• 23
    kağıt üzerinde sahip oldukları kadro ile batı konferansının en iddialı takımlarından birisi. batının gerçek favorilerine göre ne durumdalar kadrolarına bakıp inceleyelim. öncelikle şunu belirtmekte fayda var. takım bu yıl bir şeyler başarmak zorunda. bu amaçla salary cap'in en üst sınırları zorlanarak bir kadro oluşturuldu. başarının gelmemesi gelecek sezon onlar tekrar mediocre* haline döndürebilir. yazının son bölümünde bu soruna da değineceğim.

    kadroya baktığımızda guard pozisyonunda bir çok kişiye göre nba'in en iyisi chris paul var. onu bu takımdan çıkardığınızda kesinlikle şampiyonluğa oynayacak bir takım olamazlar. oyunun hem hücum hem de defansif yönüne katkısı büyük, oyun zekası ile set kurmada genç jason kidd'i hafızalara getiriyor. yedeği olarak da çok iyi bir potansiyele sahip eric bledsoe'yi görüyoruz. geçen sezon süre aldığı zaman neler yapabileceğini gösterdi ki bu yüzden takım onu hiçbir takasta kullanmadı ve tekliflere tamamen kapalı kaldı.

    şutör guard pozisyonunda geçtiğimiz sezon chauncy billups'ı kullanıyorlardı. ikili guard oyununu takıma çok iyi monte etmişlerdi ki billups'ın sezonu kapatan sakatlığı geldi. onun yerini mo williams bir türlü dolduramadı ve belki de geçen yıl en büyük gediği bu pozisyonda verdiler. san antonio spurs serisinde manu ginobili'nin bu pozisyonda onları nasıl delik deşik ettiğini gördük. bu sene ise billups ile yeni anlaşma imzalandı. eğer sağlıklı kalabilirse - yaşı çok arttı sonuçta - yine takıma çok iyi katkı verecektir. 2 numaraya yedek olarak jamal crawford'ı getirdiler ki crawford new york knicks'te oynadığı zamanlar bir süper yıldız statüsündeydi ama sakatlıklar onu bir yerden başka bir yere sürükledi. yaşı itibariyle de her ne kadar eski performansını da aratsa da bu pozisyonda takıma iyi katkı verebilecek durumda.

    3 numarada caron butler'ı görüyoruz. daha önce dallas mavericks forması giydiği için özelliklerini çok iyi bildiğim bir oyuncu. iş etiği mükemmel, takım oyununa cuk oturacak bir oyuncu ama washington wizards zamanlarında çembere rahatlıkla giden performansını çok aratıyor. özellikle 2010 yılında geçirdiği diz sakatlığı oyunundan çok şey götürdü. şimdi spot up jump shooter olarak 3 numara pozisyonunun hakkını vermekte ama dizi daha etkili bir oyuna maalesef ki müsade etmemekte. butler'ın yedeği olarak da grant hill transfer edildi. bu takımın bu yaz sezonunda yaptığı en güzel hamle oldu. yaşı her ne kadar ilerlemiş olsa da tecrübesiyle bu genç takıma bir şeyler katabilecek, skor anlamında da üretim sağlayabilecek bir oyuncu.

    4 numarada henüz tam bir süperstar değil ama olmaya çok yakın olan blake griffin'i görüyoruz. griffin'in kalitesini zaten tartışmaya gerek yok. bu takımda en büyük şansı da chris paul ile beraber oynamak. oyununu en üst seviyeye zaten ancak onun kalitesinde bir guard ile çalışarak çıkarabilir. yedeği olarak lamar odom takıma kazandırıldı. odom bir takımı gerçekten de vezir de rezil de edebilecek bir oyuncu. odom'un iyi oynaması griffin'in oyun dışında olduğu zamanlarda takım momentumunun korunması açısından çok önemli. hatta griffin 5 numaraya çekilip odom ile beraber frontcourt'u da oluşturabilirler ama burda temel sorun odom'un kafası. los angeles'ta daha rahat olacağını söylüyor ama geçen yıl dallas'taki ne koşan, ne mücadele eden, ne ribaund alan odom ne kadar değişti onu hep beraber göreceğiz. takımın başarısı adına onun vereceği katkı ya da negatif etkisi çok belirleyici olabilir.

    pivot pozisyonunda deandre jordan'ı görüyoruz. aslında pivottan çok bir 4 numara oyuncusuna uygun fiziğine atletizmi ve mücadelesi eklenince 5 numarada kullanılıyor. bu tabi ki bazı takımlara karşı sorun çıkarabiliyor. özellikle takımın en büyük rakibi los angeles lakers karşısında aynı onun gibi atletik yapıya sahip ama ondan daha uzun andrew bynum karşısında çok ama çok zorlanacaktır. yedeği olarak da şu an için takımda ryan hollins var. o da eski bir mavericks oyuncusu olarak iyi bildiğim bir oyuncu. fazlasıyla atletik ama bir pivot için fazla ince ve düşük basketbol zekasına sahip. 5 dakika oyunda kalsa 6 faulle oyun dışı kalabilecek bir oyuncu. bu bölgede takım için genel bir sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz.

    takım kadrosunun analizini yaparken düzenin içine monte edilmiş defansif yönü ağır basan herhangi bir oyuncudan bahsetmedim. çünkü yok. bu clippers'ın bu sezonki en büyük sıkıntısı olacak. billups'ın yaşı belli, o bölgede kendisinden çok daha hızlı oyuncular karşısına gelecek. butler'ın dizleri onun hızından baya aldı, hill'in aynı şekilde yaşı savunma anlamında başka bir sorun. blake griffin de birebir savunmalarda çok etkisiz. 2012 playofflarında 37 yaşındaki tim duncan'ın ona kurduğu üstünlüğü düşünürsek oyunun bu yönünde kendini ciddi şekilde geliştirmesi gerekecek. odom'da geçen sezon savunmaya dair hiçbir şey göremedik. deandre jordan da bahsettiğim üzere bazı takımlara karşı boy dezavantajı yaşayacak. eğer san antonio spurs ya da dallas mavericks tarzı bir takım savunma düzeni oluşturamazlarsa bu sezon da başları çok ağrıyabilir. burda takım koçuna çok iş düşecek tabi ki.

    son olarak da takımı gelecek yıl bekleyen tehlikeden bahsedeyim. chris paul takasında çok şey verilmişti. bunun karşılığını kısa vadede almaları zaten zordu ama bu sene paul'un sözleşmesi sona eriyor ve takımla sözleşme imzalamayıp free agent olacağını açıkladı. bunun 2 sebebi olabilir. birincisi, los angeles lakers, boston celtics, new york knicks gibi bir market takımına gitmek isteyebilir.(u: ille bu takımlardan biri anlamında söylemiyorum, farklı alanlarda da (özellikle reklam) çok daha fazla kazanabileceği takımlar) bir diğer sebep de şu. eğer clippers ile sözleşme uzatırsa bu ancak 3 yıllık + 1 yıl player option olabilecek. şayet serbest kalırsa yeni takımla 5 yıllık ve + 1 yıl oyuncu opsiyonu olacak şekilde sözleşme imzalayacak. chris paul gibi bir oyuncunun sözleşmesi de garanti para olacağına göre bir yerde 80 milyon civarı anlaşma yapabilecekken başka bir yer ona 120 milyonluk anlaşma sunabilir. muhtemelen de kafasını en çok karıştıran durum bu.

    şu ankii haliyle rakipleri oklahoma city (bkz: oklahoma city thunder/@minnina) ve la lakers'a (bkz: los angeles lakers/@minnina) göre saydığım sebeplerden ötürü bir değil bir kaç adım gerideler. zamanla çok daha iyi bir takım olabilirler ama bunun için de chris paul şart.
App Store'dan indirin Google Play'den alın