• 1028
    saglik çalışanlarına ve 50 yas ustune 3. doz biontech yapılabileceğini acikladi saglik bakani. acikcasi 2 doz sinovac üzerine biontech yapılması ile ilgili yapılmış ve sonuçlanmış calisma yok şu anda. astra zeneca ve biontech in beraber yapıldığı bir çalışma var ve onda etki daha iyi oluyor. bu ayni şekilde sinovacta da olur mu bilemeyiz şu an. ancak görünen o ki 2 doz sinovac asisi 6. aya dogru etkisini azaltmaya basladi (ozellikle delta varyantina karşı). biontech ise yapilmis çalışmalarda tum varyantlarda yuksek etkili. bir saglik çalışanı olarak, 3. doz biontech yaptıracağım (kanit düzeyi uzman, otör görüşü düzeyinde henüz).
    aşıya karşı neden diğer faz calismalari beklenmedi, 1.5 yılda aşı mı çıkar, ruhsatsız asi yapılır mı gibi düşünenler de olabilir. ancak pandemi şartlarında bazi şeylerin mecbur esnetilmesi gerekiyor ve zaten kimse bu aşılar ruhsatlı demiyor. acil kullanim onayi aldi hepsi. yani 10 sene sonra ne halt edeceği belli olmayan bir virüsün tum dünyaya yayılmasındansa testlerin cogunu gecmis aşılara onay verildi.bu deneme yanılma değildir. tum asilar faz 2 yani güvenlik aşamasını gecti. gerçek dünya verileri de sürekli geliyor. ancak aşı ile medyada atfedilen yan etkiler arasında bilimsel bir ilişki henüz gözlemlenmedi. yarin olursa bak şoyle yapiyor dikkat etmeliyiz der ve yolumuza devam ederiz. bilim boyle ilerliyor. şimdi herkese reçete edilen bir ilac 5 yil sonra toplatilabiliyor(acillerde yillarca peynir ekmek gibi yapılan ulcuran gibi). zaten aşıların etkisi yuzde yuz olsa aşı karşıtları kimsenin umrunda olmaz da işte, yuzde yuz olmayınca belli bir yuzdeyi aşılamak gerekiyor. cok uzattım. sonuc olarak aşı olarak sadece kendimizi degil başkalarını da koruduğumuzu unutmayalım ve aşımızi olalim.

    edit: tum asilar faz 2 yi geçti derken güvenlik çalışmasını gecmis olmalarını vurgulamak istedim yoksa faz3 yapılmadı daha demek istemedim yanlis anlaşılmasın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın