• 95
    işin içinden çıkamadıkları durumlarda gerekli talimatları değiştirerek kendileri için uygun ortamı hazırlayan ve işleri kolaylaştıran bir kurumdur futbol federasyonu. 2009-2010 sezonunda hatırlarsanız diyarbakırspor'la ilgili bayağı bir olay yaşanmıştı. hatırlarsanız geçen sene diyarbakır'da oynanan 6 mart 2010 diyarbakırspor bursaspor maçı çıkan olaylar sebebiyle tatil edilmişti. futbol federasyonu da futbol müsabaka talimatının 20. maddesinin 1. fıkrasının b bendine göre diyarbakırsporu hükmen mağlup saymıştı.

    http://www.tff.org/...=285&ftxtID=9435

    bu maçtan bir hafta sonra oynanan 14 mart 2010 istanbul bb spor diyarbakırspor maçı da yine diyarbakırspor seyircisinin çıkardığı olaylar sebebiyle yine tatil edilmişti. ama çok saygı değer futbol federasyonumuz bu sefer olayı futbol müsabaka talimatının 21. maddesi hükümlerine göre değerlendirmişti ve maçı belediye lehine tescil etmişti. 20. maddeye göre değerlendirilyseydi diyarbakırspor bu maddenin 4. fıkrasına göre küme düşecekti.

    http://www.tff.org/...=285&ftxtID=9463

    bakalım o zamanın futbol müsabaka talimatları ne diyor:

    --- alıntı ---

    20. madde:

    (gbkz: madde 20 – güvenlik nedeniyle müsabakalarin tamamlanamamasi)
    (1) müsabaka hakemi;
    a) müsabakanın, kulübün futbolcusu, yöneticisi, teknik adamları ile diğer kişilerin ayrı ayrı veya birlikte hakeme veya rakip takım futbolcu ve mensuplarına fiili eylemde bulunmaları, kavgaya sebebiyet vermeleri ve bu eylemleri dolayısıyla müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmaması,
    b) seyircilerin taşkın ve edebe aykırı hareketleri ile birlikte müsabakaya müdahaleleri sonucunda müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmaması, hallerinde müsabakayı tatil ettiğini ilan eder. bu hallerde tff yönetim kurulu, ihlali gerçekleştiren takımlardan birinin veya her ikisinin hükmen yenik sayılmasına ve ayrıca olayın durumuna göre galibiyet halinde verilen puan kadar puan tenziline karar verebilir. eğer müsabaka eleme usulüne göre düzenlenmişse, takım bu müsabakalardan ihraç edilir ve ertesi yıl aynı mahiyetteki müsabakalara katılamaz.
    play-off sisteminde oynanan müsabakalarda ertesi yıl aynı mahiyetteki müsabakalara katılamama kararı verilemez.
    (2) tff yönetim kurulu, 1. fıkrada öngörülen tüm durumlarla ilgili olarak karar verirken, müsabakanın hakemlerinin, gözlemcilerinin, temsilcilerinin, merkez hakem kurulu ve temsilciler kurulu üyelerinin, disiplin müfettişlerinin ve ilgililerin raporlarını ve her türlü delili göz önünde bulundurur.
    (3) tff yönetim kurulu, yaptığı değerlendirmede, maçın tatil kararlarını uygun görmediği takdirde, maçın tekrarlanmasını veya yarıda kaldığı anki sonucu ile tescil olunmasına karar verebilir.
    (4) bu maddede belirtilen sebeplerle aynı sezonda ikinci kez müsabakanın tamamlanamamasına sebebiyet veren takımlar, bulunduğu sezonda müsabakalardan çıkarılarak, bir alt lige düşürülür ve bu takımla müsabakası olan takımlar müsabaka yapmaksızın hükmen galip sayılırlar. bu durumda olan takımların takip eden sezonda müsabakalara alınıp, alınmaması konusunda tff yönetim kurulu karar verir. alt lig bulunmaması halinde kulüpler bir yıl(sezon) müsabakalara alınmazlar.

    (gbkz: madde 21 – diğer nedenlerle müsabakanin tamamlanamamasi):

    tff, 20. maddede belirtilen hallerin dışında ortaya çıkan zorlayıcı sebepler dolayısıyla müsabakanın yarıda kalması halinde ise yarıda kalan müsabakanın başka bir günde yarım kaldığı andaki şartlarla tamamlanmasına, yeniden oynanmasına veya müsabakanın yarıda kaldığı andaki sonucu ile tescil edilmesine karar verir.

    --- alıntı ---

    buradan şu sonuçları çıkarıyoruz:

    seyirciler sahaya yabancı madde atarsa taşkın oluyorlar, eğer sahaya girerlerse taşkın olmuyorlar. belediye maçında seyirciler sahaya girdiklerinde müsabakaya devam edilme şansı vardı değil mi sayın seyirciler. yani hakeme falan hiç müdahale olmayacaktı. yemezler.

    türkiye futbol federasyonu başkanvekili lutfi arıboğan belediye maçıyla ilgili ne açıklama yapmış:

    --- alıntı ---

    özellikle büyükşehir belediyespor-diyarbakırspor maçının ardından kamuoyunun hemen hemen her kesiminden bu maçla, ligimizle ve türk futbolu ile ilgili çok çeşitli yorumlar yapıldı. türkiye futbol federasyonu olarak tüm bu yorumları çok dikkatlice inceleyerek, gerekli değerlendirmeyi yaptık.

    türkiye futbol federasyonu özerk ve bağımsızdır. kararlarını kendi kanunu, statüsü ve talimatları ışığında verir.

    tff yönetim kurulu'nun bugün sizlerle paylaştığım kararlarında da sadece futbolun yasal dinamiklerinin etkili olduğunu bir kez daha belirtmek isterim.

    --- alıntı ---

    buradan kendisine sadece hadi ordan demek istiyorum.

    peki futbol federasyonu bu sezon ne yaptı?

    20 eylül 2010 gaziantepspor bursaspor maçında hakemin başı yaralanmıştı biliyorsunuz. bu yüzden hakem maçı tatil etmişti. futbol müsabaka talimatının 20. maddesine göre bursaspor hükmen galip sayıldı. gelin görün ki futbol federasyonu yönetim kurulu madem toplandık talimatlarda da birkaç değişiklik yapalım demiş ve sonunda 20. maddeyi de bir güzel elden geçirip değiştirmişler.

    http://www.tff.org/...285&ftxtID=11023

    yenilenen 20. maddenin 4. fıkrası söyle:

    --- alıntı ---

    aynı sezonda ikinci kez müsabakanın tamamlanamamasına sebebiyet veren takımların hükmen mağlubiyetine karar verilir.

    aynı sezonda üçüncü kez müsabakanın tamamlanamamasına sebebiyet veren takımların hükmen mağlubiyetine ve ayrıca galibiyet halinde verilen puan kadar puan tenziline karar verilir.

    aynı sezonda dördüncü kez müsabakanın tamamlanamamasına sebebiyet veren takımlara o müsabaka ile ilgili olarak hükmen mağlubiyet cezası verilir ve ayrıca bulunduğu sezonda müsabakalardan çıkarılarak, bir alt lige düşürülür ve bu takımla müsabakası olan takımlar müsabaka yapmaksızın hükmen galip sayılırlar. bu durumda olan takımların takip eden sezonda müsabakalara alınıp, alınmaması konusunda tff yönetim kurulu karar verir. alt lig bulunmaması halinde kulüpler bir yıl(sezon) müsabakalara alınmazlar.

    --- alıntı ---

    ey sayın federasyon, madem geçen sene yasal dinamikleri uyguladınız. peki bu sene büyük bir titizlikle uyguladığınız bu maddeleri neden bir çırpıda değiştiriyorsunuz? açık açık söyleyin hadi geçen sene diyarbakırspor'u küme düşüremedik, ilgili kılıfı bulmaya zorlandık bari bu sene gerekli değişiklileri yapalım da bir daha bu kadar uğraşmayalım diye.

    yönetim kurulu toplantısında bu şekilde konuşulmadıysa ben de bir şey bilmiyorum.

    not: futbol müsabaka talimatına aşağıdaki linkten ulaşılabilir. son değişikler daha yapılmamış sanırım.

    http://www.tff.org/...a-Talimati-Son11.pdf
App Store'dan indirin Google Play'den alın