• 38
    teknik kapasitesi arş-ı alâya çıkmış futbolcular topluluğundan oluşan takımların çokluğu. artık yoktur.

    95-2010 arası birçok takımın kadrosunu yarı yarıya bu türden yıldızlar teşkil ederken günümüzde rekor fiyata transfer yapan çoğu futbolcunun ortalama bir performans göstermesi de bu yıldız olgusunun geçmişte kaldığını gösteriyor.

    hemen her takımda sağlam orta sahalar olurdu mesela eskiden.

    söz gelimi rekor fiyata transfer yapan ve büyük takımlarda top koşturan pogba balonu, hiçbir zaman yıldız olarak anılmayan ve vasat bir orta saha olarak görülen makelele'nin kramponlarını bile taşıyamaz bugün.
    (futbolcuların iş ahlakında bir değişim olduğu da yadsınamaz bir gerçek bu noktada.)

    orta ölçekli takımları taşıyan, bireysel yetenekleri ön plana çıkan çok fazla topçu vardı ki bu da futbolu güzel ve heyecanlı kılardı. şimdi ise her takımda bir takım oyunu, kolektif futbol anlayışı hakim ve bununla birlikte fizik gücü ön planda. akıl ve teknikten ziyade fizik gücü çıkıyor ön plana ve bu da seyir zevkini düşürüyor.

    bugün şahsen takip etmeme rağmen premier ligin orta sıra takımlarının kadrosuna dair pek bilgim yok. ama 20 sene evvel m'boro, bolton, portsmouth, newcastle gibi takımların kadrolarındaki kalburüstü futbolcuları hâlâ hatırlıyorum. hakeza laliga ve serie a da aynı şekilde. buraya hiçbir zaman büyük takimlarda oynayamamış nice yıldız futbolcu yazılabilir ve birçoğu bugün barca'yı sırtında taşır. örneğin de rossi, di natale, el hadji diouf, roque, aimar, canizares vesair liste uzar gider.

    öte yandan bir diğer örnek de bugünün milan kadrosunda maç çevirecek, resital sunacak tek bir futbolcu bile yokken seneler önce sürekli her mevkisinin yıldızlarla dolu olması. bu hemen hemen her takım için geçerli aslında. milan en çarpıcı örnek diye verdim. kaka'nın fiyatı bugün ne olurdu, tahmin etmek bile zor bu futbol piyasasında.

    ezcümle bireyselliğin kaybolması, yıldız anlayışının değişmesi ve takım oyununun ön plana çıkması, sosyal medyanın da tesiriyle futbolculardaki iş anlayışının değişmesi futbolu değiştirdi. bütün bu değişim benim nazarımda olumsuz bir intiba oluşturdu futbola dair.

    son not: messinin emekli olması ile birlikte eskiden günümüze kalan futbola dair tek güzel şey de sona erecek.

    takımını ateşleyen, sırtlayan, taşıyan, ileriye götüren ve yetenekleriyle birlikte karakteriyle de sahaya mührünü vuran futbolcuların hastası olmaya devam edeceğiz ve onlara şöyle sesleneceğiz, kaptan! kaptanım!
App Store'dan indirin Google Play'den alın