• 1
    sadece futbol için değil bir spor kulübü ya da takımı için sporcu tarif etmede eşsiz bir niteleme şekli/kalıbıdır. futboldan devam edip buradan örnekler verecek olursak, ''..... tipi forvet/orta saha/stoper/bek/kaleci'' dersen karşındaki kişi scout şefi ya da menajerse hemen anlayacaktır ne demek istediğini. öte yandan öyle kolay ve alelade bir şey de değildir ''tipi oyuncu olmak''. bayrak adam olmaktan pek de farkı yoktur ‘tipi oyuncu’ olmanın. çünkü insanın sevdiği bir şeyi sevdiği bir şeyle anlatmak istemeye meyillidir.

    ‘tipi oyuncu’ olmak için evvela iz bırakmış olman gerekir o kulüpte. bunu yapmak için de sadece sahadaki başarın yetmez, karakterinle* takım içindeki uyumunla, tribünlerle olan iletişiminle ve bağlı olduğun camianın zor zamanlarda gösterdiğin fedakarlıklarla, hatta ve hatta istenmeyen vedanla ''tipi oyuncu'' olabilirsin. taraftar olarak biz ‘tipi oyuncu’ları her ne kadar özlesek de, eksikliklerini hissetsek de onlar her daim bizim nitelemelerimizde, gönlümüzde olacak.

    örneğin hem savunmaya hem de atağa katkısı olan çalışkan bir golcü ararken 'elmander tipi golcü' sözü çıkıverir ağızdan.

    ya da mental yapısı sayesinde geriden oyun kurma konusunda standartların üstünde yeteneğe sahip bir stoper ararken ‘ujfalusi tipi stoper’ deyiveririz.

    bu örneğe çeşitli itirazlar gelecek olsa da, top hakimiyeti yüksek, savunmaya yardım edebilen orta saha özellikli bir kanat oyuncusu ararken, 2011-12 sezonunda 4-4-2 sistemini kusursuz bir şekilde sahaya yansıtmamızı sağlayan bana göre baş karakterlerden biri olan ‘engin baytar tipi orta saha özellikli kanat’ deriz.

    ve hala eksikliğini hissettiğimiz, içinde bulunduğumuz 2019 yaz transfer döneminde muadil ya da muadillerini ararken dilimize dolanan ‘melo tipi oyunu çift yönlü olarak oynayabilen ön libero’.

    son örneğe gelecek olursak, yine 2019 yaz transfer gündemimizde olan forvet transferinde kullandığımız ‘drogba tipi atan ve attıran forvet’.

    umarım 2019 yaz transfer sezonunu melo, drogba ve elmander tipi oyuncular yapmadan sonlandırmayız da tipi oyuncu repertuarımıza daha oyuncu ekleriz.

    edit/not: bir solukta yazılmış bir yazı olduğu için ufak tefek kelime hata ve düşüklükleri olabilir. daha geniş bir zamanımda üzerinden geçeceğim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın