• 842
    gelir olarak bir sampiyonlar ligi degil kesinlikle ama artik hic de kucumsenmeyecek rakamlara ulasilabilecek turnuva.

    (bkz: #3292335)
    surada yaptigimiz odul hesaplamalarindan sonra bir cok soru geldi, konuyu biraz derinlestirelim.

    burada bahsedilen performans bazli gelirlere ek olarak yayin geliri (tv pool) ve katsayi siralamasi diye kabaca turkce'ye cevirebilecegimiz coefficient ranking denilen bir odul daha var. ikincisi icin grup asamasina katilan takimlarin son 10 yillik basari puanlari hesaplaniyor ve siralamaya gore belli bir miktar para belirleniyor. burada 9. sirada gozukuyoruz ve elimize gececek odul 3.2 milyon euro civari. ornek olarak ilk siradaki napoli 4.2 milyon euro, 14. siradaki fenerbahce de 2.5 milyon euro kazaniyor.

    yayin geliri ise biraz daha karisik ve bir rakama ulasmak benim elimdeki verilerle cok zor. oncelikle iki takimla grup asamsina basladik, dolayisiyla para bolusulecek. 140 milyon euro'luk toplam paketin yarisi oncelikle katilan tum takimlara o ulkenin yayin gelirleri ile orantili olarak dagitilacak. burada turkiye'nin ne kadarlik bir payi olacak bilemiyorum. normalde kupa sampiyonu bu gelirin %60'ini, ikinci takim ise %40'ini alirken, bizim durumda ne oluyor, onu da bilemiyorum. zira kupa sampiyonu bjk bu kupaya katilmadi. paranin ikinci yarisi ise yine performansa gore artarak dagitiliyor. grup asamasina katilanlar icin toplam 28 milyon euroluk bir paket varken, son 16'ya kalanlar icin 14 milyon euroluk yeni bir paket aciliyor. yani son 16'ya kalanlar yaklasik 1 milyon euro ekstra parayi cebine koyuyor.

    simdi kaba bir hesapla 70 milyon'luk ilk kismi yaklasik 20 ulkeye esit dagitsak, ulke basi 3.5 milyon eur civari, takim basi da 1.75 milyon civari eder. buyuk ulkeler icin bu rakam biraz daha fazla olacagindan 2-2.5 milyon civari tahmin edbiliriz. ikinci yarimdan da su an icin en az 1.5-2 milyon payimiza dusecek gibi duruyor ki, burada turlari gectikce rakam daha da artacak. yani an itibari ile 4 milyon euro civari yayin geliri beklenebilir.

    bu durumda an itibari ile toplam gelirimiz: 8.5 milyon (bir onceki entry'de hesaplandigi sekilde) + 3.2 milyon (katsayi siralamasi) + 4 milyon (yayin havuzu) = 15.7 milyon euro.
App Store'dan indirin Google Play'den alın