• 4
    --- soy ozan'dan alıntı ---

    modern dunyaya gore yeni kitadir guney amerika. 1492’de christopher colombus’un “kesfi” ile yazilmaya baslamistir tarihi. ama gercek tarihi, cok daha eskilere dayanir. dunyanin gordugu en buyuk ve en gelismis 2 uygarligin, aztek ve inka, gelistigi topraklardir. ama hepimizin algisi, modern dunya diye kendini tanitan bati tarafindan sekillendirildigi icin gormezden geliriz bu tarihi, bizim icin guney amerika 1492’de baslamistir yasamaya.

    1492’den beri kan akmaktadir guney amerika’da. once koloniyel gucler, ispanya ve portekiz, kitanin yer alti kaynaklari icin agzina sicmislardir. tek basina hernan cortes onbinlercesini oldurmustur. bu kadar kan dokulmesine bile gerek yoktur, cunku ustlerinde yasadiklari altin, gumus gibi seyler onemli degildir guney amerikalilar icin. aztek ımparatorluk’u kucak actigi, istedigi her seyi almasina izin verdigi hernan kortes, onlara topla tufekle saldirirken, sadece ok ve mizraklarla karsilik verebilmistir. koloniyal donemde gordukleri bu siddet, 20. yyda iktidar kavgasi icin devam etmistir.

    sili’de amerika destekli general, augusto pinochet 1973’de darbe yaptigi zaman; iki binden fazla insan olmus, yirmi bes binden fazlasi da iskenceye maruz kalmistir. arjantin’de de durum hic farkli degildir. amerika destekli ordu, sosyal devlet kavramini getirmeye calisan peron, gene amerika destekli bir politik harekat ile ulkeden sinirdisi edilmistir. bu surec icinde kacirilan, iskence goren binlerce arjantinli vardir. meksika’da birebir ayni surecten gecmistir. kolonial ispanya tarafindan once kanirtilmistir, sonra da gene cok kanli bir ozgurluk mucadelesi vermistir. brezilya ise portekiz kolonisi oldugu icin daha farkli bir surec izlerken, gene bati tarafindan her anlamda somurulmus ve fakir birakilmistir. neyse ki son bir kac yildir yaptiklari atilimla guclenmisler ve guney amerika’nin en guclu ve zengin ulkesi olmuslardir.

    ozet gec lan pic bunlarin futbolla, dolayisiyla galatasaray sozluk’te yer alma nedeni ne onu soyle bize diyenlere cevap vereyim. meksika arjantin sili vebrezilya orneklerini kasten verdim cunku bunlar futbolda o kitadan soz hakkina sahip en onemli ulkeler. futbol kasten fakir birakilmis, somurulmus kitada, cok onemli, belki de en kolay kurtulus yoludur.

    gerek para birimlerinin euro ve dolar karsisinda ki gucsuzlugu, gerek firsat esitsizligi genclerin futbolu bir can simidi olarak gormesine neden oluyor. zengin olup bu hayattan kurtulmak icin yapilabilecek tek sey futbol oynamak. ayriyeten, onlari bugunki sosyal duruma sokanlardan alinabilecek en kolay intikam da futbol sayesinde alinabiliyor. bunlar acik acik soylenmese de biraz psikoloji ve sosyoloji okumakla cok kolay anlasilabilecek olaylar. bir dunya kupasi bir latin amerikali icin sadece dunya kupasi degil, kendi adini duyurmak, mucadelesini vermek ve kendini siyasi ve sosyal anlamda bastiran ulkelere bas kaldirmak icin buyuk bir firsat olarak goruluyor.

    toparlamak gerekirse, en buyuk futbol klisesi olan “futbol asla futbol degildir” sozunun bugun gecerli oldugu yegane kitadir guney amerika. futbol bir bas kaldiri, bir intikam bicimidir ve kurtulus icin bir bilettir. o yuzden bugun 500.000den fazla brezilyali yurt disinda top kosturuyor, o yuzden bugun dunyanin en iyi futbolculari genellikle latin amerika kokenli oluyor.

    --- soy ozan'dan alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın