• 30
    bu sporu profesyonel olarak oynayan, sonrasında da antrenörlüğünde milli takım altyapılarına kadar çıktığım bu oyun hakkında vardığım sonuç; satrancın spor olduğudur.

    satranç, yoğun bir zihinsel bir oyundur. duymuşsunuzdur beyin denen organ da en çok enerji harcayan organdır. yeri gelir masa başında 5-6 saat oynarsınız. bu süre zarfında oldukça fazla enerji harcarsınız. bir çok turnuva oynadım. yurtiçi ve yurtiçinde bir çok doğal güzelliği olan yere gittim. ama maçlarda o kadar yoruluyordum ki. tek istediğim odama çıkıp dinlemek oluyordu. ayrıca uzunca süreler sağlıklı bir şekilde düşünmek fiziksel sağlamlık gerektirir. istediğin kadar iyi satranççı ol, eğer fizyolojik olarak zayıfsan uzun süreler iyi hamleler göremezsin. bu sebeple profesyonel tüm satranççılar(özellikle de dünya şampiyonluğu seviyesinde) aynı zaman da yoğun bir şekilde fiziksel olarak da yarışmalara hazırlanırlar.

    ek not: 1984 senesinde oynanan kasparov karpov maçında maç o kadar uzun sürmüş ve yıpratıcı olmuştur ki, karpov 10 kilodan fazla kilo kaybı yaşamış ve sağlık sorunları yaşamaya başladığı için ünvan maçı yarıda kesilmiştir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın