• 23
    günümüz dünyasının ve geleceğin en önemli kelimelerinden biri “data”.

    üretim’den perakende’ye, sağlık, telekomunikasyon, siber güvenlik ve aklınıza gelebilecek her türlü sektörü değiştiren, değiştirmeye devam eden; devletlerden özel şirketlere kadar dünyanın en büyüklerinin milyarlarca dolar yatırım yaptığı bir konu. spor’da yansıma buldu kendine.

    futbol özelinde konuşursak giyilebilir teknoloji futbolcuların koşu mesafelerini, ısı haritalarını çıkarabiliyor. sonuca göre gerekli antremanlar yaptırılarak bireysel performans arttırılabiliyor ve dolayısıyla takıma da katkı sağlanıyor.

    xg’ye gelirsek, nedir ? nasıl hesaplanır ?

    yakın zamanda oynanan binlerce maçın dataları sistemde toplanıyor. bu maçlarda çekilen şutların sayısı; çekildiği mesafeler, sağdan mı soldan mı vuruldu gibi kategorizasyona ayrılıyor. ceza sahasına ortalar, goller, direkten dönen toplar, çalımlar, defans oyuncusunun pozisyonu vs aklınıza gol ile ilgili gelebilecek her türlü faktör ile karşılaştırılıyor. her oynanan maçta toplanan data artıyor ve xg daha optimize hale geliyor.

    ne anlam ifade ediyor? bir maçta gol beklentin 2 ise ve 2 gol atmışsan o zaman optimum oyununu oynuyorsun demektir -en iyi oyunun değil. bir maçta gol beklentin 5 ise ama 1 gol atıyorsan düpe düz beceriksizsin. çalışman lazım anlamına geliyor.

    bir kaç sene içinde, database’e daha fazla maç, yani daha fazla data eklenmesi ile xg daha isabetli bir şekilde ölçülecektir. sonsuza doğru ilerlerken de xg 100% doğruluk sağlayacaktır.

    ek olarak: acaba bizim takımın bu sezon oynadığı tüm maçların xg - attığımız gol karşılaştrmasını bir yerde bulabilir miyiz ? sonuca bakmak isterim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın