• 26
    galatasaray adası; boğaziçi’nde, kuruçeşme açıklarında bulunan galatasaray spor kulubü'ne ait olan küçük bir adadır.

    http://i1009.hizliresim.com/2010/9/28/1517.jpg

    galatasaray adası, istanbul boğazı üzerinde, kız kulesi ile birlikte iki kara parçasından birisidir. zemini kayalıktır fakat günümüzde adanın üzeri kaplı olduğu için ada zeminini görmek mümkün değildir. yüz ölçümü 0.006 kilometre kare, koordinatları ise 41° 3′ 35.06″ n, 29° 2′ 22.48″ e'dir. kuruçeşme sahilinden 165 metre açıkta yer almaktadır. adaya ulaşım kuruçeşme sahilinden motor servisi ile mümkündür.

    http://i1009.hizliresim.com/2010/9/28/1507.jpg

    tarihine kısaca bakacak olursak ada 1872 yılında sultan abdülaziz* tarafından dönemin ünlü mimarlarından sarkis balyan'a* üstün gayret ve başarılarından dolayı hediye olarak verilmiştir. hatta üzerine bir köşk inşası için kendisine özel bir izin dahi çıkarılmıştır. bu izne müteakip sarkis balyan o tarihe kadar boş bir kayalıktan ibaret olan ada üzerine kendisi için 3 katlı bir köşk yapmış ve burada yaşamaya başlamıştır. bu dönemde ada sarkis bey adacığı olarak anılmıştır.

    http://www.flickr.com/...archives/4323098996/

    ünlü ressam ivan ayvazovski* 1874 yılında yapmış olduğu istanbul ziyaretinde bu adada sarkis balyan'ın misafiri olarak yaklaşık bir ay kadar ikamet etmiş, bu süreçte sultan abdülaziz'in dolmabahçe sarayı için sipariş ettiği tabloları hazırlamıştır.

    2. abdülhamit'in 1877-1878 rus savaşı'nı bahane ederek 1878 yılında ilan ettiği istibdat döneminde(u: "tedbir dönemi" diye de geçer) sarkis balyan birçok ünlü gazeteci, siyasetçi ve mevki sahibi insanlar ile beraber yurtdışına sürgüne gönderilir. ada sarkis balyan sürgünden dönene kadar 15 sene boşta kalır.

    sarkis balyan 1899'da öldükten sonra ada boşta kalır ve varisleri tarafından 1. dünya savaşı döneminde sonra tüm hakları ile beraber şirket-i hayriye'ye kiralık olarak verilir. şirket-i hayriye o dönemde istanbul içerisindeki vapur hatlarını düzenlemektedir. ada 1914'ten itibaren kömür deposu olarak hizmet verir. daha sonra ise istanbul şehir hatları vapurlarına hizmet veren bir yakıt deposu haline getirilir.

    http://i1009.hizliresim.com/2010/9/28/1523.jpg

    http://www.tayproject.org/...haber16/Suada/r3.jpg

    http://i1009.hizliresim.com/2010/9/28/1509.jpg

    http://i1009.hizliresim.com/2010/9/28/1642.jpg

    http://i1009.hizliresim.com/2010/9/28/1643.jpg

    adnan menderes'in başbakanlık dönemine denk gelen 1957'de istanbul genelinde büyük bir kentsel dönüşüm yaşanır. ulaşım aksları yeniden düzenlendiği için yer sıkıntısı ortaya çıkar ve kent genelinde yıkımlar yapılır. kuruçeşme ve bebek sahili ıslah edilirken, özellikle yeni sahil yolunun yapımı sırasında birçok tarihi bina yıkılmak zorunda kalınır. galatasaray spor kulübü'nün su sporları merkezi de yıkımı gerçekleştirilen binalar arasındadır.

    aynı yıl içerisinde dönemin galatasaray başkanı sadık giz, 150.000 türk lirası karşılığında adayı satın alır ve burayı yeni su sporları merkezi haline getirir.

    http://celalgursoy.files.wordpress.com/...3/ada-eski-havuz.jpg

    ada 1957-1968 yılları arasında galatasaray spor kulübü sutopu şubesine hizmet eder. daha sonraki yıllarda ise sosyal tesis olarak farklı alanlarda hizmet vermeye başlar. uzunca bir dönem galatasaray spor kulübü yüzme şubesi antrenmanlarını burada gerçekleştirir.

    2002 sonbaharında adada yeni bir proje start alır. 2007 yılına kadar süren süreçte ada baştan aşağı yenilenir ve istanbullulara hizmet veren bir eğlence ve rekreasyon merkezi olarak yeniden hizmete girer.

    ekim 2007'de bir restoranın baca kısmında çıkan yangın diğer 5 restorana sıçrar ve büyür. personel tahliye edildikten sonra 3 adet yangın söndürme gemisi duruma müdahale eder ve yangın kontrol altına alınır. can kaybı yaşanmaz ama maddi zarar meydana gelir. iki restoran tamamen yanar, dördü ise kısmen tahrip olur.

    http://image.haber7.com/...hotos/2009/78866.jpg

    günümüzde adada divan kurulu toplantıları, özel şampiyonluk kutlamaları ve özel tanıtım toplantıları yapılmakta, ayrıca üyelere özel yemekler düzenlenmektedir.

    adadaki tesisler; kuzey bölümü davet alanı*, güney bölümü davet alanı*, gece kulübü*, 6 ayrı restoran*, bar* ve olimpik havuzdan oluşmaktadır. ayrıca adada bir adet fitness merkezi bulunmaktadır. adaya ayrıca bir giriş ücreti yoktur.

    ada eğlence ve rekreasyon merkezi olarak kiraya verildiğinden beri buz ada ve suada ismiyle de anılmaktadır. daha yakın bir zamanda gerçekleşmiş olan, galatasaray adası'nın suada olma süreci için;

    http://www.hurriyet.com.tr/...i/4683437.asp?gid=52

    linkteki bilgilere göre galatasaray spor kulübü kira bedeli olarak yıllık 400.000 dolar almaktadır.

    formula 1 aracımız bir dönem bu adada görücüye çıkmıştır;

    http://upload.wikimedia.org/...rmula_Arac%C4%B1.jpg

    bunun dışında adaya dair yeni projeler de bulunmaktadır;

    http://wowturkey.com/tr01/ada.jpg

    http://www.arkitera.com/...07/3buyukler/ada.jpg

    çeşitli fotoğraflar;

    http://image03.webshots.com/...075CYUyZZCEnN_fs.jpg

    http://upload.wikimedia.org/...e_de_Galatasaray.jpg

    http://lh3.ggpht.com/...s8N8v6c/PIC_0139.JPG

    diyeceğim odur ki 400.000 dolar aman aman bir para değil, değmez yani galatasaray adası'nın suada olmasına bence... o kadar mı muhtacız yahu? buram buram tarih kokan, boğaz'ın üzerindeki bu tek kara parçası çok daha özel, çok daha sarı-kırmızı, çok daha kullanışlı bir şekilde kulübe hizmet edebilir. şu eşsiz değere gelir kapısı muamelesi yapılıyor ya el insaf... bence doğrudan galatasaray spor kulübü'ne ve galatasaraylılara hizmet eden bir yere dönüştürülebilir, aklım almıyor arkadaş, aç ihaleye, girsin bilmemkaç tane mimarlık bürosu, ver ihaleyi en beğendiğine...

    kodumun ultra lüks, ultra süper restoranı, gece kulübü her yerde olmak zorunda mı arkadaş? bütün istanbul bu abuk subuk ultra lüks şeylerle doldu zaten... fena mı olur bu adayı galatasaray'a ve galatasaraylılara* hizmet veren daha ziyaret edilebilir bir yer yapmak? mesela galatasaray müzesi burada olsa ne bileyim? biraz farkımız olmalı bence...
App Store'dan indirin Google Play'den alın