• 55
    galatasaray'ın slovenya ekibiyle oynayacağı, şampiyonlar ligi 3. tur ilk maçı.

    litvanya temsilcisi geçen sene riera ile kendi liginde şampiyon olmuştu, yakından takip etmesem de riera'dan dolayı ne yapıyorlar diye ara ara baktığım bir takımdı. şampiyonluk sonrası enteresan şekilde riera kovuldu ve yeni bir teknik direktör getirdiler.

    olimpia ljubljana'nın yeni oyun tarzını merak ettiğim için bu takımın birkaç maçını izledim ve kendimce rakibi çözdüğümü düşünüyorum.

    öncelikle ljbljana'nın topa sahipken ve top rakipteyken saha dizilimlerinden bahsedeceğim, sonrasında ise oyun mentalitelerini açıklamaya çalışacağım ve en son olarak da bu takıma ters gelebilecek sistemden de bahsedeceğim.

    ljubljana topa sahipken 4'lü savunma gibi görünüyor ama şöyle bir detay var, oyun kurulumuna geçince sağ bekleri sağ kanat oyuncusu gibi çizgiye yapışıyor ve sol bekleri de bazen 3. bir sroper gibi savunmaya bazen de 4. bir orta saha oyuncusu gibi merkeze devriliyor.
    ara sıra rakip oyuncuların profillerinden de bahsedeceğim ki, eksik bir şey kalmasın.
    sol stoperleri solak ve asyalı, sağ stoperleri ise slovenya u-21 takımında oynayan 18 yaşında bir genç. stoper tandeminin yumuşak olduğuna eminim, bizim 18 yaşındaki stoperleri biliyoruz. sağ bekleri portekizli, 25 civarı yaşlarda ve portekiz ligi'nde 3-4 senedir sezonda en fazla 4-5 maça çıkmış bir oyuncu.

    kağıt üstünde oyun kurarken orta sahayı 2 oyuncu ile tutuyorlar; fakat sol bek sol taraftan merkeze destek verdiği için, sol merkez orta saha oyuncusu biraz daha merkeze kayıyor ve diğer merkez orta saha ise sağ tarafa kayıyor.

    sol kanat oyuncuları direkt çizgiye yapışan bir oyuncu, sol bek merkezde kaldığı için sol kanadı bu arkadaş kullanıyor. sağ kanadı sağ bekin kullandığını söylemiştik.
    ofansif orta saha oyuncuları sol half space'de oynarken, sağ kanat oyunculari da sağ half space'de konumlanıyor ve ilerde klasik forvetle oynuyorlar.
    topa sahipken şablonu tam olarak buydu ljbljana'nın.

    top rakipteyken ise 4-4-2'ye dönüyorlar, bazen merkez orta sahalardan biri de 3 kişiyle baskı yapmak için öne baskıya çıkıyor.

    ilk maçta bize ön alan baskısı yapmak isteyebilirler. torreira olmazsa bunda başarılı da olurlar büyük ihtimalle. berkan+ midtsjo takılabilir bu baskıya.

    ayrıca zaman zaman da zalgris'in yaptığı gibi tam kapanma moduna geçiyorlar. yani çift forvetleri bile kendi yarı sahasına kadar gelip 4-4-2 kapanıyorlar, zalgris aynısını yapmıştı bize ve biz sette ciddi şekilde zorlanmıştık. bunu da mutlaka bir noktada deneyeceklerdir.

    ljubljana oyun mentalitesi olarak pozitif oyunu tercih ediyor genelde, zaten bunu tercih etmeseler geriyi 3'lemek kanatları genişletmek, half spacelere adam sokmak gibi bir dertleri olmaz. fakat oyuncularının kapasitesi ciddi anlamda sıkıntılı, çok fazla top kaybı yapıyorlar ve geriye dönüşlerde müthiş boşluklar veriyorlar.
    nasıl diyeyim, farioli alanya ile bunu deniyordu ama oyuncu kalitesi izin vermediği için rezil oluyordu ya, bunun bir çeşit versiyonu işte.

    içerde biz bunları kesin dağıtırız ama deplasman maçında çıkacağımız kadro çok önem kazanıyor.

    şimdi birkaç eşleşme avantajı ve galatasaray ile rakibin saha içi çakışmasına değinmek istiyorum.
    rakibin sol kanadı ile başlayalım, çizgiye yapışan bir oyuncu ve bizim o bölgemizde boey var. boey bu elemanı rahatlıkla kucağa alacaktır, kaçışı yok, birebir kalacaklar sürekli ve boey rakibini alt edecektir.

    rakibin sol bekinin çok versatil olduğunu söylemiştik, eğer galatasaray buraya dışa doğru çalım atan birini koyarsa, yani barış alper gibi, burada yüzde yüz ekmek var. çünkü rakip bek oyuncusu zaman zaman yalnız bırakılıyor ve içeriye doğru konumlandığı için dış kulvarı baya boş bırakıyor. yani barış alper hatta sacha boey burada sadece hızını bile kullansa sağdan basıp geçebilir rakibi.
    rashica'nın sağdan icardi'ye yaptığı asistler gibi pozisyonlar çıkabilir. zaniolo burada oynarsa o da üstünlük kuracaktır, özellikle iç sahada zaniolo olabilir. luan peres'e derbide yaptığının benzeri gelebilir, rakip çok müsait.

    rakip sağ bek çok genişlediği için bu sefer stoperle arası açılıyor ve kerem aktürkoğlu için müthiş bir koridor imkanı oluşacak orada. kerem'in burayı kullanacağını düşünüyorum. oradaki boşluk da ana hedeflerimizden biri olmalı, rakip sağ bekin savunması ciddi anlamda sıkıntılı, kamyon gibi dalan kerem oradan bir şeyler çıkarır.
    angelino için endişem yok, çünkü genelde oradan sağ bek gelecek ve pek bir şey yapacağını sanmıyorum. sağ açıkları da yine angelino'nun üstünde kalacaktır. burada da sıkıntı yok.
    rakibin stoperlerinden birisi 18 yaşında ve diğeri de orta doğulu, icardi oynayacak durumda olsa zaten hiç konuşmaya gerek yok. bakambu'nun da fizik durumu şuan pek iyi değil, ikisinden biri hazır olsa çok avantajlı olurduk ama yine de bizim santraforlar iş yapacaktır.

    bizim için oluşabilecek sıkıntılar da şunlar, rakibin 10 numarası yani ileri ikiliden biri sola çekiyor ve geriye geliyor bazen, yani gs'nin sıkıntı yaşamaması için nelsson'un bu elemana önde basıp bunu etkisiz hale getirmesi gerekiyor ve diğer klâsik 9'a önlem içinse abdülkerim'in biraz daha geride konumlanması lazım. eşleşme problemi yaşamamak için bu önemli, nelsson önde basmayı pek sevmiyor ama bu maçta yapması gerek, bizim geçen sene bir alanya deplasmanı vardı, efkan bekiroğlu bu rolde oynayıp geriye gelerek baya sıkıntı çıkarmıştı, benzer bir durum.

    bir diğer yaşayacağımız problem ise 4-2-4'ten dolayı 2 kişiyle kalan merkez orta sahamız olabilir.
    çünkü rakip takımın burada 2 oyuncusu net var, soldan sol bek de geliyor 3 etti, öndeki 2 oyuncu da buraya devrilse birden 4-5 oyuncuya çıkabilirler. bence en kritik kısım burası. özellikle deplasmanda orta sahayı sağlam tutmamız lazım.

    top rakipteyken biraz geride bekleyip kontra oynamak da fena bir çözüm değil ilk maç için, çünkü ellemeyelim 2. bölgede bekleyelim gelsinler ve kaptıracaklar yani, kapılan toplarla da çok çok iyi kontra fırsatları gelecektir.
    özellikle önde icardi gibi aklıyla pas kanallarını kapatan uzman baskıcı yoksa bu da bir seçenek olabilir.

    ljubljana takımının oynadığı oyunu farklı simetride oynayan takımlar izlemiştim ve o takımların hangi durumlarda zorda kaldığını da biliyorum. galatasaray da rakibin zaaflarına göre doğru simetride durursa bu iş çok çok rahat biter.

    benim tavsiye ettiğim diziliş şu şekilde.
    kaleci muslera, sağ bek klâsik boey, nelsson ve abdülkerim stoperler (nelsson önde baskıya, abdülkerim arkayı toplamaya uygun şekilde durmalı), sol bek klâsik rolde angelino.
    torrerira iki stoperin önünde tek oyuncu, kerem demirbay sağ iç merkez ve oliveira sol iç merkez. ( sergio'nun top rakipteyken sol kanadı kapatması lazım, buraya aslında daha dinamik oyuncu lazım ama elde yok yani, gedson gibi sol kanat oynayabilecek orta saha lazımdı, sergio'nun başka avantajları olacağı için onu tercih etmek gerekiyor)
    sağ kanat kesinlikle barış alper diyorum, rashica olsa onu isterdim ama şuan rakibin zaaflarını değerlendirecek barış alper var elde.
    kerem aktürkoğlu sol half space'de oynamalı, hatta bazen 2. forvet gibi ve santraforda da hazır olan kim varsa o, bakambu olabilir burada, çok iyi durumda değil ama yapacak bir şey yok. içeriye top atıldığında doğru pozisyon alıp vuracak biri lazım, halil sıkıntılar yaşıyor bazen.
    top rakipteyken orta sahayı kalabalık tutup 4-4-2 beklemekte sorun yok, kerem + forvet ön ikili olabilir.
    topa sahipken ise 4-3-3'e benzer bir yapı çok iyi olacaktır.
    çünkü top bizdeyken rakip zaten 2 kişiyle kalacak merkezde, 3 oyuncu mutlak hakimiyet sağlayacaktır.
    oyun 4-2-4'e dönüp merkezdeki sayısal üstünlüğü vermemek için mertens yerine merkez orta saha tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. zaten deplasman maçı, biraz daha direnç iyi olacaktır.

    sergio'nun uzun metrajlı sağ kanada atılan pasları rakibin çok canını yakar, boey+ barış oradan bir şey çıkarabilir.
    ve demirbay'ın da kerem ve angelino'ya atacağı toplar rakibe baya sorun olacaktır.

    ludogorets avrupa tecrübesi olan bir takımdı, geçen sene roma'yı yendiler, son yıllarda avrupa arenasının havasını biliyorlar. ljubljana ise daha tecrübesiz bir ekip. bu yüzden ben ljubljana'yı istiyordum, çünkü ludogorets daha kontraya odaklı bir takımdı. ljubljana'nın oyunsal zaafları var.
    ljubljana 2 maçta 3 gol attı ludogorets'e, bunların 2 tanesi duran top ve diğer gol ise 25-30 metreden çekilen bir şut.
    rakibimiz genç ve uzun bir takım, bu yüzden duran toplara ekstra dikkat etmek gerekiyor, bir de uzaktan şut atabiliyorlar, zajc'ın hemşerileri zaten bunlar. çok şut deniyorlar, muslera'nın ve merkezin dikkatli olması lazım.

    benim rakip hakkındaki çıkarımlarım bunlardı, teknik ekibimize başarılar diliyorum. umarım kazasız belasız bu turu geçeriz. büyük bir kalite farkımız var, özellikle torreira oynayabilir durumdaysa çok avantajlıyız.
    başarılar dilerim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın