• 11
    ilk iki turnuvanin (fransa 1960 ve ispanya 1964) hikayesi icin mithat fabian sözmen'in bugunku yazisini okuyabilirsiniz:
    https://www.evrensel.net/...di-kalesine-iki-golu

    --- alıntı ---

    29 mayıs 1960’ta moskova, kritik sscb-ispanya eşleşmesinin ilk maçına ev sahipliği yapacaktı. eşleşmenin kazananı fransa’da düzenlenecek tarihin ilk avrupa kupasına katılma hakkı kazanacaktı. kıta turnuvası fikri ingiltere, batı almanya, italya gibi devlerin ilgisini çekmemişti. bu ülkeler elemelere katılmayınca son dönemde real madrid’le gücünü gösteren ispanya önemli bir favori haline gelmişti.

    fakat general franco’nun sarayına korku hakimdi. sscb’ye karşı alınacak bir yenilgi… rövanşta madrid’de stadın gönderine komünizmin bayrağının çekilmesi zorunluluğu… bu ihtimaller, futbolu içeride-dışarıda stratejik bir propaganda malzemesi olarak kullanan franco’yu uykusuz bırakıyordu. ve maçtan kısa süre önce, takım uçağı havaalanında kalkışa hazırlanırken karar verildi, moskova’ya gidilmedi. franco meşhur “kendi kalesine golüyle” baş düşmanına fransa biletini ve nihayetinde avrupa’nın en büyüğü unvanını hediye etti. sscb önce çekoslovakya’yı sonra fransa’yı 5-4’le geçen yugoslavya’yı yenerek ilk avrupa kupasının (o dönem adı avrupa uluslar kupası idi) sahibi oldu.

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın