geliyoruz yıllardır. şu an ekonomik olarak batmamış olmamızın tek nedeni de ffp'nin olması. ffp kalktığı an, bu transfer çılgınlığıyla altın vuruşu yapıp kulübün ocağına incir ağacını dikeceğiz.

    artık çoğu kişi teknik direktörlük konusunda bize katkı sağlayamadığının da farkında. bırakması gerektiğini söylüyor ya da ima ediyor. ama yanında daha üst bir makamda olsun ve galatasaray'ın sonraki 20 yılınının sistemini oturtsun da istiyor (orhan uluca'nın söylediği gibi). bunu yapabilecek olsa, yapmaya niyetlenmiş olsa, son 25 senenin yarısından fazlasında takımın başında olan bir teknik direktör olarak bunu zaten yapardı. altyapıyı düzenlerdi, sistemi kurardı, kulüpte altyapıdan üst yapıya kadar aynı sistemi oynatırdı***. ajax, porto, benfica, dortmund falan olmayı bıraktım, bari altınordu kadar olabilseydik. adamlar uğraşmış bir sistem kurmuşlar. iyi ya da kötü, zaten sistemin işlediğini en erken 5-7 belki 10 sene sonra görebilirsin. sen aynısını yapmak zorunda değilsin ama bir sistem kurmak zorundasın. bizim takımda bir sistem olmadığı gibi sistem kurmaya yeltenen de yok.
    https://tr.euronews.com/...abrikasinin-hikayesi

    hoca, bildiğim kadarıyla bu kulüpten yıllık olarak 18m tl para kazanıyor (imzaladığı zaman 2.5m euro'ya denk geliyordu). bu kadar para verilen bir kişiden ben öncelikle işini düzgün ve eksiksiz yapmasını beklerim, efsanelik falan mevzubahis olmaz. ama fatih hoca üstte bahsettiğim sistemi kuramama dışında da takıma iyi bir futbol oynatamadığı gibi, rakipleri de etüt etmiyor, sanki uğraşmıyor bile. efsaneliğinden önce ben aldığı ücrete ve takıma verdiğine bakıyorum.

    herkes işini önce düzgünce yapacak. ibrahim üzülmez'in dediği gibi, bir insan kötü oynayabilir ama az koşamaz. takımın düzgün çalışmadığını sahaya bakınca zaten anlıyorsunuz, rakibin zayıf yönlerini çalışmadığını da görebiliyorsunuz. yani teknik heyet açısından bakarsak hem az koşuyoruz, hem çok konuşuyoruz, hem de yapılması gerekenleri yapmış gibi pozlar veriyoruz. sanki her şey yapılmış da hala olmamış gibi buz bidonu üzerinde pozlar, ben bu takıma daha ne yapayım havaları! doğru, hafta içi uğraşılmıştır, takım motive edilmiştir, "çocuklar paslı oynuyoruz, sen rakibin sağ bekine devamlı baskı yapıyorsun" denilmiştir ama üniversite sınavına bir sene süre varken çalışmayıp son gece çalışan birinden farkı yok bunun. hansi flick mi demişti emin değilim, "nasıl antrenman yaparsan maçta da öyle oynarsın" diye. bu çok doğru işte, takımın antremanda ne yaptığını sahaya çıktığı zaman görebiliyorsunuz aslında. bizim takım gerçekten de ne taktik, ne yan top hiçbir şeyi düzgün bir şekilde çalışmıyor. çalışmışsa da takıma oturtacak kadar çalışmamış demek ki, takımın kapasitesine göre belki de yüzlerce tekrar gerektiren şeyler bunlar. bunların oturmadığını rahatça anlayabiliyorsunuz.

    ne futbol direktörlüğü, ne başkanlık, ne de teknik direktörlüğü. sistem kurabilecek olsa zaten üstte belirttiğim gibi bu zamana kadar kurardı. başkanlık yapamayacak olmasının nedeni de egosu. kendisinin, aziz yıldırım gibi kendini kulübün çok daha önüne koyduğu bir egosu var. başkanlarla kavga eden biri, başkan olduğunda kimi umursayacak? üstelik hata da kabul etmeyen biri. ne zaman egosunu törpülediği zaman galatasaray'a geldiyse başarılı oldu, ne zaman başarılı olup ego yaptıysa da işler sarpa sardı. yine işlerin sarpa sardığı döneme gelmiş bulunuyoruz, hatta 1-1,5 sezon geçtik o dönemi. o nedenle daha kötüye gitmeden yollarımızı ayırmamız gerekiyor.

    *** fatih terim gidince ne olacak sorusunun cevabı da burada. fatih terim bir sistem kurmuyor, kurmaya niyetli değil, kurmaya çalışıyorsa da başarısız. sistemi kurabilecek adamlara da zaman tanınmıyor (jupp derwall'i zamanında kovmuş olsaydık galatasaray ne durumda olurdu). fatih terim'e tanınan müsamaha kimseye tanınmıyor, sonra fatih hoca'dan başka kimse başarılı olamadı deniyor. bu nasıl saçma bir argüman!
    fatih terim kadar üst üste sezonlarda kulüpte görev almış kimse yok. 1996-2000 arası 4 sezon, 2002-2004 arası yaklaşık 2 sezon, 2011-2013 arası yine yaklaşık 2 sezon, 2017 sonundan beri de yaklaşık 3,5 sezon. bu bir teknik direktör için inanılmaz bir imkan aslında. bu süreçte en az 2 sezon şans verdiğimiz mircea lucescu ve eric gerets (aslında onlar da tam ikişer sezon kaldılar) dışında kimse yok ve bunlar da ellerindeki imkanlara göre bence baya başarılı oldular. yani fatih terim'e verilen şanslar lucescu ve gerets haricinde kimseye verilmemiş (onlara da verilen imkanlar hem zaman, hem kadro kalitesi bakımından kesinlikle çok daha kısıtlıydı). kendisi de bu şansı iyi değerlendirmiş tabii ki ama başka kimselere bu şansı vermezsen onlardan da bu başarıları bekleyemezsin normal olarak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın